Όλοι γνωρίζουμε το μύθο του Θησέα και της Αριάδνης από μικρά παιδιά. Ο Θησέας πρέπει να μπεί στον Λαβύρινθο, να βρεί και να σκοτώσει τον Μινώταυρο που είναι πληγή για τη πόλη του, την Αθήνα, μιάς και κάθε χρόνο πρέπει να θυσιάζονται σ’αυτόν επτά νέοι και επτά νέες. Η Αριάδνη, για να τον βοηθήσει να βγεί μετά, του δίνει ένα κουβάρι με νήμα για να το ξετυλίγει πηγαίνοντας προς το τέρας και έτσι να βρεί εύκολα το δρόμο της επιστροφής.
Ποιά είναι όμως η διαχρονική σημασία, αυτού του πασίγνωστου μύθου;
Ο μύθος αυτός περιγράφει πολύ καθαρά, τους ξεχωριστούς ρόλους της γυναίκας και του άνδρα, στη ζωή. Ό άνδρας, πρέπει καθημερινά να βγεί από το σπίτι και να «σκοτώσει το θηρίο». Το θηρίο, που βρίσκεται κρυμμένο στο Λαβύρινθο, αντιπροσωπεύει την καθημερινή προσπάθεια του άνδρα, να παλεύει με όλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες που συναντά, για να καταφέρει να εξασφαλίζει
τα προς το ζην. Αυτός είναι ο μαχόμενος, ο προμηθευτής και υπερασπιστής του οίκου του. Από την άλλη μεριά, η γυναίκα, είναι αυτή που του υποδεικνύει τον τρόπο. Ο γυναικείος της νούς, θα του προτείνει μέσα και οδούς που αυτός δεν μπορεί να δεί. Οι δύο τους αλληλοσυμπληρώνονται και πορεύονται μαζί, γίνονται ένα.
Η νοημοσύνη χρειάζεται την δύναμη και την αντοχή. Ο συμβολισμός της ένωσης και αλληλεξάρτησης των δύο φύλων.
Η πολυσυζητημένη όμως ισότητα των φύλων, αφορά συγκεκριμμένα πράγματα όπως η δικαιοσύνη, το δικαίωμα ψήφου, η παιδεία, η περίθαλψη και κάποια άλλα. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα, η γυναίκα είναι «ανώτερο όν» από τον άνδρα και βιολογικά, για να μπορεί να αναπαράξει το είδος, και νοητικά, για να καθοδηγεί τον άνδρα στη σωστή κατεύθυνση.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η κάθε γυναίκα είναι «ανώτερη» από τον κάθε άνδρα. Μπορεί όμως να γίνει και εκείνες που έχουν συνείδηση αυτού του ρόλου, είναι. Αντίστοιχα και οι συνειδητοποιημένοι άνδρες, γνωρίζουν και δέχονται αυτή τη αλήθεια. Σέβονται τις γυναίκες και συνεργάζονται αρμονικά μαζί τους.
Συχνά, έχουμε ακούσει πως, πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα βρίσκεται μία, ακόμα πιό μεγάλη γυναίκα.
Στις μέρες μας, οι ρόλοι μπερδεύονται πολύ συχνά και έχουμε πολλούς άνδρες να λειτουργούν σε γυναικείους ρόλους και αντίστροφα, με ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα. Κρίσεις, ανεργία, δυστυχία και φτώχεια είναι απόρροια αυτής της δυσλειτουργίας. Η επανάκτηση των ρόλων πρέπει να ξεκινήσει από τις γυναίκες. Αυτές θα επαναφέρουν τους άνδρες στους δημιουργικούς και παραδοσιακούς τους ρόλους.
Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα αυτές να αναλάβουν τους δικούς τους ρόλους. Σύνεση, ενόραση, λιτότητα, αγάπη, είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για μια τέτοια πραγμάτωση. Άς προσπαθήσει η κάθε μιά, να δοκιμάσει στην πράξη μιά τέτοια αντιμετώπιση. Θα εκπλαγεί πολύ ευχάριστα με τα άμεσα αποτελέσματα. Και να φανταστεί κανείς οτι δεν κοστίζει τίποτα.
Έ νας άνδρας
Πάνω: Pablo Picassos’ Man and Woman
Kάτω: Man and Woman by Tamara de Lempicka
Theseus and Ariadne
Early 19th Century, Musee de Rouen
Σχόλια για αυτό το άρθρο