“Μην πατάτε την Χλόη” είπε ο Γιώργος Οικονομίδης για να αναγγείλει την Χλόη Τσαλίδου στη γέφυρα της ομορφιάς, στα Καλλιστεία του 1965. Η καλλονή διαγωνιζόμενη αφήνει άφωνους κοινό και επιτροπή με την ομορφιά της, όμως δεν καταφέρνει να κερδίσει κάποιο τίτλο. Με την πάροδο των χρόνων, έμεινε η εντύπωση ότι είχε βγει Μις Ελλάς, κάτι που δεν ισχύει όμως. Η Χλόη Τσαλίδου αποφασίζει να ασχοληθεί με τον καλλιτεχνικό χώρο, συγκεκριμένα με το σινεμά. Αλλάζει το όνομά της σε Καίτη Χλόη και κάνει τις πρώτες κινηματογραφικές εμφανίσεις της στις ταινίες: Καημοί στη φτωχογειτονιά (1965), Μαζί σου για πάντα (1966), Ο μπαμπάς μου ο τέντι μπόις (1966), Ούτε μιλάει ούτε λαλάει (1966) και Γαβριέλα η αμαρτωλή της Αθήνας (1966). Την ίδια χρονιά -1966- στους τίτλους της ταινίας “Ο αδελφός μου ο λόρδος” (γνωστή και ως “Ο αδελφός μου ο τρελάρας”) θα δούμε να γράφει “Έκτακτη συμμετοχή: Καίτη Θεοχάρη“. Και με αυτό το ονοματεπώνυμο θα γίνει γνωστή και θα αφήσει το στίγμα της στο σινεμά, το θέατρο, την τηλεόραση και το τραγούδι.
Γεννήθηκε στο χωριό Γεννησαία της Ξάνθης και αποφάσισε γενναία να κατακτήσει τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Εκτός από ταλέντο, την χαρακτήριζαν αποφασιστικότητα, πείσμα και χιούμορ. Η μητέρα της ήταν 15 χρονών και ο πατέρας της 22 όταν παντρεύτηκαν. Ήταν το ομορφότερο ζευγάρι του χωριού, όπως έλεγαν όλοι. Σε πέντε χρόνια, έρχονται πέντε γέννες. Τα τρία έζησαν, η Καίτη, ο Ερμής και ο Απόλλωνας. Το ένα από τα δίδυμα πέθανε επίσης. “Μοιρασιά με τον Θεό” έλεγε η οικογένειά της. Η Καίτη έρχεται στον κόσμο 10 Απριλίου 1947, Μεγάλη Πέμπτη, την ώρα που άρχιζαν τα δώδεκα Ευαγγέλια. Δεν πήγε ποτέ Μεγάλη Πέμπτη στην εκκλησία. “Τα άκουσες όλα μαζεμένα” της έλεγε η μητέρα της.
Στο σχολείο αντιμετώπισε δυσκολίες. Καλό παιδί και πρώτη μαθήτρια, όμως οι δασκάλες δεν την χώνευαν. Το ίδιο συνέβη και με τις καθηγήτριες της στο γυμνάσιο, όπου αναγκάστηκε να αλλάξει τρία σχολεία στην Ξάνθη. Τέλειωνε την τάξη και άλλαζε σχολείο. Ήξερε όμως τι ήθελε να κάνει στο μέλλον και ποιο επαγγελματικό δρόμο θα ακολουθούσε. “Με το αεροπλάνο θα σε στείλω στο Χόλιγουντ” της έλεγε μία θεία της και η μικρή Καίτη από τότε φοβόταν τα αεροπλάνα. ‘Οταν τέλειωσε το σχολείο, βρήκε δουλειά σε νοσοκομείο. Ρομαντική όπως ήταν, ήθελε να βοηθήσει πονεμένους ανθρώπους. Κι εκεί όμως, οι άλλες της έκαναν τη ζωή μαρτύριο. Την έπιασε το “τυχοδιωκτικό” της όπως έλεγε και μετά από τρεις μέρες έφυγε.
Πήγε στη Θεσσαλονίκη μαζί με την γιαγιά της και στέλνει τη φωτογραφία της στα καλλιστεία. Την επιλέγουν, μετακομίζει στην Αθήνα, μπαίνει στις φιναλίστ και ανοίγει ο δρόμος για το σινεμά. Έπαιξε σε μια αμερικανική ταινία και σε σκετς για την Γαλλική τηλεόραση. Παράλληλα όμως αξιοποίησε και την ωραία φωνή της. Κάνει περιοδεία στην Κύπρο με ελαφρά λαϊκά τραγούδια του συνθέτη και δασκάλου της Χρήστου Πήττα, τραγουδά στην πρώτη εκτέλεση του “Δεν ρωτώ ποια είσαι” του Βασίλη Τσιτσάνη, με τον ίδιο και την Χαρούλα Λαμπράκη αλλά και σε τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα και του Σταύρου Κουγιουμτζή. Θα περάσει και από τις πίστες των μεγάλων μαγαζιών και από τις μπουάτ, αφού η φωνή της συνδυάζει το Νέο Κύμα με το γνήσιο λαϊκό. Παράλληλα, τελειώνει τις σπουδές της στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη.
Θα παίξει σε 14 ταινίες, με πιο αξιοσημείωτη την ταινία “Τρούμπα ΄67” του Γρηγόρη Γρηγορίου όπου τη μουσική έχει γράψει ο Μάνος Λοΐζος σε συνεργασία με τους Λευτέρη Παπαδόπουλο και Γιάννη Νεγρεπόντη, ενώ ακούγεται και η επιτυχία “Η δουλειά κάνει τους άντρες” με την Ελένη Ροδά. Όμως και η Καίτη Θεοχάρη θα ξεχωρίσει με τη φωνή της σε δύο τραγούδια (“Που να σε βρω”, ” ‘Ελα λεβέντη μου”). Η τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση, ήταν το 1972 στην ταινία “Ερωτικές στιγμές”.
Με την άνθιση της τηλεόρασης στη χώρα μας τη δεκαετία του ΄70, η Καίτη Θεοχάρη συμμετέχει σε δύο μεγάλες επιτυχίες: στη “Γειτονιά” και το “Μεθοριακό Σταθμό”. Θα την δούμε και σε δύο βιντεοταινίες στα χρόνια των ΄80ς, όμως το τραγούδι είναι εκείνο που θα την χαρακτηρίσει τελικά. Συμμετέχει στο δίσκο του Θέμη Αδαμαντίδη “Δεν ήσουν ένα όνειρο” το 1983 και την ίδια χρονιά, κυκλοφορεί τον πρώτο της -και μοναδικό- προσωπικό δίσκο, με τίτλο “Κι είχα τόσα πολλά να σου δώσω” με 12 λαϊκά τραγούδια. Παρόλο που ο δίσκος θα έχει επιτυχία, δεν θα υπάρξει συνέχεια. Η Καίτη Θεοχάρη θα αφοσιωθεί στην οικογένειά της και δεν θα την ξαναδούμε ποτέ σε καμία δημόσια εμφάνιση. Τον Ιούλιο του 2022 θα αφήσει την τελευταία της πνοή και θα περάσει στο αιώνιο φως. Θα την θυμόμαστε πάντα ως την ψηλή καλλονή με το ωραίο πρόσωπο που δύσκολα ξεχνάς, την εκφραστική φυσιογνωμία και την ξεχωριστή φωνή της…
Το πρώτο της εξώφυλλο μαζί με τις επικρατέστερες των καλλιστείων το 1965
Ως “Χλόη” στο πρώτο της προσωπικό εξώφυλλο λίγο πριν τη διεκδίκηση του τίτλου της Σταρ Ελλάς
Φιναλίστ στα καλλιστεία, τέταρτη από αριστερά. Τους τίτλους κερδίζουν: Σταρ Ελλάς 1965 η Άσπα Θεολογίτου, Μις Ελλάς 1965 η Μαρία Γκέκα, Β’ Μις Ελλάς 1965 η Στίβη Βακιρτζή, Ελληνική καλλονή 1965 η Βιβή Νιάβη, Ελληνίς 1965 η Αννίτα Δαλεζίου (θα εμφανιστεί στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη “Ραντεβού στον αέρα”) και Μις Φιλία 1965 η Μαίρη Μπατάγια.
Το τελευταίο της εξώφυλλο
Καλλιτεχνικά πορτρέτα της Καίτης Θεοχάρη, ως Καίτη Χλόη, το 1966
Η Καίτη Χλόη γίνεται Καίτη Θεοχάρη στην ταινία “Ο αδελφός μου ο λόρδος”
Ο αδελφός μου ο λόρδος (1966)
Με τον Βασίλη Μαυρομάτη
Τρούμπα ΄67
Τρούμπα ΄67
Στη ζωή μαζί σου πόνεσα (1968)
Στη ζωή μαζί σου πόνεσα (1968)
Παιδί μου αγάπη μου (1969)
Παιδί μου αγάπη μου (1969)
Παιδί μου αγάπη μου (1969)
Ερωτικές στιγμές (1972)
Από τις τελευταίες της φωτογραφίες το 1985
Σχόλια για αυτό το άρθρο