Αν και ήταν πολύ δύσκολη η προηγούμενη εβδομάδα όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρ’ όλα αυτά, την περασμένη Παρασκευή περίπου 4.000 θεατές και 8.000 περίπου το Σάββατο, απόλαυσαν στην Επίδαυρο τους Αχαρνής και καταχειροκρότησαν τους συντελεστές της παράστασης.
Οι Αχαρνής είναι η τρίτη κωμωδία που γνωρίζουμε ότι έγραψε ο Αριστοφάνης και η αρχαιότερη που μας σώζεται ακέραια. Ποια είναι όμως η πλοκή της; Ένας Αθηναίος αγρότης, ο Δικαιόπολις, απηυδισμένος από τον πόλεμο και το συνεπακόλουθο γεγονός ότι είναι αναγκασμένος να μένει κλεισμένος μέσα στα τείχη της πόλης μακριά από τον αγροτικό του δήμο, είναι αποφασισμένος στην Εκκλησία του Δήμου να επιβάλλει συζήτηση για την σύναψη συνθήκης ειρήνης με τη Σπάρτη. Στη συνέλευση ωστόσο παρελαύνουν καλοπληρωμένοι Αθηναίοι πρέσβεις που μόλις έχουν επιστρέψει από την Περσία και υπόσχονται ανύπαρκτη βοήθεια από το μεγάλο βασιλιά και ο Θέωρος που σέρνει μαζί του έναν πεινασμένο μισθοφορικό στρατό από τη Θράκη· για την ειρήνη ούτε κουβέντα.
Εξάλλου, κάποιος Αμφίθεος, που πρώτος-πρώτος είχε πάρει τον λόγο, υποσχόμενος ότι αν του παρασχεθούν τα αναγκαία εφόδια θα ταξιδέψει στη Σπάρτη και θα συνάψει συνθήκη ειρήνης για την πόλη, είχε εκδιωχθεί σκαιότατα. Αφού ο Δικαιόπολις διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα πραγματοποίησης της επιθυμίας του, καλεί, προτού τελειώσει η συνεδρίαση της εκκλησίας του δήμου τον Αμφίθεο και τον στέλνει στη Σπάρτη, προκειμένου αυτός να συνάψει ιδιωτική συνθήκη ειρήνης μόνο για τον Δικαιόπολη και την οικογένειά του. Ο Αμφίθεος επιστρέφει την στιγμή που κηρύσσεται το τέλος της εκκλησίας, φέρνοντας στον Δικαιόπολη τρία «δείγματα ειρήνης». Οι Αχαρνής (ο χορός) εξαγριώνονται και είναι έτοιμοι να τον σκοτώσουν, αλλά τον αφήνουν να εκθέσει τα επιχειρήματά του. Ο λόγος του Δικαιόπολη πείθει το ένα ημιχόριο. Ο άλλος μισός Χορός ακόμα εξαγριωμένος, αλλά σε δυσχερή πλέον θέση, καλεί σε βοήθεια τον στρατηγό Λάμαχο. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον κωμικό ήρωα και τον στρατηγό καταλήγει στην ήττα του δεύτερου και στη μεταστροφή του δεύτερου ημιχορίου. Η κωμωδία τελειώνει με το Δικαιόπολη να έχει κερδίσει βραβείο οινοποσίας, ενώ ο Λάμαχος έχει τραυματιστεί σε μάχη με τον εχθρό.
Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας.ίσως είναι η πιο ώριμη και άψογη σε όλα τα επίπεδα. Οι ηθοποιοί εξαιρετικοί, ο Άρης Σερβετάλης απολαυστικός στην πρώτη του εμφάνιση σε Αριστοφανικό κείμενο, ο Φάνης Μουρατίδης έξοχος, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος καθηλωτικός -μεγάλο χειροκρότημα όταν είπε τη φράση: όποιος κοιμάται στη δημοκρατία, ξυπνάει σε δικτατορία- ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μοναδικός, εκπληκτικός ο χορός και το σκηνικό του Μανόλη Παντελιδάκη, ενώ στα κοστούμια μεγαλούργησε για άλλη μια φορά η Εύα Νάθενα. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα της περιοδείας και τρέξτε!
Πολλοί ήταν οι καλεσμένοι που τίμησαν με την παρουσία τους την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο τηε Επιδαύρου. Ανάμεσά τους οι: Ελένη Ράντου, Βίκυ Σταυροπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Φρόσω Λύτρα, Δανάη Μπάρκα, Νανά Παλαιτσάκη, Θανάσης Βισκαδουράκης, Γιούλικα Σκαφιδά, Βασίλης Μπουζιώτης, Δάφνη Κολυβά, Λίνα Πρίντζου, Φωκάς Ευαγγελινός κ.α.
Σκηνοθεσία – Απόδοση: Γιάννης Κακλέας Δραματουργική επεξεργασία: Εύη Σαραγά Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης Κοστούμια: Εύα Νάθενα Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος Χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου Ερμηνεύουν: Χαραλαμπόπουλος Βασίλης, Χατζηπαναγιώτης Χρήστος, Σερβετάλης Άρης, Μουρατίδης Φάνης, Καλφαγιάννης Λεωνίδας, Πατσίκας Σωκράτης, Κτεναβός Λάμπρος, Μπίρκος Θάνος, Κοψιδάς Γιώργος, Αγγελική Τρομπούκη, Κώστας Γαβαλάς, Στέλιος Ιακωβίδης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Φουσέκης Αλέξης, Χαρίσκος Αχιλλέας, Ζερβόπουλος Θανάσης –
[crp
Σχόλια για αυτό το άρθρο