Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει το Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα – Ξένια Καλογεροπούλου που διευθύνει η εκπαιδευτικός θεάτρου, Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου. Όπως λέει η ίδια: Η αφετηρία μπορεί να είναι: παραμύθι, ποίημα, θεατρική παράσταση, ταινία, μια φωτογραφία, ένα έργο ζωγραφικής, ένα μουσικό κομμάτι, ένα ιστορικό γεγονός, μία είδηση, ένα αντικείμενο, μια λέξη, ένα κομμάτι από κάποιο γράμμα που βρέθηκε σκισμένο …Ο προορισμός είναι πάντα ίδιος: το παιδί να γνωρίσει και να καταλάβει τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει, ώστε να βρει τη δική του θέση μέσα σε αυτόν.
Από τη σχολική χρονιά 2009-2010 το Εργαστήρι στεγάζεται σε έναν ολοκαίνουριο χώρο, που βλέπει στο πράσινο του Λυκαβηττού. Διαμορφωμένο από τον σκηνογράφο – αρχιτέκτονα Αντώνη Δαγκλίδη περιλαμβάνει δύο αυτόνομες αίθουσες διδασκαλίας, τη γραμματεία, το χώρο της βιβλιοθήκης και έναν μικρό εσωτερικό κήπο. Φωτεινός και χαρούμενος, ο χώρος σχεδιάστηκε ώστε να εξυπηρετεί εργονομικά αλλά και ουσιαστικά κάθε τωρινή αλλά και μελλοντική λειτουργία του Εργαστηρίου. Oι εγγραφές ξεκίνησαν τον Ιούνιο και συνεχίζονται όλο το Σεπτέμβριο.
Η πολιτική μας διαμορφώνεται και επηρεάζεται αναμφίβολα και από την γενικευμένη κρίση και εκεί η θέση του Εργαστηρίου είναι πολύ συγκεκριμένη και σαφής: να κρατά συνεχώς υψηλό το επίπεδο σπουδών αναζητώντας πρωτοπόρες και σύγχρονες ιδέες και τάσεις από το χώρο της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής, να επιλέγει αξιόλογους και εξειδικευμένους συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα προχωρά στην ευνοϊκότερη δυνατή μείωση των διδάκτρων. Στο Εργαστήρι λειτουργούν προγράμματα για: Βρέφη. Μασάζ και Γιόγκα για μωρά (από 40 ημερών) και τις μαμάδες τους. Νήπια: Μικρό Εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών και γονείς. Παιδιά και εφήβους: Θεατρικά Εργαστήρια οκτάμηνης διάρκειας. Μεγάλους: Σεμινάρια θεατρικής αγωγής οκτάμηνης διάρκειας για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, ηθοποιούς αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Μικρούς και μεγάλους: Δίμηνα Εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες
Τι κάνουμε αναλυτικά:
1) Θεατρικά Εργαστήρια οκτάμηνης διάρκειας (Οκτώβριος – Μάιος) για παιδιά και εφήβους (νήπιο – Λύκειο)
Στόχος των εργαστηρίων είναι η επικοινωνία των παιδιών μέσα από θεατρικές δραστηριότητες και παιχνίδια για να γνωρίσουν με τρόπο δημιουργικό τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει. Αφετηρία είναι ο αυτοσχεδιασμός που ενθαρρύνεται μέσα από παιχνίδια ρόλων, συνδυασμούς τεχνικών θεάτρου, συμβολισμούς, κινητικές – σωματικές ασκήσεις, κατασκευή και χρήση αντικειμένων, γραπτά κείμενα, ώστε τα παιδιά να κάνουν τη «διαδρομή» για την επίλυση διλημμάτων και προβληματισμών μέσα στο πλαίσιο της δράσης. Στόχος είναι να βρουν το δικό τους χώρο και τη δική τους στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν μέσα τους και γύρω τους. Όλα αυτά μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένα μαθήματα βιωματικής προσέγγισης και πάντα από συνεργάτες εξειδικευμένους και ενεργούς στον κάθε τομέα.
Αφορμή μπορεί να είναι (ανάλογα με την ηλικία): Παραμύθι, μουσικό κομμάτι, μύθος, ποίημα, θεατρικό έργο, ταινία, αντικείμενο, φωτογραφία, άρθρο, επιστολή, είδηση, ιστορικό γεγονός, επικαιρότητα και φυσικά μια θεατρική παράσταση.
Ακόμα, τα παιδιά και οι έφηβοι που συμμετέχουν στα εργαστήρια :
• παρακολουθούν πρόβες κάθε νέου έργου της Μικρής Πόρτας και συζητούν με τους συντελεστές.
• έχουν δωρεάν είσοδο στις παραστάσεις.
2) Σεμινάρια Θεατρικής Αγωγής οκτάμηνης διάρκειας (Οκτώβριος – Μάιος) για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, ηθοποιούς αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων
Στα παραπάνω σεμινάρια μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον ανεξάρτητο και πλήρη οκτάμηνο κύκλο του Α’ Επιπέδου σπουδών ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί να φοιτήσει για ένα επιπλέον οκτάμηνο στο Β’ Επίπεδο σπουδών του σεμιναρίου. Στόχος του Α’ Επιπέδου των σεμιναρίων είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους θεατρικής αγωγής (Drama and Theatre in Education) προκειμένου να τις εφαρμόσουν μέσα στη σχολική τάξη (αναλυτικό πρόγραμμα και ευέλικτη ζώνη) ή στην προετοιμασία σχολικής γιορτής ή θεατρικής παράστασης με παιδιά. Τα σεμινάρια είναι βιωματικά, αντίστοιχης φιλοσοφίας με τα εργαστήρια των παιδιών και στη συνέχεια έρχονται οι θεωρητικές πληροφορίες και κατευθύνσεις. Στο σεμινάριο αυτό πραγματοποιούνται διδασκαλίες από έμπειρους συνεργάτες της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει με αυτό τον τρόπο βασικές ενότητες που αποτελούνται από τις εξής ενότητες: Κύκλος προσαρμογής και καλλιέργειας της δυναμικής της ομάδας και του ατόμου μέσα από δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, παιχνίδια ρόλων και ιστορίες-παραμύθια επιλεγμένα για αυτό το σκοπό. Εμβάθυνση, επεξεργασία ιδεών και σκέψεων μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα και Θέατρο (Drama and Theatre in Education). Αξιοποίηση μιας ιστορίας δυνατότητες αφηγηματικών τρόπων. Κύκλο κινητικής έκφρασης και αγωγής του ρυθμού του λόγου και της κίνησης. Εικαστικές δυνατότητες με στόχο την κατασκευή σκηνικών και αντικειμένων θεάτρου. Το επίπεδο και η θεματολογία της κάθε διδασκαλίας διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται κάθε φορά στις ανάγκες και τις απαιτήσεις που προκύπτουν. Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες δουλεύουν σε ομάδες και οργανώνουν τα δικά τους σχέδια μαθημάτων τα οποία παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα και ακολουθεί αξιολόγηση και προτάσεις. Το Β’ επίπεδο σπουδών των σεμιναρίων θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου θεάτρου Πόρτα είναι επίσης οκτάμηνης διάρκειας και απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει πλήρως και ολοκληρωμένα το A’ επίπεδο του οκτάμηνου σεμιναρίου θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου μας.
Βασικός στόχος του σεμιναρίου αυτού είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να ανανεώσουν και να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη φιλοσοφία του Εκπαιδευτικού Δράματος και Θεάτρου (Drama and Theatre in Education), τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με τρόπο τέτοιο ώστε να προετοιμάσουν, στα πλαίσια του σεμιναρίου, το δικό τους σχέδιο μαθήματος εκπαιδευτικού Δράματος και στην συνέχεια να το εφαρμόσουν σε ένα από τα θεατρικά εργαστήρια των παιδιών και εφήβων του Εργαστηρίου μας σε προκαθορισμένες συναντήσεις. Οι σχεδιασμοί των μαθημάτων, η εφαρμογή-διδασκαλία καθώς και η αξιολόγηση της όλης διαδικασίας γίνεται με την εποπτεία και την υποστήριξη της Πέγκυς Στεφανίδου Τσιτσιρίκου, αλλά και των υπόλοιπων διδασκόντων των οποίων το αντικείμενο ταιριάζει και μπορεί να εμπλουτίσει τα σχέδια μαθημάτων των συμμετεχόντων.
Οι ενήλικες που συμμετέχουν στα σεμινάρια
• παρακολουθούν ως παρατηρητές τα θεατρικά εργαστήρια των παιδιών.
• Έχουν πρόσβαση καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης του αλλά και αφού αποφοιτήσουν στη δανειστική βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου, η οποία περιλαμβάνει βιβλία σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι, το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, παιδαγωγικού περιεχομένου, ψυχολογίας, παραμύθια, λογοτεχνία κ.α και σε συνδυασμό με ανάλογο οπτικό και ακουστικό υλικό σε DVD και CD προσφέρουν σπάνια εκπαιδευτικά και πνευματικά εφόδια .
• παρακολουθούν δωρεάν τις παραστάσεις της Μικρής Πόρτας.
• Παίρνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Εκτός από τις ειδικότητες που έχουν αναφερθεί παραπάνω οι συμμετέχοντες προέρχονται και από άλλους χώρους που στη δουλειά τους έχουν μια ειδική σχέση με παιδιά και εφήβους.
3) Μικρό εργαστήρι για παιδιά 2 έως 4 ετών και γονείς
Από τη Μάρθα Κλουκίνα
Πώς μπορούμε ως γονείς μαζί με τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της σωματικής επικοινωνίας και τον περιορισμό της λεκτικής επικοινωνίας, να καλλιεργήσουμε την ικανότητα του σώματος να διδάσκει το μυαλό και να αποκτήσουμε ένα βλέμμα μέσα από το πρίσμα του παιχνιδιού; Παρέα και μέσα από 8 συναντήσεις, γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να γνωρίσουν, να αγγίξουν, να παρατηρήσουν και να μάθουν ο ένας από τον άλλον μέσα από τη χαρά της κίνησης. Θεατρικό παιχνίδι, μικρές ιστορίες, καθημερινά αντικείμενα, δράση, και αυτοσχεδιασμός κινητικού και συμβολικού χαρακτήρα, δημιουργούν ένα πλαίσιο όπου το νήπιο σκέφτεται, συνεργάζεται, εκφράζει τον ψυχισμό του, ακολουθεί κανόνες ή παίζει ελεύθερα, εξασκεί τις δεξιότητές του και ενδυναμώνει την ψυχοκινητική του ανάπτυξη. Ένας ασφαλής πειραματισμός που μετατρέπεται σε εμπειρία μάθησης για το νήπιο και μία ευκαιρία για τους γονείς να δοκιμάσουν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των νηπίων τους συμμετέχοντας οι ίδιοι στη δράση, δουλεύοντας τα εκφραστικά τους μέσα, κάνοντας μία σύντομη μύηση στην τέχνη του παιχνιδιού και απολαμβάνοντας το κοινό πλαίσιο αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Και βέβαια στο τέλος κάθε συνάντησης γεμίζουμε «το βαλιτσάκι» της φαντασίας μας με δεκάδες ιδέες για το πώς μπορούμε να εμπλουτίσουμε και να συνεχίσουμε με δημιουργικότητα το παιχνίδι μας στο σπίτι.
4) Δίμηνα Εργαστήρια
Ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα ώστε να είναι ευέλικτα και να καλύπτουν σε βάθος μια ολοκληρωμένη ενότητα.
Διδάσκουν καλλιτέχνες και ειδικοί της θεατρικής και αισθητικής αγωγής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Στο Εργαστήρι διδάσκουν μόνιμα:
Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Πόρτα
Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου, εκπαιδευτικός, θεατρολόγος (ΜΑ in Drama in Education) και διευθύντρια του Εργαστηρίου
Chris Cooper, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (England)
Μάρθα Κλουκίνα, χορογράφος και χορεύτρια (ΒΑ in Dance Theatre), απόφοιτος του Laban Centre for Μovement and Dance του Λονδίνου, μετεκπαιδευόμενη στο Άμστερνταμ στη μέθοδο Childspace, Developmental monitoring for babies
Σοφία Πάσχου,ηθοποιός, μουσικός, Ma in Creative Theatre, σε συνεργασία με τη LISPA (London International School of Performing Arts)
Δάφνη Δαυίδ, ηθοποιός και ψυχολόγος, ειδικευμένη στη Θεατρική Αγωγή μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα
Αφροδίτη Σορώτου, εκπαιδευτικός θεάτρου προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγος, μεταπτυχιακό στο θέατρο &εκπαίδευση Παιδαγωγικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και φοίτηση τριετούς διάρκειας στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα
Φλώρα Σπύρου, εκπαιδευτικός θεάτρου προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικευμένη στη Θεατρική Αγωγή μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα
Florence Lalanne, infant massage & baby yoga instructor
Πληροφορίες:
Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα – Ξένια Καλογεροπούλου
Μελίνας Μερκούρη 54, 11521, Κολωνάκι
(πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο)
Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
Τηλ. 210 32.49.829
www.portatheatre.gr,
http://portaergastiri.blogspot.gr/
e-mail: portastu@gmail.com
Facebook: ΠΟΡΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Σχόλια για αυτό το άρθρο