Ο Δήμος Αργιθέας, ο πιο απομακρυσμένος Δήμος της ηπειρωτικής Ελλάδας, που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, είναι ένα μέρος μακριά από τον πολύβουο τουρισμό, με αυθεντική φύση, παραδοσιακή κουλτούρα και φιλοξενία. Αναρίθμητα τοπόσημα σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε χειμώνα καλοκαίρι και να απολαύσετε τη μοναδική αυτή ομορφιά, σαν έργο τέχνης. Με πρωτοβουλία του Δήμου Αργιθέας, ο δήμαρχος Ανδρέας Στεργίου –που έχει προσφέρει πολλά στον τόπο και θα προσφέρει ακόμα περισσότερο στο μέλλον- διοργάνωσε μια σειρά επισκέψεων από δημοσιογράφους, στα σημαντικότερα σημεία του Δήμου, στις τρεις ενότητες, Ανατολική Αργιθέα, περιοχή Αχελώου και Δυτική Αργιθέα, που αποτυπώνουν την τουριστική και όχι μόνο, ταυτότητα του δήμου. Στόχος η μετατροπή του Δήμου, που αποκαλείται «Ελληνικές ‘Αλπεις», σε ισχυρό πόλο εναλλακτικού τουρισμού της χώρας και πρότυπο προορισμό εσωτερικού τουρισμού για τους Έλληνες.
Στο Δήμο Αργιθέας, μας υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, καθαριότητας και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού Χαράλαμπος Πούλιος, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θανάσης Καραγεώργος, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Αυτεπιστασίας και Περιβάλλοντος Κώστας Μερεντίτης , ο αντιδήμαρχος οικονομικών Νίκος Σακκάς και ο Κώστας Γραμμένος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Δήμου Αργιθέας, με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και την Παιδεία, Εκπαιδευτικός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου.
Η συνάντηση μας, έγινε στον παραδοσιακό ξενώνα Λιβάδια, ο οποίος περιλαμβάνει ψησταριά, καφέ και ουζερί. Βρίσκεται στον οικισμό Πετρίλο, σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Λειτουργεί όλο το χρόνο, με άνετα και παραδοσιακά επιπλωμένα δωμάτια με κουζίνα, μπάνιο, τζάκι και θέα. Σερβίρει πρωινό με τοπικές μαρμελάδες, μέλι, ομελέτα από φρέσκα αβγά, ζυμωτό ψωμί και σπιτικό κέικ, ενώ στην ταβέρνα μπορείτε να δοκιμάσετε υπέροχα πιάτα όπως τα παϊδάκια από προβατίνα, που θα σας μείνουν αξέχαστα.
Η Αργιθέα είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία, παραδοσιακά χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές των βουνών και μια αίσθηση γαλήνης που σε συνεπαίρνει. Κάθε χωριό στην Αργιθέα έχει τη δική του μοναδική γοητεία και προσφέρει πανέμορφες εικόνες. Η Αργιθέα είναι ένας ανεξερεύνητος παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης. Πυκνά δάση από έλατα και οξιές καλύπτουν τις πλαγιές, ενώ ποτάμια και ρυάκια διασχίζουν την περιοχή. Η περιοχή έχει επίσης μακρά ιστορία και φιλοξενεί ενδιαφέροντα μνημεία. Μπορείς να επισκεφθείς παλιές εκκλησίες και μοναστήρια με αξιόλογες τοιχογραφίες και ιστορική σημασία. Η Αργιθέα είναι ένας προορισμός για όσους αναζητούν την αυθεντικότητα, την επαφή με τη φύση και την ηρεμία.
Ας δούμε κάποια πανέμορφα χωριά που βρίσκονται κρυμμένα στο Δήμο Αργιθέας και μερικά από τα πιο σημαντικά μέρη που αξίζει να τα επισκεφτείς.
Χωριό Αργιθέα
Πρόκειται για την πρωτεύουσα της Αρχαίας Αθαμανίας, το ομώνυμο χωριό που έδωσε το όνομά του στην ευρύτερη περιοχή της Αργιθέας. Χτισμένο δυτικά του Ν. Καρδίτσας σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 930μ στο κέντρο του χωριού έως 1100 μ στις πλαγιές όπου βρίσκονται και τα περισσότερα σπίτια. Πνιγμένο στα Πλατάνια κατά μήκος του ποταμού και έλατα στις πλαγιές, το τοπίο είναι ειδυλλιακό. Άξιο αναφοράς και επίσκεψης επίσης είναι το πέτρινο παλιό σχολείο με εξαιρετικό διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο και το πάρκο στην είσοδο του χωριού που και τα δύο ανακαινίστηκαν από τον εξαιρετικό σύλλογο του χωριού “Ο Αργίθεος “. Η ορειβασία, οι παραποτάμιες πεζοπορίες και το ψάρεμα στους παραπόταμους του Αχελώου χαρίζουν μοναδικές εμπειρίες.
Χωριό Ανθηρό
Το Ανθηρό Αργιθέας, είναι ένα ορεινό χωριό της Καρδίτσας, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά των Θεσσαλικών Αγράφων, χτισμένο σε 990μ. υψόμετρο. Είναι το κεφαλοχώρι και η έδρα του Δήμου Αργιθέας, ο οποίος αποτελείται από 20 μεγάλα και μικρά χωριά, τα οποία μαζί με άλλους μικρότερους οικισμούς, βρίσκονται σκαρφαλωμένα στον ορεινό όγκο της Δυτικής Θεσσαλίας, στα Θεσσαλικά Άγραφα. Μπαίνοντας στο Ανθηρό, συναντάμε τις πηγές της Γκούρας με το παγωμένο νερό και τα πανύψηλα πλατάνια –όαση δροσιάς για την οποία πολλοί ντόπιοι ποιητές αφιέρωσαν τραγούδια! Δίπλα υπάρχει ο παραδοσιακός μύλος, ενώ στην πλατεία δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής -πολιούχου του Ανθηρού- και το Βυζαντινό –Ιστορικό – Λαογραφικό και Εκκλησιαστικό Μουσείο με τα σπάνια εκθέματα.
Χωριό Πετρίλο
Το χωριό Πετρίλο, ιστορική έδρα του Δήμου Αργιθέας, ανήκει στον ορεινό όγκο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα θέρετρα της περιοχής με πλούσια βλάστηση, γραφικά σπίτια και μοναδικές εκκλησίες. Βρίσκεται περίπου στο κέντρο των βορείων Αγράφων. Είναι χτισμένο στις πλαγιές τους σε υψόμετρο 1160 m. Είναι το μεγαλύτερο χωριό στην Ανατολική Αργιθέα, με μακρόχρονη ιστορία.
Φέρει την ονομασία Πετρίλο αλλά οι κάτοικοι επειδή αποτελείται από πολλούς συνοικισμούς το αποκαλούν Πετρίλια (το τοπωνύμιο Πετρίλο είναι ελληνικό). Η γεωγραφική του θέση αποτελεί κομβικό σημείο, μιας και οι βουνοπλαγιές του συνιστούν σύνορο. Οι ψηλότερες βουνοκορφές γύρω από το χωριό είναι η Καράβα (2184 m) με απέραντη θέα προς τους νομούς Τρικάλων και Άρτας και το Βουτσικάκι (2154 m), από όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει την απίστευτη θέα, από τη Λίμνη Πλαστήρα μέχρι και τον Όλυμπο και τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων. Στα Ανατολικά του χωριού λίγο πιο κάτω από την κορυφή Βουτσικάκι, στη θέση Εννιά Βρύσες, πηγάζει ο Πετριλιώτης ποταμός, ο οποίος, διασχίζοντας το χωριό καταλήγει δυτικότερα στον Αχελώο. Το Πετρίλο απαρτίζεται από τους συνοικισμούς Λιβάδια, Καμπουρέικα, (Πολύδροσο), Αργυρέικα, Μάγειρο, Βλαχογιαννέικα, Τεκέικα-Κουκλαρέικα-Παγουρέικα, Λαθηρέικα, Κρανιά (Χάρη), Χαλκιόπουλο, Βασιλάδες και Ρώσση, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι αμφιθεατρικά στα βουνά, σχηματίζοντας έτσι ένα «πέταλο». Οι παραπάνω «μαχαλάδες», όπως χαρακτηρίζονται από τους ντόπιους, χωρίζονται από τον Πετριλιώτη ποταμό, που διασχίζει το χωριό και εκβάλλει στον Αχελώο. Στα δυτικά και βόρεια του υψώνεται η Καράβα ενώ ολόγυρά του αντικρίζει κανείς χαμηλότερα βουνά: το Γεννητάκι (1770 μ), το Ζγουρολίβαδο (1977 μ), η Κοκκινόλακκα (1911 μ), το Παλιομάντρι (1832 μ), τα Τρία Σύνορα (1400 μ), οι Τσιούτες (1659 μ), ο Φλάμπουρας (1600 μ), το Χαρίσι (1773 μ), η Τσικρίκα κ.α.
Το Πετρίλο δεν είναι απλώς ένα χωριό, είναι μια ζωντανή ιστορία. Οι παραδοσιακοί πέτρινοι οικισμοί, με τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο, μαρτυρούν την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής. Περπατώντας στα στενά δρομάκια, θα νιώσετε σαν να κάνετε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Η φύση γύρω από το Πετρίλο είναι απλά μαγευτική. Επιβλητικές βουνοκορφές, πυκνά δάση από έλατα και καστανιές, και κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Είναι ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της εξερεύνησης. Το Πετρίλο έχει ιστορικές εκκλησίες με αξιόλογες τοιχογραφίες και τέμπλα. Η αυθεντική φιλοξενία των ανθρώπων του Πετριλίου θα κάνει την εμπειρία σας ακόμα πιο ξεχωριστή. Ο δρόμος προς το Πετρίλο είναι ορεινός και με στροφές αλλά η θέα που θα σας ανταμείψει αξίζει τον κόπο.
Χωριό Λεοντίτο
Είναι χτισμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά του βουνού Τσουρνάτο σε υψόμετρο 1000 μέτρα περίπου. Διαθέτει ξεχωριστή ομορφιά και είναι κατάφυτο από οπωροφόρα δέντρα. Οι δύο άκρες του χωριού φέρουν την κοινή ονομασία Ράχη: τη Ράχη στ’ Αλώνι, στην είσοδο και τη Ράχη στον Αϊ Θανάση εκεί που τελειώνουν τα σπίτια, που τα περισσότερα είναι πετρόχτιστα. Το Λεοντίτο ταυτίστηκε με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που βρίσκεται ακριβώς στο μέσο του χωριού και είναι σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους πολλούς επισκέπτες. Πρόκειται για ένα φυσικό μνημείο με χαρακτηριστικά, τα οποία το εντάσσουν στα μνημεία παγκόσμιας σημασίας. Το ύψος του αγγίζει τα 33 μέτρα, τα κλωνάρια του σκιάζουν την πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία, ενάμιση περίπου στρέμμα. Εδώ συναντιούνται χωριανοί και επισκέπτες και απολαμβάνουν τον καφέ, φαγητό και το ποτό τους από το μαγειρείο του Παπά-Χρήστου, που μετά τον Πλάτανο είναι επίσης, ιστορικής αξίας πρόσωπο. Ο πλάτανος ονομάζεται και πλάτανος του Καραϊσκάκη μια και από πολλές ιστορικές πηγές τεκμηριώνεται ότι στη σκιά του ξεκουραζόταν ο γιος της Καλογριάς και λίγο παραδίπλα βρισκόταν το Κονάκι-Στρατηγείο του. Σε αυτό το χώρο αναφέρεται ότι πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και αργότερα ο ίδιος ως στρατηγός μετέφερε την έδρα του στρατηγείου του στο Λεοντίτο.
Χωριό Αργύρι
Φαντάσου ένα χωριό σκαρφαλωμένο στις πλαγιές των επιβλητικών Αγράφων, όπου η πέτρα συναντά το πράσινο και ο χρόνος κυλάει σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Αυτό είναι το Αργύρι, ένα μέρος που μαγεύει τον επισκέπτη με την αυθεντικότητά του και την άγρια ομορφιά του τοπίου. Ανεβαίνοντας τα ορεινά δρομάκια, θα απολαύσεις πανοραμικές θέες που κόβουν την ανάσα. Η πρόσβαση γίνεται κυρίως με αυτοκίνητο. Στην κεντρική πλατεία μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων. Το χωριό είναι ιδανική αφετηρία για πεζοπορίες και εξορμήσεις στην γύρω περιοχή. Ανακαλύψτε κρυμμένα μονοπάτια, πηγές και απολαύστε την πλούσια βλάστηση. Το Αργύρι έχει μακρά ιστορία και έχει διατηρήσει πολλά στοιχεία της παραδοσιακής ζωής. Είναι ένας προορισμός για όσους αναζητούν την ηρεμία, την επαφή με τη φύση και την αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Είναι το τελευταίο χωριό του Δήμου Αχελώου, στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Καρδίτσας, κοντά στα σύνορα με το νομό Ευρυτανίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 650 περίπου μέτρων και σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από την πόλη της Καρδίτσας, είναι αρχαίο χωριό, γνωστό με το σημερινό του όνομα και κατά τους χρόνους πριν από την Επανάσταση του 1821.
Από τα αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που το μεγαλύτερο μέρος της είναι χτισμένο σε σπηλιά.
Λίμνη Στεφανιάδα, Η νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας.
Ένα γεωλογικό θαύμα στην καρδιά της Αργιθέας. Η λίμνη Στεφανιάδα βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Ανατολικής Αργιθέας, στην Καρδίτσα. Η δημιουργία της, το 1963, είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας κατολίσθησης από την πλαγιά του όρους Σμίνικου, η οποία έφραξε τον Στεφανιώτικο χείμαρρο, έναν από τους ορμητικούς παραποτάμους του Αχελώου. Αυτό το γεωλογικό γεγονός δημιούργησε μια λεκάνη που σταδιακά γέμισε νερό, σχηματίζοντας τη λίμνη που θαυμάζουμε σήμερα. Η Στεφανιάδα είναι η νεότερη φυσική λίμνη της χώρας, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από γεωλογική άποψη. Το τοπίο γύρω της είναι μαγευτικό. Τα νερά της λίμνης έχουν ένα υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα, ενώ οι απότομες ακτές της προσθέτουν στην άγρια ομορφιά του τοπίου. Η περιοχή γύρω από τη λίμνη είναι κατάφυτη από πλατάνια, ιτιές, φράξους, βελανιδιές και καστανιές, δημιουργώντας ένα καταπράσινο περιβάλλον. Η λίμνη Στεφανιάδα προσφέρει ευκαιρίες για διάφορες δραστηριότητες, κυρίως κανό. Έχει γίνει εμπλουτισμός με διάφορα είδη ψαριών και πολλοί επισκέπτες έρχονται για ψάρεμα στις όχθες της. Η λίμνη Στεφανιάδα αποτελεί έναν κρυμμένο παράδεισο, έναν προορισμό που συνδυάζει την εντυπωσιακή φυσική ομορφιά με μια μοναδική ιστορία δημιουργίας. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη για όσους αναζητούν την επαφή με τη φύση και τα γεωλογικά θαύματα της Ελλάδας.
Mε την Βασιλική Κοϊμτζίδου, υπεύθυνη για το Finix Outdoor Activities που προσφέρει βόλτες με κανό στη λίμνη και περιηγήσεις στην περιοχή
Σέλφι με τον δήμαρχο και φόντο την πανέμορφη λίμνη
Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιάς
Στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά, βρίσκεται η ανδρική Ιερά Μονή της Παναγίας της Σπηλιάς. Ανάμεσα στις πλαγιές με τα έλατα, μοιάζει με γαλάζια πέτρα ριγμένη στο πράσινο των Αγράφων, ενώ η θέα από ψηλά είναι μαγευτική. Το μοναστήρι βρίσκεται κρεμασμένο στο βράχο σε ύψος 900 μ. Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν δύο ναοί, ο μικρότερος είναι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο μεγαλύτερος της Ζωοδόχου Πηγής (1736). Η μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των αγώνων του 1821.
Αποτελεί ένα σημαντικό πνευματικό και ιστορικό σημείο αναφοράς για την περιοχή της Αργιθέας. Η ονομασία της οφείλεται στο μεγάλο σπήλαιο που βρίσκεται κάτω από τον βράχο. Η παράδοση αναφέρει ως κτήτορες της μονής τους αδελφούς Αθανάσιο και Παρθένιο από το χωριό Στεφανιάδα, με αφορμή την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας. Υπάρχουν αναφορές για την ίδρυση της μονής το 1064 μ.Χ., αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως από επιστημονικά δεδομένα. Ο μικρότερος και παλαιότερος ναός της μονής είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και χτίστηκε το 1064. Ο μεγαλύτερος ναός, που αποτελεί και το καθολικό της μονής, τιμάται στη μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής και χτίστηκε το 1736. Είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Το τέμπλο του ναού φιλοτεχνήθηκε το 1779. Στη μονή φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και συνδέεται με πολλά θαύματα. Η μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τους αγώνες του 1821. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης χρησιμοποιούσε συχνά τη μονή για πολεμικές συσκέψεις λόγω της στρατηγικής της θέσης. Επίσης, υπήρξε έδρα της Επαναστατικής Κυβέρνησης το 1867.
Τα είκοσι τελευταία χρόνια, χάρη στον Ηγούμενο Νεκτάριο, η μονή έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα και σημείο αναφοράς για την περιοχή. Είναι επισκέψιμη, ενώ η χάρη της Παναγίας Σπηλιώτισσας και η ομορφιά του τοπίου δίνουν σε κάθε επισκέπτη πίστη και δύναμη. Η Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιάς αποτελεί τόπο προσευχής, ιστορίας και φυσικής ομορφιάς, προσελκύοντας πολλούς προσκυνητές που αναζητούν πνευματική ανάταση και γαλήνη στο επιβλητικό τοπίο της περιοχής.
Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Βραγκιανά
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι χτισμένη σε ευρύχωρο πλάτωμα του όρους Μιρμιτζάλα, απέναντι από τα Βραγκιανά, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον κεντρικό οικισμό. Ιδρύθηκε στις 11 Ιουλίου 1655 από τον ιερομόναχο Παρθένιο, όπως αναφέρεται σε μια επιγραφή πάνω από την είσοδο του κυρίως ναού. Ο ναός είναι μικρός, σε σχήμα σταυρού, άνευ τρούλου, έχοντας μέσα ξυλόγλυπτο τέμπλο πολύ μεγάλης αξίας. Ο νάρθηκας προστέθηκε το 1797.
Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής διατηρείται σε αρίστη κατάσταση, αφού ανακαινίστηκε μεγάλο τμήμα αυτού την περίοδο 1952-1956 με πρωτοβουλία, μόχθου και δαπάνης των Βραγκιανιτών και άλλων πιστών και με τη στήριξη που έλαβαν από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Ιερά Μονή Κατουσίου
Η Ιερά Μονή Κατουσίου, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα πιθανόν πάνω σε θεμέλια προγενέστερης, σε βραχώδη πλαγιά, ανάμεσα στους οικισμούς Κατούσι και Λαγκάδι της Κοινότητας Ανθηρού. Δεσπόζει σε ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο με πλούσια θέα, περιτριγυρισμένη από πουρνάρια, σφεντάμια, καστανιές και έλατα. Κοντά της αναβλύζει γάργαρο νερό από τη σχισμή ενός βράχου, απ’ όπου υδροδοτείτο παλαιότερα το μοναστήρι. Το Μοναστήρι είναι επισκέψιμο όλες τις εποχές του χρόνου, είναι διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και συνεχώς ανακαινίζεται. Έχει θαυμάσια αρχιτεκτονική και εξαιρετικές τοιχογραφίες. Απέναντι από το Μοναστήρι απλώνεται ένα όμορφο δάσος με έλατα που φτάνει ως την κορυφή Καλατόρι, ενώ στη θέση Κυδωνιά έχει γίνει ωραία ανάπλαση του χώρου που προσφέρεται για εναλλακτικές εκδηλώσεις.
Λαογραφικό Μουσείο Πετρίλου
Σπάνιες εκδόσεις βιβλίων αλλά και εγκυκλοπαίδειες, σχολικοί χάρτες και πίνακες, θρανία περασμένων δεκαετιών, παιχνίδια, παραδοσιακές στολές, αντικείμενα καθημερινής σπιτικής χρήσης που δεν συναντάμε πια, γεωργικά εργαλεία μουσειακής αξίας και πολλά άλλα συλλεκτικά εκθέματα τα οποία συγκεντρώθηκαν από κατοίκους που τα είχαν στην κατοχή τους, θα βρείτε στο Λαογραφικό Μουσείο στο Πετρίλο. Ένας ανεκτίμητος θησαυρός που συνεχώς εμπλουτίζεται και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Με τον Δήμαρχο Ανδρέα Στεργίου καθίσαμε στο συλλεκτικό θρανίο και γίναμε για λίγα λεπτά μαθητές ξανά.
Ιστορικό Εκκλησιαστικό Μουσείο Ανθηρού
Το Εκκλησιαστικό Ιστορικό Μουσείο στο Πετρίλο, είναι μικρό σε έκταση αλλά μεγάλο σε αξία. Περιλαμβάνει χειροποίητες εικόνες, σπάνιες εκκλησιαστικές εκδόσεις και χειρόγραφα και το τέμπλο από το ναό της Ιεράς Μονής Κατουσίου. Τα περισσότερα εκθέματα είχαν κλαπεί, ευτυχώς όμως βρέθηκαν και συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο. Σημαντική λεπτομέρεια: πρόκειται για το τελευταίο μουσείο που υπέγραψε η Μελίνα Μερκούρη όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού.
Στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αργιθέα” ο σεφ Δημήτρης Κωφός, θα σας εντυπωσιάσει με τα καλύτερα κρέατα της περιοχής, ενώ μαγικό είναι το ενυδρείο με τις πέστροφες
Βασίλης Νάτσιος, σεφ Δημήτρης Κωφός
«Οροσειρά Αγράφων», ένα από τα παλαιότερα τυροκομεία της περιοχής
Στο χωριό Αργύρι, για εξαιρετικά ντόπια κρέατα και φαγητά, ο “Βαγγέλης” είναι ο μόνος προορισμός που πρέπει να πας!
Στην περιοχή του Αχελώου, ιστορική αξία έχει το περατάρι, ένα χειροκίνητο τελεφερίκ, που πλέον δεν χρησιμοποιείται, παρά μόνο σαν αξιοθέατο.
Εξέχουσα θέση στη περιοχή έχουν τα περίφημα τοξωτά γεφύρια τα οποία φτιάχτηκαν για τη συνέχεια των δρόμων που διακόπτονται από φυσικά εμπόδια και αποτελούσαν βασικό επικοινωνιακό κόμβο για την μετακίνηση των κατοίκων. Από τα πιο χαρακτηριστικά γεφύρια είναι του «Καταφυλλίου – Αυλακίου» που το συνοδεύουν διάφοροι θρύλοι με βάση ιστορικά γεγονότα και όχι μόνο, όπως και όλα τα γεφύρια.
Πηγές και πέτρινες βρύσες με γάργαρο, δροσερό νερό, θα βρεις σε κάθε γωνιά του δήμου Αργιθέας
Ιερό μνημείο πεσόντων στο Πετρίλο
Το Δημαρχιακό Μέγαρο Αχελώου
Εξοχική ταβέρνα “Ο Αχελώος” στο χωριό Πετρωτό -με θεσπέσια παραδοσιακή, αγνή χωριάτικη κουζίνα αλλά και πέστροφα ψητή ή τηγανιτή -που μας καλωσορίζει μπαίνοντας…
…και μας ευχαριστεί φεύγοντας, ενώ μας εύχεται “Στο καλό”
Ελληνικός καφές και γλυκό του κουταλιού στην ταβέρνα “Τα ραγάζια” όπου ο Βάιος Πόζιος, θα σας πει υπέροχες ιστορίες φορώντας την παραδοσιακή κάπα του βοσκού. Εδώ θα βρείτε και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που δυστυχώς υπάρχει έλλειψη σε όλη την περιοχή αλλά όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ξενώνες, δεν θα το μετανιώσουν!
Φυσικά, τα παραδοσιακά και χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, έχουν την τιμητική τους στην περιοχή. «Το Διάσελο» στο χωριό Φουντωτό έχει τα καλύτερα!
Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, καθαριότητας και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού Χαράλαμπος Πούλιος, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θανάσης Καραγεώργος, αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Αυτεπιστασίας και Περιβάλλοντος Κώστας Μερεντίτης, αντιδήμαρχος οικονομικών Νίκος Σακκάς, Κώστας Γραμμένος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Δήμου Αργιθέας, με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και την Παιδεία, Εκπαιδευτικός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, Έφη Μαντά, Διευθύντρια της Τourism Media & Events, σας ευχαριστούμε!
Χρήσιμα links και προφίλ στα social media:
Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πετρίλου
Ο Δήμος Αργιθέας είναι ένας τόπος φωλιασμένος στις καταπράσινες πλαγιές που σε καλεί να γνωρίσεις την αυθεντική ομορφιά της Ελλάδας, την παραδοσιακή γαστρονομία και ωραίους φιλόξενους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και μας έκαναν να τον αγαπήσουμε κι εσείς. Ανακαλύψτε τον και θα τον αγαπήσετε κι εσείς!
Σχόλια για αυτό το άρθρο