Ρίτα Σακελλαρίου, η σπουδαία λαϊκή μας τραγουδίστρια μέσα σε 65 μόνο χρόνια ζωής, πρόλαβε να κάνει δύο γάμους, πέντε παιδιά, να ζήσει κατοχή, εμφύλιο, να μείνει ορφανή από πατέρα, να δουλέψει στη χωματερή, να παντρευτεί 14 χρονών, να ερωτευτεί και να γράψει ιστορία στην ελληνική μουσική με τα τραγούδια της. Γεια σου Ρίτα, ιστορία μου αμαρτία μου της φώναζε ο κόσμος που την λάτρευε.
Η μητέρα της ήταν από τη Σμύρνη, στην Κάλυμνο γνωρίστηκε με τον πατέρα της και πήγαν στην Κρήτη, στη Σητεία, για μια καλύτερη ζωή. Εκεί γεννήθηκε η Ρίτα, αλλά όταν ήταν ακόμα πολύ μικρή, ήρθαν στο Κερατσίνι. Ο πατέρας της ήταν τσαγκάρης, αριστερός και βοηθούσε πολύ κόσμο. Στην κατοχή τον έπιασαν οι Γερμανοί. Μία μέρα πριν να τον εκτελέσουν, η μητέρα της πήρε την ίδια μαζί με τα δυο της αδέλφια, πήγε στον Γερμανό αξιωματικό και του είπε: Εγώ θα αφήσω τα παιδιά εδώ και ό,τι θέλετε κάντε τα. Την επόμενη μέρα ο πατέρας της γύρισε ελεύθερος στο σπίτι. Σκοτώθηκε από Έλληνες το 1947 στην Κρήτη.
Από 11 χρονών, η Ρίτα αναγκάστηκε να δουλέψει. Πούλαγε ψωμί μαζί με τη μαμά της. Στα 14 της, παντρεύεται –αφού το θέλει η μαμά μου- και αποκτά δύο παιδιά, τον Τάκη και την Πόπη. Και μετά χώρισαν… Στα 16 της χωρισμένη με δύο παιδιά, δουλεύει στα λιπάσματα, στον Παπαστράτο, στα σκουπίδια στη χωματερή… Με μια μάσκα, μάζευε σκουπίδια για ένα τάληρο την ημέρα. Μέχρι που μια παρέα παιδιών, την πήραν μαζί τους να τραγουδήσει Σαββατοκύριακα στο Πέραμα. 10 δραχμές μεροκάματο! Και τότε άρχισαν όλα…
Ανεβάζει το μεροκάματο στις 15 δραχμές, περνάει από ακρόαση και παίρνει άδεια, ο Χρυσίνης τις δίνει τα πρώτα της τραγούδια –Αγορά του Πειραιά και Μανούλα σε βασάνισα- ο Τσιτσάνης κι ο Παπαϊωάννου την παίρνουν μαζι τους στο Φαληρικό στις Τζιτζιφιές και το μεροκάματο έχει φτάσει 75 δραχμές. Η κυρά-Καλλιόπη, η μάνα της, τότε άρχισε να παραδέχεται ότι η Σακελλαρίου που τραγουδάει έιναι η κόρη της. Μέχρι εκείνη τη στιγμή έλεγε: Είναι μια μακρινή συγγένισσα του αντρός μου
Με Τσιτσάνη και Παπαϊωάννου δουλεύει οκτώ χρόνια και συμμετέχει σε ελληνικές ταινίες. Ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο που τραγουδάει με τον Τσιτσάνη, γνωρίζει τον δεύτερο άντρα της. Κεραυνοβόλος έρωτας -22 χρονών εκείνος, παλαιστής- και μετά από ένα χρόνο παντρεύονται. Η Ρίτα Σακελλαρίου, αν και έχει μεγάλη επιτυχία, παίρνει 500 δραχμές μεροκάματο και ο κόσμος πηγαίνει στα κέντρα να την ακούσει, δεν έχει γίνει ακόμα η φίρμα με το όνομά της στη μαρκίζα. Μέχρι το 1971 που ακούγεται το Ιστορία μου αμαρτία μου
Το τραγούδι Ιστορία μου αμαρτία μου, έχει τη δική του ιστορία. Ήταν μια φράση της Ρίτας, που τη φώναζε την ώρα που τραγουδούσε. Ο Ψυχογιός και ο Μανισαλής την έκαναν τραγούδι και ο κόσμος πήγαινε στο κέντρο και της έλεγε να το τραγουδήσει. Ήταν ήδη μεγάλο σουξέ πριν γίνει δίσκος το 1973. Την ίδια χρονιά ακούγεται και στο κλασικό θρίλερ Εξορκιστής
Από το δεύτερο γάμο της, αποκτά τρία αγόρια -τον Σάββα, τον Μανόλη και τον Αλέξη- και το Κουίν Αν, το μαγαζί που ανοίγει με το σύζυγό της και κρατάει τα πρωτεία στη διασκέδαση για πέντε χρόνια. Μετά διαλύθηκε και το μαγαζί και ο γάμος τους. Από τα βάσανα και τις στενοχώριες, η Ρίτα βρίσκει διέξοδο στο φαγητό. Παίρνει όμως την απόφαση, τρώει για τέσσερις μήνες μόνο γιαούρτι και πίνει νερό σκέτο, βάφει το μαλλί ξανθό και βγαίνει ανανεωμένη στην πίστα. Αρχίζει τότε, η δεύτερη περίοδος στην καριέρα της Ρίτας. Μετά τα βαριά λαϊκά και τα ρεμπέτικα, μπαίνουν στο ρεπερτόριό της και τραγούδια που αντιπροσωπεύουν την εποχή και εκείνη, με το μεγαλείο της φωνής της, τα κάνει επιτυχίες και μένουν διαχρονικά στο χρόνο.
Στην περίοδο αυτή, η Ρίτα Σακελλαρίου θα αφήσει εποχή και με τις αυθόρμητες ατάκες της , είτε σε συνεντεύξεις είτε στα μαγαζιά που τραγουδά. Το “Σ΄άρεσε που μ΄άρεσε χρυσό μου;” είναι μία από αυτές. Άλλες αλησμόνητες φράσεις: “Είμαι ένα μωρό δικέ μου”, “Εγώ δεν ξέρω άσχημους άντρες”, “Είμαι μια μάνα καψούρα για τα παιδιά μου”, “Ο έρωτας είναι άγγιγμα μέχρι τα μπούνια”, “Η συμβουλή μου για τις Ελληνίδες είναι λιγότερο φαϊ και περισσότερο σεξ”, “Το πιο κουλτουριάρικο βιβλίο που έχω διαβάσει είναι η Σύνοψη”, “Δεν ψάχνω άντρα για να του κάνω χαμομήλια, θέλω να τον γλεντήσω”, “Είμαι φεμινίστρια, αλλά είμαι και γυναίκα”, “Θέλω να γνωρίσω την Τίνα Τάρνερ να μιλήσουμε για τεκνά”, “Τα βεντετιλίκια είναι για τις δήθεν ανερχόμενες, που μια ζωή ανέρχονται και ποτέ δεν έχουν φτάσει” και πόσες άλλες…
Το τέλος ήρθε πολύ γρήγορα για την Ρίτα Σακελλαρίου… 6 Αυγούστου 1999, η μεγάλη φωνή σίγησε για πάντα…Τα τραγούδια που μας άφησε κληρονομιά –Αυτός ο άνθρωπος, Ιστορία μου αμαρτία μου, Ένα τραγούδι πες μου ακόμα, Αδιαφορία, Αν κάνω άτακτη ζωή, Αρέσω, Αχαριστία, Αυτός ο έρωτας αυτό το αγόρι, Γόρδιος Δεσμός, Έχω κι εγώ τα δικά μου, Σώσε με, Εγώ δεν πάω μέγαρο, Είναι γάτα, Θέλω να κάνω ταραχή, Μέρα μου γιατί νύχτωσες, Ψηλέ στο ύψος σου, Τι σου βρίσκω κ.α.- θα μας την θυμίζουν Κάθε Ηλιοβασίλεμα..
H Ρίτα Σακελλαρίου με τη μητέρα της Καλλιόπη και τον γιο της Τάκη Θέμελη
Νύφη στο δεύτερο γάμος της
Οικογενειακές στιγμές ευτυχίας με τα παιδιά της
Με τον Μίμη Πλέσσα
Με την Άννα Βίσση και τον Σταμάτη Κόκοτα
Η θρυλική φωτογράφιση στις Εικόνες
Ακολουθούν σπάνια εξώφυλλα περιοδικών με τη Ρίτα Σακελλαρίου
Σχόλια για αυτό το άρθρο