Το Χρυσό Δέντρο, το μεγάλο βραβείο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου απονεμήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στην ταινία «Eternal Winter» του Attila Szasz από την Ουγγαρία, μια ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα σοβιετικό στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, στο οποίο κρατούνται Ούγγροι πολίτες γερμανικής καταγωγής, κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη ναζιστική Γερμανία. Οι καλογυρισμένες σκηνές του παγωμένου τοπίου και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των εγκλείστων έκαναν ένα θεαματικό κοντράστ με το όλο περιβάλλον, δομημένο και φυσικό, της Κιμώλου.
Η προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο μιας από τις πολλές και όμορφες εκκλησίες στο Χωριό, που ήταν φωτισμένο με πυρσούς και πολλά μικρά φαναράκια – αυτά ήταν και οι μοναδικές πηγές φωτός, όταν ένα μπλακ άουτ στο νησί σταμάτησε μεν προσωρινά τις προβολές ώσπου να μπει μπροστά η γεννήτρια, αλλά επέτρεψε στους θεατές να θαυμάσουν τα άπειρα αστέρια στο νυχτερινό ουρανό…
Το Σκιάδι, ο μοναδικός αυτός γεωλογικός σχηματισμός που σμίλεψαν ο χρόνος, ο άνεμος και η αρμύρα στο νησί, σήμα κατατεθέν του νησιού, που θυμίζει πέτρινο μανιτάρι, ήταν η πηγή έμπνευσης για το Χρυσό Δέντρο, το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ.
Το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας απέσπασε η ταινία από την Τυνησία «Fatwa» του Μahmoud Ben Mahmoud, με ήρωα έναν Τυνήσιο ο οποίος επιστρέφει από τη Γαλλία εξαιτίας του θανάτου του νεαρού γιου του σε μοτοσυκλετιστικό ατύχημα. Στην πορεία όμως διαπιστώνει πως το παιδί εχε εμπλακεί με Ισλαμιστές φονταμενταλιστες και πως οι συνθήκες θανάτου του είναι σκοτεινές.
Το βραβείο της ΕΡΤ απονεμήθηκε στην ταινία «Amir» (Nima Eghlima) από το Ιράν, μια ταινία ιδιαίτερης κινηματογραφησης που παρακολουθεί την καθημερινότητα ενός άνδρα ο οποίος καλείται να διαχειριστεί μια οικογενειακή κρίση. Η ταινία δίνει μια εικόνα της κοινωνίας στο σύγχρονο Ιράν.
Δόθηκαν επίσης τρεις Ειδικές Μνείες: καλύτερου σεναρίου στην ταινία «The Little Comrade» της Moonika Siimets από την Εσθονία, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στo «Debt» της Vuslat Saracoglu από την Τουρκία και καλύτερης κινηματογράφησης στο «Children of the salt» από τη Βενεζουέλα.
Τα βραβεία απένειμε πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Tahar Houchi (Ελβετία, Αλγερία), δημοσιογράφο, κριτικό κινηματογράφου, σκηνοθέτη και διευθυντή του Φεστιβάλ Αραβικών Ταινιών της Γενεύης (FIFOG). Mέλη: John Petrizzelli (Βενεζουέλα), δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, Karlos Alastruey (Ισπανία), σκηνοθέτης και παραγωγός, Aurora Marion (Βέλγιο, Ελλάδα, Ρουάντα), ηθοποιός και Rafika Chawishe (Αγγλία, Ελλάδα, Συρία), σκηνοθέτης και ηθοποιός.
Την Κυριακή η παρουσιάστρια Νία Φώη τίμησε με ειδικό βραβείο την παραγωγό Κάτια Πανταζή.
Η τελετή λήξης του φεστιβάλ, στον προαύλιο χώριο της Εκκλησίας του Χρυσοστόμου, παρουσία του δημάρχου Κιμώλου κυρίου Βεντούρη, ήταν ιδαιτέρως εντυπωσιακή: είχε από δημοφιλείς ηθοποιούς όπως ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Τάσος Νούσιας, μέχρι πυροτεχνήματα. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό. Το αποκορύφωμα ήταν όταν η παρουσιάστρια Νία Φώη έδωσε το λόγο σε μια ηλικιωμένη Κιμωλιάτισσα η οποία είχε παρακολουθήσει ανελλιπώς κάθε προβολή του φεστιβάλ, με μια ιδιαιτερότητα: επειδή ήταν τυφλή, ο γιος της, της περιέγραφε κάθε ταινία… Εξίσου συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο κόσμος αποθέωσε τον Φώτη και την Ελένη, από την εθελοντική ομάδα «Κιμωλίστες».
Η Νία Φώη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του φεστιβάλ Μάνουελ ντε Κόκο, αποχαιρετώντας το κοινό του Φεστιβάλ ανανέωσαν το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο.
Μικρές λεπτομέρειες έκαναν την εβδομάδα αυτή προβολών ξεχωριστή: οι «Κιμωλίστες» με τις ντουντούκες που όργωναν καθημερινά τις παραλίες ενημερώνοντας τους λουόμενους για τον τόπο και τον χρόνο της εκάστοτε προβολής, η φιλοξενία των Κιμωλιατών που αγκάλιασαν το φεστιβάλ και τους ανθρώπους του, οι πανταχού παρούσες δανειστικές βιβλιοθήκες, η πολυεθνική ταυτότητα των προσκεκλημένων αλλά και η ίδια η ομορφιά του τοπίου πλούτισαν το φεστιβάλ. Και βέβαια κανείς απ’ όσους είχαν την τύχη να βρίσκονται στην Κιμωλο την τελευτάια εβδομάδα του Ιουνίου δεν ξέχασε τις λαδένιες και τις τυρένιες, τα τερψιλαρύγγια τοπικά εδέσματα, αλλά και τη μοναδική φυσική του ομορφιά: στην παραλία Καρράς οι χελώνες καρέτα καρέτα έβγαιναν στα βράχια χωρίς να φοβούνται τους ανθρώπους…
Το Φεστιβάλ είναι μια προστιθέμενη αξία σε ένα κυκλαδονήσι που δικαίως υπερηφανεύεται για το φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό του πλούτο.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στο νησί και μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα τέτοιου είδους δράσεις στις Κυκλάδες.
Βέβαια θα αδικούσαμε την Κίμωλο αν αναφερόμασταν μόνο στο «εθνικό» της προϊον, την γνωστή μας κιμωλία. Εδώ και χρόνια στο νησί δραστηριοποιούνται οι «Κιμωλίστες-Εθελοντική Ομάδα», μια παρέα νέων ανθρώπων που έχουν βαλθεί να μεταμορφώσουν το αραιοκατοικημένο νησί σε έναν εναλλακτικό παράδεισο: δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα σε βάρκες στην παραλία, δενδροφυτεύσεις, οικιστικος εξωραϊσμός, προβολές, βιβλία να κρέμονται (κυριολεκτικά) σε σταυροδρόμια του Χωριού για όποιον νιώσει την επείγουσα ανάγκη της ανάγνωσης…
Το Φεστιβάλ αποτελεί μια τολμηρή πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Μάνουελ ντε Κόκο ο οποίος κέρδισε το στοίχημα καθώς οι προβολές είχαν θερμή ανταπόκριση τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες αυτού του εντελώς ιδιαίτερου νησιού.
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου διοργανώνουν ο Δήμος Κιμώλου και η εταιρεία παραγωγής Glory Films υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το φεστιβάλ πραγματοποιηθηκε από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2019. Η υλοποίησή του βασίζεται στη συνεργασία τοπικών και διεθνών φορέων, όπως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Φεστιβάλ Αραβικών Ταινιών της Γενεύης και η εταιρεία διανομής ταινιών SpanglishMovies (Λατινική Αμερική). Μεγάλος χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7FM και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8FM.
Υποστηρικτές του φεστιβάλ είναι η εταιρεία Ορυκτών ΜΠΕΝΤΟΜΑΙΝ, η εθελοντική ομάδα Κιμωλίστες και οι εταιρείες διανομής ταινιών Rosebud.21 και Seven Films. Εξίσου πολύτιμη είναι και η συμβολή της εταιρείας Intermediate – Τοπική Συνεργασία. Mεγάλος Χορηγός Φιλοξενίας είναι τα ARIA HOTELS.
Tην προβολή του φεστιβάλ αναλαμβάνει το Visit Greece του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
De Coco, Nia Foes
Σχόλια για αυτό το άρθρο