Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, το πρώτο συνέδριο “Change Makers” της Vogue Greece και της Καθημερινής, με κεντρική προσκεκλημένη την Editor-In-Chief της αμερικανικής Vogue, Anna Wintour, που έλαβε χώρα στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια της εφημερίδας.
Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις τοποθετήσεις σημαντικών ομιλητών από τον διεθνή χώρο της μόδας πάνω στους τρεις θεματικούς πυλώνες της εκδήλωσης – Βιώσιμη Μόδα, Ενσωμάτωση και Γυναικεία Ενδυνάμωση – όπως και να θέσουν τις δικές τους ερωτήσεις, ανοίγοντας έναν ουσιαστικό διάλογο για το πως η βιομηχανία μπορεί να γίνει περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον, πιο ανοικτή στη διαφορετικότητα και πιο υποστηρικτική προς τη γυναικεία παρουσία. Είναι οι ίδιες αξίες που υπηρετεί τόσο η Vogue Greece όσο και η Καθημερινή, που εκδίδει και φιλοξενεί το περιοδικό κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα.
Ήδη από τα πρώτα 8 τεύχη που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, η Vogue Greece έχει αναδείξει με τη θεματολογία της τους πρεσβευτές ενός καλύτερου αύριο για τον κόσμο της μόδας. Εκείνους που με το έργο τους θέτουν ζητήματα, προτείνουν λύσεις και προκαλούν γόνιμες συζητήσεις.
Την εκδήλωση άνοιξε η βραβευμένη ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, προσκαλώντας στη σκηνή του Μεγάρου την Αλεξία Κορωναίου, εκδότρια της Vogue Greece. Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκαν δύο σημαντικές φωνές της ηθικής μόδας, η Cara Smyth, ιδρύτρια του Fair Fashion Center (FFC), και η Dana Thomas, συγγραφέας του πολύκροτου βιβλίου Fashionopolis και συνεργάτιδα των New York Times. Στη συνέχεια, η διευθύντρια της Vogue Greece, Θάλεια Καραφυλλίδου, υποδέχτηκε το plus-size top model Candice Huffine, σε μια αποκαλυπτική συζήτηση για το κίνημα του body positivity και τον αγώνα της κατά των διακρίσεων. Σειρά είχε ένα άκρως συγκινητικό αφιερωματικό βίντεο στην πορεία της Σοφίας Κοκοσαλάκη, της πρωτοπόρου σχεδιάστριας μόδας που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε νεαρή ηλικία. Άνθρωποι που τη γνώρισαν από πολύ κοντά, όπως η Chief Critic του Voguerunway, Sarah Mower, o διεθνής Έλληνας χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου και η Λυδία Καμίτση, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια μόδας, μοιράστηκαν με το κοινό άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς της.
Για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στον χώρο και για τη γυναικεία συμβολή στον παγκόσμιο χάρτη της μόδας μίλησαν η συνιδρύτρια του επιτυχημένου ελληνικού brand Zeus+Δione και σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σ’ ένα απόλυτα θηλυκό “round table discussion”, στο οποίο συμμετείχαν επίσης η Μαρία Λαλαούνη (CEO & Creative Director του οίκου κοσμημάτων Lalaounis), η Χριστίνα Μαρτίνη (συνιδρύτρια του Ancient Greek Sandals), η Rianna Kounou, μια Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας που κατακτά το Βερολίνο, αλλά και μέσω βίντεο η «βασίλισσα των prints» Μαίρη Κατράντζου. Τη συζήτηση συντόνισε η Emily Zak, Head of Fashion Shows της Vogue International.
Η Anna Wintour μάγεψε την Αθήνα
Μ’ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα το κοινό υποδέχτηκε την θρυλική διευθύντρια της αμερικανικής Vogue, Anna Wintour, την σημαντικότερη προσωπικότητα στο χώρο της παγκόσμιας μόδας και των media για πάνω από 30 χρόνια. Στην πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα και σε συνέδριο τέτοιου βεληνεκούς, η Αnna Wintour έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για την επιστροφή της Ελλάδας στο χάρτη της παγκόσμιας μόδας, ενώ παράλληλα δέχτηκε τις ερωτήσεις του κοινού με συντoνίστρια την Θάλεια Καραφυλλίδου.
Μεταξύ άλλων, η Anna Wintour τόνισε ότι «η μόδα, στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων, αντιμετωπίζεται ως κάτι αναλώσιμο και κάτι που εστιάζει στο εδώ και τώρα: είναι σπατάλη, είναι υπερβολή, είναι το να μη φοράς ποτέ το ίδιο ρούχο δεύτερη φορά δημόσια. Δικαίως έχει μπει η βιομηχανία μόδας στο στόχαστρο για αυτή τη συμπεριφορά».
Τόνισε, επίσης, ότι «η αληθινή μόδα είναι οι ιδέες με διάρκεια. Είναι το ακριβώς αντίθετο από το αναλώσιμο ή το φευγαλέο. Στη Vogue, έχουμε μάθει να διακηρύττουμε δυνατά δύο αξίες: δημιουργικότητα και τέχνη. Ο στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τη μόδα στην αληθινή της διάσταση».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αξίες που πρέπει να υιοθετήσουμε. «Τόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι δεν είναι βιώσιμες οι επιλογές μας, είτε στα υλικά που χρησιμοποιούμε είτε στις συνήθειες με τις οποίες λειτουργούμε. Αλλά μένουμε στη σκέψη: θα το διορθώσω από αύριο. Αυτό δεν είναι αρκετό. Η βιωσιμότητα ξεκινάει από το σήμερα. Σημαίνει να ξεκινάμε σήμερα με έναν τρόπο ζωής, με ένα κώδικα αξιών και να δουλεύουμε ακόμη παραπέρα για αυτό».
Αναφερόμενη στο ηγετικό της προφίλ, τόνισε: «Πρέπει να υπερασπίζεσαι τα πιστεύω σου. Είναι δύσκολο, ιδίως τώρα που η ζωή μας έχει γίνει περισσότερο δημόσια από ποτέ. Υπάρχει τόση ανασφάλεια και έκθεση και αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζω είναι τρομοκρατημένοι- φοβούνται μήπως κάνουν κάποιο λάθος, φοβούνται να είναι εκείνοι που θα κάνουν το πρώτο βήμα. Αλλά δε γίνεσαι ηγέτης αν δεν βγεις στην πρώτη γραμμή. Χρειάζεται θάρρος. Και αυτό καμιά φορά σημαίνει να κάνεις και λάθη».
«Αυτοί οι τρεις πυλώνες, η τέχνη και η δημιουργικότητα, η βιωσιμότητα και η υπεράσπιση των πιστεύω μας, δουλεύουν συνεργατικά ώστε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον να γίνουν ένα. Όλοι οι πυλώνες μαζί μας προσγειώνουν και μας δίνουν κίνητρο σε καιρούς αβεβαιότητας. Καμιά φορά ο κόσμος με ρωτάει αν, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια στην Condé Nast, έχω κουραστεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω νιώσει ποτέ ξανά τόση ενέργεια δουλεύοντας, γιατί δεν έχω ξανασυναντήσει μεγαλύτερη ευκαιρία για αλλαγή».
Ανάμεσα στους 2000 προσκεκλημένους της εκδήλωσης, το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι από το χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, της μόδας και των μίντια. Την ιδιαίτερη εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης φοιτητές σχολών μόδας και αρχιτεκτονικής από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
- To νέο τεύχος Δεκεμβρίου/Ιανουαρίου της Vogue Greece κυκλοφορεί στα περίπτερα. Μάθετε περισσότερα για το Change Makers στο changemakers.vogue.gr
- https://www.kathimerini.gr/1053751/gallery/epikairothta/ellada/change-makers-h-vogue-greece-kai-h-ka8hmerinh-ypodexthkan-thn-anna-wintour-sto-megaro-moysikhs-a8hnwn
Σχόλια για αυτό το άρθρο