Ι.
Ιάκωβος: Ελληνική απόδοση του Εβραϊκού ονόματος Ιακώβ.
Πολύ κοινωνικός και ευέλικτος στις δημόσιες σχέσεις. Του αρέσει η καλή αισθητική και η καλή ζωή. Όταν αντιπαθεί κάποιον μπορεί να γίνει κακός απέναντι του.
Ινώ: Σύμφωνα με τη μυθολογία, θεά της θάλασσας και προστάτιδα των ναυτιλλομένων.
Γενναιόδωρη, έξυπνη και με ανοιχτό μυαλό. Κυκλοθυμική στις διαθέσεις της, μπορεί να περάσει από το κέφι στη μελαγχολία. Συχνά έχει διαφορές με την οικογένεια της. Είναι τυχερή στα τυχερά παιχνίδια.
Ιοκάστη: Σύζυγος του Λάιου, παντρεύτηκε χωρίς να το ξέρει τον γιο της Οιδίποδα. Όταν ανακαλύφθηκε η αιμομιξία, η Ιοκάστη κρεμάστηκε κι ο Οιδίποδας τυφλώθηκε. Σήμερα εμείς μιλάμε για Οιδιπόδειο σύνδρομο.
Γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, θέλει να γίνεται πάντα το δικό της. Είναι τόσο ανεξάρτητη, που δύσκολα δημιουργεί δεσμούς.
Ίρις: Δευτερεύουσα θεότητα του Ολύμπου. Εκτελούσε όπως και ο Ερμής χρέη αγγελιοφόρου.
Μοιάζει συμβιβαστική και γλυκιά αλλά σχεδόν πάντα κρύβει μέσα της μια ιδιορρυθμία, η οποία και την δυσκολεύει στις σχέσεις της με τους άλλους.
Ίρμα: Γερμανικής προέλευσης όνομα, από την Ίρμια, κόρη του βασιλιά Δαγοβέρτου.
Ανεξάρτητη φύση με ισχυρή προσωπικότητα δεν ανέχεται την καταπίεση οποιασδήποτε μορφής. Θέλει να έχει ισότιμη σχέση με τον σύντροφο της. Δε μιλά πολύ. Προτιμά να δρα με αποτελεσματικότητα.
Ισαβέλλα: Αγία, κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Η΄.
Ειλικρινής, έξυπνη και καλλιεργημένη, δε διστάζει να πει τη γνώμη της κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Παθιάζεται με τη λογοτεχνία. Το όνειρο της είναι η δημιουργία.
Ισίδωρος Ισιδώρα: Όνομα Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Έχουν μεγάλη φαντασία κι ένα τρομερό ένστικτο για το τι πρόκειται να έρθει στη μόδα. Τους ταιριάζουν μοντέρνα επαγγέλματα, όπως η διαφήμιση, τα κομπιούτερ ή ηλεκτρονική δημοσιογραφία.
Ιφιγένεια: Κόρη του Αγαμέμνωνα και της Κλυταιμνήστρας. Το μύθο της Ιφιγένειας περιγράφουν οι γνωστές τραγωδίες του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και «Ιφιγένεια εν Ταύροις»
Έλκεται από τη κίνηση και τη ζωή. Τη γοητεύει ο αθλητισμός. Ειλικρινής κι εξωστρεφής, της είναι πανεύκολο να κάνει φίλους. Αφοσιώνεται ψυχή και σώμα στην οικογένεια.
Ιωακείμ: Σύζυγος της Αγίας Άννης και πατέρας της Θεοτόκου, έγινε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Έχει μεγάλη πειθώ που τον βοηθά στη ζωή και στα σχέδια του. Είναι πείσμων και επίμονος. Γοητεύεται συνήθως, από μεγαλύτερες γυναίκες και όχι της ηλικίας του.
Ιωάννης Ιωάννα: Ο γνωστότερος Άγιος Ιωάννης είναι φυσικά, ο Πρόδρομος και Βαπτιστής, γιος του Ζαχαρία και της Ελισσάβετ, που ανήγγειλε τον ερχομό του Μεσσία, τον οποίο και βάφτισε στον Ιορδάνη ποταμό.
Η πιο γνωστή Ιωάννα στην ιστορία είναι η περίφημη Ζαν ντ’ Άρκ. Υπάρχει ακόμη και η Πάπισα Ιωάννα, για την οποία πολλοί συγγραφείς του Μεσαίωνα υποστηρίζουν ότι ανέβηκε στο παπικό Θώκο ως Πάπας Ιωάννης.
Δυναμικός και αυταρχικός ο Γιάννης είναι υπεύθυνος και άνθρωπος του καθήκοντος που υποστηρίζει και αγαπάει την οικογένεια του. Όταν βρίσκεται με πολύ κόσμο μοιάζει κλειστός χαρακτήρας. Παρ’ όλα αυτά όταν βρίσκεται με προσφιλή του και οικεία πρόσωπαείναι ιδιαίτερα ευχάριστος.
Η Γιάννα είναι χαρακτήρας αισιόδοξος χαρούμενος και γελαστός. Μερικές φορές είναι λίγο επιπόλαιη. Βρίσκεται όμως πάντα σε ετοιμότητα για δράση, αντιμετωπίζοντας με χιούμορ τις αναποδιές της ζωής.
Ιωσήφ, Ιωσηφίνα. Γιος του Ιακώβ και της Ραχήλ (στη Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης). Ιωσήφ λεγόταν κι ο σύζυγος της Θεοτόκου. Η πιο γνωστή Ιωσηφίνα της ιστορίας ήταν φυσικά η πρώτη σύζυγος του Ναπολέοντα.
Ο Ιωσήφ ξεχωρίζει για τη σοβαρότητα και το μέτρο της συμπεριφοράς του. Διαλέγει συνήθως ένα ήσυχο επάγγελμα χωρίς άγχος.
Στον αντίποδα η Ιωσηφίνα είναι πάντα εύθυμη, άνετη και ζωηρή. Αργεί να κατασταλάξει στη ζωή της αναζητώντας συνεχώς καινούργιες εμπειρίες και συγκινήσεις.
Κ.
Καλλιόπη: Προστάτιδα της επικής ποίησης, της ρητορικής και όλων των τεχνών, ήταν η μεγαλύτερη στην ηλικία και η πιο ευγενική από τις Εννέα Μούσες. Όνομα που δε το συναντούμε πολύ στη σύγχρονη εποχή, συναντάται όμως ακόμη στα νησιά .
Υπεύθυνη και δυναμική η Καλλιόπη, μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Οι δυσκολίες της ζωής δεν την αποθαρρύνουν αλλά ούτε και διαβρώνουν τη προσωπικότητα της. Ωριμάζει νωρίς και συχνά επιφορτίζεται και με τις υποχρεώσεις των άλλων λόγω ικανοτήτων.
Κίμων: Γιος του νικητή της μάχης του Μαραθώνα, Μιλτιάδη έγινε και ο ίδιος ένας απο τους μεγαλύτερους Αθηναίους στρατηγούς.
Εύστροφος, πνευματώδης και αθλητικός. Συχνά προτιμά την εργένικη ζωή όπως και τα ελεύθερα επαγγέλματα.γιατί δεν του αρέσει να του ορίζουν τη ζωή του οι άλλοι.
Κλαίρη: Αγία της Καθολικής Εκκλησία.
Αυθόρμητη και ρομαντική διατηρεί πάντα μια φρεσκάδα στην όψη και το πνεύμα. Δεν υποφέρει από μεγάλες φιλοδοξίες και προτιμά να εργάζεται και να ζει σε ένα ευ΄χαριστο περιβάλλον. Είναι από τις γυναίκες που μπορούν να διαλύσουν μια σχέση που δεν τις ικανοποιεί προκειμένου να συνεχίσουν με αισιοδοξία τη ζωή τους.
Κλεάνθης: Στωικός φιλόσοφος απ’ την Τρωάδα, μαθητής του Ζήνωνος και διάδοχός του στη διεύθυνση της στοάς.
Ευγενικός και κομψός κατακτά τον συνομιλητή του μόνο που χάνει μέρος από τη γοητεία του λόγω της μεγάλης ιδέας που έχει για τον εαυτό του. Αυτό το γεγονός τον δυσκολεύει στις σχέσεις του ακόμη και στο γάμο του.
Κλέαρχος. Στρατηγός των Λακεδαιμόνων, διακρίθηκε σε διάφορες σπουδαίες επιχειρήσεις, στο δεύτερο μισό του Πελοποννησιακού πολέμου.
Ριψοκίνδυνος αλλά και πολύ τυχερός, είναι σίγουρα ο επιτυχημένος της ζωής. Παρακολουθεί με ενδιαφέρον ότι έχει σχέση με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ενώ τον απωθεί ότι αφορά το παρελθόν.
Κλέλια. Αγία της καθολικής εκκλησίας. Γεννήθηκε στην Ιταία το 1842 και αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση.
Κυκλοθυμική η Κλέλια έχει μια ζωή γεμάτη εκπλήξεις. Μπορεί να ξεκινήσει σαν μια υπερβολικά φιλάρεσκη κι εγωκεντρική γυναίκα και να γίνει με το πέρασμα του χρόνου, εθελόντρια σε κάποια κοινωφελή οργάνωση. Ή αντίθετα από μαχητική αγωνίστρια να καταλήξει αργόσχολη σύζυγος ενός εύπορου επιχειρηματία.
Κλεοπάτρα: Η θρυλική βασίλισσα της Αιγύπτου, κόρη του Πτολεμαίου Αυλήτου, τον διαδέχτηκε στο θρόνο και παντρεύτηκε τον αδερφό της. Η Κλεοπάτρα τάχθηκε στην αρχή εναντίον του Αντώνιου για να συνδεθεί μαζί του αργότερα με έναν θυελλώδη ερωτικό δεσμό
Επικίνδυνη γυναίκα για τους άντρες. Από μικρή έχει το χάρισμα να πείθει τους άλλους για τη μοναδικότητα της. Αλίμονο σε όποιον την αμφισβητήσει! Ο έρωτας παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή της ενώ ακόμη και σε μεγάλη ηλικία παίζει με τις ανδρικές καρδιές που δε μπορούν να της αντισταθούν.
Κορίννα. Λυρική ποιήτρια, από την Τανάγρα της Βοιωτίας,είναι η μόνη συγγραφεύς που έχει γράψει στη Βοιωτική διάλεκτο.
Ανεξάρτητη και ατίθασο πνεύμα, αποχωρίζεται γρήγορα την οικογένεια της ενώ δεν αποφασίσει εύκολα να παντρευτεί. Της ταιριάζουν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με κόσμο.
Κοσμάς: Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Τίμιος και ιδεολόγος σε απίστευτο βαθμό. Είναι εργατικός και πολύ φιλότιμος. Συχνά ζει με την εντύπωση ότι η ζωή του φέρθηκε άδικα και δε μπόρεσε να επιτύχει όσα ήθελε.
Κρίτων: Πλούσιος Αθηναίος φίλος του Σωκράτη. Προσπάθησε να τον βοηθήσει να αποδράσει, αλλά ο Σωκράτης αρνήθηκε.
Είναι η ψυχή της συντροφιάς. Έχει πάντα ευχάριστες διηγήσεις να πει και να θερμάνει την ατμόσφαιρα στη συντροφιά. Ακούραστος, ευχάριστος, ξέρει να δημιουργεί τη σωστή ατμόσφαιρα. Δεν εκδηλώνει εύκολα τα συναισθήματα του.
Κυβέλη: Ασιατική Θεότητα. Η Μεγάλη Μητέρα, η θεά των δυνάμεων της φύσης.
Λίγο απόμακρη, απαιτείται χρόνος ώστε να τη γνωρίσει κανείς. Αγαπά το ρεαλισμό και δε κρατά κακία σε κανέναν. Συνήθως έχει όψη αγοροκόριτσου και κάνει περισσότερο παρέα με άνδρες παρά με γυναίκες.
Κυριάκος Κυριακή: Είναι αυτός που αναφέρεται ή ανήκει στον Κύριο. Υπάρχουν πολλοί Άγιοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία με το όνομα αυτό.
Ο Κυριάκος είναι καλοκάγαθος με ωραίο χαμόγελο κι ευχάριστο παρουσιαστικό. Είναι τόσο αφοσιωμένος στην οικογένεια του, ώστε αυτό τον εμποδίζει να πετάξει με τα δικά του φτερά.
Η Κυριακή είναι εξαιρετικά δραστήρια και νευρική. Για μια ισορροπημένη ζωή έχει ανάγκη από την αγάπη και την παραδοχή των γύρων της.
Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα: Στα λατινικά σημαίνει «ευσταθής, βέβαιος» Το όνομα είναι γνωστό, από τον Κωνσταντίνο τον Μέγα, που έγινε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Αν και κοινωνικός ο Κωνσταντίνος, είναι στο βάθος κλειστός χαρακτήρας. Συχνά είναι υποταγμένος σε μια γυναίκα. Τη μητέρα ή τη σύζυγο του. Στη δουλειά του ξεχωρίζει γιατί είναι επίμονος κι εργατικός.
Η Κωνσταντίνα είναι πιο αυθόρμητη κι ενθουσιώδης. Αγαπάει τα παιδιά, της αρέσει η τάξη στο χώρο της και αφιερώνει πολύ χρόνο στο σπίτι της.
Μ.
Μαγδαληνή. Η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μια κοινή γυναίκα που μετανόησε κι έγινε μαθήτρια του Χριστού.
Με τη γνησιότητα του χαρακτήρα της, δημιουργεί πολλές συμπάθειες. Ο έρωτας παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή της. Της αρέσει να θαυμάζει αυτόν που αγαπά. Συνήθως δε μπορεί να έχει προϊστάμενο πάνω από το κεφάλι της και γίνεται ελεύθερη επαγγελματίας. Λατρεύει τα ζώα και τα παιδιά.
Μαλβίνα: Όνομα τευτονικής προέλευσης.
Πολύ φιλάρεσκη και πονηρή, θέλει να γοητεύσει τους άλλους, όχι μόνο με την εμφάνιση της, αλλά και με τις γνώσεις της. Έχει έντονο κριτικό πνεύμα που φτάνει μέχρι το σαρκασμό. Δραστήρια και ικανή στη δουλειά της, ελπίζει ότι ο κόπος της, θα της χαρίσει την αναμενόμενη δόξα.
Μαντώ: Κόρη του Τειρεσία, με μεγάλες μαντικές ικανότητες.
Δυναμική, γεμάτη αποφασιστικότητα, δε μπορεί να ανεχτεί να βρίσκεται στη σκιά κάποιου άλλου. Πολύ καλή φίλη, όταν συμπαθεί κάποιον. Παρ’ όλα αυτά όμως είναι πολύ σκληρή με τους ανθρώπους που την πειράζουν.
Μάξιμος: Ρήτορας και φιλόσοφος, που έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Δίνει προτεραιότητα στις υλικές απολαύσεις. Έχει χιούμορ κι αυτό τον κάνει ευπρόσδεκτο στις παρέες. Φροντίζει να υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από εκείνον. Του αρέσει να μιλάει πολύ. Τόσο μάλιστα, ώστε ξεφεύγει από την αλήθεια μερικές φορές και καταφεύγει σε υπερβολές.
Μάρθα: Αδελφή του Λαζάρου και της Μαρίας, ήταν σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, μαθήτρια του Ιησού Χριστού.
Ανεξάρτητη, μοναχική και φιλόζωη. Είναι απόμακρη με τους ανθρώπους παρ’ όλο που διαθέτει ισχυρή γοητεία ώστε να τους προσελκύσει.
Μαρία, Μάριος. Το όνομα της Θεοτόκου.
Έχει την αίσθηση του καθήκοντος και τη μανία της τελειότητας. Της αρέσει να φαίνεται ικανή και οργανωτική και η γνώμη των άλλων μετράει πολύ γι’ αυτήν. Η Μαίρη είναι πιο εγωίστρια, αλλά ζωηρή και κοινωνική. Η Μάρω είναι σοβαρή και αρκετά συχνά, διανοούμενη. Ενώ η Μαρίκα αγαπάει πάνω από όλα τα παιδιά της.
Ο Μάριος, ζει έντονη ζωή όταν είναι νέος. Λατρεύει τις γυναίκες τη ταχύτητα και τα χρήματα. Είναι αποδοτικός σε όπιο επάγγελμα κι αν ασκήσει.
Μάρκος: Όνομα Ρωμαίων Αυτοκρατόρων και του Αποστόλου κι ευαγγελιστή ένας εκ των δώδεκα μαθητών του Ιησού.
Ευαίσθητος κι επηρεάσιμος, αγαπάει τους αδύνατους αλλά υποκύπτει στη δύναμη των ισχυρών. Έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με διαφορετικούς χαρακτήρες. Αγαπάει τη ζωή της νύχτας.
Μενέλαος: Η απαγωγή της γυναίκας του, της ωραίας Ελένης, οδήγησε, οδήγησε στο Τρωικό πόλεμο.
Έχει μεγάλη καρδιά και συγχωρεί εύκολα. Πολύ επιδέξιος στις χειρονακτικές εργασίες γίνεται άφθαστος μηχανικός. Τον αφήνει αδιάφορο η καριέρα. Προτιμάει την ασφάλεια μιας ήσυχης και τακτοποιημένης ζωής.
Μιλτιάδης: Ο γνωστός Μαραθωνομάχος.
Φιλόδοξος και πονηρός, αντιλαμβάνεται τις τάσεις της εποχής και τις εκμεταλλεύεται αμέσως όταν πρόκειται για την εργασία του. Στα αισθηματικά του, αποζητάει τη σταθερότητα. Μέχρι όμως να καταλήξει μπορεί να καταφύγει και σε δεύτερο γάμο.
Μιχαήλ, Μιχαέλα. Εβραϊκό όνομα Αρχαγγέλου.
Του αρέσει να επιβάλλεται στους γύρω του. Είναι αρκετά εύθικτος και δεν του αρέσει να του επιβάλλονται. Δίνει μεγάλη σημασία στις οικογενειακές παραδόσεις ενώ διέξοδο στη κοινωνικότητα του, δίνει στον εαυτό του όταν βρίσκεται συντροφιά με τους φίλους του.
Μυρτώ: Εγγονή του Αριστείδη και δεύτερη σύζυγος του Σωκράτη.
Αποκλειστική και ζηλιάρα, δεν της αρέσει να μοιράζεται. Δυναμική, αλλάζει συχνά επαγγέλματα και πετυχαίνει. Ανάλογα στη φάση στην οποία βρίσκεται, μπορεί να γίνει υπερβολικά γενναιόδωρη ή τσιγκούνα.
Ν.
Νάντια. Είναι η σλαβική απόδοση της Ελένης.
Εργατική και φιλόδοξη, μόλις ερωτευτεί αναλαμβάνει το παθητικό μέρος της σχέσης. Συχνά δεν αξιοπεί σωστά τις δυνατότητες της. Της αρέσουν τα θερμά κλίματα γι’ αυτό και της ταιριάζει το καλοκαίρι.
Ναταλία: Στα λατινικά η λέξη «νατάλος» σχετίζεται με τη γέννηση. Είναι Αγία της Καθολικής Εκκλησίας.
Πληθωρική προσωπικότητα ασκεί συνήθως αρνητική επίδραση στα παιδιά της. Θέλει να είναι πρώτη σε όλα κι αυτό την κάνει ανταγωνιστική.
Νεφέλη: Γυναίκα από τη μυθολογία.
Απρόβλεπτη. Αγαπάει τους διάσημους άνδρες κι επιζητεί το περιβάλλον τους όμως δε καταφέρνει ότι επιδιώκει. Αγαπάει επίσης το χρήμα της είναι όμως δύσκολο να το αποκτήσει.
Νίκη: Ελληνική θεότητα, προσωποποίηση της νίκης.
Ισορροπημένος χαρακτήρας, εύκολος στη συμβίωση. Αγαπάει τις απολαύσεις της ζωής και ειδικά αυτές που σχετίζονται με το χρήμα. Μισεί την οικονομική ανασφάλεια γι’ αυτό και αποταμιεύει. Επηρεάζεται πολύ από τη μητέρα της.
Νικόλαος, Νικολέτα: Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, θαυματουργός. Προστάτης των ναυτικών.
Ιδιαίτερα καλόκαρδος ο Νικόλαος μπορεί να δωρίσει ακόμη και τα ρούχα του σε όποιον τα έχει ανάγκη. Είναι το γλυκό παιδί της μητέρας του. Το μόνο του ελάττωμα, είναι ότι λέει ψέματα, από φόβο μη στενοχωρήσει εκείνους που αγαπάει.
Η Νικολέτα αντίθετα έχει θάρρος να πει τη γνώμη της. Δεν είναι καθόλου φιλάρεσκη και αγαπάει τις σπουδές με πάθος.
Μυθολογικό πρόσωπο. Κόρη του Ταντάλου και της Διώνης.
Απόλυτα σίγουρη για τον εαυτό της. Ακόμη κι αν είναι αδικημένη από τη φύση, αυτή πιστεύει ότι είναι η ωραιότερη και αυτή της η αυτοπεποίθηση την ανταμείβει. Προτιμάει τους αδύναμους άντρες που επιζητούν ένα μητρικό πρότυπο.
Σχόλια για αυτό το άρθρο