Tαξίδι με την Δωροθέα Μερκούρη στην καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας

Από την/τον Christina Politi | 21 Φεβρουαρίου 2020
thumbnail
Οι αρχαίοι Έλληνες μέσα από το εμπόριο και την τεχνολογική τους υπεροχή επί ωκεανών και θαλασσών, ανέπτυξαν τον πρώτο μεγάλο πολιτισμό με τον θεσμό των αποικιών. Μπόλιασαν έτσι νέα εδάφη με πολιτείες, δημοκρατία, ναούς και θέατρα. Οι ευλογημένες περιοχές που δέχθηκαν πρώτες τον σπόρο του ανώτερου πολιτισμού των Ελλήνων, ήταν η σημερινή Νότια Ιταλία: Σαλέντο, Καλαβρία, Σικελία. Ήταν ο καιρός της «Magna Grecia», της πολυτραγουδισμένης,Μεγάλης Ελλάδας του Ελληνισμού.

thumbnail (4)

Οι αποικίες αυτές, ενσαρκώθηκαν σε αυτόνομες και ανεξάρτητες πόλεις. Άρχισαν να ιδρύονται στα χρόνια του Τρωικού πολέμου, ήκμασαν στην εποχή της κλασσικής εποχής, αναγεννήθηκαν στο Βυζάντιο και σήμερα ζουν με το πολύτιμο φορτίο των μνημείων και της ιστορικής κληρονομιάς. 

thumbnail (6)

Αποτελούν τεκμήριο της συνέχειας του Ελληνισμού, αφού οι απόγονοι των Ελλήνων της Μεγάλης Ελλάδας ζουν ακόμη στην τωρινή Ευρώπη, στην περιοχή του Σαλέντο και της Καλαβρίας στην νότια Ιταλία. Είναι οι  Γκρίκοι ή Γραικάνοι και μαζί τους ακμάζουν και αναπτύσσονται οι πανάρχαιες και πανέμορφες πόλεις στα παράλια, το Ρήγιον, η Σύβαρις, ο Κρότων,  το Ροσσάνο, η Σύλα , τα Τρόπεα, , οι Λοκροί αλλά και τα αητοχώρια που διατηρούν τις φωλιές τους ψηλά στα όρη, , το Τσεράτσε –Ιέραξ-, Γκαλιτσιανό, Καλημέρα, Ροχούδι, Μπόβα, Κοντοφούρι…
Στα πανάρχαια χωριά και ναούς αλλά και στις νεότερες παράλιες πόλεις διακονούν γλώσσα, χορούς και τραγούδια Ελληνικά ανά τους αιώνες. Με το βλέμμα στραμμένο στις ρίζες τους ονειρεύονται ένα μέλλον σαν συνέχεια της δοξασμένης παράδοσης.

thumbnail (2)

Με την κουβέντα «Καλώς ήρτετε» μας υποδέχονται οι ελληνόφωνοι κάτοικοι. Και μας ανοίγουν την ευγενική καρδιά τους και τα φιλόξενα σπίτια τους. Και μας φιλεύουν γενναιόδωρα με τα μυστικά τους ενώ μοιράζονται  μνήμες και κειμήλια ψυχής και ιστορίας. 

Το ταξίδι αρχίζει. Ένα ταξίδι στην καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας.

thumbnail (5)

 ΚΑΛΑΒΡΙΑ.  Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Aπό 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 ΣΤΟ COSMOTE HISTORY HD.

Σενάριο -Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος

Παρουσίαση: Δωροθέα Μερκούρη

Κείμενα: Mπάμπης Παπαχαραλάμπους

Αφήγηση: Κωνσταντής Ζημιανίτης

Μουσική: Γιώργος Χατζής

Διεύθυνση Φωτογραφίας A΄: Σταύρος Παπουτσάς

Διεύθυνση Φωτογραφίας  Β΄: Νίκος Πράσσος

Μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Καλίτση

Εκτέλεση Παραγωγής : SOUND & PICTURE LTD

thumbnail (3)

Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2020/02/21 στις 13:41

    “Tέλω να μπισκεφτώ, να μη πενσέφσω, να κλάφσω και να γιελάσω, τέλω αρτεβράι…”

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *