Ο Αλέκος Σακελλάριος είχε πολλά ταλέντα που στριμώχνονταν συνέχεια μέσα του για να πάρουν σειρά. Έγραφε επιθεωρήσεις και κωμωδίες, περνούσε στην πεζογραφία, σκηνοθετούσε ταινίες στη Φίνος Φιλμ και παράλληλα έγραφε μερικά από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου. Ο Αλέκος Σακελλάριος στο είδος του, υπηρέτησε πάνω από όλα την ποιότητα. Όλα του τα έργα -αλλά το βλέπεις ξεκάθαρα στις ταινίες του- είναι ένα κοινωνικό σχόλιο για όλους. Ακόμα και στις πιο χαριτωμένες του κωμωδίες, διακρίνεις την άψογη αισθητική και το καλογραμμένο κείμενο.
Τι να πρωτοξεχωρίσεις! Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Δεσποινίς ετών 39, Θανασάκης ο πολιτευόμενος, Ο φίλος μου ο Λευτεράκης, Θα σε κάνω βασίλισσα, Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, Ο Ηλίας του 16ου, Το δόλωμα, Αλίμονο στους νέους, Η Αλίκη στο ναυτικό, Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, Η κόρη μου η σοσιαλίστρια, Η θεία μου η χίπισσα, Υπάρχει και φιλότιμο, Η κόμησσα της Κέρκυρας, Χαμένα όνειρα, Τα κίτρινα γάντια, Η κυρά μας η μαμή, Η σωφερίνα, Η θεία από το Σικάγο…70 κινηματογραφικά σενάρια, τα περισσότερα από τα οποία σκηνοθέτησε ο ίδιος, 200 θεατρικά έργα και περίπου 2000 τραγούδια πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες: Άστα τα μαλλάκια σου, Θα σε πάρω να φύγουμε, Μάρω-Μάρω μια φορά είν’ τα νιάτα, Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα, Το μονοπάτι, Βρε Μανώλη Τραμπαρίφα,Ένα βράδυ που ‘βρεχε, Άρχισαν τα όργανα, Έχω ένα μυστικό, Υπομονή, Σήκω χόρεψε συρτάκι, Άστο το χεράκι σου, Γαρύφαλλο στ΄αυτί, Η βαλίτσα, Κοίτα ρε τι έπαθα….κατάλογος ατέλειωτος!
Οικογενειακή φωτογραφία με τους γονείς και την αδελφή του. Εκπληκτική η ομοιότητά του με την μητέρα του.
Γεννημένος στην Αθήνα στις 13 Νοεμβρίου του 1913 -γόνος λαμπρής οικογένειας- σπούδασε στη Νομική Σχολή, αλλά πολύ νωρίς τον κέρδισε η δημοσιογραφία και το θέατρο. Εργάστηκε σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες και στα περιοδικά της εποχής του, επί εξήντα ολόκληρα χρόνια. Η συμβολή του στον κινηματογράφο και στο θέατρο τεράστια. Καθιέρωσε ηθοποιούς που έγιναν σπουδαίοι πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες και τα έργα του αποτελούσαν πάντα μια σίγουρη επιτυχία στο πανί και στο σανίδι. Οι ταινίες του κατακτούσαν την κορυφή (Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, η Αστέρω, η θεία από το Σικάγο, η κόρη μου η σοσιαλίστρια και η Αλίκη στο ναυτικό, ήταν στην πρώτη θέση στον πίνακα εισιτηρίων, ενώ οι περισσότερες ήταν μέσα στην πεντάδα) και το κοινό αποθέωνε κάθε του έργο.
Παιδική φωτογραφία του Αλέκου Σακελλάριου
Με την Τζένη Καρέζη στα γυρίσματα της ταινίας Η νύφη το΄σκασε
Σύστησε την Τζένη Καρέζη στο κοινό με την ταινία Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο και την έκανε πρωταγωνίστρια, καθιέρωσε με το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο την Αλίκη Βουγιουκλάκη -μέχρι καλοκαιρινοί κινηματογράφοι άνοιξαν καταχείμωνο για να προβάλουν την ταινία λόγω της μεγάλης ζήτησης-, γύρισε το πρώτο σίκουελ του ελληνικού σινεμά (Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο), απογείωσε την κινηματογραφική καριέρα του Κώστα Χατζηχρήστου με τον Ηλία του 16ου, γνώρισε τον Γιάννη Γκιωνάκη στους θεατές με τα Κίτρινα γάντια, έκανε σταρ την Γεωργία Βασιλειάδου -αφού εκείνη είχε βγει στη σύνταξη- με αλησμόνητους ρόλους και δεν την αντιμετώπισε ποτέ ως άσχημη στις ταινίες του, έγραψε τα ωραιότερα θεατρικά για τον Βασίλη Λογοθετίδη και έβαλε στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας, ατάκες γεννημένες από το αστείρευτο μυαλό του: Πορτοκαλάδα θέτε; Έι πειρατή..το τόπι μου, Φάγανε φάγανε φάγανε, Το νου σας ρεμάλια, Κα-τίνα σαλαμάκι, Χρατς …τον άτιμο, Σου ορκίζομαι να φάω τα κοκαλά μου, Ο κήπος είναι ανθηρός, Κύριος Αγλαϊα -δεσποινίς Σωτήρη, Γεια σου κοκάλω...και πλήθος άλλων. Επίσης, είναι και ο μοναδικός σκηνοθέτης που γύρισε ο ίδιος ταινία του σε δύο βερσιόν παράλληλα, μία ελληνική και μία τουρκική, τα Χτυποκάρδια στο θρανίο, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Χτυποκάρδια στο θρανίο: γύρισμα στην Κωνσταντινούπολη
Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιάννης Σιδέρης, Αλέκος Σακελλάριος, Νίκος Κούρκουλος, Γ. Ασημακόπουλος
Στα γυρίσματα της ταινίας Η κόρη μου η σοσιαλίστρια
Η θεία μου η χίπισσα
Πέρα από την “άνθιση” στα επαγγελματικά του, ο Αλέκος Σακελλάριος δεν ήταν ένας άνθρωπος στερημένος στην προσωπική του ζωή. Έκανε τρεις γάμους και με τον τρίτο γνώρισε τον καλό του άγγελο, όπως έλεγε. Ο πρώτος γάμος ήταν με τη Ματούλα το γένος Ντάβαρη, κράτησε τριάντα χρόνια. Χήρευσε το 1969 έχοντας αποκτήσει δύο κόρες, την Ελένη και την Αννή, από τις οποίες απέκτησε τρία εγγόνια. Ο δεύτερος γάμος του ήταν με την ηθοποιό Νίκη Λινάρδου και το τρίτο στεφάνι με την επίσης ηθοποιό, Τίνα Σακελλάριου. Η γνωριμία τους έγινε όταν η Τίνα έπαιξε στη μεταφορά του θεατρικού έργου Γαμπροί από το παράθυρο το 1981 στην τηλεόραση και έζησαν μαζί ως το τέλος της ζωής του, στις 29 Αυγούστου 1991. Η Τίνα Σακελλάριου συνεχίζει να κρατά το ενδιαφέρον του κοινού για τα μεγάλα έργα του Αλέκου, δίνοντάς τα σε θιάσους και σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για να τα ανεβάσουν. Έτσι, η πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε ο Αλέκος Σακελλάριος, είναι ενεργή και περνάει από γενιά σε γενιά.
Στην ανανεωμένη επανέκδοση του βιβλίου Λες και ήταν χθες (πρώτη έκδοση: 1990) γραμμένο από τον ίδιο τον Αλέκο Σακελλάριο με την πολύτιμη βοήθεια και επιμέλεια της Τίνας Σακελλάριου, από τις εκδόσεις Αλκυών, θα γνωρίσετε καλύτερα το μύθο με το όνομα Αλέκος Σακελλάριος –Σακελλάριος, με δύο λάμδα….
Σχόλια για αυτό το άρθρο