Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο πολυλειτουργικό όργανο στο σώμα, και η εμφάνισή του αντανακλά την υγεία και την αποτελεσματικότητα των εσωτερικών δομών. Ο θεμελιώδης ρόλος του είναι να παρέχει μια προστασία μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και των ιστών ενός ατόμου, θωρακίζοντας τον οργανισμό από μηχανικές και χημικές απειλές, παθογόνα, υπεριώδη ακτινοβολία και αφυδάτωση.
Λόγω της συνεχούς επαφής με το περιβάλλον, το δέρμα υπόκειται σε περισσότερες προσβολές από τα άλλα όργανα, όπου εκεί αρχίζουν και εμφανίζονται τα πρώτα ορατά σημάδια γήρανσης. Το δέρμα αποτελείται από δύο κύρια στρώματα με διαφορετικές δομές, την εξωτερική επιδερμίδα και την βαθύτερη.
Η επιδερμίδα εκπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργιών του δέρματος και αποτελείται κατά κύριο λόγο από κύτταρα, κυρίως κερατινοκύτταρα.
Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία του δέρματος
Η διατροφική κατάσταση και η πρόσληψη τόσο των μακροθρεπτικών όσο και των μικροθρεπτικών συστατικών είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος. Όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες, ανεπάρκειες βιταμινών έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές διαταραχές στο δέρμα.
· Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β οδηγεί σε ερυθρά εξανθήματα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μυκητιακό δέρμα και λοιμώξεις στα νύχια.
· Ανεπάρκεια της βιταμίνης C χαρακτηρίζεται από την ευθραυστότητα του δέρματος, την αιμορραγία των ούλων καθώς και την αργή επούλωση τραυμάτων.
Η διατροφική κατάσταση του ανθρώπου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του δέρματος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σύνθεσης κολλαγόνου και της διαφοροποίησης των κερατινοκυττάρων. Επιπλέον, πολλά από τα συστατικά των αντιοξειδωτικών βιταμίνων C, E και σεληνίου, που προέρχονται από τη διατροφή είναι σημαντικά για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Η επιδερμίδα είναι ένα ιδιαίτερα προκλητικό περιβάλλον για την παροχή θρεπτικών ουσιών, καθώς δεν διαθέτει τα αιμοφόρα αγγεία που συνήθως παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα. Η παροχή θρεπτικών συστατικών εξαρτάται από τη διάχυση τους στο δέρμα , το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα περιορισμένο για τα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας.
Περιεκτικότητα του δέρματος σε βιταμίνη C
Το δέρμα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C, συγκριτικά με άλλους ιστούς και πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις από το πλάσμα. Αρκετές αναφορές έδειξαν ότι τα επίπεδα βιταμίνης C μειώνονται σε προχωρημένες ηλικίες ή σε δερματική βλάβη από τον ήλιο. Επίσης, η υπερβολική έκθεση σε οξειδωτικό στρες μέσω ρύπων ή υπεριώδους ακτινοβολίας συσχετίστηκε με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C στην επιδερμική στιβάδα.
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος έχει εξεταστεί εκτενώς από το 1930, όταν και αποτέλεσε τη θεραπεία για το σκορβούτο.
Γνωρίζατε ότι:
· Ο ρόλος της βιταμίνης C ως συμπαράγοντας για την υδροξυλάση κολλαγόνου, ήταν η πρώτη λειτουργία της βιταμίνης C που ήταν στενά συνδεδεμένη με τα συμπτώματα του σκορβούτου και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου.
· Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C την καθιστά εξαιρετικό προστατευτικό παράγοντα κατά την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα κερατινοκύτταρα του δέρματος έχουν την ικανότητα να συσσωρεύουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C και αυτό σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε παρέχει προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία.
· Οι ινοβλάστες του δέρματος εξαρτώνται απόλυτα από τη βιταμίνη C για τη σύνθεση του κολλαγόνου, και για τη ρύθμιση της ισορροπίας κολλαγόνου / ελαστίνης.
· Τα σημάδια γήρανσης στο ανθρώπινο δέρμα είναι πιθανό να μπορούν να βελτιωθούν με την πρόσληψη βιταμίνης C, όπως υποστηρίζει μεγάλος αριθμός μελετών. Η παροχή βιταμίνης C στο δέρμα βοηθά στην επούλωση πληγών και ελαχιστοποιεί το σχηματισμό ουλών, όπως έχει καταδειχθεί σε πολυάριθμες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα.
Η καλή υγεία του δέρματος συνδέεται θετικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σε αρκετές μελέτες παρέμβασης. Το ενεργό συστατικό στα φρούτα και λαχανικά για το παρατηρούμενο όφελος δεν έχει πλήρως αναγνωρισθεί, εντούτοις η διατροφική κατάσταση της βιταμίνης C σχετίζεται στενά με την πρόσληψή τους
Πηγή:
Σχετικό προϊόν: VIT C INCELL
https://www.naturaldoctor.gr/bitamini-stin-igeia-dermatos-art-222.html
Σχόλια για αυτό το άρθρο