Η Μακρινίτσα έχει 11 εκκλησίες. Χθες στο καθιερωμένο μας ανυπέρβλητο Κυριακάτικο trekking με οδηγό τον καλύτερο πολιτικό μηχανικό της περιοχής Νίκο Μπέζο επισκεφτήκαμε τις 7 !
Πόσες φορές προσπερνάμε ωραία μέρη χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα γι αυτά..γι αυτό θα μοιραστώ μαζί σας ότι είδα χθες στον εξάωρο γύρο μας με εξαίρετη παρέα από το Λονδίνο, που εκτιμάει και λατρεύει την Ελλάδα.
(Στη φωτό ο Νίκος Μπέζος, η πεθερά μου εξαιρετική μακιγιέζ Βόλου και περιχώρων Βούλα Φουρτουλάκη@Beauty Bar , ο Δημήτρης και η Σάντρα Παναγοπούλου, τα παιδιά τους Νικόλας και Σοφία και η φίλη τους Γερμανίδα Ανια με τα παιδιά της Σοράγια και Λέιλα.
Στη Μακρινίτσα, τα παλιά τα χρόνια που ήταν στις δόξες της και ο κόσμος ζούσε εκεί και όχι στιβαγμένος στο Βόλο, η κάθε γειτονιά είχε την εκκλησία της, το φούρνο της κλπ. Τώρα όλα επικεντρώνονται στην πλατεία όπου οι μισοί προσπαθούν για το καλό και οι άλλοι μισοί γκρινιάζουν.
1. Ξεκινήσαμε με την εκκλησία της δικής μας γειτονιάς την Αγία Τριάδα. Μία εκκλησία του 1836 , πίσω από το συγκλονιστικό κτίριο του σχολείου – που δυστυχώς έκλεισε και ερημώνει – με τοιχογραφίες από Χιοναδίτες ζωγράφους. Όταν την αναστήλωσε ο Νίκος Μπέζος βρήκε όλες τις πλάκες με σκαλισμένα τα ονόματα των κατοίκων – το είχαν συνήθειο εδώ στην περιοχή- διάσπαρτες και τις τοποθέτησε όλες στον εξωτερικό της χώρο σαν πάτωμα. Ενας “χουλιγκανισμός” το χάραγμα αυτό που στο πέρασμα του χρόνου απέκτησε ιστορικές διαστάσεις!
2. H Mεταμόρφωση Σωτήρος. Χτισμένη το 1797 κάτω από τον κεντρικό δρόμο περίπου με δίπλα της μία βρύση που σταματάω πάντα να πιω νερό. Θέα προς την Πορταριά.
3. Η all time classic εκκλησία θρύλος στην Πλατεία της Μακρινίτσας. Ο Αη Γιάννης χτισμένος το 1806 , με το τρομερό δέντρο μπροστά με τη μεγάλη κουφάλα , υπέκυψε στις κουφάλες του συστήματος και φοράει “πλερέζα” ανακαίνισης εδώ και πολύ καιρό χωρίς αποτέλεσμα.
Την ανακαίνιση της στέγης ανέλαβε η 7η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων με budget 150.000 ευρώ. Στο χωριό έχει βουίξει ο τόπος από την οργή κατοίκων και ειδικών πως τα λεφτά φυσικά φαγώθηκαν και πως με το ένα τρίτο της παραπάνω τιμής θα την ανακαίνιζε τη σκεπή ο οποιοσδήποτε ιδιώτης – και θα ήταν και καλοπληρωμένος.
4, Η Παναγία. Εξω γίνονταν οι γάμοι και είναι η εκκλησία που λειτουργεί πάντα και στην Ανάσταση γίνεται ο χαμός από τα ανυπόφορα βαρελότα. Χτισμένη το 1204 απο την οικογένεια των Μαλιασηνών, είναι ο πυρήνας του χωριού . Παλιά ήταν η Μονή της Μακρινίτσης.Η εκκλησία της Παναγίας ήταν και είναι μια μεγαλόπρεπη οικοδομή με 30,50 μέτρα μήκος και 14,50 πλάτος. Είναι βασιλική, χωρίς τρούλο. Πριν γκρεμισθεί από τους σεισμούς είχε επιβλητικότερο εσωτερικό. Τώρα επικρατούν πολλά καινούργια στοιχεία σ’ αυτό. Το τέμπλο της είναι ξυλόγλυπτο παλιό έργο τέχνης και υπάρχει μέσα στην εκκλησία το ανάγλυφο της Παναγίας έργο του 13ου αιώνα.
5. Αη Γιάννης – εκεί πλέον φύγαμε εντελώς από το κέντρο του χωριού και ξεκινήσαμε ένα μεγάλο περίπατο στο βόρειο μέρος τη Μακρινίτσας.
Μετά τον Αη Γιάννη φτάσαμε στο πιο ψηλό σπίτι της περιοχής – ερειπωμένο πια – και συνεχίσαμε κανονική ανάβαση σε μονοπάτι προς Αγία Παρασκευή.
6. Στην Αγία Παρασκευή, του 1792 , τα παιδιά άρχισαν να χτυπάνε τις καμπάνες. Η εκκλησία ήταν ανοιχτή και ανάψαμε κεράκι. Τις περισσότερες τοιχογραφίες μέσα τις έχουν σωβατίσει!! Στη συνέχεια περπατήσαμε πάρα πολύ ώρα- σχεδόν διασχίσαμε την περιοχή – thank God για τις γκλίτσες.
7. Και μετά από αρκετό περίπατο φτάσαμε στην όαση του Αη Λιά – Προφήτη Ηλία, με μία αμυγδαλιά στον κήπο και ένα εξαιρετικό μέρος για πικ νικ. Εκεί ο Νίκος έβγαλε την καθιερωμένη σχάρα για ψήσιμο και φάγαμε σα να είμασταν στο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο. Δίπλα έτρεχε άφθονο νερό και η θέα ήταν συγκλονιστική.
Στη συνέχεια ο δρόμος ήταν κατάβαση με θέα τον Παγασητικό. Με το που φτάσαμε στο χωριό σταματήσαμε για ελληνικό καφέ στο Αρχοντικό Σισιλιάνου – συγκλονιστικό ξενώνα πάνω από την πλατεία που νομίζεις πως μένεις στο Αρχοντικό σου.
Οι θερμίδες όλες αντικαταστάθηκαν και στο πικ νικ και στο τρελό binging με κέικς και ότι βρήκαμε μπροστά μας από την κούραση μετά.
Η ευτυχία που σου βγάζει το περπάτημα στη φύση είναι μοναδική. Κανένα πρόγραμμα yoga σε καμία αίθουσα στον κόσμο δεν σου προσφέρει κάτι αντίστοιχο.
Σχόλια για αυτό το άρθρο