Συνιδρυτής του θεάτρου Φλέμινγκ ,του πολιτιστικού πυρήνα της Θεσσαλονίκης, και σπάνιου αρχιτεκτονικού κοσμήματος που βρίσκεται στην ομότιτλη οδό και παράλληλα ένας από τους πιο δραστήριους, δημιουργικούς και ακάματους ανθρώπους του θεάτρου που δουλεύουν με αυταπάρνηση για αυτό. Συνοδοιπόρο του στον πολιτισμό έχει την intellectual και πολυβραβευμένη συγγραφέα, καθώς και υπεύθυνη της εθιμοτυπίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, την κυρία Καρίνα Ιωαννίδου! Ο πολυπολυτάλαντος Γρηγόρης Μήττας είναι: σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και δάσκαλος υποκριτικής. Το ολοκαίνουργο έργο του με τίτλο ”Αδράστεια” εμπνευσμένο από την επιτυχημένη νουβέλα του Γιάννη Χατζηϊωαννίδη ”Σκοτεινός ιστός”ανεβαίνει στις 8 Μαρτίου στο θέατρο Φλέμινγκ. Μην χάσετε αυτή την παράσταση! Ο εραστής του θεάτρου Γρηγόρης Μήττας από το Α ως το Ω.
Αδράστεια: Η θεά της εκδίκησης,η προσωποποίηση του πανάρχαιου ενστίχτου που είναι σύμφυτο και παράλληλο με την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Είμαστε τα όνειρά μας, οι φόβοι μας, η ματαιοδοξία μας αλλά και η εκδικητικότητά μας.
Βιαιότητες: Αυτό που ζούμε τώρα. Ένας φαύλος κύκλος εκδίκησης, αντεκδίκησης, αντιποίνων που αντί να επιλύει προβλήματα, δημιουργεί νέα αδιέξοδα.
Γενική αναταραχή:
Συμβαίνει τώρα γύρω μας! Ό,τι φτιάχνουμε,το καταστρέφουμε την ίδια στιγμή.Το μέλλον του κόσμου μας εξαρτάται από τη διαχείριση των συγκρούσεων μέσα μας, γύρω μας.
Διανομή:
Η σωστή διανομή ρόλων «παίζει» καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μιας παράστασης. Ο ηθοποιός πρέπει να ταιριάζει στο ρόλο, να είναι πειστικός για να μπορέσει να παραστήσει, να ζωντανέψει τη ζωή του ήρωα που υποδύεται.
Εκδίκηση:
Κάπου ανάμεσα στον παραλογισμό του εγωισμού ελλοχεύει η ανάγκη για εκδίκηση. Να ισχύει η ανταποδοτικότητα; Ή μήπως τελικά η εκδίκηση είναι καθαρά για εμάς. Για να νιώσουμε εμείς καλύτερα αλλά αμέσως μετά να νιώσουμε χειρότερα. «Πράξη σπάνια είναι να κάμεις το καλό, κι όχι να εκδικηθείς», λέει ο Σαίξπηρ.
Ζωή:
«Δώρο» που δεν της ταιριάζει η μιζέρια κι η αδράνεια αλλά η αυτό-βελτίωσηκι η χαρά μέσω της δημιουργικότητας. Εμείς, επιλέγουμε προς ποια κατεύθυνση θα στρέψουμε το βλέμμα μας…
Ήθος:
Αυτό που ποιεί ο ηθοποιός όταν φτιάχνει, δημιουργεί τον χαρακτήρα του ρόλου που υποδύεται. Το ήθος δεν είναι αυτοφυές. Όπως «φτιάχνεται» στο θέατρο από τον ηθοποιό έτσι «φτιάχνεται» και στον άνθρωπο και είναι αποτέλεσμα της αγωγής που παίρνειαπό την οικογένεια, το σχολείο, από την κοινωνία στην οποία ζει. Το ήθος είναι πρώτααυτοσεβασμός ως προϋπόθεση για να σεβόμαστε και τους άλλους…
Θέατρο Φλέμινγκ:
Ένα Θέατρο με ιστορία, όραμα και άποψη!
Ιταμός:
Αυτός που περιφρονεί τον ταπεινό γιατί δεν αντιλαμβάνεταιπως η ταπεινότητα είναι πλεονέκτημα για αυτό-βελτίωση.
Κάθαρση:
Εξαγνισμός, λύτρωση, αποκατάσταση της έννομης και ηθικής τάξης. Πόσο πίσω μας πάει αυτό στους αιώνες αλλά και πόσο μπροστά στο μέλλον;
Λάθη:
Πολλά, καθημερινά. Λάθος επιλογές, λάθος αποφάσεις, λάθος σχέσεις, λάθος φιλίες. Αντί, ωστόσο, να μετανιώνουμε ας μαθαίνουμε από τα λάθη μας…
Ματιά σκηνοθετική:
Ματιά που λειτουργεί ως καθρέφτης της κοινωνίας, και παράλληλα ως ματιά παρατηρητή. Ματιά σε ελεύθερο ανοικτό πεδίο. Στην Τέχνη δεν υπάρχουν περιορισμοί. Υπάρχει όραμα, έμπνευση, ελπίδα…
Νέα γενιά καλλιτεχνών:
Νομοτελειακά προχωράμε προς τα εμπρός. Η νέα γενιά ηθοποιών διαθέτει ταλέντο, γνώση, τόλμη και έχει στόχους.Το μόνο εμπόδιο είναι ότι στη χώρα που ζούμε τα όνειρα συχνά μένουν απραγματοποίητα. Εύχομαι αυτή η γενιά να ξεπεράσει τα εμπόδια και να προχωρήσει το θέατρο στη χώρα που το «γέννησε».
Ξένοι αγαπημένοι συγγραφείς:
Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Τενεσί Ουίλιαμς, Φρίντριχ Ντίρενματ, Χάουαρντ Μπάρκερ και πολλοί άλλοι ξένοι αλλά και Έλληνες συγγραφείς.
Ομόνοια:
Η ταύτιση αντιλήψεων, απόψεων, συναισθημάτων μιας ομάδας ανθρώπων που ξεκινάνε μαζί ένα θεατρικό «ταξίδι».
Παράσταση:
Μυσταγωγία, μοναδική εμπειρία που μοιράζονται οι ηθοποιοί από σκηνής με τους θεατές στην πλατεία.
Ροή:
Το θέατρο είναι σαν τη σταθερή και αδιάκοπη ροή του νερού, σαν το ρυάκι που κυλάει αβίαστα, βρίσκει περάσματα και μετά χάνεται…
Συζυγική απιστία:
Σύμφωνα με τις στατιστικές η πιο δημοφιλής αμαρτία.
Τραγέλαφος:
Όλες οι γκροτέσκο καταστάσεις που μας παραξενεύουν και συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας.
Υστεροφημία:
Τίποτα δεν ζει παντοτινά. Η φήμη είναι πρόσκαιρη και το «ύστερα»ανήκει πάντα στους επόμενους.
Φιλοδοξία:
Υπάρχει η φιλοδοξία η δημιουργική, η γόνιμη. Υπάρχει και η άλλη που έχει έναν χαρακτήρα ανταγωνισμού με σκοπό την προσωπική προβολή. Αυτή δεν βοηθάει την ουσιαστική δημιουργία και είναι πολύ αρνητική για την Τέχνη.
Χάρισμα:
Το χάρισμα είναι θέμα τύχης. Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που οφείλει αυτός που το έχει να το «χαρίζει» γενναιόδωρα. Είναι ένα δώρο που δόθηκε για να «δωρίζεται».
Ψυχή:
Ενέργεια, γενναιοδωρία, θάρρος, τρυφερότητα, συναίσθημα. Όλα αυτά που χρειάζεται το θέατρο για να τα επεξεργαστεί και να τα «μοιραστεί» με τους άλλους.
Ωραίο ταξίδι: Η μαγεία του θεάτρου!
Σχόλια για αυτό το άρθρο