Άνοιξη του 1963 -20 Απριλίου- άνοιξε τις πύλες του το Χίλτον. “Πολυτελές, μεγάλο, χαρούμενο και κομψό, κατάκτηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και της τέχνης, το καινούριο ξενοδοχειακό συγκρότημα ανήκει πια στη ζωή των Αθηνών” έγραφε ο τύπος της εποχής, συγκεκριμένα ο Φρέντυ Γερμανός στις Εικόνες. Ας κάνουμε μια ασπρόμαυρη αναδρομή στο opening του Χίλτον, παρουσία του Κόνραντ Χίλτον, ο οποίος δήλωσε τότε ότι το Χίλτον των Αθηνών, είναι το ωραιότερο Χίλτον του κόσμου!
Από ένα τυχαίο γεγονός, ο Κόνραντ Χίλτον ασχολήθηκε με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Μέχρι το 1963 είχε κτίσει 53 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο και η εμφάνισή του στην Αθήνα τότε, είχε την ακόλουθη περιγραφή: Ο ηλιοκαμένος και γελαστός γίγαντας, αν και 76 χρονών, συνεχίζει να κάνει σχέδια, να οραματίζεται νέες σειρές ξενοδοχείων και δηλώνει ότι δεν αισθάνεται καθόλου κουρασμένος. (Ο Χίλτον έζησε μέχρι το 1979)
“Το Χίλτον Αθηνών είναι το μόνο ελληνικό ξενοδοχείο που διαθέτει δύο πισίνες, μία για μεγάλους και μία για παιδιά, αυτόματη τηλεφωνική σύνδεση σε κάθε δωμάτιο, βρύση με παγωμένο νερό, επίσης σε κάθε δωμάτιο, εστιατόριο που προσφέρει γεύματα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, ταχυδρομικό και τηλεγραφικό γραφείο, ανθοπωλείο, φαρμακείο και γιατρό. Διαθέτει επίσης οκτώ γραφεία αεροπορικών εταιριών, δύο τράπεζες, τρία κοσμηματοπωλεία και δεκατρία άλλα καταστήματα. Κάθε δωμάτιο έχει θέα δυτικά προς την Ακρόπολη και ανατολικά προς την Πεντέλη. Έχει επίσης δέκτη ραδιοφωνικού σταθμού που θα παίρνει τα προγράμματα που θα εκπέμπουν από το ξενοδοχείο”. Θυμηθείτε, είμαστε στο 1963.
Στα εγκαίνια, το ξενοδοχείο φιλοξενούσε έργα του Μόραλη και Ελλήνων γλυπτών, ενώ θα ακολουθούσαν εκθέσεις για νέους καλλιτέχνες.
Επίδειξη μόδας στα εγκαίνια
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την πριγκίπισσα Λι Ράτζβιλ, αδελφή της Τζάκι Κένεντι. Η απουσία της Μαρίας Κάλλας όπως και το ολονύκτιο κέφι του Ωνάση στο κλαμπ Ατενέ του ξενοδοχείου, είχαν προκαλέσει συζητήσεις και σχόλια.
Περισσότεροι από χίλιοι ήταν οι καλεσμένοι στα εγκαίνια
Στην επίσημη χοροεσπερίδα που οργάνωσε ο ιδιοκτήτης Στρατής Ανδρεάδης, ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο γιος του Χίλτον, η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δέκα υπουργοί, 17 πρεσβευτές,πολλοί εκπρόσωποι της επιχειρηματικής ζωής της Αθήνας, ενώ ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν άρρωστος και έλειπε.
Η ανέγερση του «Χίλτον» της Αθήνας ξεκίνησε το 1959 υπό τις οδηγίες της αρχιτεκτονικής ομάδας των Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρου Στάικου, με συμβούλους αρχιτέκτονες τους κυρίους Warners, Burus, Ioan και Lunde από τη Νέα Υόρκη και σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό τμήμα της Χίλτον International που είχε και την υψηλή εποπτεία. Υπεύθυνος αρχιτέκτων του έργου, που για τα δεδομένα της εποχής θεωρούνταν πρωτόγνωρο σε έκταση και τόλμη, είχε ορισθεί ο Αντώνης Γεωργιάδης, από τους κορυφαίους της εποχής. Το κόστος κατασκευής του ξενοδοχείου, που ανοικοδομήθηκε σε οικόπεδο συνολικής εκτάσεως 17.011,50 τ.μ., είχε αγγίξει το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 15.000.000 δολαρίων.
Σχόλια για αυτό το άρθρο