CTRL+τ : το πρότζεκτ της Δήμητρας Κουστερίδου στην γκαλερί του T.A.F

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 7 Απριλίου 2019

Kousteridou_Dt

To T.A.F. / the art foundation συνεχίζει το πρόγραμμα δράσεων CTRL με το πρότζεκτ της Δήμητρας Κουστερίδου που θα διαρκέσει από την Τετάρτη 10 έως τη Κυριακή 14 Απριλίου 2019. Το πρόγραμμα CTRL αποτελεί μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να αναπτύξουν την καλλιτεχνική πρακτική τους διαμορφώνοντας ένα έργο σε εξέλιξη. Καθόλη τη διάρκεια του έτους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικοί καλλιτέχνες καταλαμβάνουν τον εκθεσιακό χώρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τ.A.F. επεξεργαζόμενοι την ιδέα του CTRL με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά τη μεθοδολογία και τα εικαστικά μέσα.

Kousteridou_Dt2

Η Δήμητρα Κουστερίδου καταλαμβάνει την γκαλερί του T.A.F διαμορφώνοντας ένα έργο σε εξέλιξη που θα παραμείνει ανοιχτό στο κοινό για 5 ημέρες. Πρόκειται για μία σειρά έργων που δουλεύει τον τελευταίο καιρό με τον τίτλο 6.8KOhm, στο οποίο χρησιμοποιεί συνθεσάιζερ που έχει κατασκευάσει η ίδια και μέσω αυτών παράγονται ηχητικές συχνότητες, προερχόμενες από ηλεκτρικές πηγές. Η κύρια ευρεσιτεχνική ιδέα είναι η χρήση του ήχου ως δομικό στοιχείο της σύνθεσης των υλικών σε εγκαταστάσεις, πίνακες, ακουστικά γλυπτά και διαδραστικές παραστάσεις.

Μέσα από την καλλιτεχνική της πρακτική μέχρι στιγμής, πειραματιζόταν συνοδεύοντας τα χειροποίητα κυκλώματα για τη δημιουργία εικόνας, ήχου και εννοιολογικής αντίληψης των αντικειμένων. Καταλαμβάνοντας την γκαλερί του T.A.F, θα δουλέψει με in situ εγκαταστάσεις δοκιμάζοντας την αλληλεπίδραση και το εύρος μεταξύ ηχητικών κυμάτων, ηλεκτρικού ρεύματος και γλυπτών, στοχεύοντας σε μεγάλες οπτικοακουστικές συνθέσεις. Το πρότζεκτ θα στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό, στο οποίο ο ήχος θα διαμορφώνεται σε ένα φυσικό χώρο και θα επανεξετάσει τις αντιληπτικές διαφορές μεταξύ του θορύβου, του ήχου, των αντικειμένων και των σωμάτων στο περιβάλλον. Το έργο εν εξελίξει στηρίζεται στην καθημερινή διάδραση με το κοινό, σε συγχρονισμό με ζωντανές εγκαταστάσεις που είτε ενσωματώνουν τον  ήχο ως συστατικό του έργου, είτε αναδεικνύουν την ακουστική εμπειρία μέσω αναφορών και συμβόλων, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων.

Kousteridou_Dt3 (1)

Η Δήμητρα Κουστερίδου δουλεύει κυρίως με site specific έργα και αυτοσχεδιασμούς που επικεντρώνονται στον ήχο. Ο πυρήνας του ενδιαφέροντος της βρίσκεται στην αποδόμηση της οπτικής ταυτότητας των αντικείμενων, εγχέοντας την με νέο ακουστικό χαρακτήρα, ενισχύοντας έτσι τις φυσικές, ακουστικές και αισθητικές τους ιδιότητες. Αυτό συχνά οδηγεί σε μια διεπιστημονική μορφή που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, καταστάσεις εφήμερου χαρακτήρα, διαδραστικά χειροποίητα συνθεσάιζερ ή θραύσματα αντικειμένων, ενώ χρησιμοποιεί τον ήχο τους ως κεντρικό στοιχείο. Μπορεί κανείς να φανταστεί τις δράσεις της σαν συνθέσεις από τις οποίες προκύπτει ένα δίκτυο από σώματα, αναμνήσεις και εμπειρίες.

Την Κυριακή 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί performance της καλλιτέχνιδος συνεργατών της στις 18.00.

Περισσότερες πληροφορίες:
www.dimitrakousteridou.com

Kousteridou_Dt1

Διάρκεια: Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Διάρκεια: 10 – 14.05.2019

Performance: Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Τετ – Κυρ 12.00 – 20.00

Διεύθυνση: Νορμανού 5, Μοναστηράκι

Είσοδος ελεύθερη

www.theartfoundation.gr

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *