Είναι προφανές ότι τα μονο-γονεϊκά νοικοκυριά, είτε αυτά διευθύνονται από μία μητέρα είτε από ένα πατέρα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις από τα σπίτια όπου και οι δύο γονείς ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών και την παραγωγή εισοδήματος. Ο ένας γονιός έχει πολύ περισσότερες ευθύνες στους ώμους του. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση ώστε να την αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία. Να θυμάστε ότι το χειρότερο έχει περάσει και ότι τα πάντα θα αρχίσουν να ‘στρώνουν’ από τώρα και στο εξής!
1. Προσέξτε την υγεία σας. Η κατάθλιψη μπορεί να σας οδηγήσει σε κακή διατροφή, κατάχρηση ουσιών, ακόμα και παραμέληση της προσωπικής υγιεινής. Το να είστε καθαροί και το σπίτι να είναι οργανωμένο, σας εξασφαλίζει αυτοπεποίθηση και σας γλιτώνει χρόνο. Υπάρχει κάποιος που σας παρατηρεί και επηρεάζεται άμεσα από το πώς αντιμετωπίζετε την κρίση.
2. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ξεκαθαρίσει τις αξίες του. Είναι αυτό που θα μεταδώσετε στην επόμενη γενιά. Μην μπαίνετε στο παιχνίδι των ευθυνών ή της αυτοτιμωρίας. Αγνοήστε άτομα που είναι επικριτικά και σας αποθαρρύνουν. Δεν έχετε καιρό για χάσιμο.
3. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν στην κοινωνία, στην οικογένεια και στο φιλικό σας περιβάλλον πολλά άτομα που σας νοιάζονται και σας αγαπούν. Βρείτε άτομα τα οποία μοιράζονται τις ιδέες σας και στα οποία θα εμπιστευόσασταν το τέκνο σας. Υπάρχουν επίσης ομάδες αυτό-οργάνωσης και υποστήριξης. Το να μιλάτε σε άτομα που ξέρετε ότι σας ακούν με συμπάθεια (ακόμη και στο τηλέφωνο) είναι σημαντικό γιατί παίρνετε δύναμη την οποία κατόπιν θα χρησιμοποιήσετε για να στηρίξετε το παιδί σας. Έτσι προκύπτουν οι λύσεις.
4. Χρησιμοποιήστε τα ταλέντα σας για να αυξήσετε το εισόδημα σας. Σε τι είστε καλοί; Ποια γνωστικά ή άλλα εργαλεία έχετε; Πόσες γλώσσες ξέρετε; Φτιάξτε ένα καινούριο βιογραφικό μόνο και μόνο για να απαριθμήσετε με ειλικρίνεια τα πλεονεκτήματα σας και κατόπιν να τα ‘πουλήσετε’. Να έχετε αυτοπεποίθηση, είναι η ανάγκη που σας σπρώχνει. Σύντομα τα πράγματα θα είναι καλύτερα!
5. Αναζητήστε βοήθεια χρηματική από συγγενείς και κοντινούς φίλους – κι εσείς θα τη δίνατε σε αυτούς. Βρείτε στο τοπικό ΚΕΠ τα επιδοτούμενα σεμινάρια που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τις δεξιότητες σας. Χρησιμοποιήστε τις κρατικές και δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες όσον αφορά την περίθαλψη, την πρόληψη ασθενειών – κάθε κράτος οφείλει να προάγει την υγεία των παιδιών, αλλιώς αυτό-καταργείται.
6. Αναλάβετε την ευθύνη «της διακυβέρνησης του πλοίου σας». Ποτέ μην σκεφτείτε ότι μια δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι αφορμή για να γίνετε αντικείμενο εκμετάλλευσης ή να πάρετε μια απόφαση ‘εδώ και τώρα’. Επιλέξτε! Όσο υπάρχει η αγάπη για το παιδί σας και οι αξίες σας είναι δυνατές, να είστε σίγουροι/ες ότι θα τα καταφέρετε. Μην ξεχνάτε ότι αναλαμβάνετε και την ευθύνη των πράξεων του παιδιού σας μέχρι να το βοηθήσετε αρκετά για να είναι αυτόνομο. Η συμμόρφωση με τον ανθρώπινο νόμο κάνει τους υπεύθυνους πολίτες. Ο σεβασμός της ζωής και της αξιοπρέπειας όλων κάνει τους υπεύθυνους ανθρώπους.
7. Εάν το περιβάλλον διαβίωσης είναι επικίνδυνο ή μια σχέση καταστροφική, απλά φύγετε. Η ασφάλεια η δική σας και του παιδιού/ων σας πρέπει να είναι δεδομένη ώστε να μπορέσει η οικογένεια σας να αναπτυχθεί παρά τα εμπόδια.
8. Πάρτε μαθήματα Α’ Βοηθειών. Αναζητήστε συμβουλές από ειδικούς, αλλά και από την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Θα σας δώσει καλύτερη προοπτική και αίσθηση ελέγχου. Το να είναι κάποιος καλός γονιός και πάροχος φροντίδας μαθαίνεται. Αν το ξέρετε ήδη, έχει καλώς. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να βελτιωθείτε, ακόμη καλύτερα!
9. Κάθε μέρα είναι μια καινούρια αρχή, διαμορφώστε την όπως εσείς νομίζετε καλύτερα. Και μην ξεχνάτε ποτέ τα μαθήματα που θα σας δώσουν τα ίδια σας τα παιδιά, ή ακόμη και τις λύσεις που το καθαρό μυαλό τους θα συλλάβει.
Σχόλια για αυτό το άρθρο