Πώς περνούσαμε το Πάσχα τηλεοπτικά πριν από 44 χρόνια; Όταν υπήρχαν μόνο δύο κανάλια, η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ, ποια ήταν τα προγράμματα που κυριαρχούσαν τις ημέρες του Πάσχα και ποιοι καλλιτέχνες δεν έλειπαν από τα εορταστικά σόου; Μια νοσταλγική αναδρομή στο τηλεοπτικό Πάσχα του 1980, όταν η έγχρωμη τηλεόραση έκλεινε ένα χρόνο ζωής, τα περιοδικά είχαν ασπρόμαυρες σελίδες κι όχι ιλουστρασιόν, τα κανάλια ήταν δύο και με απογευματινό πρόγραμμα μόνο, τις 18.00 ως τα μεσάνυχτα.
Το Μεγάλο Σάββατο 5 Απριλίου 1980, το πρόγραμμα στην ΕΡΤ ξεκινούσε στη 13.28, διότι στη 13.30 άρχιζε το Σάββατο Μία και μισή, τηλεοπτικό μαγκαζίνο με τον Χρήστο Οικονόμου, την Νίτσα Λουλέ-Θεοδωράκη και την Σεμίνα Διγενή στα πρώτα πρώτα της βήματα. Μικρή διακοπή στις 14.15 για Ειδήσεις και αμέσως μετά η συνέχεια. Όλο το πρόγραμμα ήταν στο κλίμα των ημερών και μετά τις ειδήσεις στα μεσάνυχτα, υπήρχε γιορταστικό μουσικό σόου.
Ντοκιμαντέρ με ειδικό συνεργείο της ΕΡΤ να καταγράφει τα προσκυνήματα στους Άγιους Τόπους
Η Λωξάντρα ήταν από τα δημοφιλέστερα και πιο επιτυχημένα σίριαλ της χρονιάς, οπότε η μετάδοση νέου επεισοδίου έπαιζε κανονικά και το Μεγάλο Σάββατο
Το γιορταστικό σόου της βραδιάς -το οποίο έπαιζε επανάληψη το μεσημέρι της Πασχαλιάς- είχε ένα γαλαξία αστέρων, ηθοποιών και τραγουδιστών: Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσσυ (όπως το έγραφαν τότε), Αλέκα Κανελλίδου, Γιώργος Μαρίνος, Βίκυ Λέανδρος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Δέσπω Διαμαντίδου, Σωτήρης Μουστάκας, Κώστας Βουτσάς κ.α. Περασμένα τηλεοπτικά μεγαλεία…
Η Μαριάννα Τόλη κάθε Σάββατο, μας παρουσίαζε τις Μουσικές Μεταμφιέσεις σε σκηνοθεσία του Μεγακλή Βιντιάδη. Αποσπάσματα από μεγάλα μιούζικαλ, κάποια τα βλέπαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ειδικά για το πνεύμα της Ανάστασης, η εκπομπή είχε Πασχαλινό κλίμα και προβλήθηκε μετά το Χριστός Ανέστη.
Μία ώρα μετά το Πάσχα με την Μαριάννα, έρχεται η Χαρούμενη Πασχαλιά με την ορχήστρα του Γιάννη Γεροντάκη. Τραγουδούν η Μίλλη Καραλή, η Μαρίνα κι ο Πασχάλης, ενώ το χορευτικό μέρος έχει αναλάβει ο Τάκης Σαγιώρ με την Λουίζα Μελίντα και το μπαλέτο τους.
Την Κυριακή του Πάσχα, το πρόγραμμα στην ΕΡΤ ξεκινά στις 12 το μεσημέρι, ενώ στην ΥΕΝΕΔ στη 13.30. Κυριαρχούν ύμνοι της Ανάστασης, ελληνικοί χοροί και τραγούδια, η ΥΕΝΕΔ έχει ελληνική ταινία στο πνεύμα της ημέρας –Σαρακατσάνισσα, βουκολικό δράμα με την Μπεάτα Ασημακοπούλου-, ενώ η ΕΡΤ κλασσική κωμωδία της Φίνος Φιλμ (Το σωφεράκι με τον Μίμη Φωτόπουλο και την Σμαρούλα Γιούλη). Ακολουθούν η Σύγχρονη Εύα, το Μάπετ Σόου, το Πλοίο της αγάπης, η Μάγια η Μέλισσα, τηλεπαιχνίδια γνώσεων, το Ημερολόγιο ενός θυρωρού και η μέρα κλείνει με Το Μεγάλο Παιχνίδι και προβολή εντυπωσιακού μιούζικαλ.
Το μεγάλο παιχνίδι που παρουσίαζε ο Νάσος Αθανασίου, έχει καλεσμένους αστέρια που λάμπουν. Γιώργος Πάντζας, Γωγώ Ατζολετάκη, Κώστας Τουρνάς, Μπέσσυ Αργυράκη, Βίκυ Μοσχολιού και τον ταχυδακτυλουργό Μάριο Λεσίνι.
Το ημερολόγιο ενός θυρωρού με τον Κώστα Βουτσά, έσκιζε στη θεαματικότητα, αν και ασπρόμαυρο
Σπέσιαλ αξιόλογο έγχρωμο μουσικό σόου με τους Μπη Τζης, αν και σε επανάληψη από τα Χριστούγεννα
Κινηματογραφική βραδιά με το μιούζικαλ Οκλαχόμα, που κανείς δεν το΄βλεπε ολόκληρο λόγω της κούρασης της ημέρας και το ψήσιμο από το πρωί. Ο ύπνος στον καναπέ έρχονταν νωρίς
Τη Δευτέρα του Πάσχα, λόγω της ημέρας, το πρόγραμμα ξεκινούσε μεσημέρι, η ΕΡΤ είχε μιούζικαλ -εννοείται έγχρωμο- τον Τομ Σόγιερ, ενώ η ΥΕΝΕΔ είχε έγχρωμη ελληνική ταινία με τον Άγγελο Αντωνόπουλο και μάλιστα πρόσφατης παραγωγής (Η μεγάλη απόφαση του 1977). Η καλτ εκπομπή Μορφές και Θέματα με την Αλίκη Νικολαΐδου είχε θέμα της το Άγιο Πάσχα και το βράδυ το Θέατρο της Δευτέρας μονοπωλούσε τις θεαματικότητες.
Το ενδιαφέρον της ημέρας, είχε η μετάδοση του σατυρικού προγράμματος Ένας μοναχικός κάου-μπόι, σε μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη, με κινούμενα σχέδια του Σπύρου Ορνεράκη, που ζωντάνευαν με παντομίμα ο Πάνος Χατζηκουτσέλης, η Τζέση Παπουτσή και ο Μηνάς Χατζησάββας. Μακάρι να τα ξαναβλέπαμε…
Σχόλια για αυτό το άρθρο