Backstage και εντυπώσεις από τις “7 αναζητήσεις” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 24 Ιανουαρίου 2020
Προηγούμενη σελίδα1 από 2Επόμενη σελίδα

;1

Μια ευχάριστη έκπληξη σας περιμένει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την παράσταση “7 αναζητήσεις” με έμπνευση από τις ραδιοφωνικές αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επιμένει στη λογική ανάθεσης συγγραφής έργων και υποστηρίζει τις διαφορετικές φωνές Eλλήνων συγγραφέων, δίνοντας έτσι   βήμα σε πρωτότυπες θεματικές βαθιά ανθρώπινες άμεσα συνδεδεμένες με την ιστορία της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει και με τις 7 αναζητήσεις, όπου μέσα από προσωπικές ιστορίες ανθρώπων,  επτά πρόσωπα αφηγούνται στιγμές της ελληνικής πραγματικότητας  από το 1920  έως σήμερα.

7  θεατρικοί συγγραφείς  διαφορετικού ύφους: Άκης Δήμου, Ρούλα Γεωργακοπούλου, Στέφανος Δάνδολος,  Μάκης Τσίτας,  Γιάννης Τσίρος, Θανάσης Χειμωνάς , Γιώργος Σκαμπαρδώνης συναντούν

7 σκηνοθέτες: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Θοδωρής Γκόνης,  Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Νάνσυ Μπούκλη, Χάρης Πεχλιβανίδης, Μαρία Σάββα, Θανάσης Χαλκιάς που σκηνοθετούν 7 ηθοποιούς: Μάνος Βακούσης, Κατερίνα Διδασκάλου Λεωνίδας Κακούρης,   Ρηνιώ Κυριαζή, Ηρώ Μπέζου,  Αλέξανδρος Μυλωνάς,  Άννα Φόνσου

7 ξεχωριστά κείμενα , 7 συγκλονιστικές ιστορίες, 7 αναζητήσεις.

15

Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία για την αποψινή πρεμιέρα, πήγαμε στις πρόβες και κάναμε μια μικρή… εισβολή και στα καμαρίνια για να δείτε όλα όσα συμβαίνουν πάνω και πίσω από τη σκηνή. Ας δούμε πρώτα τα κείμενα που συνθέτουν την παράσταση και τους ηθοποιούς που τα ερμηνεύουν: α16

1920  / Άκης Δήμου: “Erasmia Dolores”
Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης,  ερμηνεύει η Άννα Φόνσου

Μια γυναίκα. Ένας δρόμος, ο δρόμος της. Από την κατεστραμμένη Σμύρνη του 1922 στο Χαλέπι, κι από κει σε όλη την Ευρώπη. Στη σκιά ενός άντρα. Που δεν θα μάθει ποτέ αν ήταν ο άντρας της ζωής της.

2

“Μπορεί να’ ναι που δεν θέλω να γεράσω. Γιατί όσο περιμένεις, δεν γερνάς…”

α2

2. Εμφύλιος /Γιάννης Τσίρος: “Ειρήνη”
Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, ερμηνεύει ο Λεωνίδας Κακούρης

Η αναζήτηση της Ειρήνης μοιάζει ανέλπιδη. Όλα δείχνουν ότι έχει χαθεί σε δίνες μίσους, πολέμου κι αίματος. Και πάντα είμαστε κι εμείς πληγωμένοι. Και πάντα μας λείπει.Η αναζήτηση της Ειρήνης είναι το μόνο που μας μένει.
Ακόμα κι ανέλπιδη, η αναζήτησή της δημιουργεί ελπίδα.

4

“Όλες οι ιδέες, όλα τα ιδανικά, όλες οι σημαίες του κόσμου, ζυγίζουν λιγότερο από το βάρος μιας απλωμένης αρίδας και όσο παραμένει στην ίδια θέση, τίποτα δεν μας σώζει…”

8

3. Δεκαετία του ‘60/ Μάκης Τσίτας: “Ούτε μέρα”
Σκηνοθεσία: Προμηθέας Αλειφερόπουλος,  ερμηνεύει η Ηρώ Μπέζου

Μια Ελληνίδα τραγουδίστρια, που κάνει καριέρα στη Γερμανία έχοντας αλλάξει το όνομά της, μαθαίνει  ότι η οικογένειά της την ψάχνει μέσω των Αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού. Μνήμες και φαντάσματα του παρελθόντος ταράζουν τη ζωή της. Θέλει να τους ξαναβρεί  ή  μήπως όχι;

9

“Στην πλατεία Αμερικής, στην οδό Φιλαδελφέως, μία νύχτα βροχερή, μου το έθεσες ευθέως, ότι πια δεν μ΄αγαπάς…”

10

4. Η πληγή της Κύπρου / Στέφανος Δάνδολος: “Τρίτη βράδυ στην άκρη του κόσμου”. Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα,  ερμηνεύει η Κατερίνα Διδασκάλου

Μία γυναίκα μόνη, στην άκρη του κόσμου. Όπου άκρη του κόσμου είναι η απέραντη μοναξιά. Μία γυναίκα που θα μπορούσε να είναι κάθε γυναίκα, και κάθε άντρας, και κάθε παιδί.  Μία γυναίκα που ζει με τη μνήμη.

11

“Πώς γίνεται άνθρωπος να κάνει τόσο κακό σε άνθρωπο;”

17

5.  Δεκαετία ‘90/ Θανάσης Χειμωνάς: “Ο στοργικός πατέρας”
Σκηνοθεσία: Νάνσυ Μπούκλη, ερμηνεύει ο Αλέξανδρος Μυλωνάς

Ένας στοργικός πατέρας αναζητεί τον Δημητράκη του. Θυμίζοντάς μας πως τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

18

“Δεν βρισκόταν πουθενά, ήταν σαν να είχε ανοίξει η γη και τον είχε καταπιεί”

19

6. Η εγκατάσταση/Ρούλα Γεωργακοπούλου: “Η προβοσκίδα” Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης  ερμηνεύει η Ρηνιώ Κυριαζή

Αναζητώντας καλύτερους όρους ζωής, ο εσωτερικός πόλεμος με το οικείο είναι αναπόφευκτος. “Η Προβοσκίδα” είναι το δράμα της εγκατάστασης.

20

“Η μέρα μας ξεκινάει πάντα με πρωινή γυμναστική, με μαθαίνει πώς να ρίχνω πίσω μου μαύρες πέτρες και καρκινικές επιγραφές”

23

7. Η μετανάστευση /Γιώργος Σκαμπαρδώνης: “Ο Ιατροδικαστής”
Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς ερμηνεύει ο  Μάνος Βακούσης

Ο ιατροδικαστής της Αλεξανδρούπολης μονολογεί για τους τετρακόσιους, ως τώρα, πνιγμένους στον ποταμό Έβρο, που έχει ο ίδιος νεκροτομήσει.

24

“40 χρόνια πριν τα έχεις γράψει αυτά, τα έχεις προβλέψει με ακρίβεια και κανείς δεν σε πίστευε τότε! Και σε ποιον να πω τώρα ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχω κάνει νεκροψία σε 380 πρόσφυγες…”

Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει στα καμαρίνια πριν ανοίξει η αυλαία της πρεμιέρας

..η συνέχεια στην επόμενη σελίδα…

Προηγούμενη σελίδα1 από 2Επόμενη σελίδα
Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *