Με γνώμονα πάντα την ποιότητα σε όλες τις επαγγελματικές επιλογές της, αλλά και τη στάση ζωής της, είναι μια από τις κυρίες του θεάτρου! Η εκλεκτή ηθοποιός, Δήμητρα Χατούπη, πολυβραβευμένη για τις ερμηνείες της τόσο στο θέατρο( Βραβείο Μαρίκα Κοτοπούλη) και στον κινηματογράφο, διαθέτει ευρεία μόρφωση επάνω στις Τέχνες όχι μόνο της υποκριτικής, αλλά έχει σπουδάσει παράλληλα κλασικό χορό τραγούδι και έχει τελειώσει Αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 ίδρυσε τη σχολή Θεάτρου Δήλος, την οποία και διευθύνει μέχρι σήμερα. Ανατρεπτική και απρόβλεπτη, όπως πάντα, παίζει με τα γράμματα και τις έννοιες του Α-Ω σύμφωνα με τη δική της προσωπικότητα, αλλάζοντας τη σειρά τους, παραλείποντας κάποια από αυτά και δίνοντας τον ιδιαίτερο τίτλο (σ.σ ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ), ”το λεξικό μιας ανομολόγητης απόδρασης” χρησιμοποιώντας αυτά στα οποία εκείνη θέλει να εστιάσει και να τα ερμηνεύσει σαν εργαλεία απόδρασης. Αφορμή, ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στο έργο- πρόκληση της Ελφρίντε Γέλενεκ ”Μαύρο νερό”, σε σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή που παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Altera Pars. Η εξέχουσα ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη, απαντά στις έννοιες του Α-Ω, όπως προανέφερα με τη σειρά από εκείνη επιθυμεί και δεν θα μπορούσε αυτό να το αρνηθώ σε μια κυρία του καλού θεάτρου που τόσα πολλά έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει για αυτό!
Αισιοδοξία:
Αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος σήμερα. Ο άνθρωπος δεν είναι γεννημένος για πολέμους, για γυναικοκτονίες, για βιασμούς. Είναι γεννημένος για να δημιουργεί. Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, πώς μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος; Ωστόσο, η αισιοδοξία δεν έρχεται περιμένοντας. Ο άνθρωπος καταφέρνει να είναι αισιόδοξος μόνο όταν βρίσκεται σε δράση και εγρήγορση!
Βία:
Η βία αναδεικνύεται, όταν υπάρχει κίνδυνος, όταν υπάρχει ο φόβος του αφανισμού. Για αυτό και εμφανίζεται τόσο έντονη μετά τα χρόνια της καραντίνας.
Γυναικοκτονίες:
Εγκλήματα που στηρίζονται σε βαθιά εμπεδωμένα στερεότυπα και κοινωνικές αντιλήψεις. Οι γυναίκες, σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι κατώτερες, υποτελείς στην ανδρική εξουσία, και άρα μπορούν να «τιμωρηθούν», να «ελεγχθούν» και να «σωφρονιστούν» μέσω της έμφυλης βίας. Ο μισογυνισμός βρήκε έδαφος και άνθισε με την πανδημία και αναπτύχθηκε σαν ένα άλλο είδος πανδημίας.
Γέλινεκ:
Το πλάσμα που είχε το σθένος να παραδεχτεί ότι το ένα πόδι της είναι στην άβυσσο και γι’ αυτό μπορεί και γράφει. Η γυναίκα-συγγραφέας που η σχέση της με την αρχαία ελληνική τραγωδία ήταν και είναι υψίστης πολιτικής και δραματουργικής σημασίας. Που συμμετέχει ενεργά- χωρίς να φοβάται- σε διαδηλώσεις υπέρ εθνικών μειονοτήτων, ομοφυλικών δικαιωμάτων και κατά οποιασδήποτε αδικίας…
Ζωή:
Θα θυμηθώ την αγαπημένη μου φράση του αγαπημένου μου Oscar Wilde: “Το να ζεις είναι το πιο σπάνιο πράγμα στον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά υπάρχουν…”
Αμπαζής:
Κοινοί κώδικες που συνοψίζονται ως εξής: Συνδιαλέγομαι, συνυπάρχω, επικοινωνώ, πειθαρχώ, εμπιστεύομαι – και όλα αυτά με το χιούμορ που ορίζει έναν έξυπνο καλλιτέχνη!
Ψευδαίσθηση:
Ερώτημα: Τι είναι πραγματικότητα και τι ψευδαίσθηση; Ζούμε στην πραγματικότητα; Αντιλαμβανόμαστε το εδώ και τώρα; Βιώνουμε τις αισθήσεις μας; Ή αφήνουμε τα θέλω μας να μας οδηγούν σε μία ψευδή αίσθηση της πραγματικότητας; Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι η ψευδαίσθηση, τις περισσότερες φορές, πυροδοτεί την Τέχνη….
Ωραίες συνεργασίες:
Οι ωραίες συνεργασίες ορίζονται από το κατά πόσο μπορούμε να υπερβούμε το ‘’εγώ’’ μας. Όταν καταφέρεις να το υπερβείς , ξεπερνάς τον ίδιο σου τον εαυτό και γίνεται σημαντικότερη η κάθε συνεργασία. Είναι μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας, μια αναμέτρηση με το ‘’είναι’’ μας.
Μαύρο νερό:
Το μαύρο νερό είναι το νερό από τον υπόνομο, το βρόμικο. Είναι το νερό της διαφθοράς, του ξεπουλήματος, ενός πολιτικού συστήματος που διψά για εξουσία και κέρδος. Το νερό, όμως, είναι επίσης αυτό που τρέχει γάργαρο. Είναι ένα αγαθό της φύσης που ανήκει σε όλους, σε όλη την ανθρωπότητα.
Αφορμή για το έργο της Γέλινεκ ήταν το σκάνδαλο της Ίμπιζα.
Ο αντικαγκελάριος του Αυστριακού ακροδεξιού κόμματος, ο Στράχε, συναντάει σε μία βίλα στην Ίμπιζα της Ισπανίας κάποια κληρονόμο ενός Ρώσου ολιγάρχη. Εκείνη υπόσχεται να χρηματοδοτήσει το κόμμα του για να κερδίσει τις εκλογές, και εκείνος της προσφέρει για αντάλλαγμα πολλά δημόσια έργα της χώρας του. Το συμβάν αυτό βιντεοσκοπείται κρυφά, όπου και κάποια στιγμή βγαίνει στη φόρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσει ο Στράχε τις εκλογές και να γίνει αυτό το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών.
Η Γέλινεκ, κατά τον προσφιλή της τρόπο, εμπνέεται από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Στην περίπτωση του Μαύρου Νερού, εμπνέεται από την τραγωδία ‘’Βάκχες’’ του Ευριπίδη.
Επίσης, η Γέλινεκ δεν χρησιμοποιεί ποτέ την κλασική θεατρική δραματουργία.
Η δραματουργία που έγινε από την Έλσα Ανδριανού αφορά τους εξής ρόλους: Πρώτον εμφανίζεται επί γης ένας νέος Θεός, ο οποίος θέλει να οδηγήσει τα πάντα στη βία και στην απόλυτη καταστροφή. Προσπαθεί να σαγηνεύσει έναν πολιτικό, ο οποίος τον ακολουθεί. Έτσι, η βία που ήδη υπάρχει, παίρνει ακόμη μεγαλύτερες και πιο συγκεκριμένες διαστάσεις. Με την καθοδήγηση του νέου Θεού, τα πάντα οδηγούνται στην καταστροφή. Η ανατροπή στην παράστασή μας έρχεται στο τέλος, όπου το νέο αίμα σκοτώνει, εντός εισαγωγικών, όλο αυτό το κομμάτι που έχει φέρει ο νέος Θεός, δηλαδή την ίδια τη βία, και προτείνει έναν άλλο κόσμο.
Βλέπουμε εδώ ότι αυτός ο ονομαζόμενος νέος Θεός χρησιμοποιεί φανατισμένους ανθρώπους για να οδηγήσει τον κόσμο στη βία.
Έλληνες και ξένοι συγγραφείς :
Έλληνες: Ανδρέας Μήτσου, Σωτήρης Δημητρίου, Σώτη Τριανταφύλλου, Χρήστος Χωμενίδης.
Ξένοι: Κλαρίσα Λίσπεκτορ, Φιλίπ Ροφ, Ζοζέφ Αντράς, Έντουαρντ Λουί.
Χυδαιότητα:
Υπάρχουν σήμερα πολύ χυδαίες συνθήκες και πολλοί χυδαίοι άνθρωποι. Για εμένα, το πιο επικίνδυνο από όλα είναι η χυδαιότητα που εισβάλλει ύπουλα στη ζωή μας, η χυδαιότητα που δεν είναι ορατή.
Κυνισμός:
Είναι το όπλο της ανασφάλειας. Προκύπτει όταν θέλουμε να κρύψουμε το φόβο μας.
Όρια:
Τα όρια δεν αναγνωρίζονται πια σήμερα, φοβάμαι…
Υπομονή και ισορροπία:
Μπορείς να κάνεις υπομονή για να αποκτήσεις ισορροπία, για να είσαι ισορροπημένος. Υπομονή σημαίνει υπομένω. Άρα, μένω στην ίδια στάση, δεν δρω. Όταν απέχεις από την δράση, τίποτα δε μπορεί να είναι ισορροπημένο…
Ρόλοι
Οι αγαπημένοι μου ρόλοι, νομίζω, είναι αυτοί που δεν έχω παίξει ακόμη και ελπίζω να παίξω. Ωστόσο, ο Ζιλ και η νύχτα, η Μάρθα, η Lady, η Μερτέιγ, η Ραραού, η Κλυταιμνήστρα και η Αντιγόνη θα με ακολουθούν πάντα.
Σχόλια για αυτό το άρθρο