Η Μαίρη Βιδάλη και ο Μιχάλης Αλικάκος, ετοιμάζονται για ένα φόνο με τη μαρτυρία του
Κωνσταντίνου Κυριακού. Το Διάχρονο Θέατρο του Νέου Κόσμου, τη χειμερινή σεζόν 2023 θα παρουσιάσει το
αριστουργηματικό, ψυχολογικό θρίλερ του Ούγκο Μπέτι “Έγκλημα στο Κατσικονήσι”,
σε μετάφραση – σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού, κοστούμια Άννας
Μαχαιριανάκη, σκηνικά Ιωάννας Κατσιαβού και φωτισμούς Γιώργου Δανέση.
Ερμηνεύουν: Μαίρη Βιδάλη, Μιχάλης Αλικάκος, Ρούλα Αντωνοπούλου, Κατερίνα
Βολίκα, Τάκης Δεληγιάννης – Σάββας Σουρμελίδης
Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην Ιταλία, λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας νεαρός, αρρενωπός, όμορφος άντρας, ο Angelo, έρχεται στην πόρτα μιας απομακρυσμένης αγροικίας σε ένα νησί. Το αγρόκτημα ανήκει σε τρεις γυναίκες. Τη Agata χήρα, την Pia αδελφή και την Sylvia κόρη ενός άνδρα που ήταν αιχμάλωτος πολέμου με τον Angelo. Μετά από λίγο ο ορισμός του θύματος και θύτης είναι ασαφής.
Ο Ούγκο Μπέτι γεννήθηκε το 1892 και πέθανε το 1953. Υπήρξε ο μέγιστος δραματουργός, που εμφανίστηκε στην Ιταλία μετά τον Πιραντέλο κι ένας από τους μεγάλους της σημερινής Ευρώπης. Δραματογραφικά ο Μπέτι σχηματοποιεί την πραγματικότητα. Βλέπει το ανθρώπινο άτομο σαν οντότητα ξεχωριστή αλλά και ταυτόχρονα σαν μέρος μιας μεγαλύτερης ολότητας. Η φόρμα των έργων του είναι εξωτερικά ρεαλιστική κι όμως από τα πρόσωπα και την πλοκή των έργων του ξεπετιέται η συμβολική έννοια. Στην αρχή οι Ιταλοί δεν τον αναγνώρισαν. Χρειάστηκε να το επιβάλλει το Παρίσι. Αλλά μήπως και τον Πιραντέλο το Παρίσι δεν τον επέβαλε; Ο Γκαμπριέλ Μαρσέλ ο θεατρικό κριτικός και φιλόσοφος του χριστιανικού υπαρξισμού, τον είχε αποκάλεσει αδίστακτα όχι έναν από τους μεγάλους της τότε Ευρώπης αλλά ακριβώς τον μεγαλύτερο.
Εμείς στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε μετά τον θάνατό του και η θεατρική κριτική δεν τον υποδέχτηκε και τόσο θερμά, ίσως γιατί για εμάς τους Έλληνες ο Μπέτι φέρεται αρκετά αυστηρός. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν καθολικός και δικαστής στο επάγγελμα. Το μήνυμά του στα έργα είναι ένα: Εγκλημάτησες; Θα τιμωρηθείς!
Το έργο που έχει να ανεβεί πολλά χρόνια στην Αθήνα, έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν με σημαντικούς συντελεστές, ενώ υπήρξε μεγάλη επιτυχία του Εθνικού Θεάτρου το 1959 με την Κατίνα Παξινού, την Αλέκα Κατσέλη (που το έπαιξε ξανά το 1963), την Τζένη Καρέζη, τον Αλέξη Μινωτή και τον Παντελή Ζερβό με τον τίτλο “Έγκλημα στο νησί των κατσικιών”.
Το φετινό ανέβασμα με την ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Κυριακού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σχόλια για αυτό το άρθρο