Η βουλευτίνα, Υπάρχει και φιλότιμο, Τζένη Τζένη, Η κυρία δήμαρχος, Ζητείται ψεύτης, Θανασάκης ο πολιτευόμενος, Κάνε με πρωθυπουργό… Οι εκλογές και οι πολιτικοί γενικώς, ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα του χρυσού ελληνικού κινηματογράφου. Άλλοτε σαν βασικό θέμα της ταινίας και άλλοτε σαν χαρακτήρες ή πρόσθετοι ρόλοι, η ελληνική φιλμογραφία κατέγραψε κάποια διαμαντάκια που μένουν αναλλοίωτα και διαχρονικά.
Η Βουλευτίνα του 1966 σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη, δίνει στην Ρένα Βλαχοπούλου την ευκαιρία για ένα ρεσιτάλ ερμηνείας στο ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του υποψήφιου βουλευτή Περικλή Αράπη, που όταν εκείνος αποτυγχάνει να εκλεγεί και αποσύρεται, εκείνη συνεχίζει μόνη της τη βουλευτική της πορεία!
Ψηφίσατε Αράπη για να δείτε άσπρη μέρα!
Υπάρχει και φιλότιμο της Φίνος Φιλμ, παραγωγής 1965, είναι η πιο χαρακτηριστική απεικόνιση μιας κατάστασης που ακόμα και σήμερα συμβαίνει και είναι υπαρκτή. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως Ανδρέας Μαυρογιαλούρος (ή κύριος Ντάντης) σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του στο σινεμά, θα αφήσει εποχή και αλησμόνητες ατάκες μέχρι και σήμερα.
Η κυρία δήμαρχος του 1960, έχει ως κύριο θέμα την αντιπαράθεση της Γεωργίας Βασιλειάδου και του Βασίλη Αυλωνίτη , που έχουν αντικριστές ταβέρνες. Η κόντρα αυτή φουντώνει όταν και οι δύο βάζουν υποψηφιότητα για τη δημαρχία. Ευτράπελα και κωμικές καταστάσεις δείχνουν τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για την κατάκτηση της εξουσίας.
Τζένη Τζένη της Φίνος Φιλμ, 1966 και …Γκόοορτσος! Η πρωτότυπη κωμωδία-ηθογραφία με το λευκό γάμο για χάρη πολιτικών συμφερόντων εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα, που πάσχουμε από σενάρια και καταγραφή της εποχής μας. Σε μια πιο λογοκριμένη και συντηρητική εποχή, τα σενάρια ήταν τελικά πιο τολμηρά και πιο προχωρημένα από τα σημερινά. Η Τζένη Καρέζη στις μεγάλες της ομορφιές και το δίδυμο Κωνσταντάρα-Παπαγιαννόπουλου, αξεπέραστο!
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης ως γοητευτικός Μαντάς
Ζητείται Ψεύτης (από το ομώνυμο έργο του Δημήτρη Ψαθά) γυρισμένο το 1961. Οι Ψευτοθόδωροι ζουν και βασιλεύουν στα πολιτικά γραφεία, το ψέμα πάει σύννεφο και το ρουσφέτι έχει ακόμα δυνάμεις. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος εφευρίσκει τις πιο απίθανες δικαιολογίες για να καλύπτει το βουλευτή Φερέκη και τα καταφέρνει περίφημα.
Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1954) είναι η καλύτερη ηθογραφία των προσβεβλημένων από το μικρόβιο του πολιτικού και των κατ’ επάγγελμα πολιτευτών. Ήρωας ο Θανασάκης που επιστρέφει στην Ελλάδα αποφασισμένος να την “υπηρετήσει” ως πολιτικός. Με την οικονομική βοήθεια του κουνιάδου του κατεβαίνει στις εκλογές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Γρήγορα όμως προκηρύσσονται νέες εκλογές και αποφασίζει να ξαναπολιτευτεί, απαιτώντας ξανά την οικονομική συμπαράσταση του κουνιάδου του, ο οποίος τον προειδοποιεί για την οικονομική καταστροφή της προεκλογικής του εκστρατείας. Με τον Ντίνο Ηλιόπουλο ως κουνιάδο και τον Βύρων Πάλλη ως Θανασάκη. Δίπλα τους η Άννα Συνοδινού σε μία από τις λιγοστές εμφανίσεις της στο ελληνικό σινεμά.
Η ταινία του Κώστα Λυχναρά Κάνε με πρωθυπουργό του 1965, δεν έχει ήρωα κάποιον πολιτικό, αναφέρεται στις αισθηματικές περιπέτειες ενός ζευγαριού -Γιώργος Πάντζας και Μαριάννα Κουράκου- αλλά ο τίτλος και μόνο, την καταχωρεί στις ταινίες με πολιτική αναφορά. Άλλωστε η φράση αυτή, ήταν σλόγκαν για πολλές δεκαετίες: Μωρέ, κάνε με πρωθυπουργό, έστω για μια μέρα και θα δεις!
Σχόλια για αυτό το άρθρο