Με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας, αγάπη για τη φύση και τα ζώα, και με οδηγό το ήθος, ο Γιώργος Ξούλος ανήκει στη νέα γενιά των ηθοποιών που αντιλαμβάνονται την τέχνη τους ως ένα μέσο βαθύτερης ανθρώπινης εξέλιξης. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Γεώργιος Θεοδοσιάδης», ανακάλυψε τη δύναμη του θεάτρου μέσα από τις ψηφιακές καταγραφές του Εθνικού Θεάτρου στην επαρχία, για να βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της αθηναϊκής σκηνής. Φέτος, κάνει το μεγάλο καλλιτεχνικό βήμα ενσαρκώνοντας τον εμβληματικό και παθιασμένο Κόμη Βρόνσκι στην πολυσυζητημένη παράσταση «Άννα Καρένινα», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Με αφορμή αυτή τη σπουδαία θεατρική συνάντηση με την Λένα Παπαληγούρα, ο ταλαντούχος ηθοποιός μιλάει για τη χημεία τους που ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή, τη διαχρονικότητα των ανθρώπινων παθών, τα δικά του είδωλα και τον τρόπο που επιλέγει να απαντά στους φόβους της εποχής μας. Γνωρίστε τον κι ανακαλύψτε τον στην παρακάτω αποκλειστική συνέντευξη και θυμηθείτε το όνομά του, θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.
-Συστήσου στο κοινό που δεν σε γνωρίζει
Ονομάζομαι Γιώργος Ξούλος, είμαι 33 ετών και κατάγομαι από τον Πύργο Ηλείας. Είμαι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών «Γεώργιος Θεοδοσιάδης» και έχω δουλέψει στο θέατρο και την τηλεόραση. Ωστόσο, το έναυσμα για να ασχοληθώ με την υποκριτική ήταν ο κινηματογράφος. Όντας μεγαλωμένος στην επαρχία, η επαφή με τη φύση είναι απαραίτητη για εμένα. Η μεγάλη μου αγάπη και αδυναμία όμως είναι τα ζώα
-Γιατί είπες το «ναι» στην παράσταση “Άννα Καρένινα”;
Το περίεργο θα ήταν να έλεγα όχι, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικό κείμενο, αξιόλογους συντελεστές και ένα θίασο που απαρτίζεται από καλούς ανθρώπους! Για εμένα αυτό είναι πολύ σημαντικό κριτήριο.
-Ποιος είναι ο ρόλος σου στην παράσταση;
Ο κόμης Βρόνσκι είναι ο εραστής της Άννας Καρένινα, αυτός που προσπαθεί να μπει ανάμεσα στο ζευγάρι και την διεκδικεί μέχρι να την κάνει δική του. Δεν θα το καταφέρει εύκολα αλλά δεν έχει μάθει να του λένε όχι!

-Πώς είναι να συνεργάζεσαι με την Λένα Παπαληγούρα και τον Πέτρο Ζούλια;
Τον Πέτρο Ζούλια τον είχα καθηγητή στη δραματική σχολή και με την Λένα συναντηθήκαμε πρώτη φορά στην ακρόαση για το ρόλο του Βρόνσκι. Η χημεία μας ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή! Έτσι, λοιπόν, η συνεργασία μας εξακολουθεί να κυλά με τον ίδιο τρόπο.
-Υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο –ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι κλπ- που θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί τους;
Με τον κύριο Γιάννη Μπέζο, τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και τον Σωτήρη Τσαφούλια. Πέρα από τον προφανή λόγο, ότι είναι εξαιρετικοί σε αυτό που κάνουν, ο βασικότερος λόγος που θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί τους είναι για το ήθος τους. Σε μία συνεργασία δεν έχει σημασία να εξελιχθείς μόνο ως ηθοποιός. Το σημαντικότερο είναι να εξελιχθείς ως άνθρωπος.
-Η εποχή μας σε φοβίζει;
Δεν είναι μόνο η εποχή μας. Το ίδιο ήταν πριν από εμάς, το ίδιο θα είναι και μετά από εμάς. Όσο υπάρχει ελλιπής παιδεία και ο άνθρωπος θέλει ολοένα και περισσότερα για να ικανοποιηθεί θα είναι το ίδιο. Στο φόβο, λοιπόν, προσπαθώ να απαντάω με ευγένεια και ενσυναίσθηση. Καμιά φορά το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να σταματήσει να φοβάται είναι να ξέρει πως υπάρχει εκεί ένα χέρι γι’ αυτόν. Ακόμα κι αν δεν το χρειαστεί ποτέ.
-Eίχες είδωλα όταν ήσουν παιδί;
Δεν μπορώ να με θυμηθώ κάποια στιγμή στην παιδική μου ηλικία να έχω κάποιο είδωλο. Μπορώ, όμως, να σας πω τώρα στα 33 μου ποιοι είναι τα είδωλα μου: οι γονείς μου!
-Θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη παράσταση που είδες στο θέατρο;
Όχι. Θυμάμαι, ωστόσο, ποια ήταν η παράσταση που με έκανε να ενθουσιαστώ με το θέατρο. Ήταν «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη,σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη. Το θέμα είναι ότι δεν την είδα στο θέατρο. Έχοντας μεγαλώσει στην επαρχία, οι επιλογές που είχα για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ήταν ελάχιστες. Την είχα δει στο ίντερνετ, στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου. Μολονότι δεν ήμουν εκεί, αυτό που δημιούργησε μέσα μου ήταν αρκετό για να με κάνει να καταλάβω τη δύναμη του θεάτρου!

-Για ποιους λόγους να δούμε την παράσταση «Άννα Καρένινα»;
Όταν ένας σκηνοθέτης αποφασίζει να σκηνοθετήσει ξανά ένα έργο που είχε σκηνοθετήσει στο παρελθόν σημαίνει ότι το έχει διαβάσει με διαφορετικό τρόπο. Κι’ αυτός ο τρόπος είναι τόσο κοντά στο σήμερα! Υπάρχει διαχρονικότητα στα πάθη και τις επιθυμίες των ανθρώπων.
-Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;
Δεν είναι κάτι που μπορώ να μοιραστώ αυτή τη στιγμή. Τα πράγματα σε αυτόν το χώρο είναι αρκετά ρευστά. Μεταβάλλονται εύκολα και γρήγορα. Οπότε μέχρι να γίνει κάτι επίσημο, δεν το μοιράζομαι σχεδόν με κανέναν.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, συνυφασμένο με τις μεγάλες παραγωγές, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, ανεβάζει τη θεατρική περίοδο 2026-2027 μία σύγχρονη απόδοση και διασκευή του κλασικού αριστουργήματος «Άννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόι, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Πρόκειται για μια φιλόδοξη υπερπαραγωγή που θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Πέτρου Ζούλια.
Τη μουσική υπογράφει ο Στέφανος Κορκολής.
Τον ομώνυμο ρόλο της εμβληματικής ηρωίδας της παγκόσμιας λογοτεχνίας θα υποδυθεί η Λένα Παπαληγούρα. Στο ρόλο του συζύγου της, Καρένιν, ο Γιάννης Τσορτέκης.
Το έργο του Τολστόι θεωρήθηκε από πολλούς (όπως, ο Ντοσκογιέφσκι, ο Φώκνερ κ.ά.) το καλύτερο μυθιστόρημα όλων των εποχών. Η Άννα Καρένινα, μια επική, παγκόσμια ιστορία πάνω σε όλα τα θέματα της ζωής και του θανάτου, ανήκει στην κορωνίδα του λογοτεχνικού ρεαλισμού και προσελκύει πάντα την αγάπη και την συγκίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων παντού στον κόσμο.
Λίγα λόγια για το έργο
Η Άννα Καρένινα μας μεταφέρει στην αριστοκρατική Ρωσία του 19ου αιώνα, σε μια εποχή που οι κοινωνικές ανισότητες, οι συμβάσεις και οι προκαταλήψεις κυριαρχούν. Σε ένα σύντομο ταξίδι της προς τη Μόσχα, προκειμένου να εξομαλύνει τις εντάσεις και να διευθετήσει τα συζυγικά προβλήματα του αδερφού της, η Άννα θα έχει μία απρόσμενη συνάντηση που θα της αλλάξει όλη της τη ζωή.
Ο γοητευτικός κόμης Βρόνσκι Αλεξέι, ο μελλοντικός αρραβωνιαστικός της ανιψιάς της, θα γίνει η αφορμή για να ξυπνήσουν μέσα της συναισθήματα που ποτέ δεν είχε τολμήσει να εκφράσει. Παρά τον γάμο της με τον αυστηρό και ψυχρό αξιωματούχο Καρένιν, η Άννα παρασύρεται σε έναν θυελλώδη έρωτα με τον Βρόνσκι, αψηφώντας τις κοινωνικές συμβάσεις και τη θέση της στην υψηλή κοινωνία. Αναζητώντας το νόημα της ζωής και της προσωπικής ευτυχίας, έρχεται αντιμέτωπη με διάφορες συγκρούσεις: με τη συμβατική ζωή, με τον παράνομο έρωτα, αλλά και με τις συνέπειες των επιλογών της. Ο σύζυγός της, θέλοντας να αποφύγει ένα κοινωνικό σκάνδαλο, αρνείται να της δώσει διαζύγιο, ακόμη κι όταν μαθαίνει ότι είναι έγκυος και αποκτά ένα παιδί από τον Βρόνσκι.
Η κοινωνία, ως αμείλικτος κριτής της εποχής, οδηγεί την ηρωίδα σταδιακά προς την κοινωνική απομόνωση. Παράλληλα, η άκαμπτη στάση του συζύγου της, όπως επίσης και οι υποψίες της πως ο Βρόκνσι μπορεί να την απατά, συμβάλλουν καθοριστικά στην ψυχική και εσωτερική της διάλυση.
Μέσα από την τραγική πορεία της Άννας Καρένινα, ο Λέων Τολστόι πραγματεύεται θέματα, όπως οι οικογενειακοί δεσμοί, ο έρωτας, ο θάνατος, η ζήλια, οι κοινωνικές επιταγές της εποχής. Συγχρόνως, θέτει και ένα διαχρονικό ηθικό δίλημμα: είναι καλύτερα να μετανιώνεις για κάτι που έκανες ή για κάτι που δεν τόλμησες να κάνεις;
Πρωταγωνιστούν:
Λένα Παπαληγούρα
Γιάννης Τσορτέκης
Γιωργής Τσαμπουράκης
Γιώργος Ξούλος
Ιβάν Σβιτάιλο
Ελένη Καρακάση
Νεφέλη Κουρή
Μελίνα Λεφαντζή
Χρήστος Γιάνναρης
Δημήτρης Γαλάνης
Στο ρόλο της Βρόνσκαγια η Ηρώ Μουκίου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Μανώλης Γεραπετρίτης
Κωνσταντίνα Δαυλίτη
Γιάννης Ζαράγκαλης
Νικόλ Ιακωβάκη
Δημήτρης Καστελλάνος
Ορνέλα Λούτη
Αργυρώ Μητρογιάννη
Κοραλία Τσόγκα
Γιώργος Τσουρουνάκης
Και τα παιδιά:
Άρης Βαλλιάνος
Αντώνης Βιτάλης
Χρίστος Πλάτανος
Συντελεστές:
Μετάφραση (απο το πρωτότυπο): Ιβάν Σβιτάιλο
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Μουσική: Στέφανος Κορκολής
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Video art: Παντελής Μάκκας
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Χορογραφίες: Φώτης Διαμαντόπουλος
Φώτα: Μελίνα Μάσχα
Σχεδιασμός Ήχου: Μανώλης Καραδημητράκης
Ζωγραφική σκηνικού: Βαλεντίνο Βαλάσης
Φροντιστήριο: Κατερίνα Σβορώνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρκος Ξύδης
Βοηθός β’ σκηνοθέτη: Δημήτρης Καστελλάνος
Φωτογραφίες: Διονύσης Κούτσης
Τρέιλερ: Αχιλλέας Τσούτσης
Πληροφορίες:
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
- Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 19:00
- Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων:
- VVIP: 65€
- VIP: 60€
- ΖΩΝΗ Α: 52€
- ΖΩΝΗ Β: 45€
- ΖΩΝΗ Γ: 35€
- ΖΩΝΗ Δ: 25€
- ΘΕΩΡΕΙΟ Α’: 20€
- ΘΕΩΡΕΙΟ Β’: 18€
- Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑμεΑ, φοιτητές, νέους έως 26 ετών & ανέργους
- Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω)
Προπώληση:
Theatron254.gr
Παραγωγή:
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
«ΘΕΑΤΡΟΝ»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τ. 212 254 0300










































Σχόλια για αυτό το άρθρο