Μπορεί το γέλιο να μας ανακουφίσει από τον πόνο και αν ναι σε ποιες περιπτώσεις; Είναι μεταδοτικό τελικά; Γιατί θεωρείται μια… πρωτόγονη ανθρώπινη αντίδραση; Τι σχέση έχει το γέλιο με το τζόκινγκ; Διαβάστε 8 ενδιαφέρουσες, άγνωστες, περίεργες, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες και γελάστε με την ψυχή σας…
1. Μπορεί να ανακουφίζει από τον πόνο : Πράγματι σε περιπτώσεις που ο πόνος είναι σχετικά ήπιος μπορεί να μας ανακουφίσει, αποσπώντας μας την προσοχή από τον πόνο. Ακόμη σύμφωνα με τους ειδικούς το γέλιο θεωρείται ότι αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών, που αποτελούν τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού μας.
2. Μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το στρες και την κατάθλιψη: Το γέλιο ρίχνει την πίεση και τους σφυγμούς που μπορεί να αυξηθούν μετά από μια κατάσταση που μας προκαλεί στρες επαναφέροντάς τα σε φυσιολογικά επίπεδα, μας χαλαρώνει και διώχνει την ένταση. Σύμφωνα με έρευνες οι αισιόδοξοι άνθρωποι που γελούν συχνά, έχουν λιγότερο στρες σε σχέση με τους υπόλοιπους. Το γέλιο προκαλεί ακόμη την έκκριση ορμονών (π.χ. σεροτονίνη) που θεωρείται αντικαταθλιπτική ορμόνη.
3. Το γέλιο παίζει άμυνα! Με άλλα λόγια συμβάλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Χάρη στο γέλιο, αυξάνεται η έκκριση κάποιων ουσιών, που λέγονται κυτταροκίνες και λειτουργούν ως «αντίποινα» στους… εισβολείς , ενώ ενισχύουν τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που οι αισιόδοξοι άνθρωποι αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά.
4. Το γέλιο θέλει παρέα: Είναι πολύ πιο πιθανό να γελάσουμε όταν είμαστε σε μια παρέα παρά όταν είμαστε μόνοι μας καθώς υπάρχουν περισσότερες αφορμές για να ευθυμήσουμε, αρκεί βέβαια η παρέα μας να είναι ευχάριστη. Επειδή όμως δεν είναι εύκολο να έχουμε πάντα ευχάριστη παρέα υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις όπως να δούμε μια κωμωδία ή να πάρουμε στο τηλέφωνο έναν φίλο ή φίλη μας που έχει χιούμορ και θα μας φτιάξει τη διάθεση.
5. Είναι πρωτόγονο: Όταν γελάμε ενεργοποιούνται οι περιοχές του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τις πιο πρωτόγονες ανθρώπινες λειτουργίες υποστηρίζουν οι ειδικοί. Τα κέντρα του γέλιου βρίσκονται στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τις πιο πρωτόγονες αντιδράσεις μας.
6. Είναι «κολλητικό»; Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό λένε πολλοί. Περίπου το ίδιο ισχύει και για το γέλιο. Σίγουρα θα σας έχει τύχει να αρχίσετε να γελάτε βλέποντας ή ακούγοντας μόνο κάποιους άλλους να γελάνε, ακόμη και αν δεν έχετε ακούσει το αστείο. Όταν είστε σε ανάλογη ψυχική διάθεση και βρίσκεστε σε ευθυμία, είναι πολύ πιθανό να παρασυρθείτε και εσείς από τα γέλια των άλλων.
7. Αποτελεί μια μορφή άσκησης: Πράγματι όταν γελάμε είναι σαν να κάνουμε αερόβια άσκηση π.χ. σαν να κάνουμε τζόκινγκ. Το γέλιο ενεργοποιεί τους μύες μας, αυξάνει τους χτύπους της καρδιάς μας και συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών όπως και η άσκηση (οι ενδορφίνες θεωρούνται οι ορμόνες της καλής διάθεσης). Αποτελεί μια καλή μορφή άσκησης όχι μόνο για το καρδιαγγειακό αλλά και για το αναπνευστικό μας σύστημα.
8. Μπορούμε να γελάσουμε μέχρι… δακρύων: Τα τρανταχτά γέλια μπορεί να ερεθίσουν το νεύρο του προσώπου που ελέγχει την έκκριση των δακρύων. Τα δάκρυα όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι έκφραση θλίψης. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να κοκκινίσουν λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος στο πρόσωπο.
Σχόλια για αυτό το άρθρο