Είναι πλέον γεγονός ότι τα θρεπτικά συστατικά ενεργούν με συντονισμένο τρόπο στο σώμα. Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of the American Osteopathic Association βρέθηκε ότι η βιταμίνη D δεν μεταβολίζεται χωρίς επαρκή ποσότητα μαγνησίου στο σώμα, με αποτέλεσμα η βιταμίνη D να παραμένει αποθηκευμένη και ανενεργή στο σώμα. Επομένως, χαμηλά επίπεδα μαγνησίου κάνουν την βιταμίνη D αναποτελεσματική.
Τόσο το μαγνήσιο όσο και η βιταμίνη D είναι δύο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τις φυσιολογικές λειτουργίες διαφόρων οργάνων. Συγκεκριμένα, το μαγνήσιο βοηθά στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της ομοιόστασης του ασβεστίου και φωσφόρου για σωστή ανάπτυξη και συντήρηση των οστών. Όλα τα ένζυμα που μεταβολίζουν τη βιταμίνη D απ’ ότι φαίνεται απαιτούν μαγνήσιο, το οποίο δρα ως συμπαράγοντας στις ενζυματικές αντιδράσεις στο ήπαρ και τους νεφρούς.
Η διαδικασία ενεργοποίησης της βιταμίνης D γίνεται σε δύο βήματα:
- Στο ήπαρ, όπου η χοληκαλσιφερόλη (D3) υδροξυλιώνεται στη 25-(ΟΗ)-D από το ένζυμο 25-υδροξυλάση.
- Στους νεφρούς όπου η 25-υδροξυκαλσιφερόλη μετατρέπεται σε 1,25-διυδροξυ-βιταμίνη D από το ένζυμο 1α υδροξυλάση.
Η ενζυμική δράση τόσο της 25-υδροξυλάσης, όσο και της 1α-υδροξυλάσης εξαρτάται από το μαγνήσιο. Η δραστηριότητα και της ειδικής σφαιρίνης μεταφοράς, της βιταμίνης D-δεσμευτικής πρωτεΐνης επίσης είναι μαγνήσιο-εξαρτώμενη. Επιπλέον, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση φυσιολογικής λειτουργίας των σκελετικών μυών, της καρδιάς, για την υγεία των δοντιών και των οστών.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μαγνησίου από φυσικά τρόφιμα έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας της βιομηχανοποίησης της γεωργίας και των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες. Τα επίπεδα μαγνησίου είναι χαμηλά σε πληθυσμούς που καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, λίπος, φωσφορικά άλατα και ζάχαρη.
Η αυξημένη συχνότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D αποτελεί παγκόσμια ανησυχία για την υγεία, αφού χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν φανεί να αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας. Η έλλειψη της μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη, μειωμένη έκθεση στον ήλιο, ανικανότητα των νεφρών να τη μετατρέπουν σε ενεργή μορφή της βιταμίνης, διαταραχές στην εντερική απορρόφηση ή υπερβολική απέκκριση.
Το μαγνήσιο είναι σημαντικός συμπαράγοντας για τη σύνθεση και την ενεργοποίηση της βιταμίνης D, επομένως επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D. Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο ιχνοστοιχείο στο ανθρώπινο σώμα μετά από το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν αμύγδαλα, μπανάνες, φασόλια, μπρόκολο, καστανό ρύζι, κάσιους, κρόκος αυγού, ιχθυέλαιο, λιναρόσπορος, πράσινα λαχανικά, γάλα, μανιτάρια, άλλα ξηροί καρποί, βρόμη, κολοκυθόσποροι, σουσάμι, σόγια, καλαμπόκι, τοφού και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Πηγή:
Σχόλια για αυτό το άρθρο