Νικητές , χαμένοι, τάσεις και προτάσεις. Ο ΤΑΖ κοιτάζει το ετήσιο Ελληνικό και παγκόσμιο box office και ξεχωρίζει τα πάνω και τα κάτω της εγχώριας κινηματογραφικής πραγματικότητας εντός και εκτός συνόρων.
Ελληνικό Top 10
Η μοναδική φορά (ο Τιτανικός δεν μετριέται) εδώ και αιώνες που μια Oσκαρική καθαρά καλλιτεχνική ταινία καταφέρνει να κάνει σκόνη όλους τους υπόλοιπους στο Ελληνικό box office που στο σύνολο του μάλλον είναι κάτι σαν μοιρολόι με γενικά πεσμένα τα νούμερα. Για το φετινό Ελληνικό σινεμά, όχι μόνο θρήνος αλλά και χορωδία από μοιρολογίστρες εφόσον η μεγαλύτερη εγχώρια εισπρακτική επιτυχία, ο «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, όχι μόνο είναι εκτός της πρώτης δεκάδας αλλά και το σύνολο των εισιτηρίων του, στα 134.155 δεν θυμίζει σε τίποτα τις δόξες άλλων εποχών. Animation και ταινίες με σούπερ ήρωες κυριαρχούν στη δεκάδα ενώ οι μεγάλες εκπλήξεις ήρθαν από το σουξέ του «Λογιστή» και του «Inferno» που στις Η.Π.Α. κινήθηκαν μέτρια και τη χλιαρή υποδοχή των «Φανταστικών Πλασμάτων», διαδόχου του Χάρι Πότερ. Aπόλυτη επιτυχία και talk of the town του καλλιτεχνικού κυκλώματος, το τρίωρο Γερμανικό «Τόνι Έρντμαν».
1. H EΠΙΣΤΡΟΦΗ: 332.339 εισιτήρια
2. ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΤΟΡΙ: 295.338 εισιτήρια
3. BATMAN v SUPERMAN, Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: 277.500 εισιτήρια
4. INFERNΟ:246.017 εισιτήρια
5. DEADPOOL: 217.220 εισιτήρια
6. CAPTAIN AMERICA, ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: 215.155 εισιτήρια
7. Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ, ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ: 214.860 SECRET LIFE OF PETS 212.000 εισιτήρια
8. ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ: 207.900 εισιτήρια
9. Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ: 181.800 εισιτήρια
10. DOCTOR STRANGE: 169.010 εισιτήρια
Παγκόσμιο Top 10
Moλονότι οι λογιστές του Χόλιγουντ τρίβουν τα χέρια τους από χαρά, οι αριθμοί δείχνουν μια ξεκάθαρη πτωτική τάση όσον αφορά το ενδιαφέρον του κοινού αν υπολογίσεις ότι η πρώτη ταινία της φετινής δεκάδας, βρίσκεται στη 12η θέση του box office όλων των εποχών παρά τον πληθωρισμό και την αύξηση τις τιμής των εισιτηρίων. Και στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη, σούπερ ήρωες, animation και φαντασία κυριαρχούν απόλυτα με «εξορισμένες» τις έστω και συμβατικά, εμπορικές καλλιτεχνικές ταινίες.
1. CAPTAIN AMERICA, ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: 1.153.3
2. ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΤΟΡΙ: 1.027..8
3. ZΩΟΥΠΟΛΗ: 1.023.8
4. THE JUNGLE BOOK: 966.6
5. MΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ: 875.4
6. BATMAN v SUPERMAN, Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: 873,3
7. DEADPOOL: 783.1
8. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ: 746.1
9. ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ: 745.6
10. DOCTOR STRANGE: 656.5
ΤΗΕ GREEK MOVIE WAY
Από έξω μπέλα μπέλα κι από μέσα κατσιβέλα. Κακές και καλές στιγμές του Ελληνικού σινεμά και των φορέων του που ξεχώρισαν.
-“H επιστροφή» είναι μια από τις λίγες ταινίες που πήραν πέντε αστέρια από όλους σχεδόν τους κριτικούς και βρέθηκε στις πρώτες θέσεις του Ελληνικού box office με 332.000 εισιτήρια.
-Παρά το γεγονός ότι κριτικά αξιολογήθηκε ως η χειρότερη Ελληνική ταινία της χρονιάς, το ανεκδιήγητο The Bachelor έχει ξεπεράσει τα 100.000 εισιτήρια. Με πολύ κακές κριτικές και η «Ρόζα της Σμύρνης» που μόλις κυκλοφόρησε, πάει για αριθμό ρεκόρ με το γυναικείο κατά βάση κοινό να βγαίνει δακρυσμένο από την αίθουσα.
-Ελληνική (εξ αγχιστείας) ταινία υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας; Η Ένωση Κριτικών της Φλόριντα, ψήφισε ως καλύτερη ταινία της χρονιάς, το διεθνή αστακό του Γιώργου Λάνθιμου.
-Για πρώτη φορά στα χρονικά, απαγορεύτηκε προβολή ελληνικής ταινίας για «αθλητικούς» λόγους. Η ταινία του πρόωρα χαμένου αγαπημένου Νίκου Τριανταφυλλίδη «90 Χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον» δεν προβλήθηκε στις Αθηναϊκές αίθουσες από φόβο πρόκλησης επεισοδίων μελών αντίπαλων ομάδων.
-Για πρώτη φορά τόσοι πολλοί Έλληνες ηθοποιοί πραγματοποίησαν το όνειρο της διεθνούς καριέρας τους. Έπαιξαν σε σαπουνόπερες στην Κύπρο ενώ ο Γιώργος Καραμίχος εμφανίζεται για 15 δευτερόλεπτα σαν σκλάβος στα κουπιά της γαλέρας του «Μπεν Χουρ».
-Ο Ελληνικής καταγωγής και βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά («Ξενοδοχείο Grand Budapest» μέσα στο 2016 έγραψε μουσική για 7 ταινίες («Οδύσσεια», «Florence: Φάλτσο Σοπράνο», «Μπάτε σκύλοι αλέστε», «Το φως ανάμεσα στους Ωκεανούς», «Reparer les images», «Μόνος στο Βερολίνο», «Αμερικάνικο Ειδύλλιο»), 1 ντοκιμαντέρ («Les Habitants») και δύο τηλεοπτικές σειρές («Versailles», «Μarseille».
-Το «Γάμος αλά Ελληνικά 2» της Νία Βαρντάλος, όσον αφορά την κριτική και εισπρακτική αποδοχή δεν ήταν απλά η χειρότερη στιγμή της καριέρας της αλλά και μία από τις χειρότερες της χρονιάς με πολλούς να μιλάνε για ταινία «τέρας».
-Ο βραβευμένος με 2 Όσκαρ («Πλαγίως», «Οι Απόγονοι) επίσης Ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλεξάντερ Πέιν μόλις τελείωσε τα γυρίσματα της νέας του ταινίας με τίτλο «Downsizing» και πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον, ο Γιώργος Λάνθιμος τελείωσε τα γυρίσματα της ταινίας του «Ο φόνος ενός ιερού ελαφιού» με την Νικόλ Κίντμαν και ο Ντένης Ηλιάδης το θρίλερ τρόμου «Delirium».
-Για πρώτη φορά βρέθηκε Έλληνας στη θέση του Προέδρου της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ των φεστιβάλ, δηλαδή των Κανών. Ο Ελληνοαυστραλός με καταγωγή από τα Κύθηρα, Γιώργος Μηλιώτης, γνωστός ως Τζορτζ Μίλερ, δημιουργός και σκηνοθέτης του Mad Max.
-Μόνο μέσα στο 2016 η Ελληνική εταιρεία Faliro House συμμετείχε στις εξής βραβευμένες διεθνείς συμπαραγωγές: “Κate plays Christine” του Robert Greene (βραβείο σεναρίου στο Sundance), “Little Men” του Ira Sachs (Eιδική Μνεία στο φεστιβάλ της Ντοβίλ), “Midnight Special” του Jeff Nichols (βραβείο κοινού στο φεστιβάλ της Σαρασότα), “The Founder”, η ιστορία του ιδρυτή των Mc Donald’s από τον Johny Lee Hancock (4 αστέρια στο Variety και το Screen International.)
-Ελληνικές αίθουσες και εταιρείες διανομής συνεχίζουν να λειτουργούν με τη λογική του μπακάλη. Παράνομες κυκλοφορίες και προβολές ταινιών (ακόμα και σε φεστιβάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας) από χαλασμένα dvd, «ύποπτες» αναπαλαιωμένες επανεκδόσεις, κεντρικοί κινηματογράφοι (βλέπε Γαλαξίας ) με απαράδεκτες τεχνικά συνθήκες προβολής, συνωστισμός 10 καινούργιων ταινιών ανά βδομάδα με αποτέλεσμα οι 7 να εξαφανίζονται με 300 και 500 εισιτήρια και απόλυτη απαξίωση λόγω κόστους του 3D. Τελευταίο παράδειγμα το υπερθεαματικού «Σινικό Τείχος» του Ζαν Γιμού, από τις ελάχιστες ταινίες με πραγματικά εντυπωσιακό 3D, που σε όλα τα multiplex και τους κεντρικούς κινηματογράφους που έχουν τον εξοπλισμό παίζεται σε δύο διαστάσεις, με εξαίρεση την Κόρινθο, τη Βάρκιζα και τη Χαλκίδα.
Σχόλια για αυτό το άρθρο