Με θέμα τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού, η μουσική παράσταση Μίκης Θεοδωράκης «Ποιος τη Ζωή μου…», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη δόθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στη Μακρόνησο, τον χώρο ιστορικής μνήμης που καθόρισε τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και την ζωή πολλών χιλιάδων αγωνιστών της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Η παράσταση είναι μια διαδρομή στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με 25 ηθοποιούς και χορευτές, 4 τραγουδιστές και 11 μουσικούς να ταξιδεύουν το κοινό από «την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» στη μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας. Μια μουσική παράσταση γεμάτη μνήμες και συγκίνηση που ακουμπά στο σήμερα με περισσότερα από 50 τραγούδια – σταθμούς του Μίκη Θεοδωράκη. Η διοργάνωση της στη Μακρόνησο άλλωστε ήταν επιθυμία του ίδιου του Έλληνα δημιουργού, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα συμφιλίωσης για όλους τους Έλληνες.
Η όλη πρωτοβουλία και πραγματοποίηση της παράστασης στη Μακρόνησο έγινε χάρη στις ενέργειες που έκανε ο Μανώλης Μπίστας, Δημοτικός σύμβουλος δήμου Λαυρεωτικής και Πρόεδρος ΝΠΔΔ Θορικός με αρμοδιότητα πολιτισμός, σε συνεργασία με το θέατρο Badminton,την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Κέας. Η παράσταση έγινε μπροστά στο χώρο των αρτοκλιβάνων και την παρακολούθησαν 6400. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται στη Μακρόνησο κάποια εκδήλωση, η πρώτη ήταν η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη πριν δέκα χρόνια περίπου, στο λιμανάκι της Μακρονήσου.
Λόγω της εύθραυστης υγείας του ο Μίκης Θεοδωράκης δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Ωστόσο πριν από την έναρξη της παράστασης μεταδόθηκε ηχογραφημένο μήνυμά του, που έλεγε μεταξύ άλλων: «Η εκδήλωση αυτή αποτελεί για μένα μία ρεβάνς για λογαριασμό όσων πέρασαν από το νησί εκείνες τις εποχές». Η εκδήλωση ήταν δωρεάν για το κοινό και όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Για τη φιλοξενία της σε έναν τόπο όπου δεν υπάρχει καν ηλεκτρικό ρεύμα εργάστηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες περίπου 150 άτομα. Για την εκδήλωση, που έγινε σε συνεργασία με τους δήμους Λαυρεωτικής και Κέας, μεταφέρθηκαν στη Μακρόνησο γεννήτριες, φωτισμοί, αλλά και περίπου 5.000 καθίσματα.
Το παρών έδωσαν ο Λάκης Λαζόπουλος με τη Χρύσα Ρώπα, που ενθουσιασμένοι χειροκροτούσαν όρθιοι στο τέλος, οι θεατρολόγοι – καθηγητές πανεπιστημίου Αθηνών, Πλάτων Μαυρομούστακος, Γρηγόρης Ιωαννίδης και Καρακατσούλη Άννα, ο Θόδωρος Κατσαφάδος, ο Κώστας Αρβανίτης, οι θεατρολόγοι Κώστας Καρασαββίδης και Ελένη Σπετσιώτη, οι οποίοι βοήθησαν εθελοντικά στην οργάνωση για την παράσταση στη Μακρόνησο, αποκτώντας έτσι, μια ξεχωριστή εμπειρία, ενώ δεν υπήρχε κανένας εκπροσώπος από την πολιτική ηγεσία και το ΚΚΕ.
Ο Μανώλης Μπίστας, του οποίου οι ενέργειες έφεραν την παράσταση στη Μακρόνησο, ανάμεσα στους θεατρολόγους Κώστα Καρασαββίδη και Ελένη Σπετσιώτη, που η εθελοντική τους βοήθεια ήταν πολύτιμη στη διοργάνωση της βραδιάς.
Η «αυλαία έκλεισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με όλο τον θίασο να τραγουδά επί σκηνής το τραγούδι «Ποιος τη ζωή μου» που «δάνεισε» και τον τίτλο στην παράσταση.
Σχόλια για αυτό το άρθρο