Τα ονόματα του Αιμίλιου Χειλάκη και του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη σε πείθουν από μόνα τους για μια εξόρμηση στην αργολική γη. Η παράσταση που άνοιξε το φετινό φεστιβάλ της Επιδαύρου ήταν ο «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή, μέσα από τα μάτια του Λιθουανού Τσέζαρε Γκραουζίνις, ο οποίος συμπλήρωσε επτά χρόνια στην Ελλάδα και έχει παντρευτεί Ελληνίδα. Το road trip ξεκίνησε μεσημέρι Παρασκευής. Στο τιμόνι η Νάντια Μπουλέ και συνοδηγός η Μαρία Κωνσταντάκη.
Ο ηθοποιός και φίλος Άγγελος Μπούρας (σκίζει φέτος ως Μενέλαος στη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», που περιοδεύει σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ του χρόνου θα μας καταπλήξει ως «Αλέκος Σακελλάριος» στο «Αγγέλων Βήμα»), είχε φροντίσει για τη διαμονή μας στο ξενοδοχείο «Actor» στο Ληγουριό, 3 μόλις χιλιόμετρα μακριά από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Με τα «κορίτσια» μου τη βγάλαμε στην μικρή πισίνα του ξενοδοχείου και κάναμε ..συνεχείς αποβάσεις στην φημισμένη πλέον ταβέρνα του «Λεωνίδα» μέσα στο χωριό. Χόρτα, χωριάτικη, σπιτική χτυπητή, κοκκινιστό με πατάτες και γεμιστά μάς κρατούσαν σε εγρήγορση. Στο «Λεωνίδα» δουλεύουν πλέον οι δυο γιοι του και τα τέσσερα εγγόνια του, ενώ ο «παππούς» περνάει πλέον από τα τραπέζια για να διηγηθεί ιστορίες από το παρελθόν, με «πρωταγωνιστές» όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές που έχουν περάσει από το αρχαίο θέατρο. Επιλέξαμε να μην δούμε την παράσταση την Παρασκευή, αλλά τη δεύτερη μέρα. Έτσι, καταλήξαμε στο Ναύπλιο, όπου βολτάραμε, δοκιμάσαμε αριστουργηματικό παγωτό στην «Antica Gelateria di Roma» και μάθαμε ότι εκείνο το βράδυ εμφανίζονταν στην πόλη η Πάολα. Αυτό ονομάζεται απλώς Τραγική Ειρωνεία. Πολύ μακριά από εμάς.
Σάββατο μεσημέρι κι ενώ τρώμε τα συνηθισμένα στου «Λεωνίδα» συναντάμε την κούκλα σύζυγο του Αιμίλιου Χειλάκη – επίσης ηθοποιό – Αθηνά Μαξίμου, η οποία μας ενημερώνει ότι ο Αιμίλιος έχει 38 πυρετό και μόλις πήγε στο κέντρο Υγείας του Ληγουριού για να μπορέσει να παίξει το βράδυ. Αγχωθήκαμε, αλλά η Αθηνά μας διαβεβαίωσε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι τα αντιπυρετικά θα κάνουν τη δουλειά τους.
Επίδαυρος, 9 παρά τέταρτο. Ασφυκτική ζέστη. Τόση, που τα τζιτζίκια τραγουδούσαν ακόμη. Καθόμαστε και αρχίζω το scanning. Πέτρος Μπούτος, Έρση Ξενάκη, Σμαράγδα Καρύδη (κούκλα με παντελόνι και μπλούζα σε ροζ – φουξ αποχρώσεις), Θοδωρής Αθερίδης (με τροπικό μαύρισμα), Γιάννης Μπέζος (ευγενής όπως πάντα, την επόμενη Παρασκευή παίρνει σκυτάλη με τις αριστοφανικές «Νεφέλες» στην Επίδαυρο), Δήμητρα Ματσούκα (με φλόραλ φόρεμα), Μαρία Ηλιάκη (καθόμασταν μακριά και μιλήσαμε στο τηλέφωνο, τη φιλοξενούσε στην Επίδαυρο μια καλή της φίλη), Γιάννης Λουκάκος (με λευκή βερμούδα), Γωγώ Μπρέμπου (γλυκιά όπως πάντα). Η παράσταση ξεκίνησε στις 21:15. Λιτή και μεστή. Ο Αιμίλιος ήταν ο πιο γήινος Οιδίποδας που έχω δει μέχρι σήμερα. Κανονικός, χωρίς εξάρσεις και ακρότητες στη φωνή του, κατάφερε μια ερμηνεία που σε έκανε να τον «ακολουθείς» στο δράμα του. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επωμίστηκε τρεις ρόλους: της Ιοκάστης, του Βοσκού που κάνει τις αποκαλύψεις και του μάντη Τειρεσία. Όχι δεν καμώθηκε τη γυναίκα. Απλά φορώντας ένα μακρύ λευκό φόρεμα «έκανε» την Ιοκάστη, χωρίς να την παριστάνει. Με τη δική του φωνή και τα δικά του εκφραστικά μέσα. Ως Βοσκός, ήταν απολαυστικός, μέσα στο φόβο των πραγμάτων που θα αποκάλυπτε στο Βασιλιά του. Ως Τειρεσίας, ελαφρώς ειρωνικός απέναντι στον Οιδίποδα. Ο Κωνσταντίνος, ανήκει δικαίως στους καλύτερους ηθοποιούς μας. Δεν σε απογοητεύει ποτέ!
Δυστυχώς, η πλούσια φύση της Επιδαύρου έκανε το θαύμα της και η παράσταση διακόπτονταν από φωνές και ουρλιαχτά για ένα υποτιθέμενο φίδι που κυκλοφορούσε στις κερκίδες. Κάποια στιγμή όταν οι φωνές έγιναν υπερβολικές, άναψαν οι προβολείς. Οι ηθοποιοί σταμάτησαν. Το φίδι αγνοούνταν. Ο Αιμίλιος ζήτησε να συνεχίσουν. Ο Λιθουανός σκηνοθέτης κατάφερε με ελάχιστα σκηνικά και «βατά» κοστούμια να φτιάξει μια παράσταση που διέφερε. Οι υπερβολές στην υποκριτική πέθαναν. Ο κόσμος ζητάει κάτι διαφορετικό και αυτό εισέπραξε.
Ραντεβού στου «Λεωνίδα» για φαγητό και κουβέντες, μετά την παράσταση. Η Σμαράγδα μάς μιλάει για τα καμώματα του μόλις εννέα μηνών λαμπραντόρ της, του Γιάννη. Τον λατρεύει και συνεχίζει να τον εκπαιδεύει. Η πανέμορφη Σμαράγδα στις 20 Αυγούστου επιστρέφει από την Αίγινά της για να αφοσιωθεί στις πρόβες για το «Σικάγο» στο «Παλλάς». Κάτι μου λέει πως θα σκίσει!!! Ο Αιμίλιος μπαίνει και καταχειροκροτείται. Μου λέει πως ευτυχώς τα κατάφερε και όλα πήγαν καλά με τη φωνή του. Κάνει πλάκα και αυτοαποκαλείται «Φοιδίποδας». Η Γωγώ Μπρέμπου κάνει την αποκάλυψη. Δεν ήταν φίδι ο ένοχος, αλλά ένα άκακο βατραχάκι! Ε, όχι!!! Μαθαίνω από την γλυκύτατη και τόσο δραστήρια μαμά της Αθηνάς Μαξίμου, Καλλιόπη Καλαβάση, πως η Αθηνά του χρόνου επανέρχεται θεατρικά – επιτέλους!!! γιατί μας έλειψε – με τη διασκευή του «Κράμερ εναντίον Κράμερ», που υπογράφει η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, με συμπρωταγωνιστή τον Δημήτρη Αλεξανδρή. Ακούγεται πολύ καλό! Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης φεύγει νωρίς έχοντας στην αγκαλιά του τον κοιμισμένο γιο του Γιώργο – Ίκαρο. Τον συναντάμε όμως αργότερα στη γραφική ντίσκο της Παλιάς Επιδαύρου «Καπάκι»! Μιλάμε για την παράσταση. Λατρεύει το Βοσκό του, μου εξομολογείται. Χαίρεται που το «πείραμα» του Τσέζαρε Γκραουζίνις πέτυχε και άρεσε στον κόσμο. Του λέω να δει οπωσδήποτε τη συνέντευξη που κάναμε για το «L’ Ófficiel» που μόλις κυκλοφόρησε, με τα εκπληκτικά πορτραίτα του! Λέμε καληνύχτα. Η Λήδα Ματσάγκου χορεύει ακατάπαυστα και ζωηρά. Παρτενέρ της η Γωγώ Μπρέμπου. Εμείς δεν αντέχουμε άλλο! Επίδαυρος τέλος. Over!
Σχόλια για αυτό το άρθρο