Παίζει τίποτα καλό; Ο ΤΑΖ κοντράρει σε πέντε βήματα τις hot ταινίες του Σαββατοκύριακου που όλοι συζητάνε, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι «καίνε» για το σωστό λόγο, και βγάζει νικητή.
1) Tο «πακέτο»
Κ.ΟΙ.Ε.Η.Υ: Το 1954 ο Ακίρα Κουροσάβα δημιούργησε με τους «Εφτά Σαμουράι» ένα από τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Το 1960, το Χόλιγουντ σε μία από τις πιο τολμηρές του κινήσεις, «μεταμόρφωσε» την ταινία σε γουέστερν. Φτωχικό χωριό σε μαύρη απελπισία από τις επιδρομές ληστών, «νοικιάζει» εφτά «χαμένα κορμιά» με έφεση στο φονικό για να τους προστατεύσει. Μεγάλο ατού της -κατ’ εμέ- υπερεκτιμημένης και αργής ταινίας του 60 που την έκανε κλασσική, το μυθικό cast με Στιβ Μακουίν, Γιουλ Μπρίνερ, Τσαρλς Μπρόνσον και και…
Ο σκηνοθέτης αυτής εδώ της εκδοχής, είναι ο Αντουάν Φούκουα που έχει κάνει το εξαιρετικό «Ημέρα Εκπαίδευσης» έχει κάνει και τρομερές πατάτες, αλλά και στις δύο περιπτώσεις, γνωρίζει να χειρίζεται άριστα τη δράση. Στο ριμέικ του αλλάζουν αρκετά στοιχεία, με μια δόση ειρωνικού πολιτικού σχολίου. Η ομάδα των εφτά είναι πολυφυλετική, τα γεγονότα εξελίσσονται όχι τυχαία μετά τον εμφύλιο και ο εχθρός έχει για αρχηγό μεγαλοκαπιτάλα και αδίστακτο τον πολύ κακό σαν επιλογή Πίτερ Σάρσγκααρντ. Η ομάδα των εφτά σαν φάτσες και χαρακτήρες, προκύπτουν λίγο αδιάφοροι όσον αφορά το να νοιαστείς για τη μοίρα τους με αλλά οι Ντένζελ Ουάσινγκτον, Ίθαν Χοκ, Κρις Πρατ και Βίνσεντ Ντ’ Ονόφριο ολοφάνερα το διασκεδάζουν και σε διασκεδάζουν. (COSMOPOINTS: 7)
B.W.H.E:Το 1999 ένα φιλμάκι με κουνημένη κάμερα και θολή εικόνα, τρεις πρωταγωνιστές, ένα δάσος κι ένα «μηδενικό» budget, ταρακούνησαν όλον τον κόσμο αποφέροντας τεράστια κέρδη. Το κόλπο βρισκόταν στο πανέξυπνο μάρκετινγκ. Η ταινία υποτίθεται πως ήταν το πραγματικό ντοκιμενταρίστικο υλικό που βρέθηκε βιντεοσκοπημένο σε ένα υποτίθεται στοιχειωμένο από μια μάγισσα δάσος, γυρισμένο από τρεις εξαφανισμένους νέους. Το μάρκετινγκ ενίσχυσε αυτή την ψευδαίσθηση, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως όντως πρόκειται για πραγματικότητα. Καλλιτεχνικά και «τρομακτικά» σαν ταινία, κάποιοι το λάτρεψαν κάποιοι το βρήκαν μια βαρετή απάτη. Το πρώτο σίκουελ που προχειρογυρίστηκε στο τσακ μπαμ, στην ουσία δεν είχε καμία σχέση σαν concept ενώ ταυτόχρονα για χρόνια το σινεμά βασανίστηκε και συνέχισε να βασανίζεται από άπειρες απομιμήσεις. «Αφού μας μιμούνται όλοι γιατί να μη μιμηθούμε κι εμείς τον εαυτό μας» είπαν οι παραγωγοί που επέστρεψαν κατά γράμμα στην αρχική συνταγή με νέο υλικό που βρέθηκε μαγνητοσκοπημένο από μια νέα ομάδα εξαφανισμένων. (COSMOPOINTS: 2)
2) Το σενάριο
K.OI.E.H.Y: Άντε να πιάνει κανένα δεκασέλιδο, εφόσον το ζουμί είναι το πιστολίδι και κάποιες ατάκες. (COSMOPOINTS: 5)
B.W.H.E: Άντε να πιάνει δύο φύλλα χαρτιού υγείας και να γράφτηκε στο χώρο που χρησιμοποιείτε ένα χαρτί υγείας. Οι πρωταγωνιστές περνάνε τη μισή ταινία μιλώντας για το τι καιρό κάνει και την άλλη μισή ουρλιάζοντας κυνηγημένοι από κάτι που δεν βλέπουμε ποτέ αλλά ευτυχώς σκάνε ένα δυο ψιλόβροχα φρέσκων ιδεών. (COSMOPOINTS: 3)
3) Η σκηνοθεσία
K.OI.E.H.Y: Ο Φούκουα σε χορταίνει πυροβολισμούς, μαχαιριές, ταρζανιές και αίμα. Μπόλικη δράση και βία με στιλ και στακάτο μοντάρισμα, με «απρόσεχτες» αλλά λίγες κοιλιές βαρεμάρας. Σκονισμένη, όμορφη και ατμοσφαιρική φωτογραφία, και σινεφίλ παιχνίδι με τους κώδικες του είδους από την κλασσική αμερικανιά στο ιταλικό σπαγγέτι και τις σημερινές προσδοκίες του κοινού. (COSMOPOINTS: 7)
B.W.H.E: Copy paste του πρωτότυπου. Πόση ευρηματικότητα και πρωτοτυπία να δείξεις όταν η βασική σου δουλειά είναι να κουνάς την κάμερα σαν φραπεδιέρα; Παρόλα αυτά ο Άνταμ Γουίνγκαρντ καταφέρνει από το μηδέν να δημιουργήσει ατμόσφαιρα καλύτερη από το πρωτότυπο και μια δυο σκηνές του, είναι εξαιρετικές στο στήσιμο και τη λειτουργικότητα του σασπένς τους. (COSMOPOINTS: 4)
4) Κόσμος, κριτική, ταμείο
K.OI.E.H.Y: Πάνω από 3.000 χρήστες του imdb που έχουν ψηφίσει, βγάζουν τον αξιοπρεπέστατο μέσο όρο 7,2 / 10. Μεσαία προς θετική προκύπτει και η κριτική αναγνώριση που συνήθως «πυροβολεί» αλύπητα τα ριμέικ, με 64% θετικής αποδοχής από 180 επαγγελματίες στα rottentomatoes. Οι υπέρμαχοι εστιάζουν στο ότι η ταινία προσφέρει αυτό που υπόσχεται, ένα μπουμπουνισμένο ψυχαγωγικό δίωρο, οι πολέμιοι μιλάνε για χαοτικά κινηματογραφημένες συμπλοκές, και ταινία δίχως λόγο ύπαρξης μπροστά στο πρωτότυπο. Τα προγνωστικά για την εισπρακτική πορεία, είναι ευοίωνα προβλέποντας 35 εκ. δολάρια «άνοιγμα» τριημέρου στις Η.Π.Α., δηλαδή ένα από τα καλύτερα «ανοίγματα» που είχε πρόσφατα γουέστερν. (COSMOPOINTS: 7)
B.W.H.E: Τελικά, όντως πρόκειται για μια πολύ τρομακτική ταινία, αν κάποιος μπορούσε να δει την έκφραση στα πρόσωπα των συντελεστών της μετά τα μόλις 9,6 εκ. δολάρια με τα οποία η ταινία άνοιξε το προηγούμενο τριήμερο. Οι παραγωγοί από την άλλη, οκ σίγουρα απογοήτευτηκαν αλλά από την άλλη εφόσον η ταινία κόστισε μόλις 5 εκ. δολάρια, στα από τέτοια τους κανονικά. Κριτικοί και κοινό συμφωνούν στο μότο «μας ζάλισες κουκλίτσα μου». 5,6 / 10 είναι ο μέσος όρος της βαθμολογίας 6000 χρηστών του imdb, μόλις ένα 36 % στα rottentomatoes η θετική αποδοχή ανάμεσα σε 151 «ειδικούς». (COSMOPOINTS: 2)
5) ΤΑΖ SAYS
K.OI.E.H.Y.:
Δεν ανακαλύπτει την πυρίτιδα και προφανώς δε θα μείνει στην ιστορία αλλά αξίζει το ποπ κορν του σε κρατάει στην καρέκλα σου, σαν θέαμα δράσης εννοείται πως το προτιμάω από το παλιό και σε κάνει να γουστάρεις ανεβαστικά και καουμπόικα. (COSMOPOINTS: 7)
B.W.H.E.:
Φέρτε μου μια δραμαμίνη, γύρω μου ο κόσμος σβήνει, το πολύ το κούνα κούνα, δεν βοηθάει την τσουτσούνα. (COSMOPOINTS: 3)
Και ο νικητής είναι:
Και οι εφτά ήταν υπέροχοι/The magnificent seven – Cosmopoints: 6,6/10 (θα μπορούσε και πιο πάνω)
Blair witch, η επιστροφή – Cοsmopoints: 2,2 / 10 (θα μπορούσε και πιο κάτω)
Κάνε κονέ με τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στείλε απειλητικές επιστολές και εξώδικα στο terra_gelida@hotmail.com
Σχόλια για αυτό το άρθρο