Στις 23 Οκτωβρίου είναι η πρεμιέρα του Alexander the Great rock opera από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου και Κώστα Αθυρίδη στο Βασιλικό Θέατρο. Η Σταυρούλα Κεντιέ (του mediasoup) παρακολούθησε τις πρόβες και μας περιγράφει όσα είδε, ενώ βρήκε την ευκαιρία για μίνι-συνέντευξη στο Γιάννη Βούρο. Στη συνέχεια διαβάστε συνέντευξη του Κώστα Αθυρίδη στο Βασίλη Παπαβασιλείου.
Απόγευμα Σαββάτου, παρακολουθώ από την πλατεία του Βασιλικού θεάτρου, τις πρόβες του Alexander The Great rock opera, οι οποίες έχουν μπει στην τελική ευθεία. Ένα μικρό διάλειμμα μετά το πρώτο μέρος και στη συνέχεια, συνάθροιση των συντελεστών μπροστά από τη σκηνή, προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις. Οι σκηνοθέτες του Alexander the Great rock opera, Γιάννης Βούρος και Κώστας Αθυρίδης, απόλυτα συγκεντρωμένοι και με σπάνια μεταδοτικότητα, μιλούν στους ηθοποιούς, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς για τις απαραίτητες βελτιώσεις, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους: Να κατακτήσουν κοινό και κριτικούς στην πρεμιέρα τους, η οποία αναμένεται στις 23 Οκτωβρίου.
Ξεκινά το δεύτερο μέρος των προβών και είναι πραγματικά αξιοζήλευτη η ενέργεια που αναβλύζει από τη σκηνή, όπου δεκάδες νέοι καλλιτέχνες, γεμάτοι ταλέντο και ενθουσιασμό, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Η συγκίνηση είναι αναμενόμενη. Η διάθεση είναι ροκ. Οι μουσικές που ακούγονται εξαιρετικές. Οι φωνές σπουδαίες και οι ερμηνείες δυνατές. Ο Κώστας Αθυρίδης στέκεται ακριβώς μπροστά από τη σκηνή, επισημαίνοντας διορθώσεις, αλλά και επιβραβεύοντας τις επιτυχίες στις λεπτομέρειες. Ο Γιάννης Βούρος παρακολουθεί από ψηλά την πρόβα, ενθαρρύνοντας τα παιδιά, κάνοντας όμως και ο ίδιος επισημάνσεις και παρατηρήσεις της στιγμής, πάντα με ευγενικό, αλλά και εύστοχο τρόπο.
Ο Δημήτρης Τικτόπουλος, ο οποίος υποδύεται τον Μέγα Αλέξανδρο στην ροκ οπερα, κάνει δυναμική εμφάνιση στη σκηνή, ενώ το μέταλλο της φωνής του, σε συνδυασμό με την υποκριτική του δεινότητα, εντυπωσιάζει. Ο ίδιος μάς είπε ήδη στα παρασκήνια πως κάνει πρόβες σε “φουλ ρυθμούς” και αυτό φάνηκε. Τα σκηνικά λιτά, λειτουργικά, χρηστικά. Τα κοστούμια δεν τα είδαμε, όμως παρούσα στην πρόβα ήταν η ενδυματολόγος, Ιωάννα Τιμοθεάδου, η οποία κρατούσε συνεχώς σημειώσεις.
Λίγο πριν το τέλος των προβών, βρήκα την ευκαιρία να απομονώσω για λίγο τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και σκηνοθέτη, Γιάννη Βούρο, ο οποίος απάντησε στα εξής:
– Στις 23 Οκκτωβρίου είναι η πρεμιέρα του Alexander the Great rock opera, σε αυτό εδώ το θέατρο. Τι να περιμένει να δει ο κόσμος;
– Αυτό που επιδιώκουμε εμείς, είναι καταρχήν να παρουσιάσουμε ένα καινοτόμο θέαμα, ως ένα κρατικό θέατρο που μέχρι στιγμής ανεβάζει κλασικά έργα, υποστηρίζει το ελληνικό ρεπερτόριο ή, τελοσπάντων, κάποιες τραγωδίες και κάποιες αριστοφανικές κωμωδίες το καλοκαίρι. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος πρωτοποριακό, καινοτόμο, ριζοσπαστικό για μία κρατική σκηνή, αλλά πιστεύω πως είναι χρέος ένος τέτοιου οργανισμού, με αυτές τις δυνατότητες, να αρχίσει να κοιτάζει και λίγο πιο μπροστά, από όσο κοιτούσε μέχρι σήμερα. Πείραμα είναι και για εμάς, εμπεριέχει ρίσκο, αλλά νομίζω πως είναι χρέος μας να επενδύσουμε στο καινούργιο.
– Πώς είναι ο Δημήτρης Τικτόπουλος ως ένας ροκ Μέγας Αλέξανδρος;
– Ο Δημήτρης είναι μεγάλο λαχείο για έναν σκηνοθέτη, αλλά και γενικά για έναν συνδημιουργό. Οι φωνητικές του δυνατότητες είναι δεδομένες, το ξέρουμε. Αλλά, αυτό που με έχει συγκινήσει και εκπλήξει στον Δημήτρη είναι ότι υποκριτικά είναι ένα “σφουγγάρι”. Του λες δυο ή τρία πράγματα και κάνει δέκα, έρχεται με προτάσεις, του λες να διορθώσει κάτι και μόλις γίνει η σκηνή είναι ήδη διορθωμένο. Αυτό είναι μεγάλο εργαλείο στα χέρια ενός σκηνοθέτη. Θεωρώ πως έχει τεράστιο μέλλον – είναι μικρός ακόμα. Έχει μέλλον, γενικότερα, σε αυτό που λέγεται μουσικός χώρος επί σκηνής, στην Ελλάδα, και – γιατί όχι; – στο εξωτερικό.
– Σε συνέντευξή μας, ο κ. Αθυρίδης, είχε δηλώσει πως υπάρχει πολύ έντονο το σύγχρονο, αν και μιλάμε για μία ιστορική προσωπικότητα. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Και πώς θα το μεταδώσετε στους θεατές;
– Μεταδίδεται με τη φόρμα, το εικαστικό κομμάτι, με το περιεχόμενο – τι λες επί σκηνής. Επίσης, μεταδίδεται και μεταφέρεται με τα κοστούμια που διαθέτεις, καθώς και από τον τρόπο που ενορχηστρώνεις τα κομμάτια. Επομένως, έχουμε πολλά βέλη στη φαρέτρα μας.
– Γιατί πρέπει ο κόσμος – και εκτός Ελλάδας – να δει αυτήν την ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση;
– Δε μπαίνω σε αυτή τη λογική του “πρέπει”. Εμείς κάνουμε μία πρόταση, πιστεύουμε ότι υπηρετούμε μία μεγάλη ιδέα του ελληνισμού και δη μία μεγάλη ιδέα μιας πολιτιστικής πτυχής της χώρας, και θα προσπαθήσουμε να αφήσουμε το αποτύπωμά μας με αυτό το έργο, όπου πάμε.
Στην επόμενη σελίδα αποκλειστική συνέντευξη του Κώστα Αθυρίδη
Σχόλια για αυτό το άρθρο