Η πολιτιστική σκηνή του ηλιόλουστου Λονδίνου αυτή την εβδομάδα ήταν για μένα ένας ανεμοστρόβιλος αισθήσεων, συνδυάζοντας άψογα τον κόσμο της μουσικής, των αρωμάτων και του θεάτρου. Από τη μυρωδάτη ατμοσφαιρική βραδιά των Duran Duran μέχρι την εντελώς ροζ σύγχρονη εκδοχή της κωμωδίας του Σαίξπηρ και το “Γλάρο” με την Cate Blanchet που δεν κατάφερε να απογειωθεί..
Η immersive παρουσίαση του αρώματος των Duran Duran
Στις 24 Μαρτίου 2025, το iconic βρετανικό συγκρότημα Duran Duran παρουσίασε τη συνεργασία του με τον ιταλικό οίκο πολυτελών αρωμάτων Xerjoff, αποκαλύπτοντας δύο unisex αρώματα: Black Moonlight και NeoRio. Η αποκλειστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μυστηριώδες “Lost City” στο Λονδίνο — ένας χώρος τόσο αινιγματικός όσο και οι ίδιες οι μυρωδιές.
Με το που έφτασαν, οι καλεσμένοι μεταφέρθηκαν σε μια πολυαισθητηριακή εμπειρία που θύμιζε τις πρώτες μέρες του συγκροτήματος στο θρυλικό Rum Runner του Μπέρμιγχαμ. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, με μια μίξη νοσταλγικής αισθητικής των ’80s και σύγχρονης κομψότητας, ενώ τα μέλη του γκρουπ μας υποδέχονταν σαν ζωντανά installationς σε διαφορετικά δωμάτια σαν σκηνικά θεάτρου. Ο Simon Le Bon έγραφε στίχους. Ο Roger Taylor, ντράμερ του συγκροτήματος, ανέλαβε τα decks, δημιουργώντας ένα μουσικό σετ που έδενε αβίαστα τα κλασικά των Duran Duran με σύγχρονους ρυθμούς.
Την ίδια στιγμή, ο Nick Rhodes άφησε το συνθεσάιζερ και πήρε την άλλη του μεγάλη αγάπη, τη φωτογραφική μηχανή, απαθανατίζοντας τους καλεσμένους. Με το γνωστό του καλλιτεχνικό μάτι, μετέτρεψε την εκδήλωση σε ζωντανή εικαστική εγκατάσταση.
Τα ίδια τα αρώματα ήταν οι αληθινοί πρωταγωνιστές της βραδιάς. Το Black Moonlight ξεκινά με δροσερές νότες από καρδάμωμο, μανταρίνι, περγαμόντο και σαφράν, μεσαίες νότες από μύρο και λεβάντα και βάση από oud και πατσουλί. Το NeoRio, μυστηριώδες και ανεξερεύνητο, σε χρώματα φλούο, υποδηλώνει μια σύνθεση όσο αινιγματική όσο και η διαχρονική γοητεία του συγκροτήματος.
Ο Nick Rhodes περιέγραψε εύστοχα την είσοδό τους στον κόσμο της αρωματοποιίας: «Βρισκόμαστε στη δουλειά της ενίσχυσης των αισθήσεων — κυρίως του ήχου και της εικόνας. Οι καλλιτέχνες έχουν μια έμφυτη ανάγκη να επικοινωνούν, να συνδέονται με τους ανθρώπους και, στην περίπτωσή μας, να τους κάνουν να νιώθουν καλά»
Ένα σύγχρονο rave: “Much ado about nothing” στο Theatre Royal Drury Lane
Από τις μυρωδιές στη σκηνή, το ιστορικό Theatre Royal Drury Lane φιλοξένησε τη ριζοσπαστική εκδοχή του Much Ado About Nothing, σε σκηνοθεσία του οραματιστή Jamie Lloyd. Ο Tom Hiddleston πρωταγωνίστησε ως Benedick και η Hayley Atwell ως Beatrice — δύο ηθοποιοί της γενιάς τους με ξεχωριστή λάμψη.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Lloyd ήταν τολμηρή: μετέτρεψε την κλασική κωμωδία σε ένα rave των ’90s. Ροζ κομφετί, ένα τεράστιο φουσκωτό καρδιάς πάνω από τη σκηνή, και δυνατοί ρυθμοί μετέτρεψαν το θέατρο σε χορευτική αρένα.
Ο Hiddleston ήταν απολαυστικός. Παρά τις δραματικές του ρίζες, επέδειξε εκπληκτικό κωμικό timing και, ναι, πάρα πολύ εντυπωσιακές χορευτικές κινήσεις. Η Atwell έδωσε στην Beatrice δυναμισμό και μοντέρνα ένταση, με έναν διάλογο που φαινόταν πιο επίκαιρος από ποτέ. Η μεταξύ τους χημεία ανέβασε τη «χαρούμενη μάχη» των χαρακτήρων τους σε άλλο επίπεδο. Παρότι γεμάτη ενέργεια, η παράσταση δεν αγνόησε τα σκοτεινότερα θέματα του έργου. Η υπόθεση του Claudio και της Hero υπενθύμισε τις συνέπειες της καχυποψίας και των κοινωνικών πιέσεων, προσγειώνοντας την εορταστική διάθεση με στιγμές στοχασμού.
Γλάρος χωρίς φτερά στο Barbican
Στα μέσα της εβδομάδας, το Barbican φιλοξένησε την πολυαναμενόμενη παραγωγή του Γλάρου του Τσέχοφ, με την Cate Blanchett ως Arkadina και τον Tom Burke ως Trigorin. Οι προσδοκίες ήταν στα ύψη — όμως αυτός ο γλάρος δεν πέταξε.
Η Blanchett, πάντα αξιοθαύμαστη, φαινόταν περισσότερο σαν μακρινό αστέρι παρά σαν ξεπεσμένη ηθοποιός. Η σύγχρονη αισθητική —με γουρούνες και ηλεκτρικές κιθάρες— λειτουργούσε περισσότερο αποπροσανατολιστικά παρά καινοτόμα. Επίσης το Barbican είναι αρκετά μεγάλο και κρύο για να προσπαθείς να ακούς τους ηθοποιούς χωρίς μικρόφωνα. Όταν έπεσε η αυλαία, το χειροκρότημα ήταν ευγενικό αλλά χωρίς πάθος.
Οι γυναίκες του “The Years” κυριεύουν τη σκηνή
Η εβδομάδα έκλεισε δυναμικά με την παράσταση The Years στο Ηarold Pinter Theater. Η προσαρμογή του έργου της Annie Ernaux παρουσίασε ένα ισχυρό γυναικείο σύνολο που ξετύλιξε δεκαετίες ιστορίας με κομψότητα και βαρύτητα.
Ξεχώρισε ιδιαίτερα μια σκηνή: η συγκλονιστική απεικόνιση μιας άμβλωσης, τόσο άμεση και ειλικρινής που το κοινό κράτησε την ανάσα του (έχει τύχει να λυποθυμίσει θεατής). Ήταν τρανή απόδειξη της δύναμης του θεάτρου να προκαλεί, να αφυπνίζει και να ενώνει. Οι ερμηνείες ήταν δυνατές, τρυφερές, και βαθιά ανθρώπινες.
Curtain Call
Σε μια πόλη που ανθεί από την πολιτιστική της πολυμορφία, αυτή η εβδομάδα ανέδειξε τη δημιουργικότητα που γεννιέται όταν παράδοση και καινοτομία συνυπάρχουν. Οι Duran Duran αιχμαλώτισαν τις αισθήσεις με τον αστείρευτο πειραματισμό τους, ενώ ο Jamie Lloyd ανανέωσε τον Σαίξπηρ με φρεσκάδα και τόλμη. Είναι τέτοιες στιγμές που μας θυμίζουν γιατί το Λονδίνο, παρά τις δυσκολίες που εμφανώς περνάει για άλλους λόγους, παραμένει το απόλυτο επίκεντρο καλλιτεχνικής έκφρασης.
Σχόλια για αυτό το άρθρο