Όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι επαρχίες Γκουάγιας και Μαναμπί, στην παράκτια περιοχή του Εκουαδόρ, παρατήρησαν Ινδιάνους ιθαγενείς να χρησιμοποιούν καπέλα από άχυρο (στα ισπανικά «πάχα») που σκέπαζαν τα αφτιά και το λαιμό τους. Αυτά τα καπέλα έμοιαζαν με τα Τόκας, καλύμματα κεφαλής που χρησιμοποιούσαν οι μοναχές ή οι χήρες στην Ευρώπη. Έτσι τα ονόμασαν «Τοκίγια».
H Άσπα Ξυδάκη, με καταγωγή από το Πήλιο βρέθηκε στη ζούγκλα του Εκουαδόρ και οι εικόνες που αντίκρισε εκεί, κέρδισαν την καρδιά της. “Βρέθηκα μέσα στη Cuenca Ecuador, τη ζούγκλα γεμάτη υγρασία. Εκεί ακούς μόνο πουλιά και μαχαίρια που κόβουν φύλλα από φοίνικες. Τα επιλέγουν προσεκτικά, τα κάνουν αρμαθιές και τα φορτώνουν στα γαϊδούρια για να πάνε στο εργοστάσιο, όπου βλέπεις αραδιασμένα φοινικόφυλλα carludovica palmata. Από τη μια γυναίκες και άντρες βράζουν σε μεγάλα βαρέλια τα φύλλα, από την άλλη νέοι και γέροι πλέκουν στο χέρι τα φοινικόφυλλα, και σιγά σιγά τους δίνουν μορφή καπέλου. Μέσα στο μοναδικό «μηχάνημα» κι ένας γέροντας να καλουπώνει τα καπέλα. Να τους δίνει σχήμα και να διαμορφώνει το γείσο τους. Αυτές οι εικόνες κέρδισαν την καρδιά μου και με ρίσκο αποφάσισα να ξεκινήσω τη διαδικασία της συνεργασίας με τη φάμπρικα, με σκοπό να έρθουν στην Ελλάδα τα αυθεντικά καπέλα Παναμά. Τα αυθεντικά Paja Toquilla (Πάχα Τοκίγια)”.
Από τότε η Άσπα ζει ανάμεσα στην Αθήνα και τη ζούγκλα του Εκουαδόρ. Σχεδιάζει στην Ελλάδα τα καπέλα που κατασκευάζονται στο Εκουαδόρ από τοκίγια. Το φυτό τοκίγια συλλέγεται στη ζούγκλα του Ισημερινού από ντόπιους τεχνίτες. Ντόπιοι είναι και οι τεχνίτες που κατασκευάζουν τα καπέλα στο εργοστάσιο που διατηρεί στο Εκουαδόρ η Άσπα. Είναι κατασκευασμένα 100% από το φυτό τοκίγια και δεν περιέχουν χαρτί ή άλλη συνθετική ίνα. Το κλασικό Fedora, το Μοnte Carlo, τo «Κόλπος του Παναμά» και το Μοntecristi είναι κάποια από τα σχέδια των καπέλων που παράγουν στο εργοστάσιο Paja Toquilla. Η ποιότητα διακρίνεται σε standard, fino και superfino και οι τιμές ποικίλλουν από δεκάδες έως χιλιάδες ευρώ. Φυσικά, υπάρχουν και φθηνές απομιμήσεις του αυθεντικού «Παναμά», οι οποίες παράγονται μαζικά. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα καπέλα σπάνε, σκίζονται ενώ άλλα δεν «αναπνέουν». Αντίθετα, το αυθεντικό καπέλο Paja Toquilla -βραβευμένο από την Unesco- είναι ελαφρύ, ευάερο και αθάνατο. Το κάθε καπέλο πλέκεται με το χέρι από διαφορετικούς τεχνίτες και έτσι είναι μοναδικό, δεν υπάρχουν δύο καπέλα ίδια δηλαδή. Μπορεί μερικά καπέλα να έχουν παρόμοιο στιλ αλλά η σύνδεση με την τέχνη της υφαντικής είναι μία και μοναδική. Κάθε ίνα του καπέλου έχει πολύ μικρό μήκος. Εντούτοις, σε ένα αυθεντικό Paja Toquilla είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος πού τελειώνει το ένα νήμα και πού αρχίζει το άλλο. Η ύφανση είναι τόσο σφιχτή, ώστε δεν μπορεί να περάσει ούτε νερό! Ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τον επαναστατικό σχεδιασμό τους.
Η Άσπα Ξυδάκη χάρη στο ιδιοφυές ταλέντο της πάνω στα εντυπωσιακά και πρωτότυπα μοτίβα και την απαράμιλλη αισθητική των Paja Toquilla, επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που ο κόσμος βλέπει και φοράει τα καπέλα. Τα Paja Toquilla με στιλ τόσο arty όσο και glam, αποπνέουν γοητεία, ακαταμάχητη σαγήνη, συνδυάζουν τη χαλαρότητα με την κομψότητα και αποκαλύπτουν μια αυθεντική πτυχή της προσωπικότητας όλων όσοι τα φοράνε. Αξίζει να τα ανακαλύψετε και να τα βάλετε στην καθημερινότητά σας!
Περισσότερα στο https://pajatoquilla.eeamarket.gr/el_GR/home#about
Instagram: paja_toquilla
Instagram: Aspa G Xidakis
Αγαπημένοι haters με Paja Toquilla
Φορώντας το δικό μου αγαπημένο
Σχόλια για αυτό το άρθρο