Οι θεατρικές και τηλεοπτικές του επιλογές συμπλέουν πάντα με την ποιότητα και οι συνεργασίες του είναι ουσιαστικές! Επιζητεί και αναζητεί δουλειές που θα τον εξελίξουν και θα τον αναδείξουν ως ηθοποιό. Γιατί , ο ταλαντούχος Αλέξανδρος Δαβιλάς ανήκει στη νέα γενιά εκείνη των ηθοποιών που θέλει να τιμήσει το πολύτιμο λειτούργημα που υπηρετεί… Αν και θα μπορούσε να εξαργυρώσει σε χρόνο dt την αναγνωρισιμότητα που απέκτησε, συμμετέχοντας σε πολλά δημοφιλή σίριαλ τα τελευταία χρόνια, στρεφόμενος στον εύκολο ρόδινο και εμπορικό δρόμο, επέλεξε τον δύσκολο και σκληροτράχηλο, αυτόν που θέλει δουλειά, θέλει ταλέντο -και το διαθέτει- ο οποίος ως ανταμοιβή, όμως, σου χαρίζει μια μεστή καλλιτεχνικά πορεία και σε κάνει ξεχωριστό. Μπράβο, Αλέξανδρε, συνέχισε έτσι, σου αξίζουν τα καλύτερα! Τη φετινή σεζόν τηλεοπτικά συμπρωταγωνιστεί στην επιτυχημένη σειρά ”Έρωτας φυγάς” που παίζεται στον ΑΝΤ-1 και θεατρικά στο αριστούργημα του ιδιοφυούς Ζαν Πολ Σαρτρ ”Κεκλεισμένων των θυρών” που σκηνοθέτησε η ανήσυχη καλλιτεχνικά Έφη Κιούκη για το θέατρο Αλκμήνη. Ο γοητευτικός, με ήθος, εξελίξιμο ταλέντο, απόλυτα προσγειωμένος και βαθιά σκεπτόμενος της νέας γενιάς των ηθοποιών, Αλέξανδρος Δαβιλάς σε αποκλειστική συνέντευξη.
-Ο Ζαν Πολ Σαρτρ είναι φανατικός εκφραστής του υπαρξισμού. Συμμερίζεσαι την άποψη αυτή;
Αν διαβάσεις λίγο από την ζωή του Ζαν Πολ Σαρτρ καταλαβαίνεις αμέσως πως ο υπαρξισμός έπαιξε κύριο ρόλο στη ζωή του. Προσπάθησε με κάθε τρόπο σε θεατρικά έργα, διαλέξεις, βιβλία και φιλοσοφικά δοκίμια να δώσει τη δικιά του εξήγηση για το τι είναι ο υπαρξισμός αλλά και να γίνει πιο εύκολα κατανοητός. Ο ίδιος χαρακτηριζόταν ως υπαρξιστής όποτε ναι, συμμερίζομαι την άποψη αυτή.
-Θεωρείς ότι είναι από τους εύληπτους συγγραφείς στο ευρύ κοινό;
Θεωρώ πως γίνεται πιο εύκολα κατανοητός στα βιβλία του παρά στα θεατρικά του έργα. Ο λόγος που το πιστεύω αυτό είναι γιατί στα θεατρικά του έργα χρησιμοποιεί αλληγορίες και καταστάσεις οι οποίες θέλουν πολλαπλή ανάγνωση για να καταλήξεις στο νόημα τους. Επίσης, μπορεί εύκολα ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, στις πρόβες που κάναμε για την παράσταση, αρκετές φορές ήρθαμε σε συζητήσεις και «συγκρούσεις» μεταξύ μας γιατί το τι ακριβώς εννοεί ο Ζαν Πολ Σαρτρ και για το τι πιστεύουμε για τον κάθε χαρακτήρα.
-Μίλησέ μου για τον ρόλο σου στο ”Κεκλεισμένων των θυρών”, ένα από τα πιο διαχρονικά και σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας που παρουσιάζεται στο θέατρο Αλκμήνη.
Ο ρόλος μου είναι ο Γκαρσέν, είναι δημοσιογράφος και αυτοχαρακτηρίζεται ως άνθρωπος των γραμμάτων. Δούλευε σε μια αντιπολεμική εφημερίδα και είχε μια γυναίκα. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος αποφάσισε να το σκάσει για να γλιτώσει, τον έπιασαν, όμως, στα σύνορα και εκεί των σκότωσαν. Καταλήγει σε ένα δωμάτιο της κόλασης με δυο άγνωστες γυναίκες. Σε όλη την πορεία του έργου προσπαθεί να πείσει αλλά και να πειστεί πως δεν είναι δειλός, άρα δεν αξίζει να βρίσκεται και στην κόλαση.
Ο Σαρτρ εδώ δείχνει με περίτεχνο τρόπο πως συνήθως πληρώνουμε για λάθη που ούτε καν καταλαβαίνουμε. Ο Γκαρσέν βρίσκεται στην κόλαση, επειδή βασάνισε την γυναίκα του ψυχολογικά. Κάποια στιγμή δείχνει να το καταλαβαίνει αλλά αμέσως το ξεχνάει όταν μια από τις δυο άγνωστες γυναίκες θίγει τον ανδρισμό του. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είχε μόνο ένα στόχο στη ζωή του, να είναι ένας σκληρός άντρας.
-Θέατρο ή τηλεόραση;
Δυστυχώς εδώ η απάντηση είναι πολύπλοκη. Σε όλους τους ηθοποιούς αρέσουν και τα δυο με διαφορετικούς τρόπους. Όμως, επιλέγουμε να αναζητάμε την τηλεόραση για να μπορούμε να ζούμε. Τα χρήματα στο θέατρο είναι ελάχιστα όποτε είναι σχεδόν αναγκαία μια τηλεοπτική σειρά. Ωστόσο, εγώ αγαπώ και τα δυο, με γεμίζουν εξίσου!
-Ποιοι είναι οι στόχοι σου στην καλλιτεχνική σου πορεία;
Οι στόχοι μου είναι αρκετά απλοί. Θέλω να συνεχίσω να βρίσκομαι στην τηλεόραση αλλά και στο θέατρο. Αντιλαμβάνομαι πως έχω κάποιες σκηνοθετικές ανησυχίες αλλά θεωρώ πως ακόμα είμαι μικρός για να επιχειρήσω κάτι τέτοιο. Θα ήθελα παρά πολύ να παίξω σε κάποια ταινία και σε κάποια κωμωδία στην τηλεόραση.
Σχόλια για αυτό το άρθρο