Είναι αδιαμφισβήτητα η κυρία του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης χάρις στην παιδεία, τις εμβριθείς γνώσεις της με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη, την καλλιέργεια, την οξυδέρκεια και τη δημιουργικότητα της, γι’ αυτό και όλες οι εκδηλώσεις που επιλέγει στέφονται με απόλυτη επιτυχία! Μπορούν να ξεπεράσουν και τα σύνορα της Θεσσαλονίκης και να ανταγωνιστούν επάξια τις αντίστοιχες διεθνείς! Η εμβληματική και intellectual κυρία των κυριών Άννα Μυκωνίου μιλά για τον επιτυχημένο θεσμό του Φεστιβάλ Επταπυργίου έκτο κατά σειρά – δικό της παιδί και δημιούργημα της- για τους πρωταγωνιστές των εκδηλώσεων, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τον κυρίαρχο και μέγιστο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα που δεσπόζει και με τον οποίο καταπιάνεται τη φετινή σεζόν, με αφοπλιστικό λόγο που μόνο εκείνη γνωρίζει να χρησιμοποιεί στις ουσιώδεις και εποικοδομητικές συνεντεύξεις της!
– Τι ήταν εκείνο που έκανε τους Θεσσαλονικείς να αγκαλιάσουν τόσο ζεστά και με πολλή αγάπη, το Φεστιβάλ Επταπυργίου;
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου καθιερώνεται πια ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Βορείου Ελλάδας. Βαδίζουμε στην 6η του χρονιά και έχει αποκτήσει brand name και αναγνωρισιμότητα. Το κοινό, ενώ στην αρχή ήταν επιφυλακτικό, τώρα δείχνει μια εμπιστοσύνη που με συγκινεί. Πιστεύω πως το αφήγημα που έχουμε δημιουργήσει, ως Κέντρο πολιτισμού, αλλά και το όραμα που κρύβεται πίσω από την συλλογική προσπάθεια, έχει περάσει και έχει αγγίξει το κοινό της πόλης μας.
– Ο φετινός θεσμός είναι ο έκτος κατά σειρά! Με ποια κριτήρια επιλέγετε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Δώστε μας ένα σκαρίφημα των ημερομηνιών και των καλλιτεχνών που θα λάβουν μέρος.
Μας ενδιαφέρει να παρουσιάζουμε παραγωγές προσεγμένες και ποιοτικές που εκπαιδεύουν το κοινό μας. Φέτος το φεστιβάλ έχει ως κεντρικό πρόσωπο την γυναίκα. Τη γυναίκα μούσα αλλά και αυτή που απειλείται, τη γυναίκα της διπλανής πόρτας αλλά και την καλλιτέχνιδα. Κάνουμε λοιπόν πρεμιέρα 5 & 6 Ιουνίου με ένα αφιέρωμα σε μια σπουδαία συνθέτρια, την Ευανθία Ρεμπούτσικα. Μια μουσικό που μας χάρισε αγαπημένες μελωδίες και μας ταξιδεύει με μουσικές γεμάτες χρώματα και μυρωδιές Ανατολής και Δύσης, πάντα με την δική της τρυφερή ματιά. Στην παράσταση συμμετέχει η Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Συνεχίζουμε, 17 & 18 Ιουνίου, με μια σύμπραξη που θα συζητηθεί. Μάριος Φραγκούλης- Γιώτα Νέγκα, ένας τενόρος με διεθνή ακτινοβολία και μια λαϊκή αγαπημένη φωνή, σε μουσικές επιλογές που θα μας ξεσηκώσουν. Συνεχίζουμε 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου με την Δήμητρα Γαλάνη σε μια αναδρομή στην 55χρονη καριέρα της. Μαζί της η νεότερη, αλλά ταλαντούχα, Παυλίνα Βουλγαράκη.
Μια από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι να δίνουμε βήμα σε νέους καλλιτέχνες. Αυτός είναι και ο λόγος που συμπεριλάβαμε στον καλλιτεχνικό μας προγραμματισμό το «#SKGlive! Από την παράδοση στο σύγχρονο», στις 2 Ιουλίου, με τέσσερα Βορειοελλαδίτικα μουσικά σχήματα, που θα παρουσιάσουν την δουλειά τους και είμαι σίγουρη ότι θα γοητεύσουν το κοινό.
Συνεχίζουμε 10, 11, 12, 14 Ιουλίου με την κεντρική μας παραγωγή, την Όπερα «Οι Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλλο, σε σκηνοθεσία Αθανάσιου Κολαλά. Εκατό καλλιτέχνες επί σκηνής, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε διεύθυνση Γιώργου Βράνου. Παρακολουθούμε τους πρωταγωνιστές ενός περιοδεύοντος θιάσου της Commedia del Arte στην Calabria. Είναι μια ιστορία ενδοοικογενειακής βίας, που έχει τραγική κατάληξη και δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο.
Για 6η χρονιά στη σκηνή του Επταπυργίου οι βραδιές ποίησης και μουσικής που φέτος θα φωτίσουν το έργο του Ανδαλουσιανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρσία Λόρκα, 17 & 18 Ιουλίου. Από το φετινό φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στη γυναίκα, δεν θα μπορούσε να λείπει και το αφιέρωμα στις γυναίκες στιχουργούς, που από πέρσι συζητάμε με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά και την Μαρία Παπαγεωργίου «……Γυναίκες δημιουργοί».
– Γιατί αποφασίσατε φέτος να αναλύσετε λογοτεχνικά, ποιητικά και θεατρικά τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Μήπως για να απαλύνει τη βίαιη και ζοφερή εποχή που ζούμε και να της προσδώσει μια τρυφεράδα που λείπει;
Η πρώτη μου σκέψη ήταν να καταπιαστώ φέτος με μια γυναίκα ποιήτρια. Αλλά από πέρυσι είχε καρφωθεί στο μυαλό μου ο Λόρκα, με το «ντουέντε» του, τις Σεβιλλιάνες, τους τσιγγάνους και τα αξεπέραστα θεατρικά του έργα. Ο Λόρκα προίκισε το θέατρο αλλά και τους στίχους του, με πολύ δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες. Οι γυναίκες βρίσκονται πάντα στο κέντρο της έμπνευσης του και είναι ίσως ο μοναδικός Ισπανός συγγραφέας που εστιάζει τόσο στη γυναίκα, αναγνωρίζοντας τη μακραίωνη καταπίεση, ορατή και αόρατη, που έχει υποστεί. Δεν τον απασχολούν τόσο οι αντιδράσεις των ανδρών στα θεατρικά του έργα. Είναι γραμμένα, για να φωτίσουν τη γυναικεία ψυχοσύνθεση. Η Μαριάνα Πινέδα, η Μπερνάλτα Άλμπα και οι κόρες της, η Δόνα Ροζίτα, η Νύφη, η θαυμαστή Μπαλωματού, η Γέρμα, η Μπελίσα είναι οι ηρωίδες του, γυναίκες που ζουν σε μια σκληρή ανδροκρατούμενη κοινωνία, εγκλωβισμένες σε προκαταλήψεις και στερεότυπα, αλλά και σε κανόνες που έχουν θεσπιστεί από άνδρες. Ο Λόρκα συνθέτει τα πορτραίτα τους και αναλύει τον ρόλο τους μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία που ο μισογυνισμός είναι βαθιά ριζωμένος.
Θα ακουστούν περίπου 20 μελοποιημένα τραγούδια που θα απογειωθούν από τις ερμηνείες του Δημήτρη Μπάση, του Γιάννη Διονυσίου και της Μέλας Γεροφώτη, ενώ τις αφηγήσεις- απαγγελίες έχει αναλάβει φέτος ο χαρισματικός Αντίνοος Αλμπάνης. Θα είναι μια βιωματική εμπειρία η παράσταση αυτή, δουλεμένη και στην παραμικρή της λεπτομέρεια.
– Η πορεία μας καθορίζεται από τα ”ναι” ή από τα ”όχι” που λέμε;
Η πορεία μας καθορίζεται από τα ‘’όχι’’ που λέμε, από το ανάστημα που ορθώνουμε, από τις διαφωνίες που τεκμηριώνουμε. Τα ‘’όχι’’ είναι αυτά που συνθέτουν την προσωπική μας αξιοπρέπεια και μας επιτρέπουν να προχωράμε μπροστά. Δεν έχει μόνο σημασία που θα φτάσεις αλλά και πως θα φτάσεις. Άλλωστε, τα δύσβατα μονοπάτια είναι πιο ενδιαφέροντα και αξίζει να τα περπατάς.
– Μετανιώνετε για το χαμένο χρόνο;
Δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή στη ζωή μου ότι ήταν χαμένος χρόνος.
– Κατά τη γνώμη σας, υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν κάτω από καλές συνθήκες να δώσουν σημαντικά πράγματα στον πολιτισμό;
Μα υπάρχουν άνθρωποι με καλές προθέσεις, που δίνουν πολλά και είναι πολύτιμοι στον πολιτισμό. Όμως, συχνά οι προθέσεις δεν φτάνουν. Απαιτείται και σκληρή δουλειά και επώδυνες αποφάσεις…
– Αν μπορούσατε να δείτε στην ψυχή σας αυτή τη στιγμή τι θα βλέπατε;
Θέλω να πιστεύω ότι θα έβλεπα όμορφα πράγματα!
– Η φαντασία είναι ένα μέσο που μας βοηθά να συλλάβουμε τον κόσμο ή να τον εξηγήσουμε;
Η φαντασία είναι ένα εφόδιο για κατανόηση, αναδημιουργία και αναδιαμόρφωση του κόσμου και της ζωής μας. Για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο πρέπει πρώτα να το φανταστούμε.
– Πρώτα ονειρευόμαστε τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε και μετά πορευόμαστε προς το όνειρο;
Αυτό ακριβώς πιστεύω. Καθένας μας θέτει το προσωπικό του όραμα, διαμορφώνει τη στρατηγική για να το προσεγγίσει και μετά απαιτείται ιδρώτας, επιμονή, συγκυρίες και άνθρωποι με παράλληλα ή ίδια όνειρα. Τελικά, ίσως, αυτό που έχει σημασία δεν είναι να φτάσεις το όνειρο σου, αλλά η πορεία προς αυτό. «Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι», για να θυμηθούμε τον Αλεξανδρινό ποιητή.
– Τι ζητά η ψυχή σας;
Είναι μια βαθιά και προσωπική ερώτηση, καθώς απευθύνεται στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης και των εσωτερικών επιθυμιών μας. Η ψυχή του καθενός αναζητά διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με τις εμπειρίες και τις αξίες του. Για εμένα μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι ζεστές ανθρώπινες σχέσεις, η αγάπη, η αποδοχή. Η σύνδεση με άλλους ανθρώπους και η αίσθηση του «ανήκειν» είναι από τις θεμελιώδεις μου ανάγκες.
Σχόλια για αυτό το άρθρο