Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι
Oscar Wilde

20 °c
Athens
15 - Ιούλ - 2024

Ελληνική ναυτιλία: Οι εταιρείες που τιμήθηκαν με τα ESG Shipping Awards

Τα πρώτα διεθνώς βραβεία ESG

1k
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
17.5k
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΣχετικάΆρθρα

Εντυπωσιακή τελετή, η οποία συγκέντρωσε σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 30 Μαΐου όπου δόθηκαν τα πρώτα διεθνώς ESG Awards με εστίαση στην ελληνική ναυτιλία.

Πιο συγκεκριμένα απονεμήθηκαν βραβεία σε 23 εταιρείες με τις κατηγορίες να είναι 11 και σε κάθε μία από αυτή να βραβεύονται τρεις υποψήφιοι με χρυσό, ασημένιο και χάλκινο βραβείο. Κάποιες εταιρείες πήραν περισσότερα από ένα βραβεία. Επίσης, δόθηκαν και δύο Motivation Awards.

Τα αρχικά ESG προέρχονται από τις λέξεις Environment/Περιβάλλον, Society/Κοινωνία και Governance/Διακυβέρνηση και αφορούν τον απόηχο και τις πρακτικές που έχει μια επιχείρηση σε αυτούς τους τομείς.

Χριστίνα Μπεζαντάκου της Navigator Consulting, Δημήτρης Φαφαλιός πρόεδρος της Intercargo, Κώστας Γκόνης, γενικός γραμματέας της Intercargo, Έλπη Πετράκη πρόεδρος της Wista International

Το «παρών» έδωσαν από την πλευρά των πλοιοκτητών, η Μελίνα Τραυλού, η Σουζάνα Λασκαρίδη, η Σεμίραμις Παληού, ο Δημήτρης Φαφαλιός, ο Σταμάτης Τσαντάνης, η Μιλένα Παππά, η Κατερίνα Μποδούρογλου, οι Νίκος και Ανδρέας Ματθαίος, o Βαλέντιος Βαλέντης, η Έλπη Πετράκη, ο Χαράλαμπος Σημαντώνης, ο Γιώργος Αλεξανδράτος.

Τα βραβεία ESG ως ιδέα «γεννήθηκαν» πριν καν θεσμοθετηθούν από την ανάγκη των ανθρώπων της ελληνικής ναυτιλίας όχι απλώς για να τιμηθούν αλλά για να παραμένουν πρωτοπόροι απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.

Οι διοργανώτριες των Βραβείων, Έλενα Αθουσάκη και Κατερίνα Σταθοπούλου με τον συντάκτη του newmoney, Μηνά Τσαμόπουλο

Άλλωστε στο πνεύμα αυτό, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες πρωτοπορούν εδώ και δεκαετίες, αναπτύσσοντας δράσεις και πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο δρ Γιώργος Μπαλτάς, Human Relations Director και η Κλαύδια Χατζηκωνσταντίνου, Project Manager της Chandris Hellas Inc.

Αυτή ακριβώς η πληθώρα των δράσεων που ήδη υλοποιούνται αποτέλεσε και την αφετηρία για την από κοινού προσπάθεια του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και των διοργανωτών να προχωρήσουν στην – πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο – θεσμοθέτηση βραβείων ESG ειδικά για τη ναυτιλία.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου, μέλος του ΔΣ των Μινωικών που παρέλαβε το βραβείο για τον Όμιλο Γκριμάλντι

Οι Έλληνες και η θάλασσα είναι από την αρχή της Ιστορίας ένα δίδυμο, που ενώνει κόσμους, διαχέει έννοιες και αξίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που τα πρώτα ESG Shipping Awards παγκοσμίως ξεκίνησαν από την Ελλάδα.

Η Δανάη Μπεζαντάκου, CEO της Navigator Shipping Consultants ltd

Την έναρξη των χαιρετισμών κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανόλης Κουτουλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Πρόκειται για μια εκδήλωση που είναιοργανωτικό global statement της ελληνικής ναυτιλίας και του οικοσυστήματός της ότι μπορεί να πρωτοπορεί, να προσαρμόζεται και να ηγείται σε κάθε τι νέο και σε κάθε πρόκληση, ιδίως όταν αφορά τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία. Η ελληνική ναυτιλία είναι σχεδόν σύσσωμη εδώ απόψε, διότι δεν φοβάται να μετρηθεί, δεν φοβάται να συγκριθεί και σίγουρα ξέρει να κερδίζει.»

Ο Δημήτρης Φαφαλιός με τον Γιώργο Μαργαρώνη, CEO της Latsco Marine Management

Ο κ. Κουτουλάκης στη συνέχεια τεκμηρίωσε τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επιθυμεί να μετέχει στη συζήτηση για το ESG και την εξέλιξη του ρόλου των ESG δεικτών.

Ο Πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Δρ. Γιώργος Πατέρας στον χαιρετισμό τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο εξαιρετικά εντυπωσιακός αριθμός συμμετεχόντων αποδεικνύει ότι ως κλάδος η Ναυτιλία είναι πλήρως αφοσιωμένη στην πραγματικότητα των ESG.

Η Έλενα Φουσάκη με τον CEO του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Μηνά Παπαδάκη και τον Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής των Βραβείων, Γιάν Φράνσεν

Τα σημερινά βραβεία δίνουν στις εταιρείες την ευκαιρία να αναλογιστούν, να προβληματιστούν, αλλά και να γιορτάσουν την πρόοδο που σημειώνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες στα ESG. Τα ESG Shipping Awards είναι επιπλέον μια ευκαιρία για να δούμε πού βρισκόμαστε ως κλάδος, πώς συνεισφέρουμε στην κοινή μας ομάδα και σε ποιους τομείς.

Πώς θα πρέπει να κινηθούμε από εδώ και μπρος. Είμαι πολύ περήφανος που αυτή η πρωτοβουλία ήταν κοινή ιδέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των ESG Shipping Awards, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα είναι ηγέτης σε όλους τους τομείς του κλάδου μας. Τα βραβεία ESG για εξαιρετικές πρακτικές παρέχουν ανεκτίμητες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες για την περαιτέρω πρόοδο και κατανόηση της έννοιας του ESG.

Μαζί με τους διοργανωτές είναι πρόθεση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος να ενσωματώσει τις βέλτιστες πρακτικές ESG σε πρακτικές οδηγίες ESG για τη ναυτιλιακή βιομηχανία».

O Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, οικονομικός αναλυτής στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον, εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα Περιβάλλοντος και ο Έρικ Χόλμγκρεν, οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ

Εκ μέρους των διοργανωτών, η κυρία ‘Ελενα Αθουσάκη και η κυρία Κατερίνα Σταθοπούλου επεσήμαναν στα εισαγωγικά τους σχόλια σχετικά με τον σκοπό των ESG Shipping Awards:

«Για εμάς, τους διοργανωτές, τα ESG Shipping Awards φιλοδοξούν να γίνουν ο ασφαλής οδηγός για την υιοθέτηση καλών πρακτικών στον χώρο της ναυτιλίας που θα προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου και των πρακτικών που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις των εταιρειών σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Δρ Γιώργος Πατέρας με τον Ντέιβιντ Λίβινγκστον

Το πραγματικό όφελος λοιπόν δεν είναι άλλο από τη διάδραση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών οι οποίες θα οδηγήσουν αποτελεσματικά στον μετασχηματισμό και τη μετάβαση της ναυτιλίας σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης. Winning through sharing, είναι το μότο της σημερινής βραδιάς!»

Ο Φίλιππος Προκοπάκης, νυν εμπορικός διευθυντής και μελλοντικός CCO της Danaos Corporation με τον Κώστα Κωνσταντίνου, επικεφαλής της Moore Greece

Ο Managing Director του US Special Presidential Envoy for Climate, David Livingston, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των βραβείων στην κλιματική κρίση, καθώς οι βραβευμένοι ανέλαβαν δράσεις που προωθούν τις βέλτιστες πρακτικές, πολιτικές αλλά και την καινοτομία που χρειάζεται η ναυτιλία για να κρατήσει ζωντανό το 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ο κος Livingston είχε επίσης την ευκαιρία να ανακοινώσει ότι το Our Ocean Conference 2024 θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα: «Το Our Ocean Conference 2024 είναι μια διεθνής διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το 2023 στην Ελλάδα και επικεντρώνεται σε πραγματικές δεσμεύσεις και πραγματικές λύσεις, όπως αυτές των ESG Shipping Awards».

Τα στελέχη του αμερικανικού νηογνώμονα, Σπύρος Ταράσης, Παντελής Σκινίτης, Ζικ Ντέιβις και Ηλίας Καριαμπάς

Στη συνέχεια η κ. Αθουσάκη, ως υπεύθυνη εκ μέρους των διοργανωτών για τη τεχνική επιμέλεια των ESG Shipping Awards, ανέλυσε τη διαδικασία αξιολόγησης των συμμετεχόντων.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον Jan Fransen, Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων, η οποία απαρτίζεται από διεθνείς καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο της ναυτιλίας και του ESG. Επίσης, ο κος Fransen απένειμε τα βραβεία καλών πρακτικών (Motivation Αwards) εκτός των κύριων κατηγοριών των βραβείων.

Ο Ντέιβις Λίβινγκστον με τον πρόεδρο και CEO της Seanergy, Σταμάτη Τσαντάνη

Με περισσότερες από 200 υποψηφιότητες σε 11 κατηγορίες βραβείων η πρεμιέρα των πρώτων ESG Shipping βραβείων παγκοσμίως κατέδειξε την αποδοχή της από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και έθεσε ασφαλείς βάσεις για τη μετάβαση της ναυτιλίας σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής έγιναν αναλυτικές παρουσιάσεις των δράσεων που αξιολογήθηκαν, ενώ προβλήθηκαν και σχετικά βίντεο.

Ο Ηρακλής Προκοπάκης της Danaos Shipping με την επικεφαλής του ναυτιλιακού τμήματος της Eurobank, Χριστίνα Μαργιέλου

Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν την αξία της θεσμοθέτησης των βραβείων ως μια διαδικασία αλληλοδιδακτικής βελτίωσης, η οποία αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τον ηγετικό ρόλο των Ελλήνων στην παγκόσμια ναυτιλία.

Ο Ζήνων Κλεόπας, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Star Bulk, υπεύθυνος για θέματα πράσινης ενέργειας και τεχνολογίας

Τέλος η βραδιά πλαισιώθηκε από εξαιρετικές μουσικές παρουσίες και φαντασμαγορικές εικαστικές δημιουργίες.

Ο Δημήτρης Ματθαίου, CEO της Arcadia Ship Management Co με τον Μηνά Τσαμόπουλο

Αναλυτικά, στις 11 ξεχωριστές κατηγορίες βράβευσης η κατάταξη των νικητών είχε ως εξής:

1. ESG LEADER awards

Χρυσό: Neptune Lines Shipping and Managing Enterprises SA
Αργυρό: STAR BULK CARRIERS CORP.
Χάλκινο: DANAOS CORPORATION

2. Environment Award

Χρυσό: Danaos Corporation (Environmental Life Cycle Assessment)
Αργυρό: Euronav Ship Management (Sustainable Financing)
Χάλκινο: Laskaridis Shipping (BlueCycle programme)

3. Climate Change Award

Gold: Star Bulk Carriers corp. (Decarbonization Action Plan)
Silver: Diana Shipping Inc. (Sustainability Linked Loan)
Bronze: Seanergy Maritime Holdings Corp. (ΑΙ Decision Making Tools)

4. Eco efficiency Award

Gold: Grimaldi Group (Hybrid Ro-Ro vessels)
Silver: Prime Marine (Eco-efficiency Programme)
Bronze: DeepSea Technologies (Artificial Intelligence based voyage planning Wallenius Wilhelmsensels)

5. Social Award

Gold: Stem Shipping (Strategy for equal opportunities)

Silver: DIANIK BROSS SHIPPING CORPORATION SA (Social strategy)
Bronze: Century Bulk Carriers Management Co. & Chandris Hellas Inc. Bronze (Human Relations Department)

6. Health & Safety Award

Gold: Latsco Shipping Limited (Occupational Health & Safety Management System)
Silver: Survitec Safety Solutions Hellas SA (GHOST ( Global Health & Occupational Safety Team)
Bronze: ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO LTD (Safety Protection Programme)

7. People Award

Gold : Diana Shipping Services S.A. ( Together for Good programme)
Silver: Neptune Lines Shipping and Managing Enterprises SA (Silver Leadership & Development programme)
Bronze: Latsco Shipping Limited (People Wellness & Rewards programme)

8. Community Contribution Awards

Gold: ATTICA GROUP (Support local communities)
Silver: Laskaridis Shipping Co. Ltd. Silver (ANA – PNOI programme)
Bronze: Hellenic Hull Management (“Joining hands with the world.”)

9. Governance Award

Gold: Danaos Corporation (Corporate Governance program)
Silver: STAR BULK CARRIERS CORP. (INTEGRITY AND ACCOUNTABILITY plan)
Bronze: Diana Shipping Inc. (Credible Board Structure)

10. Business Ethics Award

Gold: ATTICA GROUP (Regulation of Professional Conduct & Business Ethics)
Silver: Aegean Shipping Management SA (Business Ethics programme)
Bronze: Pioneer Marine Group of Companies (Standards of business Conduct & Ethics)

11. Technology Award

Gold: Seanergy Maritime Holdings Corp. (Collaborative Package of Energy Efficiency Technologies)
Silver: Avin International LTD (“Ammonia Ready” Suezmax Tankers)
Bronze: Anemoi Marine Technologies (Modern mechanical sails – Rotor Sails)

Motivation Awards

Navigator Consulting (Stakeholder Engagement & Youth empowerment)
Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (Sustainable Facilities)

Ελληνική ναυτιλία: Οι εταιρείες που τιμήθηκαν με τα ESG Shipping Awards (pics)

Περισσότερα στο newmoney.gr

Σχόλια για αυτό το άρθρο

Κλείστε διακόπες με σκάφος απο την BednBlue.com και λάβετε έκπτωση χρησιμοποιώντας το κούπονι: cosmopoliti

BedNBlue