Στο Cosmoradio ετοιμάσαμε μία σειρά με τρία μουσικά σετ – ανθολογίες με Ελληνικά τραγούδια που αγαπήθηκαν σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του ’50 έως την εποχή μας, με περηφάνια, σεβασμό και αγάπη στους δημιουργούς και ερμηνευτές τους. Προσδεθείτε το ταξίδι αρχίζει με το πρώτο μέρος!
1. Mikis Theodorakis & Francesco Diaz – Jazzy Bouzouki. Ο Γερμανός Dj και παραγωγός που ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη κυκλοφόρησε το 2015 το άλμπουμ ‘From Athens To Ibiza’ που περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο συνθέσεις του Μίκη σε Instrumental Chillout/Lounge εκτελέσεις για ηλιοβασιλέματα στην Αθήνα και στην Ibiza.
2. Dalida – La Danse De Zorba. Η Αιγυπτιακής καταγωγής Γαλλίδα αείμνηστη ερμηνεύτρια και καλλονή τίμησε τα Ελληνικά τραγούδια πολλές φορές στην καριέρα της και φυσικά τον ‘Ζορμπά’. Εδώ την ακούμε σε μια πολύ διαφορετική εκτέλεση Ambient/Chillout που κυκλοφόρησε μετά το θάνατό της, το 1986.
3. Swift Quad – Macadam Cowboy. Ένα Γαλλικό Rap/Hip Hop συγκρότημα που άκουσε και φυσικά λάτρεψε τη μουσική του Γιάννη Σπανού από την ταινία ‘Εκείνο το καλοκαίρι’ του 1971. Το 2014 ‘φρέσκαραν’ το βασικό μουσικό θέμα με μεγάλη ευστοχία και επιτυχία. Ο μεγάλος συνθέτης μας είναι πασίγνωστος στη Γαλλία αφού τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει μεταξύ άλλων η Juliette Greco, η Marie Laforet και βέβαια η Brigitte Bardot.
4. Frenic – Before You Leave. Αν και το τραγούδι είναι Ιταλικό – Caterina Caselli-Disperatamente io ti Amo– των Mogol και Piero Soffici – ο Βρετανός Dj και παραγωγός Frenic προτίμησε την Ελληνική εκτέλεση με την σπουδαιότερη φωνή που γνώρισε η εγχώρια ποπ σκηνή μας. Η Τάμμυ (Καραχάλιου) και η μοναδική φωνή της μαζί με την απίθανη ενορχήστρωση του έδωσαν την ιδέα να το κάνει να ακούγεται τόσο φρέσκο και σημερινό.
5. Simon Resoul Featuring Kormac – Entre. Από τη Βρετανία στην Ιρλανδία με τον μουσικό, παραγωγό και Dj Simon Resoul που ανακάλυψε τη μαγεία του Μανώλη Χιώτη και δεν την άφησε να πάει χαμένη. Η εκτέλεση του τραγουδιού του ΄Μεγάλη μου αγάπη΄ που έτυχε να ακούσει δεν ήταν η αυθεντική αλλά από ένα τρίο μουσικών μεταναστών στην Αμερική με το όνομα ‘Φαιάκες’ του 1965. Παίρνοντας ένα δείγμα από το τραγούδι και προσθέτοντας τα δικά του στοιχεία το ανανέωσε το 2012 με τα δεδομένα της εποχής μας.
6. Shantel – I’ll Smash Koupes. Πασίγνωστος και πολυαγαπημένος στην Ελλάδα,τα Βαλκάνια και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο Ρουμάνος-Ουκρανός Shantel, ζει και δουλεύει στη Φρανκφούρτη αλλά η καρδιά του βρίσκεται μόνιμα στην Ελλάδα που την έχει γυρίσει απ’ άκρη σ’ άκρη μαζεύοντας τραγούδια και ιδέες. Έχει διασκευάσει δεκάδες τραγούδια μας, όμως το ‘Θα σπάσω κούπες’ ήταν αυτό που τον καθιέρωσε το 2007 στο άλμπουμ ΄Disco Parrtizani’. Ευχαριστούμε Shantel!
7. Zorba’s Bouzouki Band – Play Bouzouki. Πάλι μπροστά μας ο Ζορμπάς! Αναπόφευκτο. Όταν η Disco είχε κατακτήσει τον πλανήτη Γη το 1979, το μόνο που έλειπε ήταν μία τέτοια εκδοχή αλλά με νεωτερισμούς και σε μερικές δεκάδες εκτελέσεις για να ξεσαλώνουν οι απανταχού τουρίστες και κυρίως τουρίστριες στις πίστες των ντισκοτέκ ανά τον κόσμο. Classic!
8. Basement Jaxx – Greek Thang. Είναι προφανές ότι το τόσο πετυχημένο προοδευτικό house γκρουπ από το νότιο Λονδίνο, λατρεύει τη χώρα μας. Το 2001 κυκλοφόρησαν αυτό το maxi single που μετά την house beat εισαγωγή σε στέλνει αδιάβαστο με τα κλαρίνα του και το στίχο του δημοτικού μας τραγουδιού από τη Μακεδονία ’Πότε θα ΄ρθει η άνοιξη’. Aπολαυστικό.
9. Vangelis Perpiniadis – O Vangelis exei kefia / tsiftetelia. Ο μέγας συνθέτης, τραγουδιστής και μάγος στο μπουζούκι από τη Νίκαια του Πειραιά, άφησε πίσω του τραγούδια αξέχαστα και αξεπέραστα με σόλο μπουζούκι που σαν κι αυτό δεν θα ακουστεί ποτέ ξανά. Και οποία έκπληξη! Αντέχει και σε σύγχρονο Remix που συνδυάζει χορευτικά Beats και Samples, για χορό μέχρι τελικής πτώσης.
10. Euphrates – Klaowchi. Το Hip hop τρίο ‘Ευφράτης’ δουλεύουν στο Μόντρεαλ του Καναδά, τι πιο φυσικό να ακούσουν – και να την ακούσουν- με το ρεμπέτικο τσιφτετέλι του ….1934 ‘Είμαι πρεζάκιας,από το βράδυ ως το πρωί’ στην άφταστη εκτέλεση της Ρόζας Εσκενάζυ, και να αρχίσουν να ραπάρουν το 2009 με τρέλα!
11. Demis Roussos – Say You Love Me. Ο δικός μας αθάνατος Ντέμης με τη δωρική φωνή, τη μεγάλη ψυχή και την τεράστια επιτυχία στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα υπήρξε Πρέσβης της μουσικής μας σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Το 1974 στο γεμάτο Ελλάδα, εκατομμυρίων πωλήσεων άλμπουμ του, ‘My Only Fascination’ τραγούδησε στην Αγγλική γλώσσα το πασίγνωστο παραδοσιακό Κυπριακό ‘Τα Ριάλια΄ –γνωστό κυρίως από τον Μιχάλη Βιολάρη- και το έκανε επιτυχία παντού. Ειδικά στις ζωντανές εμφανίσεις του με τις περίφημες κελεμπίες γινόταν πανζουρλισμός!
12. Szeki Kurva – The Stars Are Shining – ‘Λευτέρη, Λευτέρη, Λευτέρη, σ’ έχω σταμπάρει στο παλιό μου το τεφτέρι’ τραγουδούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1966 στην ταινία ‘Διπλοπενιές’ του Γιώργου Σκαλενάκη, γραμμένο από τον Νίκο Γκάτσο και τον Σταύρο Ξαρχάκο. Ένα χρόνο μετά η μεγάλη φωνή του Ελληνικού τραγουδιού Βίκυ Μοσχολιού το τραγούδησε και στην ταινία ‘ Ο Μόδιστρος’ του Ορέστη Λάσκου .Μιλάμε για ένα κλασσικό πλέον τραγούδι που το σόλο μπουζούκι του αποδείχτηκε έμπνευση για το πανκ συγκρότημα Szeki Kurva από την Ουγγαρία με 35 χρόνια καριέρας που το μετέτρεψαν το 1999 σε ορχηστρικό Punk-Surf Rock!
13. Delinquent Habits – Let The Horn Blow. Ας πεταχτούμε τώρα μέχρι το ανατολικό Los Angeles να γνωρίσουμε ένα Hip Hop συγκρότημα που φτιάχτηκε το 1991. Το 2006 ηχογραφώντας το άλμπουμ ” New and Improved ανακάλυψαν –έκπληξη!- και αυτοί τον Ζορμπά. Με βάση την εισαγωγή με τρομπέτα του Herb Alpert δημιούργησαν ένα καταιγιστικό ραπ σε τέλειο συνδυασμό. Yo Brothers!
14. 3 Mustaphas 3 – Anapse To Tsigaro ( Light The Cigarette and To Hell With The World). Ένα Βρετανικό πολυεθνικό συγκρότημα με μέλη κυρίως από τα Βαλκάνια φτιάχτηκαν το 1981 στο Λονδίνο, κυκλοφόρησαν 10 άλμπουμς μέσα σε δύο δεκαετίες, έκαναν απίθανα live με χορεύτριες επί σκηνής και μας τίμησαν δεόντως με αυτό το κλασσικό του 1958, των Χαράλαμπου Βασιλειάδη και Γεράσιμου Κλουβάτου που πρωτοτραγούδησε μεν ο Σπύρος Ζαγοραίος αλλά την επόμενη χρονιά η Καίτη Γκρέυ το έκανε ένα από τα πιο πετυχημένα Ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών. Η εκτέλεση των 3 Mustaphas 3 κυκλοφόρησε το 1989 στο άλμπουμ ‘Heart of Uncle’.
15. Boom Pam – Hatul Vehatula. Στις χώρες της Μέσης Ανατολής και ειδικά στο Ισραήλ η Ελληνική μουσική και οι ερμηνευτές της λατρεύονται περισσότερο κι από το ροκ, πέφτουν ξεροί με Γλυκερία, Νταλάρα αλλά ο Θεός τους είναι ο φυσικά Έλληνας Aris San από τραγούδι του οποίου πήραν το όνομα τους οι ρόκερς του Tel Aviv, Boom Pam με ειδικότητα στη Μεσογειακή, Βαλκανική και φυσικά Ελληνική μουσική. Τους ακούμε σε μία απολαυστική εκτέλεση σε σπαστά Ελληνικά του ‘Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα’ που έγραψαν το 1968 ο τεράστιος Πάνος Γαβαλάς με τον Στέλιο Ζαφειρίου και τραγούδησε ο πρώτος με την Ρία Κούρτη στα φωνητικά.
16. Annabouboula – Ti se Meli. Το Ελληνοαμερικανικό συγκρότημα από τη Νέα Υόρκη θριάμβευσε στις δεκαετίες του ’80 και ’90 κάνοντας τους Αμερικανούς να τρέχουν στις συναυλίες τους διασκευάζοντας δημοτικά και ρεμπέτικα με ψυχεδελικές Funky – New wave αποχρώσεις. Στο άλμπουμ τους ‘Hamam’ του 1988 διασκεύασαν το παραδοσιακό Μικρασιάτικο του 1925 δίνοντας του μία άλλη διάσταση.
17. Band of Gypsies – Travels in Hyper Reality. 1991 και το Λονδίνο καίγεται ήδη από τους ήχους του House. Οι Band of Gypsies ήταν ένα τρίο παραγωγών – μουσικών που άκουσαν την Γλυκερία μας στην εκπληκτική διασκευή του ‘Αχ ας μπορούσα΄ που τραγούδησε πρώτη η Γιώτα Λύδια το 1964 σε μουσική και στίχους του ‘παρεξηγημένου’ Γιώργου Κοινούση. Μία φράση από το τραγούδι ήταν αρκετή για το τρίο να φτιάξει ένα υπέροχο Ethnic House, που χορεύτηκε πολύ και ακούστηκε ιδιαίτερα και στην Ελλάδα. Αριστούργημα!
18. The Great Bouzouki Band – Ouzo and Retsina. Που αν τα μπερδέψεις γίνεσαι στουπί! Το έκαναν όμως μια ομάδα στούντιο μουσικών το 1978 στο άλμπουμ ‘Disco Bouzouki’ με τα ίδια πάνω – κάτω αποτελέσματα στις κεντρικές και βόρειες χώρες της Ευρώπης.
19. Demis Roussos – White Sails. Και πάλι Ντέμης ,στο περίφημο άλμπουμ ‘My Only Fascination’ του 1974 διασκεύασε με Αγγλικό στίχο την προ διετίας τότε επιτυχία της Βίκυς Μοσχολιού ‘Άσπρα κόκκινα κίτρινα, μπλε’ γραμμένο από τον Δήμο Μούτση σε στίχους Γιάννη Λογοθέτη κι όλη η Ευρώπη σάλπαρε για το Αιγαίο.
20. Vicky Leandros – To Feggari ine Kokkino. Η Βασιλική Παπαθανασίου γεννημένη στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας, πρώην δημοτική σύμβουλος Πειραιά και τώρα Γερμανίδα υπήκοος, Βαρόνη Von Ruffin, με την τεράστια διεθνή καριέρα επέλεξε να τραγουδήσει Ελληνικά το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι στο άλμπουμ της ‘My Song For You’ του 1974. Η πρώτη εκτέλεση ακούστηκε στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη ‘Στέλλα’ του 1955 από την Σοφία Βέμπο.
Καλή ακρόαση, ραντεβού με το δεύτερο μέρος του …χρόνου, το 2017!
Με αποκαλούν Radiohead όσοι με γνώρισαν από το ραδιόφωνο. Άλλοι θα μπορούσαν να με αποκαλούν Telehead , Recordhead ή και Presshead λόγω της ενασχόλησής μου με την τηλεόραση, τη δισκογραφία και τα περιοδικά. Όπως και να΄χει το κεφάλι είναι ακόμα στη θέση του και αντέχει να δέχεται και να επεξεργάζεται τα πάντα γύρω από τη μουσική και το θέαμα. Αυτός ο λαμπερός κάποτε κόσμος, σήμερα έχει αλλάξει, αξίζει όμως να θυμόμαστε πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και να υποψιαζόμαστε το καλύτερο αύριο.
Σχόλια για αυτό το άρθρο
Κλείστε διακόπες με σκάφος απο την BednBlue.com και λάβετε έκπτωση χρησιμοποιώντας το κούπονι: cosmopoliti
Σχόλια για αυτό το άρθρο