Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως “Μόνικα”, την αντίζηλο της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία “Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα”. Όμως η Χαριτίνη Καρόλου είχε πίσω της μια καλλιτεχνική διαδρομή πάνω από 50 χρόνια!
Γεννήθηκε στην Κοζάνη ως Χαριτίνη Παραλοπούλου, σε μια πολύτεκνη οικογένεια με 8 παιδιά. Ήταν το τελευταίο παιδί, μετά από 4 αγόρια και τρία κορίτσια. Η μητέρα της έκρυβε την εγκυμοσύνη της διότι ο μεγαλύτερος αδελφός της ήταν ήδη 20 χρονών. Μετά τη βάπτισή της στην Κοζάνη σε ηλικία τριών ετών, όλη η οικογένεια μετακομίζει στον Πειραιά. Ο πατέρας της ήταν θεατρόφιλος και αγαπούσε επίσης πολύ και τον κινηματογράφο. Κάθε εβδομάδα πήγαιναν οικογενειακά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου παιζόταν όλες οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής.
Ήταν μαθήτρια του Δημήτρη Ροντήρη και ξεκίνησε με αρχαία τραγωδία. 21 ετών έπαιξε στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο. Μετά από πέντε χρόνια δίπλα στον Ροντήρη, βαρέθηκε την τραγωδία και αποφάσισε να βγει στην κωμωδία. Πρωτοβγήκε με τον Ντίνο Ηλιόπουλο σε περιοδεία και στη συνέχεια δίπλα στον Γιάννη Γκιωνάκη στην Αθήνα. Ακολούθησαν σημαντικές παραστάσεις δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της θεατρικής σκηνής: Κώστα Μουσούρη, Ζωή Λάσκαρη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Έλενα Ναθαναήλ, Άννα Φόνσου, Νίκο Γαλανό, Ελένη Ερήμου κ.α. Το 1972 πρωταγωνίστησε δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη στο έργο “Η θεατρίνα” που 8 χρόνια αργότερα έγινε ταινία με τον τίτλο “Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα” και ήταν η κινηματογραφική επιστροφή της εθνικής μας σταρ έπειτα από απουσία επτά χρόνων. Χαριτίνη και Αλίκη έπαιξαν μαζί και στην ταινία σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη.
Η Χαριτίνη Καρόλου υπήρξε τυχερή στην καριέρα της γιατί έγινε πρωταγωνίστρια από την αρχή. Ο πρώτος ρόλος στο σινεμά ήταν στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου “Αδελφός Άννα” το 1963. Τότε ο παραγωγός Τζέιμς Πάρις της ζήτησε να αλλάξει το όνομά της. “Το όνομά σου δεν είναι κατάλληλο, τρεις μέρες σου δίνω να βρεις άλλο όνομα” της είχε πει. Το Καρόλου το βρήκε η μητέρα της, της άρεσε και το κράτησε. Όταν της ζήτησαν να αλλάξει και το Χαριτίνη σε Χάρις, έθεσε βέτο. “Το Χαριτίνη μένει, θέλω κάτι από μένα” ήταν η απάντησή της.
Ακολούθησαν 15 ταινίες μέχρι το 1980: Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω, Αμαρτωλοί, Όμορφες μέρες, Αεροσυνοδός, Αυτοί που ξέχασαν τον όρκο τους, Επιχείρηση Δούρειος Ίππος, Ζαβολιές, Η ανταρσία των 10, Ντιρλαντάς, Ο μεγάλος ένοχος, Τι κι αν γεννήθηκα φτωχός, Υπόθεση Πολκ, Το κρυφό σπίτι της Αγγέλας, Το χαμόγελο της Πυθίας, Πονηρό θηλυκό κατεργάρα γυναίκα, Υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες. Το 1967 πρωταγωνιστεί στην ταινία “Οι εραστές του μεσαίου τοίχου”. Η επεξεργασία της ταινίας γίνεται στα στούντιο του Σούλη Γεωργιάδη ο οποίος θα γίνει ο μελλοντικός της σύζυγος. Μένουν μαζί τριάντα χρόνια, μέχρι το θάνατό του το 1997.
Εκτός από τον κινηματογράφο και το θέατρο, η Χαριτίνη Καρόλου γνώρισε στιγμές δόξας και με την τηλεόραση. Ήταν από τις πρώτες ηθοποιούς που έζησε την αρχή της τηλεόρασης. Το 1972 παίζει στη δικαστική σειρά του Κώστα Λυχναρά “Κεκλεισμένων των θυρών” και ξεχωρίζει με το ρόλο της Ροδιάς, το 1973 είναι η Μάγδα στην “Μαρίνα Αυγέρη” ενώ το 1975 έρχεται ο ρόλος της Όλγας στη “Μενεξεδένια Πολιτεία” από το βιβλίο του Άγγελου Τερζάκη σε σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη. Ακολουθεί η “Λέσχη μυστηρίου” όπου παρουσιάζει αυτοτελείς αστυνομικές ιστορίες σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Σούλη Γεωργιάδη. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμμετοχή της στις σειρές “Υποψίες” και “Καφενείο Εμιγκρέκ”, σε πολλά έργα στο “Θέατρο της Δευτέρας” αλλά και στην εκπομπή “Αυτοπροσωπογραφίες” το 1989 δίπλα στον Στέφανο Ληναίο. Τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν το 1991 στη σειρά του Αντ1 “Φάκελος Αμαζών” στο ρόλο της Λυδίας.
Μετά από 40 χρόνια παρουσίας στο θέατρο αποφασίζει να σταματήσει τις εμφανίσεις και να ζήσει μια ζωή μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μοιράζει το χρόνο της στο σπίτι της στο Παγκράτι και στο εξοχικό της στη Σαρωνίδα. Παρακολουθεί όμως συχνά παραστάσεις με πολυαγαπημένους φίλους και εντυπωσιάζεται από την εξέλιξη των ηθοποιών στο ελληνικό θέατρο. Μετά από 15 χρόνια απουσίας, ο Γιώργος Λιβανός την πείθει να επιστρέψει στο θέατρο το 2023 με το “Μπαλκόνι” μια παλιά επιτυχία της Έλσας Βεργή. Η Χαριτίνη Καρόλου ανεβαίνει και πάλι στο θεατρικό σανίδι. Η επιτυχία της παράστασης και η επιστροφή της Χαριτίνη στο θέατρο, την φέρνουν πάλι μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας. Δυστυχώς, αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία της θεατρική εμφάνιση. Θα νοσηλευτεί στην εντατική μετά από διάφορες περιπέτειες της υγείας της και στις 26 Δεκεμβρίου 2023, θα ταξιδέψει για πάντα στο αιώνιο φως…
Η Χαριτίνη Καρόλου υπήρξε από τους πιο καλοσυνάτους ανθρώπους στον καλλιτεχνικό χώρο. Είχε να πει πάντα μια καλή κουβέντα για όλους τους συναδέλφους της, ακόμα κι για εκείνους που την είχαν φέρει σε δύσκολη θέση. Δεν είχε απωθημένα στη ζωή της, ήταν ένας χορτασμένος άνθρωπος και κατάφερε να ξεπεράσει και τις πιο δύσκολες περιπέτειες. Η Χαριτίνη είχε ήθος, αξιοπρέπεια, συνέπεια, φινέτσα, εντιμότητα, ήταν μια καλλονή με σπάνια ομορφιά και υπέροχη φωνή, θύμιζε Αγγλίδα και ήταν αγαπημένη ηθοποιός του κοινού και των συναδέλφων της. Το μόνο που είχε καημό ήταν όπως έλεγε: “Τα καημένα τα νιάτα τι γρήγορα που περνούν…”
Καλή μετάβαση στο αιώνιο φως αγαπημένη Χαριτίνη….
Βίλμα Κύρου, Χαριτίνη Καρόλου στην ταινία “Όμορφες μέρες” (1970)
Αλεξάνδρα Λαδικού, Χαριτίνη Καρόλου στις “Όμορφες μέρες”
Χαριτίνη Καρόλου, Χρήστος Νομικός στην ταινία “Αμαρτωλοί” το 1971
Καίτη Ιμπροχώρη, Χαριτίνη Καρόλου, Χρήστος Νομικός στην ταινία “Αμαρτωλοί”
Καίτη Ιμπροχώρη, Χαριτίνη Καρόλου, Χρήστος Νομικός στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη “Αμαρτωλοί”
Εραστές του μεσαίου τοίχου (1967)
Άγγελος Αντωνόπουλος, Χαριτίνη Καρόλου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δάνης Κατρανίδης στην ταινία “Πονηρό θηλυκό κατεργάρα γυναίκα” το 1980
“Θεατρίνα” δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ
Με την Ζωή Λάσκαρη στην παράσταση “Μις Πέπσι”
“Ο αφελής” του Δημήτρη Ψαθά. Μαρία Μαρτίκα, Ελένη Θεοφίλου, Γωγώ Ατζολετάκη, Χαριτίνη Καρόλου, Μαίρη Ραζή, Κώστας Καραγιώργης, Γιάννης Γκιωνάκης, Έλντα Γεωργοπούλου, Ιάκωβος Ψαρράς
Τρύφων Καρατζάς, Χαριτίνη Καρόλου, Τέλης Ζώτος
Νύφη στο πλευρό του Σούλη Γεωργιάδη με κουμπάρο τον Βασίλη Βασίλικό
Όλο το καστ της ταινίας “Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα”
Φαίδων Γεωργίτσης, Χαριτίνη Καρόλου στην ταινία “Αεροσυνοδός” (1971)
Με τον Κώστα Καζάκο στην ταινία του Νίκου Φώσκολου “Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω” (1967)
Αυτοί που ξέχασαν τον όρκο τους (1971)
https://www.youtube.com/watch?v=GeCZcyBoE0Y
Σχόλια για αυτό το άρθρο