Μια ξεχωριστή παράσταση, σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατές που κατέκλυσαν το Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών όπου η ταλαντούχα, νέα δημιουργός, Mélody Mourey, «συστήθηκε» στο κοινό της πόλης με το έργο της «Τα Τρελά Βατράχια», του οποίου υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
Αλέξιος Τζίμας (Βοηθός σκηνοθέτη) – Mélody Mourey (Συγγραφέας, Σκηνοθέτης) – Αστέριος Πελτέκης (Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ)
Στέλιος Καλαϊτζής (Ευγένιος Λαζόφσκι) – Θάνος Φερετζέλης (Σταν Ματούλεβιτς)
Γιάννης Χαρίσης (Αφηγητής) – Σταυρούλα Αραμπατζόγλου (Ανασταζί Λαζόφσκι)
Νίνα Δίπλα (Καλλιτεχνική βοηθός- χορογράφος) – Δανάη Πανά (Επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών) – Αλέξιος Τζίμας (Βοηθός σκηνοθέτη) – Mélody Mourey (Συγγραφέας, Σκηνοθέτης) – Αστέριος Πελτέκης (Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ)
Στέλιος Καλαϊτζής (Ευγένιος Λαζόφσκι) -Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Άννα Λαζόφσκι)
Αλέξιος Τζίμας (Βοηθός σκηνοθέτη) – Βιργινία Ταμπαροπούλου (Ρεμπέκα Λάσκι/ Κάτοικος χωριού)
Mélody Mourey (Συγγραφέας, Σκηνοθέτης)- Αστέριος Πελτέκης (Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ)- Νίνα Δίπλα (Καλλιτεχνική βοηθός- χορογράφος)
Βιργινία Ταμπαροπούλου (Ρεμπέκα Λάσκι/ Κάτοικος χωριού) – Σταυρούλα Αραμπατζόγλου (Ανασταζί Λαζόφσκι) – Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Άννα Λαζόφσκι) – Εύη Κουταλιανού (Σερβιτόρα/ Μαντλέν/ Κάτοικος χωριού)
Θάνος Φερετζέλης (Σταν Ματούλεβιτς) – Βασίλης Παπαδόπουλος (Μίσα/ Ναζί 2) – Αντώνης Αντωνάκος (Ναζί 1/Σταθμάρχης/Τηλεφωνήτρια/Κάτοικος χωριού) – Αλέξανδρος Ζουριδάκης (Τερέζα/ Οκτάβ/ Χίτλερ), Θάνος Κοντογιώργης (Λοχαγός Στάϊνμαν) – Στέλιος Καλαϊτζής (Ευγένιος Λαζόφσκι)
Νίνα Δίπλα (Καλλιτεχνική βοηθός- χορογράφος)- Γιάννης Χαρίσης (Αφηγητής)- Mélody Mourey (Συγγραφέας, Σκηνοθέτης)
Αλέξιος Τζίμας (Βοηθός σκηνοθέτη)- Αστέριος Πελτέκης (Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ)- Νίνα Δίπλα (Καλλιτεχνική βοηθός- χορογράφος) – Mélody Mourey (Συγγραφέας, Σκηνοθέτης) – Δημήτρης Τζίμας
Γιάννης Χαρίσης (Αφηγητής) – Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Άννα Λαζόφσκι)
Ο Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης, η συγγραφέας και σκηνοθέτης Mélody Mourey με τους ηθοποιούς και συντελεστές της παράστασης
Ο Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης, η συγγραφέας και σκηνοθέτης Mélody Mourey με τους ηθοποιούς και συντελεστές της παράστασης
Μια αληθινή ιστορία, άγνωστη στο ευρύ κοινό ζωντάνεψε «επί σκηνής» ταξιδεύοντας τους θεατές σε διαφορετικές εποχές και μέρη, από τη Νέα Υόρκη του 1990 σε ένα πολωνικό χωριό, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρωτότυπο έργο της Mélody Mourey, που παρουσιάζεται σε μετάφραση Γιώργου Βουδικλάρη, ξεδιπλώνει τις πτυχές μιας σκοτεινής και επικίνδυνης για την ανθρωπότητα περιόδου με τόλμη και χιούμορ, θέτοντας προβληματισμούς και ερωτήματα για τις σύγχρονες προκλήσεις και συμπεριφορές.
Ποιο είναι το όριο της ανθρώπινης υπακοής απέναντι στον παραλογισμό μιας εξουσίας και πόση ανάγκη έχει η κάθε εποχή από τα «τρελά βατράχια» της;.
«Τρελά βατράχια» ή ένα απίστευτο τέχνασμα για να ξεφύγoυν από τους Ναζί.
Στην Πολωνία του 1940, δύο γιατροί, φίλοι από την παιδική τους ηλικία, επινόησαν ένα έξυπνο σχέδιο γύρω από το εμβόλιο του τύφου για να αποτρέψουν την απέλαση των κατοίκων ενός χωριού από το ναζιστικό καθεστώς.
Η περιπετειώδης κωμωδία που αναδεικνύει τη δύναμη των ανθρώπων εκείνων που τολμούν να πάρουν το ρίσκο της αντίστασης, υπερασπιζόμενοι την ανθρωπιά και τη δικαιοσύνη, κέρδισε το κοινό χαρίζοντας γέλιο, συγκίνηση αλλά και στιγμές προβληματισμού. Οι θεατές καταχειροκρότησαν τους συντελεστές και τους ταλαντούχους ηθοποιούς της παράστασης που ισορροπεί με αριστοτεχνικό τρόπο μεταξύ του κωμικού και του τραγικού.
Βιογραφικό Mélody Mourey
Μετά από 7 χρόνια δημοσιογραφίας στο περιοδικό γενικού πολιτισμού L’éléphant, η Mélody Mourey έγραψε και σκηνοθέτησε τα «Τρελά βατράχια» (με περισσότερες από 500 παραστάσεις και 3 υποψηφιότητες για τα βραβεία Molières- υποψήφιο για Βραβείο «Καλύτερου έργου», «Καλύτερης Σκηνοθεσίας» και «Καλύτερου Συγγραφέα). Το δεύτερο έργο της, La Course des Géants (4 υποψηφιότητες στα βραβεία Molières ), περιοδεύει αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ελβετία. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Max Tallent, εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις Auzou.
Λίγα λόγια για το έργο
«Ήθελε να δει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι υπακούοντας σε εντολές…»
Στη Νέα Υόρκη του 1990, μία φοιτήτρια ψυχολογίας επισκέπτεται τον Στανισλάβ, έναν ηλικιωμένο γιατρό, για να της δώσει πληροφορίες σχετικά με τη δράση του παππού της, του Ευγένιου Λαζόφσκι, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από τις μνήμες του Στανισλάβ παρακολουθούμε μια περιπετειώδη και συναρπαστική ιστορία που περιγράφει το ιδιοφυές σχέδιο που κατέστρωσαν οι δύο γιατροί και κατάφεραν, ξεγελώντας τους Ναζί, να σώσουν τις ζωές χιλιάδων εβραίων κατοίκων του χωριού Rozwadów της Πολωνίας.
Το έργο βασίζεται στην αληθινή ιστορία των δύο γιατρών Eugene Lazowski και Stanislaw Matulewicz, που έκαναν τη δική τους αντίσταση, χρησιμοποιώντας το εμβόλιο του τύφου, ως αποδεικτικό μόλυνσης της περιοχής από τη θανατηφόρα ασθένεια.
Σημείωμα πρόθεσης
Τα Τρελά βατράχια είναι μια ιστορία εμπνευσμένη από ελάχιστα γνωστά αληθινά γεγονότα.
Ερευνούσα τις μεγάλες εφευρέσεις που σημάδεψαν την ιστορία της Πολωνίας, όταν ανακάλυψα ότι το εμβόλιο κατά του τύφου είχε εφευρεθεί στη χώρα αυτή και ότι επέτρεψε σε δύο γιατρούς να σώσουν χιλιάδες ζωές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χάρη σε μια απίστευτη απάτη… Αυτό το κατόρθωμα με συγκλόνισε και θέλησα αμέσως να το διηγηθώ.
Νομίζω ότι είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι στους πιο σκοτεινούς καιρούς, κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να αγωνίζονται για το σωστό, ενώ ο φόβος θα έπρεπε να τους κάνει να ακολουθήσουν τη μάζα και να υποταχθούν σε άδικες εντολές. Όταν αρχίζει η περιπέτεια των τρελών βατράχων , οι δύο φίλοι, ο Ευγένιος και ο Σταν, ενδιαφέρονται κυρίως να βοηθήσουν έναν φίλο που δεν αντέχει τη σκέψη ότι θα επιστρέψει σε στρατόπεδο εργασίας. Μόνο μετά από αυτή την πρώτη πράξη αντίστασης λένε στον εαυτό τους “αν παίρνουμε αυτό το ρίσκο για κάποιον κοντινό μας άνθρωπο, πρέπει να το κάνουμε και για τους άλλους”… Είναι αυτή η μετατόπιση που με συγκινεί περισσότερο, αυτή η στιγμή που αποφασίζουν να κάνουν το ακατόρθωτο όχι από φιλία, αλλά για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, από ανθρωπιά.
Το έργο, πολύ ελεύθερα εμπνευσμένο από αυτή την αληθινή ιστορία, έχει αφηγητή έναν από τους πρωταγωνιστές της χρόνια μετά, γεγονός που αφήνει μεγάλο περιθώριο στη φαντασία: δεν παρακολουθούμε την ιστορία όπως συνέβη, αλλά την ιστορία όπως ξεδιπλώνεται μέσα από τις μνήμες ενός ανθρώπου γεμάτου χιούμορ. Πάνω απ’ όλα όμως φωτίζεται η απίστευτη και γεμάτη ανθρωπιά ιστορία δύο φίλων που είναι μαζί από την παιδική τους ηλικία, ο ένας αποφασισμένος και απερίσκεπτος, ο άλλος επιρρεπής και ευαίσθητος.
Η σκηνοθεσία
Αν και το θέμα είναι σοβαρό, ο τόνος του έργου παραμένει ανάλαφρος. Η σκηνοθεσία υποστηρίζει αυτή την αμφιθυμία μεταξύ της σοβαρότητας του περιεχομένου και της ελαφρότητας της φόρμας.
Οι αναμνήσεις του Stan προσφέρουν μια αποδυναμωμένη άποψη της πραγματικότητας. Η σωματική δουλειά που γίνεται με τη χορογράφο και καλλιτεχνική βοηθό Nina Dipla εξασφαλίζει τη συνέχεια μεταξύ των δύο εποχών. Οι δύο ηθοποιοί που υποδύονται τον χαρακτήρα σε διαφορετικές ηλικίες της ζωής του κάνουν μια εξαιρετική δουλειά μιμούμενοι ο ένας τον άλλο. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί αλλάζουν ρόλους για να υποδυθούν συνολικά περισσότερους από 25 διαφορετικούς χαρακτήρες, μερικοί από τους οποίους προσθέτουν μια πινελιά μπουρλέσκ σε αυτή τη δραματική κωμωδία.
Η μουσική, που συνέθεσε ο Simon Meuret, αναδεικνύει τη φιλία μεταξύ των δύο νεαρών γιατρών και ενισχύει την ασθμαίνουσα φύση του έργου. Ο Simon είναι συνθέτης οπτικής μουσικής και το έργο του δίνει μια κινηματογραφική διάσταση στην παράσταση, συνοδεύοντας τις στιγμές αγωνίας και συγκίνησης.
Κατά τη διάρκεια του έργου, μετακινούμαστε από τον ένα τόπο στον άλλο (ένα μπαρ της Νέας Υόρκης, ένα πολωνικό διαμέρισμα, ένα γραφείο γιατρού, ένα ταχυδρομείο στο χωριό, χιονισμένα σοκάκια…) και από τη μια εποχή στην άλλη (1940, 1944, 1990…). Τα σκηνικά, σχεδιασμένα από την Hélie Chomiac, συνοδεύουν αυτές τις αλλαγές. Τοποθετημένα σε τροχούς, μετακινούνται και μεταμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτές οι απλές αλλαγές πραγματοποιούνται από τους ηθοποιούς και ενσωματώνονται στις σκηνές με ρευστότητα, ώστε να μη διακόπτεται ποτέ η ροή της ιστορίας που παρασύρει την Anastazy… και τους θεατές μαζί της.
Mélody Mourey
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Γιώργος Βουδικλάρης
Σκηνοθεσία: Mélody Mourey
Σκηνογράφος: Hélie Chomiac
Επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Δανάη Πανά
Μουσική: Simon Meuret
Καλλιτεχνική βοηθός- χορογράφος: Νίνα Δίπλα
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξιος Τζίμας
Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αντώνης Αντωνάκος (Ναζί 1/Σταθμάρχης/Τηλεφωνήτρια/Κάτοικος χωριού), Σταυρούλα Αραμπατζόγλου (Ανασταζί Λαζόφσκι), Κορίνα Βασιλοπούλου (Ταχυδρόμος/ Κάτοικος χωριού/Αλμπέρ), Αλέξανδρος Ζουριδάκης (Τερέζα/ Οκτάβ/ Χίτλερ), Στέλιος Καλαϊτζής (Ευγένιος Λαζόφσκι), Θάνος Κοντογιώργης (Λοχαγός Στάϊνμαν), Εύη Κουταλιανού (Σερβιτόρα/ Μαντλέν/ Κάτοικος χωριού), Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Άννα Λαζόφσκι ), Βασίλης Παπαδόπουλος (Μίσα/ Ναζί 2), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Ρεμπέκα Λάσκι/ Κάτοικος χωριού), Θάνος Φερετζέλης (Σταν Ματούλεβιτς), Γιάννης Χαρίσης (Αφηγητής)
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)
Πρεμιέρα: Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στις 21.00
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 40 λεπτά. Δεν υπάρχει διάλειμμα
΄Ωρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19.00
Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 & 21.00
Κυριακή: 19.00
Προπώληση: ntng.gr |viva.gr | 11876
Πληροφορίες – κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ
Ωράριο Λειτουργίας Ταμείων
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα – Κυριακή, 08:30 – 21:30
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):
Τετάρτη – Κυριακή, 14:00 – 21:30
Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):
Τετάρτη – Κυριακή, 14:00- 21:30
Πλατεία Αριστοτέλους:
Τρίτη – Σάββατο, 11:00 – 19:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ στις 19:00
Γενική είσοδος: 12€
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 10€ (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)
Φοιτητικό – Μαθητικό: 8€
ΠΕΜΠΤΗ ΛΑΪΚΗ (για όλες τις σκηνές) στις 21:00
Γενική είσοδος: 10€
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό- Μαθητικό, πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00 / ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00
ΖΩΝΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ στις ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
20€, 18€, 15€, 13€ και περιορισμένος αριθμός θέσεων 7€ & random
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 13€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)
ΣΑΒΒΑΤΟ 18:00
Γενική είσοδος: 12€
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 10€ (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)
Φοιτητικό- Μαθητικό: 8€
Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty Club του ΚΘΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια.
Loyalty Card ΑΠΛΗ: 100€, Loyalty Card EXTRA: 200€, Loyalty Card VIP: 300€
Ειδικές Τιμές
Kατά τις ημέρες ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ / ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00 / ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00 στις μεγάλες σκηνές οι ειδικές τιμές ισχύουν για τις επιλεγμένες των 13€
ΑΜΕΑ: Δωρεάν
Μέλη του Συλ. Υπαλ. Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος: 5€
ΑΤΕΛΕΙΕΣ: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΕΜΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟ – ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ) & 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΦΟΥΑΓΙΕ ΜΕΣ) ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών. Κατόπιν της εξαντλήσεως των θέσεων τιμή εισιτήριου 5€
ΑΝΕΡΓΩΝ: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΕΜΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟ – ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ) & 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΦΟΥΑΓΙΕ ΜΕΣ) ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών. Κατόπιν της εξαντλήσεως των θέσεων τιμή εισιτήριου 5€
Προσφέρεται «Εισιτήριο της παρέας» για 3 άτομα 25€ και 4 άτομα 30€
(απαιτείται η αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά)
Ειδικές τιμές στο Φοιτητικό
Φοιτητικό από 3 έως 6 άτομα τιμή 7€
Φοιτητικό άνω των 10 ατόμων τιμή 5€
Oμαδικό Εισιτήριο: 7 ευρώ (για 10 άτομα ισχύει για Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα – από 20 άτομα και πάνω για Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή)
Ομαδικό Μαθητικό Εισιτήριο για τις απογευματινές και βραδινές παραστάσεις: 6€
Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων): 2315 200 011 & 2315 200 012
Photos under That long black cloud
Σχόλια για αυτό το άρθρο