Την Μαριάννα Τόλη την γνωρίσαμε από το χιτ τραγούδι που έδωσε νέο νόημα στην καθημερινή βιοπάλη Πάμε για δουλειά, ότι και να κάνεις μην αναστενάζεις ξύπνα και με κέφι πάμε για δουλειά, την αγαπήσαμε από τη συμμετοχή της στην Εurovision με το Μάθημα Σολφέζ, ενώ μπήκε στις καρδιές μας -και στα σπίτια όλων- με τις καλαίσθητες διαφημίσεις-υπερπαραγωγές του Αιγαίον με το σλόγκαν: Μαριάννα τι γίνεται στο Αιγαίο; ( Beedle dee, dee dee dee Αιγαίον)
Μεγάλωσε σε συντηρητική οικογένεια, που δεν τολμούσε να ανακοινώσει ότι θα ασχοληθεί με τα καλλιτεχνικά, αν και δεν είχε περιορισμούς, έχοντας έναν αδελφό μεγαλύτερο. 17 χρονών, όταν τελειώνει το σχολείο, φεύγει στην Αμερική όπου μένει δύο χρόνια, σπουδάζοντας μιούζικαλ.
Το 1966, επιστρέφει 19 χρονών και κυκλοφορεί ως Marianna ένα δίσκο 45 στροφών με τέσσερα τραγούδια, ενώ αρχίζει τις σπουδές της στη δραματική σχολή. Μόλις τέλειωσε τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, της έγινε πρόταση από τον Τζέιμς Πάρις να παίξει στην πολεμική περιπέτεια Όχι, με αποκλειστικό πενταετές συμβόλαιο. Λέει.. όχι και χάνει την ευκαιρία να γίνει πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά δεν το μετάνιωσε ποτέ.
Το 1974 κυκλοφορεί δίσκο 45 στροφών με δύο τραγούδια τον δίσκο 45 στροφών (Πάμε για δουλειά»/Πεθαίνω) που έχουν μεγάλη επιτυχία και ένα χρόνο μετά, κυκλοφορεί ο μοναδικός προσωπικός της δίσκος με τίτλο Πάμε για δουλειά, κυρίως με διασκευές ξένων επιτυχιών.
Το 1975 συμμετέχει στην μισάωρη μουσική εκπομπή «Λαβύρινθος», με παρουσιαστές την Μπέσσυ Αργυράκη , τον Robert Williams και την Δέσποινα Γλέζου.
Η Μαριάννα Τόλη, στη δεκαετία του ΄70, κάθε δεύτερο Σάββατο στην ΥΕΝΕΔ, παρουσίαζε τις Μουσικές Μεταμφιέσεις σε σκηνοθεσία του Μεγακλή Βιντιάδη με αποσπάσματα από μεγάλα μιούζικαλ που κάποια τα βλέπαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το 1977 είναι η χρονιά για Μάθημα Σολφέζ. Και όπως κάθε χρόνο, στην αρχή υπήρξε γκρίνια για το τραγούδι, μετά υποστήριξη, στη συνέχεια παράπονα και μόνο ο χρόνος δικαίωσε -όπως συμβαίνει σε όλα- το τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου, που ακούστηκε για πρώτη φορά στις 7 Μαϊου 1977.
Διαβάστε τι έγραφαν τα έντυπα της εποχής τότε: Για τη Γιουροβίζιον έγινε ένας εσωτερικός διαγωνισμός. Μια επιτροπή διάλεξε το καλύτερο -κατά τη γνώμη της- τραγούδι, η ίδια επιτροπή με τη συνεργασία του συνθέτη διάλεξε τους ερμηνευτές, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του κοινού, που αυτό σε τελευταία ανάλυση θα εκπροσωπηθεί στη Γιουροβίζιον. Τελικά, το Μάθημα Σολφέζ είναι αυτό που θα δώσει τη μεγάλη μάχη με τα χρώματα της Ελλάδας. Ένα ρυθμικό τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου, σε στίχους Σέβης Τηλιακού, γραμμένο και ραμμένο πάνω στα μέτρα και τις απαιτήσεις του φεστιβάλ. Ελαφρό, χωρίς υψηλά νοήματα και κυρίως χωρίς μηνύματα και αιχμές.
Θα το τραγουδήσουν τέσσερις μοντέρνες φωνές, ο Πάσχάλης, η Τόλη, ο Ουίλλιαμς και η Αργυράκη, σ’ ένα αυτοσχέδιο κουαρτέτο χωρίς όνομα, χωρίς προϊστορία και χωρίς μέλλον, αφού η σύστασή του έγινε για τη Γιουροβίζιον και μόνο. Όταν ήρθε η ώρα του διαγωνισμού, τα έντυπα έγραφαν: “Mετά από δύο αποτυχίες η χώρα μας ποντάρει στο Ευρωπαϊκό τραγούδι. Το Μάθημα Σολφέζ φαίνεται να έχει καλύτερη τύχη από τη Θάλασσα (Λίγο κρασί, λίγο θαλασσά και τ΄αγόρι μου)…που τα έκανε θάλασσα και την αδικοχαμένη Παναγιά (Παναγιά μου, Παναγιά μου). Θεωρείται φαβορί, τα στοιχήματα το τοποθετούν στην πρώτη θέση και όλοι μιλούν για ένα άρτιο και μοντέρνο τραγούδι, τουλάχιστον από πλευράς σύνθεσης και ήχου”.
Μετά το διαγωνισμό, η καριέρα της Μαριάννας Τόλη είχε μόνο ανοδική πορεία!
Τ’ αγάπησα τα χρόνια που `χω ζήσει, το χθες δεν το ’χω ακόμα λησμονήσει και τώρα περπατώ στη μοναξιά κι η θλίψη μου ματώνει την καρδιά… Τραγουδάει η Μαριάννα στο τραγούδι Τι τα θέλεις τώρα…
Το Μάθημα Σολφέζ εξώφυλλο σε όλα τα περιοδικά της εποχής
Το καλοκαίρι του 1981, η Αλίκη Βουγιουκλάκη ανεβάζει το μιούζικαλ Άννυ κάνοντας μόνο την παραγωγή, με ένα λαμπρό θίασο: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μάρθα Βούρτση, Τάσος Περζικιανίδης, Μάρα Θρασυβουλίδου, οι μικρές Άριελ Κωνσταντινίδη (ως Άννυ) και Τάνια Τρύπη και την Μαριάννα Τόλη, που έχει κάνει προσωπική επιτυχία στη Γλυκιά Ίρμα, δίπλα στον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Κώστα Καρρά
Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Άριελ Κωνσταντινίδη, Μαρίαννα Τόλη
Στη συνέχεια, η Αλίκη Βουγιουκλάκη ανεβάζει την Εβίτα και επιλέγει την Μαριάννα Τόλη για αντικαταστάτρια της (μετά από απαίτηση των Άγγλων παραγωγών) και για να παίζει την Εβίτα στις απογευματινές παραστάσεις του Σαββατοκύριακου. Ούτε αντικατάσταση χρειάστηκε να γίνει, ούτε οι απογευματινές παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν όμως. Έτσι, από την Εβίτα-Μαριάννα Τόλη, έμειναν μόνο οι φωτογραφίες στο πρόγραμμα…
Η Μαριάννα Τόλη αποδεικνύεται ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τα μιούζικαλ που ανεβαίνουν στην Ελλάδα, αφού παίζει, τραγουδάει και χορεύει εξαιρετικά. Έτσι, όταν την επόμενη χρονιά η Σμαρούλα Γιούλη και ο Βαγγέλης Λειβαδάς ανεβάζουν το Σικάγο, η Μαριάννα θα υποδυθεί την Βέλμα Κέλλυ, με συμπρωταγωνιστές την Σμαρούλα και τον Δάνη Κατρανίδη. Με την Σμαρούλα θα ξανασυνεργαστούν δέκα χρόνια μετά στο Sweet Charity (1993)
Θα ακολουθήσουν πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις, κυρίως σε μουσικές εκπομπές και το 1986 μαζί με τον Βασίλη Τσιβιλίκα, παρουσιάζουν το παιδικό τηλεπαιχνίδι «Ο φίλος μας ο Κ.Ο.Κ.» το οποίο δίδασκε στα παιδιά τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
Δεν σταματάει να εμφανίζεται στο θέατρο, δοκιμάζοντας το ταλέντο της και πέρα από τα μουσικά έργα, αλλά η αγάπη της για τα παιδιά, θα την οδηγήσουν στο παιδικό θέατρο με έργα όπως: Άννυ, Μαίρη Πόππινς, Μυστικός κήπος κ.α. Τελικά, αποκτά τη δική της θατρική στέγη, το Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, όπου παρουσιάζει αξιόλογες παραστάσεις που γοητεύουν μικρούς και μεγάλους, με τελευταία την Πεντάμορφη και το τέρας, που παίζεται φέτος. Ανήσυχο και πολύπλευρο ταλέντο, η Μαριάννα Τόλη ήθελε πάντα να γνωρίζει νέους κόσμους και να εξελίσσεται και ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης. Πριν μερικά χρόνια σπούδασε ψυχολογία, προσπαθώντας έτσι να εξηγήσει πολλές απορίες που είχε από μικρή.
Η Μαριάννα Τόλη παντρεύτηκε δύο φορές. Ο πρώτος της γάμος κράτησε 11 χρόνια. Ο δεύτερος ήταν με τον Γιώργο Χάινε (“έφυγε” από τη ζωή το 2007), με τον οποίο απόκτησε τον μοναχογιό της Χριστόφορο, που είναι σήμερα 23 χρονών.
Η Μαριάννα δεν κρατούσε κακίες. Έδειχνε πάντα τη χαρά της, την συγκινούσε το καλό και το αγνό κι αγαπούσε τα μωρά. Έκανε πάντα αυτό που ένιωθε, θεωρούσε τον εαυτό της τυχερό και είχε το ρυθμό μέσα της. Αυτό το χαρούμενο κορίτσι, αντιμέτωπιζε τα τελευταία χρόνια και πάλευε με τον καρκίνο, που τον νικούσε και προχωρούσε με αισιοδοξία κι αγάπη για την Τέχνη. Από χθες, 28 Δεκεμβρίου 2018, η Μαριάννα Τόλη πέρασε στην αιωνιότητα. Για εμάς που την αγαπήσαμε και την θαυμάσαμε, θα είναι πάντα το κορίτσι με τη νεανική χίπικη εμφάνιση και τη ροκ διάθεση, μια νεράιδα που θα μας συγκινεί όταν θα την ακούμε κάθε φορά να τραγουδά: Ζητάς Να ρθει καλοκαίρι, Ζητάς Τ’ απαλό τ’ αγέρι, Ζητάς Να με ξαναφέρει, Ζητάς Να με ξαναβρείς, Δεν αντέχω στη ζωή να γυρίσω, Μέσα στο όνειρο για πάντα θα ζήσω, Τυλιγμένη μέσα σε έναν σταυρό, Κάποιον άλλον σκοπό
Η Μαριάννα Τόλη έφηβη σε σχολική παράσταση
Μάθημα Σολφέζ
Υπήρξε ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα των εξωφύλλων στα περιοδικά
Θυμόμαστε την Μαριάννα σε ευτυχισμένες στιγμές…
Η Μαριάννα Τόλη από το Α ως το Ω: “Υπάρχω για να μεταμορφώνομαι”
Σχόλια για αυτό το άρθρο