Ο Αστέριος Πελτέκης, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σίγουρα δεν αποτελεί μια τυχαία επιλογή για αυτό το αξίωμα που κλήθηκε να αναλάβει. Πρόκειται για έναν ξεχωριστό, δημιουργικό, γοητευτικό άνθρωπο με έλξη στη γνώση, με λαμπρές σπουδές στο θέατρο, με κουλτούρα, με διεθνή καλλιτεχνικό προσανατολισμό. Είναι ένας άνθρωπος που συνέχεια, ερευνά, αναζητά, εξελίσσεται κι όλη αυτή τη γνώση και την εμπειρία του θέλει γενναιόδωρα να τη μοιράζεται και να τη μεταδίδει μέσω της πολυδιάστατης καλλιτεχνικής του προσωπικότητας. Ξεκίνησε το “ταξίδι” του στον κόσμο του θεάτρου από την πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, από τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, και στη συνέχεια το “αστέρι” του έλαμψε σε σπουδαίες παραστάσεις στις σκηνές του ΚΘΒΕ αλλά και της Αθήνας και της Κύπρου. Είναι η επιτομή της ευγένειας και του ήθους. Πάντα πράος, με καλούς τρόπους συμπεριφοράς, με αξιοπρεπή στάση ζωής, με οξυδέρκεια και ενσυναίσθηση δίνει ουσία και βάθος σε ό,τι έχει να κάνει με την Τέχνη του και το εντυπωσιακό βιογραφικό του συνέχεια εμπλουτίζεται: Ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρολόγος, δάσκαλος υποκριτικής και Υποψήφιος Διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο πάνω στην πολιτιστική διαχείριση σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε με υποτροφία στην Ένωση Θεάτρων Ευρώπης, σε workshop, μαζί με τους Πίτερ Μπρουκ και Μπρους Μέιερς, επάνω σε έργα του Σαίξπηρ (υποκριτική-σκηνοθεσία).
Τώρα καλείται όλη τη γνώση και την εμπειρία που έχει αποκομίσει στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας να τη μεταφέρει και να την εφαρμόσει στην πράξη θέτοντας εξαρχής υψηλούς στόχους: την αναγέννηση του ΚΘΒΕ, μέσα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει ολόκληρος ο κόσμος, και την εξωστρέφειά του εντός και εκτός συνόρων με μια πλούσια βεντάλια συνεργασιών με σκοπό ο Πολιτισμός μας να “ταξιδέψει” μέσα στις θεατρικές αίθουσες του ΚΘΒΕ αλλά και στο εξωτερικό.
Ο χαρισματικός και γοητευτικός αυτός gentleman τόσο στην επαγγελματική όσο και την κοινωνική του ζωή φαίνεται να είναι ο κατάλληλος, ο ιδανικός άνθρωπος για αυτήν τη θέση γιατί: έχει άσβεστο πάθος για το θέατρο, γνωρίζει καλά το θεατρικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, διαθέτει στέρεες γνώσεις, έρχεται με σπουδαίες περγαμηνές και ευελπιστεί να προσδώσει εκ νέου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την παλιά του αίγλη με ρηξικέλευθη, ωστόσο, και σύγχρονη επανατοποθέτηση τόσο από άποψη ρεπερτορίου όσο και έμψυχου δυναμικού χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο το ήδη υπάρχον, αλλά προχωρώντας και σε μετακλήσεις με ηχηρά και καταξιωμένα ονόματα από τον χώρο της Τέχνης που βρίσκονται εντός και εκτός της Ελληνικής επικράτειας. Και επειδή τυχαίνει να τον γνωρίζω πολύ καλά από τα πρώτα του κιόλας βήματα, είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχει τους στόχους του και θα κάνει πράξη όλα όσα ονειρεύεται και οραματίζεται για το ΚΘΒΕ γιατί: ξεχωρίζει για τη απλότητα, την δεκτικότητα, την ευθυκρισία και την οξυδέρκειά του. Μακάρι να υπήρχαν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι στο χώρο που να τους διακρίνει τόσο μεγάλος σεβασμός και αγάπη για το θέατρο, άνθρωποι που να θέλουν να κάνουν δουλειά, πραγματική δουλειά με ουσία και όχι μόνον να διαφημίζουν το όνομά τους… Άλλωστε, ούτε και αυτό το έχει ανάγκη γιατί είναι ήδη γνωστός και αγαπητός στον κόσμο, τόσο από τις δυνατές και καθηλωτικές ερμηνείες του στο θέατρο, όσο και από τις τηλεοπτικές σειρές στις οποίες συμμετείχε με επιτυχία! Γι’ αυτό και σε περίοπτη θέση βάζει, πρωτίστως, το Κρατικό μας θέατρο που τόσο πολύ λατρεύουμε και αγαπάμε όλοι εμείς οι Θεσσαλονικείς και η μόνη του φιλοδοξία είναι να προσφέρει πολιτισμό, ψυχαγωγία, εκπαίδευση, αξίες και φυσικά πνευματική ανάταση σε μια εποχή που σπαράσσεται από πολέμους, όπου όλα είναι ρευστά και οι ανατροπές αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητάς μας! Θέλει να το δει να ακτινοβολεί στα πέρατα της οικουμένης και να παράγει θεατρικές παραστάσεις ισάξιες και ισοδύναμες με τις αντίστοιχες του εξωτερικού. Καλή επιτυχία, Αστέριε Πελτέκη, είθε τα όνειρά σου για ένα καλύτερο και παραγωγικότερο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος να πραγματωθούν και θα πραγματωθούν γιατί είσαι άξιος και πραγματικός εργάτης της Τέχνης σου! Έσω έτοιμος στις επάλξεις για πολλή δουλειά, με όρεξη, αγάπη και προπάντων καινοτομία με ποιότητα…
– Πώς αισθάνεστε που αναλάβατε τα ηνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος;
Ανάμικτα τα συναισθήματα. Μεγάλη χαρά και συγκίνηση αφενός, αίσθημα ευθύνης και αγωνία για το καλλίτερο αποτέλεσμα ,αφετέρου. Επίσης, η σκιά του πολέμου που δεν με άφησε να το χαρώ, όσο θα επιθυμούσα…
– Λένε, ότι συνήθως οι διευθυντικές καρέκλες τρίζουν και δεν είναι σταθερές. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή;
Δεν ξέρω, αν ισχύει απαραιτήτως, αλλά δεν είναι αυτό που, κυρίως, με απασχολεί. Αυτό που με απασχολεί είναι η ουσία. Πως θα έρθει ο κόσμος στο θέατρο, πως θα παράξουμε το καλύτερο δυνατό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, πως θα συνεργαστούμε με τους καλύτερους των δημιουργών, ηθοποιών και συντελεστών και πως το Κρατικό θέατρο θα βρει και πάλι τη θέση και το κύρος που του αρμόζει, μέσω της εξωστρέφειας των συνεργασιών και της επαφής του με την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο! Οι καρέκλες αυτές είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν είναι για πάντα. Ο στόχος και η σκέψη μου είναι να κάνω το καλύτερο για το θέατρο και τη Θεσσαλονίκη το διάστημα που θα κάθομαι ( αν και δεν θα κάθομαι!) σε αυτή την καρέκλα…
– Ποιο είναι το όραμά σας; Έχετε ρηξικέλευθα, σχέδια που θα θέλατε να τα υλοποιήσετε;
Το όραμα μου, όπως προείπα, είναι να επικοινωνήσει το θέατρο με το κοινό, να υπάρξει εξωστρέφεια και συνεργασίες με άλλα θέατρα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο! Να γίνουν ανταλλαγές και να δημιουργηθούν συνεργασίες σε πολλά επίπεδα. Επίσης, να αναδιοργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί η Δραματική Σχολή μπολιάζοντάς την με νέα μαθήματα, τρόπους και ανθρώπους. Διοργάνωση, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, παγκόσμιου φεστιβάλ προσέγγισης του αρχαίου ελληνικού δράματος από δραματικές σχολές και Ακαδημίες θεάτρου από όλον τον κόσμο με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί μια πολιτιστική τριήρης που θα ταξιδεύει σε όλα τα λιμάνια και θα περιοδεύει το αποτέλεσμα των εργασιών του Φεστιβαλ κοινωνώντας το πνεύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας , εν γένει.
Να προσεγγίσουμε κοινωνικές ομάδες και να τους μεταλαμπαδεύσουμε την επιθυμία για Τέχνη και πολιτισμό, μέσα από δράσεις και εργαστήρια.
Να συνεργαστούμε με άλλους πολιτιστικούς φορείς για την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού και των πόρων της Θεσσαλονίκης.
Να ξαναθυμηθούμε και να ενδυναμώσουμε το ρόλο και την παρουσία του Κρατικού θεάτρου στην Ένωση θεάτρων και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό θεατρικό γίγνεσθαι.
Μεγάλη σημασία τέλος στη δημιουργία ή την ενδυνάμωση της θεατρικής κουλτούρας και γενικότερα πολιτισμού, κυρίως στις νεότερες γενιές προσδοκώντας να παραλάβουν τη σκυτάλη και να φτάσουν ακόμη πιο μακριά. Και άλλα πολλά άλλα προτιμώ να μιλήσω για τα υπόλοιπα με πράξεις.
– Τι φταίει που το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τα τελευταία χρόνια δεν έχει την παλιά του αίγλη και το κοινό δεν γεμίζει πια ασφυκτικά τις αίθουσες;
Πολλοί είναι οι παράγοντες θεωρώ. Αν σκεφτούμε την οικονομική κρίση που μας ταλαιπωρεί πάνω από μια δεκαετία, την πρόσφατη πανδημία αλλά και την γενικότερη αλλαγή στις συνήθειες και τους τρόπους ψυχαγωγίας μπορούμε να καταλάβουμε, ότι το να φέρουμε τον κόσμο στο θέατρο δεν είναι πλέον τόσο εύκολη υπόθεση. Αν σε αυτό προστεθούν κάποιες αστοχίες στις επιλογές ρεπερτορίου η στο ατυχές αποτέλεσμα του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος – γιατί όπως γνωρίζουμε η θεατρική παράσταση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ποτέ δεν ξέρουμε που ακριβώς θα οδηγηθεί ως αποτέλεσμα – τότε μπορούμε να δούμε κάποιους από τους λόγους.
Το σημαντικότερο λοιπόν είναι να τους αναγνωρίσει κανείς και να βρει τρόπους να ξανακάνει τη θεατρική πράξη «γεγονός» το οποίο θα έλξει το σύγχρονο κοινό και κυρίως τους νέους για να γνωρίσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία του ζωντανού θεάματος που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία μορφή τηλε -ψυχαγωγίας ή από τα mass media. Η ενέργεια του ζωντανού έργου Τέχνης που διαδραματίζεται και η δια ζώσης συμμετοχή του θεατή καθώς και η επικοινωνία αυτή σε όλα τα επίπεδα, προς το παρόν, δεν έχει βρεθεί τρόπος να αντικατασταθούν ή να αποκατασταθούν και είμαι κρίμα να μην έχουμε βιώσει αυτή την εμπειρία…
– Τι είδους ρεπερτόριο προσανατολίζεστε να ανεβάσετε;
Ο κύριος άξονας, όπως έχω αναφέρει ήδη από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου, θα είναι το αντιπολεμικό έργο. Θα υπάρξουν, φυσικά , και δευτερευόντως άξονες που θα αφορούν στο υπαρξιακό ουμανιστικό ρεπερτόριο και σε αυτό το πλαίσιο η έναρξη του ρεπερτορίου θα διέπεται από μια διάθεση Αναγέννησης εμμέσως η αμέσως δηλώνοντας σημειολογικά την πρόθεση μου για το Κρατικό θέατρο και την σχέση του με το κοινό και τη Θεσσαλονίκη.
– Θεωρείτε ότι θέλει πολλή (και τι είδους) δουλειά η αναβίωση της παλιάς εποχής που το θέατρο ζούσε στιγμές δόξας;
Από τα παλιά θα κρατήσουμε όσα μας χρειάζονται για να πατήσουμε επάνω και να προχωρήσουμε παρακάτω, βελτιώνοντας, αντικαθιστώντας ή εφευρίσκοντας νέους τρόπους. Το ζητούμενο είναι να κάνει μια καινούργια είσοδο στη νέα εποχή και όχι απαραίτητα να γίνει αναβίωση της «παλιάς καλής εποχής». Αυτή η εποχή έχει παρέλθει και δεν πιστεύω ότι μπορεί να επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο. Είμαστε εδώ, για να ανακαλύψουμε τη νέα ταυτότητα, την προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εποχή, του Κρατικού θεάτρου και να το φέρουμε στη θέση που του αρμόζει ως μια από τις σημαντικότερες κοιτίδες πολιτισμού όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Σαφώς και θα είναι δύσκολο , αλλά δεσμεύομαι προσωπικά να κάνω τα πάντα για να συμβεί …
– Σκέφτεστε να κάνετε μετακλήσεις ηχηρών ονομάτων από την Αθήνα που αγαπά το κοινό;
Φυσικά! Και μετακλήσεις και συνεργασίες θα επιδιωχθούν. Αυτό δεν αναιρεί, βεβαίως , το γεγονός ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο δυναμικό του θεάτρου και της Θεσσαλονίκης. Ήδη, έχουν γίνει συμφωνίες για μετακλήσεις όπως αυτή του «Τέρορ» μιας παράστασης που «σαρώνει» στην Αθήνα καθώς και της παραγωγής « Η γυναίκα με τα μαύρα» του Νικορέστη Χανιωτάκη με τον Τάσο Χαλκιά και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη, και έπεται συνέχεια.
Επίσης , με χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι υπάρχει άμεση θετική ανταπόκριση από πολύ σημαντικά ονόματα του χώρου για συνεργασία με το Κρατικό τόσο σε επίπεδο συντελεστών όσο και ηθοποιών. Επίσης , ένας από τους στόχους είναι να περάσουν από το Κρατικό θέατρο όσο περισσότεροι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης που διαπρέπουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
– Ο πόλεμος στην Ουκρανία και , εν γένει, η ζοφερή κατάσταση την οποία βιώνουμε πόσο επηρεάζει την Τέχνη;
Όλα τα μεγάλα γεγονότα επηρεάζουν τη ζωή μας και επομένως την Τέχνη που είναι κομμάτι της ζωής μας. Επίσης ,η Τέχνη «οφείλει» να λαμβάνει υπ’όψιν τέτοια γεγονότα και να προσπαθεί να συνδράμει στην καλύτερη πρόσληψη ή και αντιμετώπισή τους από το κοινωνικό σύνολο.
– Σκοπεύετε να ανεβάσετε κάποιο καινούργιο έργο την καλοκαιρινή σεζόν ή δεν επαρκεί ο χρόνος και έχουν κλείσει όλες οι ημερομηνίες;
Ναι, θα κάνουμε μια σύνθεση για την οποία μόλις ανακοινώθηκε και μια ανοιχτή ακρόαση, κάτι που θα αποτελέσει πάγια τακτική του θεάτρου για όσο θα είμαι επί κεφαλής. Πρόκειται για μια σύνθεση Αριστοφάνη και Ηρώνδα που θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Ρήγας επάνω σε μία δική μου ιδέα που άπτεται μιας δημιουργικής «πάλης» μεταξύ των ηρώων των δύο συγγραφέων με στόχο το ποιος θα κερδίσει την εύνοια του κοινού της αναγέννησης και κατ’ επέκταση του σύγχρονου ανθρώπου που είναι το αποτέλεσμά της.
Σχόλια για αυτό το άρθρο