Τι συμβαίνει στους “Αχαρνής”; Backstage… εισβολή στα καμαρίνια!

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 4 Αυγούστου 2018

P1160826

Ο Πέτρος Φιλιππίδης ως Δικαιόπολις,  ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Κώστας Κόκλας, ο Τάκης Παπαματθαίου, και ο Ιωάννης Παπαζήσης με τους Αχαρνής,  το πρώτο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, σε απόδοση-σκηνοθεσία του υπέροχου Κώστα Τσιάνου, περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα και μας μιλούν για έννοιες όπως η ειρήνη και η δικαιοσύνη. Μαζί με άλλους 14 ηθοποιούς και μουσικούς, τους: Νίκο Βατικιώτη, Αλέξανδρο Ζουγανέλη, Παναγιώτη Καμμένο, Παναγιώτη Κατσώλη, Κωνσταντίνο Κοράκη, Βαγγέλη Κυπαρίσση, Ηρακλή Κωστάκη, Αλκιβιάδη Μαγγόνα, Παύλο Παυλίδη, Μάριο Πετκίδη, Γρηγόρη Σταμούλη, Γιώργο Τσουρουνάκη, Χάρη Φλέουρα και Χάρη Χιώτη, με χορογραφίες της Έλενας Γεροδήμου και Κώστα Τσιάνου, σκηνικά-κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και μουσική διδασκαλία από τον Παναγιώτη Τσεβά, μας χαρίζουν μια έξοχη κωμωδία σαν ένα ξέφρενο Διονυσιακό πανηγύρι, που αξίζει να τη δείτε σε όποια πόλη την πετύχετε. Μια ευτυχής συνύπαρξη σπουδαίων ηθοποιών που απογειώνουν το κείμενο του Αριστοφάνη με τις ερμηνείες τους!

P1160818

…Μόνος τώρα πίνει και γλεντάει, μα ο πόλεμος δεν σταματάει. Ο Πέτρος Φιλιππίδης κατακτά και τον πιο απαιτητικό θεατή στο ρόλο του Δικαιόπολι.

P1160822

…και τώρα σβήνω, χάνομαι, τίποτα δεν αισθάνομαι… Ο Παύλος Χαϊκάλης ως Λάμαχος

P1160810

…σφιχτά, σφιχτά και τραγανά, σαν κυδωνάκια ζουμερά

P1160720

Γυναίκα μου πλαγγόνα! Ο Κώστας Κόκλας ως γυναίκα του Δικαιόπολι

P1160801

Ο Χάρης Χιώτης ως υπηρέτης του Διακιόπολι, ο Τάκης Παπαματθαίου ως Θηβαίος και ο Διακαιόπολις, Πέτρος Φιλιππίδης

P1160782

Ο Δικαιόπολις και ο Μεγαρίτης. Πέτρος Φιλιππίδης, Κώστας Κόκλας

P1160761

O Xoρός των Καρβουνιαραίων θα σας εντυπωσιάσει. Τα μουσικά όργανα παίζουν οι ηθοποιοί: Κλαρίνο: Αλκιβιάδης Μαγγάνας, Ακορντεόν: Κώστας Κοράκης, Φλογέρα: Αλέξανδρος Ζουγανέλης, Νταούλι: Πάνος Καμμένος, Ντέφι: Βαγγέλης Κυπαρίσσης.

P1160765

Στα Λήναια του 425, στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου ο 19χρονος Αριστοφάνης παρουσίασε την κωμωδία του «Αχαρνής» και απέσπασε για πρώτη φορά το βραβείο των κωμικών Αγώνων. Στόχος του Αριστοφάνη είναι να γελοιοποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκφράσει την λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή. Τοποθετεί τη δράση του έργου, κυρίως στην αγροτική περιοχή της Αττικής, στις « Αχαρναίς», το σημερινό Μενίδι για να δώσει Διονυσιακό χαρακτήρα στην κωμωδία, αφού στην ύπαιθρο τελούσαν ακόμη Διονυσιακές Λατρείες. Ο Αριστοφάνης δεν ξεχνά πως η κωμωδία γεννήθηκε από λαικές λατρευτικές τελετές της γονιμότητας. Στους Αχαρνής υπάρχουν αρκετές αναφορές στον Διόνυσο στα μεγάλα Διονύσια, στα Ανθεστήρια και κυρίως στα κατ’ αγρούς Διονύσια.

P1160651

Το Cosmopoliti είδε την παράσταση σε έναν από τους σταθμούς της περιοδείας, συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, και έκανε… εισβολή στα καμαρίνια για αποκλειστικό backstage, με τους Αχαρνής σε μεγάλα κέφια, όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν βγαίνουν στη σκηνή. Στη φωτό πάνω ανάμεσα στο …εκρηκτικό δίδυμο Πα και Πε!

P1160674

Διακρίνω μια …ένταση ανάμεσα τους;

P1160675

Μπα… βλέπω χαμόγελα στα πρόσωπά των Κώστα Κόκλα, Τάκη Παπαματθαίου και Ιωάννη Παπαζήση

P1160676

Τελικά όλα έγιναν για μια σέλφι στο κινητό!

P1160654

Ο Γιώργος Τσουρουνάκης και ο Γρηγόρης Σταμούλης (κορυφαίος του Χορού) ετοιμάζονται για την παράσταση

P1160670

Ο Iωάννης Παπαζήσης πριν γίνει… Ευριπίδης (και Ειρήνη!) και ο Χάρης Φλέουρας πριν γίνει… Χέλι! Δείτε την παράσταση και θα καταλάβετε, μην σας τα αποκαλύψω όλα!

P1160665

Για να δούμε κι άλλους Αχαρνής: Χάρης Χιώτης, Αλκιβιάδης Μαγγάνας

P1160658

Γιώργος Τσουρουνάκης, Παναγιώτης Κατσώλης, Γρηγόρης Σταμούλης, Νίκος Βατικιώτης

P1160679

Ο Κώστας Κοράκης ως Συκοφάντης και ο Γρηγόρης Σταμούλης

P1160662

Μια ευχάριστη έκπληξη! Η Ολυμπιονίκης και Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου ήρθε να απολαύσει τους Αχαρνής και…

P1160668

…φωτογραφήθηκε με τους αγαπημένους της Παύλο Χαϊκάλη και Πέτρο Φιλιππίδη.

P1160680

Πριν τους αφήσω να ετοιμαστούν για την παράσταση, μια πόζα με όλο τον θίασο, ήταν απαραίτητη! Λόγω του πηγαίου χιούμορ του Πέτρου Φιλιππίδη, το κατάφερα σε τρία κλικ… Ένα…

P1160683

…δύο…

P1160685

…τρία! Οι καταπληκτικοί Αχαρνής σε απαρτία, μόνο για το Cosmopoliti. 

P1160733

Η αυλαία ανοίγει, οι Αχαρνής αρχίζουν… Πληροφορίες και κρατήσεις: viva.gr

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *