Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου βρίσκεται εντός του οικισμού του Σιγρίου, σε απόσταση 90 χλμ. περίπου από τη Μυτιλήνη. Η πρόσφατη επίσκεψη μου στο Μουσείο, έγινε μέσω του ολοκαίνουργιου δρόμου, που συνδέει την Καλλονή με το Σίγρι και θα αναδείξει κι άλλο το Απολιθωμένο Δάσος του νησιού, που αποτελεί Παγκόσμιο Μνημείο Γεωλογικής Κληρονομιάς καθώς και το Μουσείο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναδεικνύει την εξέλιξη της ζωής στη γη, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας, πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μέχρι τα σύγχρονα οικοσυστήματα μέσα από αναπαραστάσεις και χαρακτηριστικά απολιθώματα, πολλά από τα οποία προέρχονται από περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco. Παρουσιάζονται σημαντικά εκθέματα όπως: ο σιδηρομετωρίτης -που παραπέμπει στην περίοδο σχηματισμού του πλανήτη, οι στρωματόλιθοι – πετρώματα που δημιούργησαν οι πρώτοι μονοκύτταροι οργανισμοί, τριλοβίτες – πρωτόγονοι πολυκύτταρων οργανισμοί που έζησαν στις αρχαίες θάλασσες πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα φυτά της ξηράς, ψιλόφυτα – τα πρώτα φυτά της ξηράς, φτέρες και καλαμίτες – πρωτόγονα φυτά που σχημάτιζαν πυκνά δάση την περίοδο του Λιθανθρακοφόρου, τα πρώτα δένδρα που εμφανίσθηκαν στη γη, χαρακτηριστικά απολιθώματα από τα απολιθωμένα δάση της Αριζόνα, της Υanqing – Πεκίνου, της Ανταρκτικής και της Αργεντινής.
Η παρουσίαση της χλωρίδας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περιλαμβάνει εντυπωσιακά απολιθώματα, αντιπροσωπευτικά των διαφορετικών φυτών που έχουν αποκαλυφθεί και προσδιοριστεί στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Λέσβου. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων, κλαδίσκοι, αποτυπώματα φύλλων, καρποί και ρίζες δέντρων. Mε γραφήματα μεγάλων διαστάσεων παρουσιάζονται τα είδη των φυτών: φοινικοειδή, δαφνίδες, δέντρα κανέλλας, τίλιου, οξιάς, βαλανιδιάς, καρυδιάς, σκλήθρου, πλάτανου, γαύρου, πευκίδων και πρωτοπευκίδων, τάξου, κυπαρισσίδων, κουνιχάμιας και σεκόιας. Στο «διόραμα σεκόιας», με την αξιοποίηση γραφημάτων και απολιθωμένων κορμών ο επισκέπτης μεταφέρεται νοητά στο υποτροπικό δάσος που κάλυπτε τη Λέσβο πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.
Ιδιαίτερη θέση στο Μουσείο, καταλαμβάνει η προθήκη με την απολιθωμένη κάτω γνάθο από το Δεινοθήριο, το προβοσκιδωτό ζώο από την περιοχή του Γαβαθά που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων στην Ελλάδα που μετανάστευσαν από την Αφρική προς την Ευρώπη. Στην προθήκη, εκτός από την απολιθωμένη κάτω γνάθο του ζώου, βρίσκεται και το τμήμα του πετρώματος μέσα στο οποίο βρέθηκε, το οποίο διατηρεί τα αποτυπώματα των δοντιών της γνάθου, καθώς επίσης και τμήματα των οστών που συνέδεαν την κάτω γνάθο με το κρανίο του ζώου.
Αντιπροσωπευτικά φυτικά απολιθώματα διάφορων γεωλογικών εποχών από διάφορες απολιθωματοφόρες θέσεις του Ελλαδικού χώρου, θα δεις στο Μουσείο. Στις προθήκες εκτίθενται εντυπωσιακά απολιθώματα φύλλων, καρπών και ξύλου από περιοχές του Έβρου, της Λήμνου, της Κύμης και του Αλιβερίου Εύβοιας, της Βεγόρας, της Ελασσόνας και της Σαντορίνης. Τα απολιθώματα αυτά καταδεικνύουν την εξέλιξη των φυτών αλλά και τις μεταβολές του κλίματος στον Ελλαδικό χώρο κατά τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Εντυπωσιακά είναι κυρίως τα ευρήματα από τη Σαντορίνη: επάνω σε ηφαιστειακή στάχτη προερχόμενη από έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης πριν από περίπου 50-60.000 χρόνια έχουν διατηρηθεί με κάθε λεπτομέρεια αποτυπώματα φύλλων φοίνικα, αλλά και φύλλα ελιάς που αποτελούν σπανιότατο εύρημα από το Μεσογειακό χώρο.
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλωσορίσει τους επισκέπτες του. Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας. Εκτός από όλα τα παραπάνω, στο Μουσείο θα ενημερωθείτε και για το πώς να προστατευτείτε από σεισμό. Υπάρχει κατασκευασμένη ειδική αίθουσα σχολείου με θρανία, που πάλλεται σε βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ! Επίσης στο Μουσείο θα βρείτε πολλά λευκώματα και βιβλία για την ιστορία του νησιού και του Απολιθωμένου Δάσους που αξίζει να τα έχετε στη βιβλιοθήκη σας
Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από την ίδρυσή του, το 1995 και ο υπεύθυνος για το ερευνητικό τμήμα του Μουσείου, γεωλόγος Ηλίας Βαλιάκος, αξιόλογοι επιστήμονες και οι δύο, κατάφεραν να διασώσουν την κληρονομιά της Λέσβου ώστε να περάσει και στις επόμενες γενιές. Τους οφείλουμε πολλά και τους ευχαριστούμε!
Συνδυάστε την επίσκεψή σας στο Μουσείο με επίσκεψη και στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω link:
Σχόλια για αυτό το άρθρο