Παίζει τίποτα καλό; Ο ΤΑΖ κοντράρει σε 5 βήματα τις 2 πιο hot ταινίες της εβδομάδας που όλοι συζητάνε, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι «καίνε» για το σωστό λόγο, και βγάζει νικητή.
-ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ»
Τ.Ε.: 2.40 λεπτά διάρκεια; Γερμανική ταινία και δραματική κωμωδία; Κι εντάξει το δραματική, το κωμωδία που το βρήκαν οι Γερμανοί, στα πρέντζελ; Μια ψυχρή «σκύλα» μπιζνεσγούμαν αποξενωμένη από τον πατέρα της ο οποίος είναι 70άρης πλακατζής και μόνος. Αυτός είναι που αποφασίζει να γεφυρώσει τις μεταξύ τους σχέσεις, ταξιδεύει στο Βουκουρέστι που εκείνη δουλεύει, φοράει μια μασέλα και μια περούκα, υιοθετώντας την παλαβή περσόνα κάποιου Τόνι Έρντμαν, συστήνεται σαν πρέσβης, εισβάλλει στη ζωή της κόρης του και φέρνει τα πάνω κάτω; Ναι, κι εγώ αν διάβαζα όλα τα παραπάνω και μου έλεγε κάποιος να πάμε να δούμε την ταινία, θα του απαντούσα, «είσαι τρελός;» Γιατί όμως τότε όλοι -μα όλοι- μιλάνε για το φαινόμενο Τόνι Έρντμαν που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό του φετινού Φεστιβάλ των Κανών; (COSMOPOINTS: 5)
D.S. Όχι κι άλλη ταινία με σούπερ ήρωες της Marvel που θα αποκτήσει τρεις συνέχειες, αυτές θα συνδέονται με τις άλλες 100 ταινίες και σειρές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή με σούπερ ήρωες της εταιρείας και για να έχεις πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει θα πρέπει να ανατρέξεις σε όλο αυτό το υλικό. Όμως για στάσου, τι γουάου cast είναι αυτό, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τίλντα Σουίντον, Μαντς Μίκελσεν; Και αυτός ο ήρωας, τι «φρούτο» είναι; Δεν μοιάζει με τους άλλους και ακούγεται γαμάτη φάση. Νευροχειρουργός διάνοια με υπερεγώ και ξιπασμό, κουλαίνεται σε αυτοκινητικό, καταστρέφεται η ζωή του, κάποιος του λέει για μια μυστικιστική κατάσταση στην Κίνα, εκεί συναντιέται με ιέρεια, «Αρχαία» τη λένε, αγέραστη κι αθάνατη, που την παίζει η Τίλντα (πεθαίνεις όμως). Χειρουργός ξεκινάει διαλογισμό και καράτε, το μοναστήρι όμως είναι μεταφυσική κατάσταση αφού ελέγχει παράλληλες πραγματικότητες, το χρόνο, το σύμπαν και άλλα πολλά, χειρουργός αποδεικνύεται προικισμένος, του κοτσάρεται κι ένας μανδύας που τον κάνει ιπτάμενο, ενώ στα πιο εντυπωσιακά ίσως εφέ της χρονιάς, ολόκληρες πόλεις, δρόμοι, κτίρια, αναδιπλώνονται και μετασχηματίζονται, κάτι σαν το «Ιnception» δηλαδή αλλά επί 10. (COSMOPOINTS: 7)
-TO ΣΕΝΑΡΙΟ:
T.E.: Η Μάρεν Άντε υπογράφει και το σενάριο και τη σκηνοθεσία και σε αυτήν την ταινία δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά με κανέναν τρόπο, ειλικρινά. Μπορεί στη διάρκεια – υπερπαραγωγή, να νομίζεις πως τα μισά είναι αυτοσχεδιασμός, όμως είναι όλα στημένα με μετρονόμο. Η Άντε χρησιμοποιεί το μειονέκτημα της γερμανικής κρυοκωλίασης, ως πλεονέκτημα, σαρκάζοντας το, όμως αυτό είναι ένα ανάμεσα στα 100 που κάνει. Ενώ ελέγχει απόλυτα την ταινία της, ταυτόχρονα αφήνεται από τους ήρωες της να την παρασύρουν εκείνοι στο ταξίδι τους. Κωμωδία ή δράμα; Ό,τι αισθάνονται οι ήρωες. Δίνει «ψυχή» στην παγωμένη σκύλα ηρωίδα της, δημιουργεί έναν εναλλακτικό σούπερ ήρωα ενήλικου κόμικ με τον Τόνι Έρτνμαν, ψυχαναλύει, διεισδύει κοινωνιολογικά, συγκινεί, διασκεδάζει και σχολιάζει με αιχμηρή διακριτικότητα και πικρό σαρκασμό το σύγχρονο εργασιακό τοπίο αλλά και τη μετατροπή της Ρουμανίας, σε λουξ πόρνη της παγκοσμιοποίησης. (COSMOPOINTS: 10 / 10)
D.S.: Ο πιο αδύναμος κρίκος της ταινίας. Ενώ ξεκινάμε στρωτά όμορφα κι ωραία ως προς το χαρακτήρα του μελλοντικού ήρωα, και την εισαγωγή του στο θαυμαστό καινούργιο κόσμο που τον περιμένει, είναι σαν ο σεναριογράφος να μην έχει τίποτα άλλο «ανθρώπινο» να πει, να εξηγήσει. Σαν να γράφει σενάριο μισής ταινίας, περιμένοντας το σίκουελ για να ολοκληρώσει. Οι εξηγήσεις του γιατί και του πως εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να είναι ορθολογικές σε ένα τέτοιο κινηματογραφικό σύμπαν, από το ορθολογικό όμως μέχρι το ανύπαρκτο η απόσταση είναι μεγάλο. Μεγάλο του ατού οι πραγματικά πετυχημένες κωμικές στιγμές ποπ κουλτούρας όπως με τον μοναχό που μυείται στον κόσμο της Μπιγιονσέ. (COSMOPOINTS: 4)
-H ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
T.E.: Όπως έγραψα, πάει χέρι χέρι με το σενάριο. Η Μάρεν Άντε βάζω στοίχημα πως στο κρεβάτι είναι η απόλυτη ντομινατρίς. Όλα τόσο φυσικά και αυθόρμητα, ενώ ταυτόχρονα είναι αυστηρά προσχεδιασμένα, με αποτέλεσμα μια αφύσικη φυσικότητα που σε αποπροσανατολίζει. Για το χειρισμό των ηθοποιών της, δεν υπάρχουν λόγια. Ακόμα και 10 λεπτά μόνο να διαρκεί ένας ρόλος, ο ηθοποιός του τον εκτελεί σαν πρωταγωνιστής, ενώ η κάμερα της, δήθεν τυχαία, «ρουφάει» αμείλικτα τις λεπτομέρειες του περίγυρου. Σαφέστατα έχω μεγάλη ένσταση για τη διάρκεια, παρόλα αυτά η Άντε καταφέρνει να σε έχει σε συνεχή συναισθηματική και όχι μόνο εγρήγορση, και να σε εκπλήσσει. (COSMOPOINTS: 8)
D.S.: O Σκοτ Ντέρικσον πίσω από την κάμερα, έχει στο παρελθόν του έχει απλά ένα συμπαθητικό μίνι παρελθόν ταινιών τρόμου το οποίο πιστοποιεί την επαγγελματική του επάρκεια στο χώρο του φανταστικού. Ούτως ή άλλως ή έννοια «προσωπική σφραγίδα» δεν υφίσταται στις ταινίες της Marvel αν και ο Ντέρικσον είναι φανερό πως τρέφει μια ιδιαίτερη εκτίμηση για τον Κίστοφερ Νόλαν. Δημιουργεί, (αυτός ή οι κομπιούτορες;) τις πιο φαντασμαγορικές σκηνές με εφέ που είδες φέτος σε ταινία, διατηρεί μια εφηβική αίσθηση του «θαυμαστού» στον κόσμο μαγείας της ταινίας του και εκμεταλλεύεται στο έπακρο την αστραπή που ακούει στο όνομα Τίλντα Σουίντον. (COSMOPOINTS: 6)
-KΟΣΜΟΣ, ΚΡΙΤΙΚΗ, ΤΑΜΕΙΟ:
T.E.: O «θόρυβος» που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον «Τόνι Έρντμαν» στο εναλλακτικό, πιο αρτίστικο κύκλωμα, είναι εκκωφαντικός. Όλοι μα όλοι, οι ας πούμε πιο «ψαγμένοι», θέλουν να το δουν και προσωπικά μέτρησα Πέμπτη βράδυ στο «Νιρβάνα», πάνω από 100 άτομα, αριθμός ρεκόρ για εργάσιμη μέρα και σχεδόν τρίωρη ταινία τέχνης. Σχεδόν όλοι οι Έλληνες κριτικοί, «χάρισαν» στην ταινία ένα χορταστικό τετράστερο όπως και οι ξένοι με 37 από αυτούς στο rottentomatoes να δίνουν μέσο όρο, 8,3 και όλους να μιλάνε ήδη από το Μάιο για μία από τις μεγαλύτερες αδικίες όσον αφορά στα βραβεία, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στις Κάνες. Εννοείται πως φυσικά δεν λείπουν τα οργισμένα post θεατών που μιλάνε για την απόλυτη κουραστική απάτη.
(COSMOPOINTS: 7)
D.S.: Στο σινεμά, συμβαίνει το αντίθετο με αυτό που ισχύει στη ζωή: Όταν σου καθαρίζουν το σπίτι σου οι ξένοι, δεν έχεις καμία αγωνία για το τι θα γίνει με το που θα ανοίξεις την πόρτα. To oποίο σημαίνει ότι μπορεί η ταινία να ξεκινάει την καριέρα της στις Η.Π.Α. την Πέμπτη που μας έρχεται, αλλά με το συμπάθιο κιόλας, ξέσκισε χωρίς καν να πει κουβέντα σε 33 χώρες του εξωτερικού, έχοντας μαζέψει μέσα 3 μέρες 86 εκ. δολάρια, δημιουργώντας ρεκόρ ακόμα και για τα δεδομένα της Marvel. Kαι ο θρίαμβος δεν σταματάει εκεί, εφόσον 86 κριτικοί της δίνουν μέσο όρο 7,3 στο rottentomatoes. Από προσωπική εμπειρία, σχεδόν όλοι οι φίλοι και γνωστοί που είδαν την ταινία μου δήλωσαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την εμπειρία. (COSMOPOINTS: 8)
-TAZ SAYS:
T.E.: Tην πρώτα φορά που το είδα, μίλησα για «υπερεκτιμημένο» πράγμα και με πήρε κι ένα 50λεπτο ο ύπνος, χωρίς να αισθανθώ ότι έχασα κάτι. Τότε γιατί πήγα και το ξαναείδα πληρώνοντας κιόλας; Και πως ούτε δεν κοιμήθηκα, αλλά μιλούσα για αριστούργημα (σε ένα είδος σινεμά που συνήθως με απωθεί) και αυτά τα 50 λεπτά που είχα χάσει, ανακάλυψα πως άλλαζαν την προοπτική της ματιάς μου απέναντι στην ταινία και μου αποκάλυπταν κάτι άλλο, επομένως όντως ήταν λειτουργικά ενταγμένα στο σύνολο; Διαφωνίες με την ταινία έχω ακόμα, το πρόβλημα όμως, ή αν θες, η επιτυχία της, είναι το ότι δεν ξέρω σε τι πάνω ακριβώς διαφωνώ. (COSMOPOINTS: 8)
D.S.: Θαμπώθηκα, μαγεύτηκα, χαμογέλασα, ερωτεύτηκα (ξανά την Τίλντα), εξεπλάγην (δεν ξέρω πως το λένε στη δημοτική αυτό) με μια ταινία ενός άγνωστου σε μένα σούπερ ήρωα που διαφέρει από τα συνηθισμένα και μετά από μια μέρα δεν θυμόμουν τίποτα (όχι, δεν είχα πιει όταν την έβλεπα). Οπότε; (COSMOPOINTS: 6)
-KAI O NIKHTHΣ ΕΙΝΑΙ:
*TONI ΕRDMANN: 7,6 / 10
*DOCTOR STRANGE: 6,2 / 10
Κάνε κονέ με τονΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στείλε του απειλητικές επιστολές και εξώδικα στο terra_gelida@hotmail.com
Σχόλια για αυτό το άρθρο