Ένα χρόνο πριν, συνάντησα την Δέσποινα Γερουλάνου ένα ηλιόλουστο μεσημέρι στην Piazza San Marco στη Βενετία και μου είχε μιλήσει για την Homo Faber, την εμβληματική διεθνής έκθεση για το ευρωπαϊκό craftsmanship με πάνω από 400 μοναδικά έργα και 40 συμμετέχουσες χώρες, που λάμβανε χώρα στο San Giorgio Maggiore. Η Δέσποινα ως Μουσείο Μπενάκη ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Cultural Council του Michelangelo Foundation και συμμετείχε ενεργά στην προώθηση και την ανάδειξη της Ελληνικής χειροτεχνίας συστήνοντας Έλληνες δημιουργούς και τεχνίτες στον οργανισμό.
Πόσο ωραία περάσαμε εκείνο το ατελείωτο ηλιόλουστο μεσημέρι στη Βενετία … Ένα κορίτσι φτιαγμένο από μετάξι αλλά βαθιά rock and roll. Ο πολιτισμός έτρεχε στο αίμα της, παράλληλα με το χιούμορ, την ευθύτητα, την απλότητα, την κομψότητα , τη φυσική ομορφιά και χιλιάδες άλλα προτερήματα που μου λείπουν ήδη. Ο ξαφνικός της χαμός είναι τεράστια απώλεια και υπενθυμίζει πόσο άδικη μπορεί να γίνει η ζωή από τη μια στιγμή στην άλλη. Αντίο κουκλάρα ..
Ας θυμηθούμε τι μου είχε πει εκείνο το μεσημέρι στη Βενετία:
-Τι είναι η έκθεση Homo Faber Event;
Το Homo Faber Event είναι η εμβληματική διεθνής έκθεση για το ευρωπαϊκό craftsmanship με πάνω από 400 μοναδικά έργα και 40 συμμετέχουσες χώρες, που πραγματοποιείται στο San Giorgio Maggiore της Βενετίας. Διοργανώνεται από το Michelangelo Foundation, έναν σημαντικό οργανισμό που προωθεί και προστατεύει το ευρωπαϊκό craftsmanship υποστηρίζοντας σπουδαίους τεχνίτες, παραδοσιακά εργαστήρια και νέα ταλέντα, αλλά και τη συνεργασία τους με νέους σχεδιαστές.
Η φετινή θεματική του Homo Faber Event https://www.homofaber.com/en/event γιορτάζει τους «Ζωντανούς Θησαυρούς» της χειροτεχνίας μέσα από 15 συγκλονίστηκες εκθέσεις που προσκαλούν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τη σύνδεση και την επιρροή της ιαπωνικής παράδοσης στην ευρωπαϊκή δημιουργικότητα και δεξιοτεχνία. Σε αυτό το πλαίσιο κλήθηκαν 7 Έλληνες χειροτέχνες να εκθέσουν τα έργα τους εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
-Με ποια κριτήρια επέλεξες τους καλλιτέχνες;
Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη έχει υπάρξει πρωτοπόρο στη δράση του για την ανάδειξη του Ελληνικού craftsmanship εδώ και δεκαετίες. Συνεργαζόμαστε με Έλληνες δημιουργούς, τεχνίτες και παραδοσιακά εργαστήρια αναζητώντας έργα που διακρίνονται για την αυθεντικότητα, τη δεξιοτεχνία, την πρωτοτυπία, την εφευρετικότητα, το ταλέντο και την τεχνική τους αρτιότητα. Είναι όλοι δημιουργοί με μεγάλη ιστορία και ερευνούν ασταμάτητα τις τεχνικές και τα υλικά τους.
Οι 7 χειροτέχνες που συμμετέχουν στο Homo Faber Event είναι όλοι πολύτιμοι συνεργάτες του Πωλητηρίου, με τους οποίους έχουμε αναπτύξει σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης. Ήταν μεγάλη χαρά για εμάς η επιλογή τους από το τη φετινή διοργάνωση και μεγάλη τιμή για τους ίδιους, το Μουσείο Μπενάκη και την Ελλάδα.
-Γιατί τέτοιου είδους γεγονότα δεν επικοινωνούνται με επιτυχία στη χώρα μας;
Παρότι είμαστε μια χώρα με σπουδαίους τεχνίτες, δυστυχώς το θέμα της χειροτεχνίας είχε για πολλά χρόνια παραμεριστεί στην Ελλάδα και δεν αντιμετωπιζόταν ως τέχνη. Δεν έχει μπει ακόμα στη συνείδηση του κόσμου πως η χειροτεχνία μπορεί να είναι όχι κάτι ερασιτεχνικό και παλιό, αλλά μια μορφή τέχνης πολύ σύγχρονη και βιώσιμη, ανταποκρινόμενη στις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας.
Για αυτό το λόγο το Μουσείο Μπενάκη εργάζεται εδώ και 20 χρόνια μέσω των Πωλητηρίων για να παρουσιάσει σύγχρονες προτάσεις της υψηλής Ελληνικής χειροτεχνίας. Κάνουμε συνειδητές ενέργειες για να φέρουμε αυτήν την τέχνη πιο κοντά στο κόσμο, όπως με τους κύκλους εκθέσεων «Αναζητήσεις στην Ύλη» και «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου» αλλά παρόλα αυτά δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό το εύρος και η σύγχρονη ματιά που έχει η χειροτεχνία σήμερα. Η χειροτεχνία είναι ένα είδος τέχνης πολύ δύσκολο και αρκετά μοναχικό με πάρα πολλές ώρες εργασίες που απατούν πέρα από ταλέντο και δεξιοτεχνία, απίστευτη συγκέντρωση, υπομονή και μεράκι. Οι τεχνίτες εργάζονται αποκλειστικά για τον εαυτό τους και τελειοποιούν την τέχνη τους πια μόνοι τους, στα εργαστήρια τους.
Είναι ενθαρρυντικό όμως πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αξιοσημείωτη εξέλιξη της χειροτεχνίας παγκοσμίως. Και το Michelangelo Foundation εργάζεται για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, για την προώθηση και την ανάδειξη αυτού του είδους τέχνης που έχει ξεχαστεί.
Η Δέσποινα Γερουλάνου ως Μουσείο Μπενάκη στην εμβληματική έκθεση Homo Faber στη Βενετία
Σχόλια για αυτό το άρθρο