Συνεχίζεται ο τέταρτος κύκλος του προγράμματος του MOMus «Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» με τις διαδικτυακές συναντήσεις για τον μήνα Μάρτιο, και οι εγγραφές ξεκίνησαν! Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι Διευθύνσεις του φορέα, με βασική επιδίωξη τη συμμετοχή στον διάλογο γύρω ή με αφορμή έργα, κινήματα, είδη τέχνης και καλλιτέχνες.
Οδηγίες
- H συμμετοχή είναι δωρεάν για το κοινό. Απαιτείται προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
- Δηλώσεις συμμετοχής: Φόρμα συμμετοχής στο TOGETHER WE LOOK #4 (google.com) ή στο email momusmuseums@gmail.com
- Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δηλώνουν τον τίτλο και την ημερομηνία της συνάντησης που τους ενδιαφέρει, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και emailεπικοινωνίας, ώστε στη συνέχεια να λαμβάνουν το σχετικό υλικό.
- Βασική προϋπόθεση η σύνδεση στο διαδίκτυο, σε πλατφόρμα zoom.
- Μέγιστος χρόνος διάρκειας: 2:30 ώρες. Όλες οι συναντήσεις ξεκινούν στις 19:00.
- Για να μπορέσουν να δηλώσουν συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, προτείνεται ως μέγιστη συμμετοχή οι τέσσερις (4) συναντήσεις.
- Πληροφορίες-διευκρινίσεις: momusmuseums@gmail.com
Συντονισμός: Εύη Παπαβέργου, Χριστίνα Παπαϊωακείμ
Επιμέλεια: Δόμνα Γούναρη, Μαρία Κοκορότσκου, Ελένη Κωτσαρά, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Θούλη Μισιρλόγλου, Γιάννης Μπόλης, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Κατερίνα Σύρογλου, Μαρία Τσαντσάνογλου, Συραγώ Τσιάρα
Αναλυτικό πρόγραμμα
Μάρτιος 2021
Τρίτη 9 Μαρτίου
ΗΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ
«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
19:00
Πρωτότυπες ηχητικές εγκαταστάσεις και γλυπτά, αυτοσχέδιες κατασκευές και διαδραστικά περιβάλλοντα όπου η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και δραστηριότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στο ηχητικό και οπτικό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα εξερευνάται μια διαφορετική θεώρηση της σύζευξης εικόνας και ήχου συνθέτουν ένα άκρως πρωτότυπο πλαίσιο για τη διαδικτυακή συνάντηση του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών.
Επιπλέον, έργα που θέτουν ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τις συνθήκες της καλλιτεχνικής παραγωγής, το άνοιγμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε πειραματισμούς και την επιμειξία των ειδών συνορίζουν τα θέματα της συζήτησης.
Πέμπτη 11 Μαρτίου
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!
«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 19:00
Επιλεγμένα έργα καλλιτεχνών οι οποίοι, μέσα από έντονα χρώματα, σχήματα, υλικά και «παιχνίδια», διαμόρφωσαν την εικαστική τους γλώσσα και άφησαν το στίγμα τους στην ελληνική και διεθνή εικαστική σκηνή, συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι στη σύγχρονη τέχνη των συλλογών του πρώην Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στη δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Παρασκευή 12 Μαρτίου
ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ…
«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
19:00
Το Παρίσι από τις αρχές του 20ού αιώνα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων καλλιτεχνών. Εμβληματικό κέντρο του Μοντερνισμού, η γαλλική πρωτεύουσα διατήρησε το κύρος και τον μύθο της στα μεταπολεμικά χρόνια συγκεντρώνοντας καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο, προβάλλοντας και προωθώντας νέες πρωτοποριακές αναζητήσεις στην τέχνη.
Στη διαδικτυακή συνάντηση του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά εξετάζουμε μαζί έργα από τις συλλογές του MOMus σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που έζησαν και εργάστηκαν στο Παρίσι, όπως οι Μάριος Πράσινος, Ντίκος Βυζάντιος, Τζον Χριστοφόρου, Κώστας Κουλεντιανός, Φιλόλαος (Τλούπας), Νίκος Κεσσανλής, Χρύσα Ρωμανού, Δανιήλ (Παναγόπουλος) και Ιάσονας Μολφέσης.
Τρίτη 16 Μαρτίου
JUST A BOWL OF CHERRIES ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
19:00
Η ομαδική έκθεση «Just a bowl of cherries» παρουσίασε στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης το 2019 το έργο δώδεκα καλλιτεχνών οι οποίοι εξέτασαν την ιδέα της αποστολής στο διάστημα αντιπροσωπευτικών αντικειμένων σχετικά με τη ζωή στη Γη, έτσι ώστε τα εξωγήινα όντα να μάθουν για τον κόσμο μας. Με σημείο αναφοράς την εκτόξευση των πλακών Pioneer (που δημιουργήθηκαν στις αρχές του 1970 ως ένα εικονογραφημένο μήνυμα της ανθρωπότητας προς το Σύμπαν), οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες συγκέντρωσαν μια νέα επιλογή μαρτυριών της σημερινής κοινωνίας, αναλύοντας τι θα πρέπει να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές. Η έκθεση λειτουργεί ως πύραυλος…εκτόξευσης στη διαδικτυακή συνάντηση του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, με τον επιμελητή της Νικόλα Βαμβουκλή και με εφόδια τα αντικείμενα που θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, καθώς και τα έργα των Laurie Anderson, Julien Blaine, Gary Colclough, Χρήστου Δεληδήμο, Kiluanji Kia Henda, Tamara MacArthur, Γιώργου Μαραζιώτη, Andrea Pugiotto, Virginia Russolo, Federica Sasso, Helge Skodvin και Julius von Bismarck.
Τετάρτη 17 Μαρτίου
ANTHROPAUSE. ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΡΟΗ
«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης / Φιλοξενούμενος φωτογράφος: Σάββας Κόης
19:00
Ο όρος anthropause (ανθρωποπαύση) επινοήθηκε από την επιστημονική κοινότητα στη διάρκεια της πανδημίας το 2020 για να περιγράψει το φαινόμενο της πλήρους σχεδόν παύσης της ανθρώπινης δραστηριότητας και της ευεργετικής επίδρασης που είχε στα οικοσυστήματα του πλανήτη.
Ο Σάββας Κόης συμμετέχει στην ομότιτλη έκθεση του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Με αφετηρία τα έργα του και τη συμμετοχή του στην συγκεκριμένη έκθεση, οι συμμετέχοντες στην διαδικτυακή συνάντηση θα περιδιαβούν την έκθεση, συνομιλώντας με τον ίδιο τον δημιουργό.
Παρασκευή 26 Μαρτίου
O TAKIS ΣΤΟ MOMus
«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
19:00
Με αφορμή την επερχόμενη έκθεση «Takis-Ενεργειακοί Τόποι» στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα, τα έργα του διεθνούς Έλληνα εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, Αθήνα, 1925-2019) -δωρεά του Αλέξανδρου Ιόλα στο τότε Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- βρίσκονται στον πυρήνα της διαδικτυακής συνάντησης του μουσείου. Μαζί ανακαλύπτουμε τον δυναμισμό και την ένταση των συνθέσεων ενός δημιουργού που αφοσιώθηκε στην έρευνα, στην παρατήρηση και στον πειραματισμό, ενός δημιουργού που έκανε τέχνη τα βιομηχανικά κατάλοιπα, ύψωσε τα γλυπτά του και φώτισε το μεταπολεμικό τοπίο, πυροδότησε τους ήχους και την κίνηση, τον χρόνο και την συμπαντική ενέργεια του κόσμου.
Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus)
fb @MOMusMuseums
Instagram @momus_museums
Youtube MOMusMuseums
#MOMus
Σχόλια για αυτό το άρθρο