Γράφει, σκηνοθετεί, είναι ηθοποιός, ίδρυσε το Θέατρο Παραμυθίας, την πρώτη πειραματική σκηνή που δημιουργήθηκε στον Κεραμεικό συμβάλλοντας ουσιαστικά στη πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “Ο θεός του φόβου”. Η αντισυμβατική και πολυτάλαντη Αλμπέρτα Τσοπανάκη, έχει αφοσιωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην τέχνη της και την υπηρετεί με πάθος και ζήλο. Έχει ξεχωρίσει στο θεατρικό χώρο, τόσο για τα έργα που έχει γράψει όσο και για τις παραστάσεις που έχει σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστεί. Με αφορμή το βιβλίο της “Ο θεός του φόβου” που θα παρουσιαστεί διαδικτυακά την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 7μμ ( με ελεύθερη είσοδο στο https://meet.jit.si/securefreespeechsecureourfreedom) μίλησα μαζί της για όλα. Της εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο και να την απολαύσουμε μελλοντικά στη σκηνή ως Μπλανς, ένα ρόλο που έχει απωθημένο. Η χαρισματική Αλμπέρτα Τσοπανάκη από το Α ως το Ω
Αλμπέρτα Τσοπανάκη: Αντισυμβατική, ανατρεπτική, διφορούμενη, αυτοσαρκαστική, φιλόζωη.
Βιβλίο: Στίβος για πολλαπλή αναζήτηση. Παιχνίδι της διάνοιας για όσους το επιζητούν. Αναπάντεχα μεγάλα ταξίδια σε κάθε επίπεδο. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου (μετά τον σκύλο). Κυκλοφορεί το πρώτο μου μυθιστόρημα “Ο θεός του φόβου” ετοιμάζεται το δεύτερο που απευθύνεται σε παιδιά ΄΄ Ο ανθρωπάκος το δελφίνι ταξιδεύουν στην Απεραντοσύνη του Κόσμου΄΄ ολοκληρώνω το τρίτο ΄’Βασίλισσα Λουλουδιών΄΄ ενώ ένας τόμος με δέκα μου θεατρικά έργα κυκλοφορούν ήδη από τις εκδόσεις Οδός Πανός .
Γεννήθηκα: Στην πόλη όπου και ο ήρωας Ηετίων …Δηλαδή στον Πειραιά
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ: Έκανα την διασκευή του αθάνατου κλασικού έργου του Ιουλίου Βερν 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα και το σκηνοθέτησα το 2005 για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής όπου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Θα ξαναπαρουσιαστεί ύστερα από 16 χρόνια στο Θέατρο Παραμυθίας. Πάντα επίκαιρος ο Ιούλιος Βερν προφήτευσε την παγκόσμια καθίζηση της οικονομίας (βλέπε τίτλο). Επίσης εάν ζούσε ο πλοίαρχος Νέμο θα εξαιρείτο από τη μάσκα του κορωνοϊού (φορούσε μόνιμο σκάφανδρο)
Εγκλεισμός: Κανένα σχόλιο εφόσον γίνεται για υγειονομικούς λόγους και επιβίωση του πληθυσμού ( ψυχοσωματική κατάσταση των πολιτών: Hannibal Lecter)
Ζήλος: Με διακρίνει σε ότι καταπιάνομαι από το Α έως το Ω του κάθε πονήματος μου
Ηθοποιός: Εκείνος ο άνθρωπος που φωτογραφίζει τις στιγμές συναισθημάτων και καταστάσεων των διαφόρων ρόλων που υποδύεται και τους αποδίδει με βάση τον προσωπικό του ψυχισμό, τα βιώματά του και τη δυναμική του, με μία διαφορά από τους υπόλοιπους ανθρώπους ότι ο ηθοποιός πάντοτε κρίνεται και αξιολογείται.
Θέατρο Παραμυθίας: Η πρώτη πρωτοποριακή και πειραματική σκηνή νέων που ιδρύθηκε στην περιοχή του Κεραμεικού το 1995, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής που σήμερα αποτελεί το Οff Broadway της Αθήνας. Έχει φιλοξενήσει δεκάδες Νεοελληνικά θεατρικά σχήματα και έργα, τόσο νεοελληνικά όσο και από το παγκόσμιο δραματολόγιο, ενώ το Θέατρο Παραμυθίας από τη λειτουργία του έως σήμερα, εκτός του ότι φιλοξενεί καταξιωμένους δημιουργούς, είναι φυτώριο νέων καλλιτεχνών που στην συνέχεια ξεχώρισαν και διακρίθηκαν στο χώρο της τέχνης του πολιτισμού και του θεάτρου. Κάθε χρόνο από τη λειτουργία του μέχρι σήμερα πραγματοποιεί πρωτοποριακά θεατρικά φεστιβάλ όπως το φεστιβάλ πρωτοπορείν – έργων τρόμου- θεατρικών μονόπρακτων – φεστιβάλ νεοελληνικών έργων- χοροθέατρο και το πρώτο πανελλήνιο φεστιβάλ παραμυθιού κοινωνικού χαρακτήρα όπου θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα και Κύπρο οι οποίες συμμετέχουν στο φεστιβάλ παραμυθιού, στη συνέχεια επισκέπτονται ιδρύματα της επιλογής τους που νοσηλεύουν και φιλοξενούν παιδιά με προβλήματα και τους στερείται η δυνατότητα μετάβασης τους στο θέατρο και δίνουν δωρεάν παραστάσεις στα ιδρύματα αυτά.
Ιδεολογία: Όσο λιγότερο αναλύουμε αυτή τη λέξη τόσο το καλύτερο. Μεταβλητή ιδεολογία. Η αργυρώνητη ιδεολογία, η συμφεροντολογική ιδεολογία και τέλος η πάππου προς πάππου κληρονομική ιδεολογία. Συνεπώς απορρίπτω τη λέξη ιδεολογία ως ασταθή…
Κινηματογράφος: Ασυναγώνιστη τέχνη, μαγική. Έχουν γυριστεί αριστουργηματικές ταινίες στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Σήμερα ο κινηματογράφος παγκοσμίως φυτοζωεί εκπνέοντας. Ίσως και να εξαφανιστεί μέσα στο χρόνο όπως οι δεινόσαυροι.
Λατρεία έχω: Σε ό,τι προωθεί ή επιμελείται τη φύση . Στην ελεύθερη έκφραση και βούληση και στο ανηλεές κυνηγητό όσων ασκούν bullying ή παρενόχληση.
Μούσμουλα FM : Νεανική τηλεοπτική σειρά για την ΕΡΤ που έγραψα 26 επεισόδια. Και δεν είναι μόνο αυτή: Άκρως κουφό κολλέγιο, 26 επεισόδια νεανική σειρά με μεγάλη τηλεθέαση για το Mega, έγραψα τα επεισόδια και συμμετείχα. ΄΄ Εσύ αποφασίζεις ‘’ στο Mega Channel με παρουσιαστή τον Γιάννη Βούρο έγραψα κάποια αυτοτελή επεισόδια. Έγραψα κείμενα για την τηλεοπτική σατιρική εκπομπή του Mega, παραγωγή Άνωσης ΄΄ Απίστευτα κι όμως ελληνικά” με τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Σάκη Μπουλά. “Εκδίκηση” 26 επεισόδια για την ΕΡΤ. επεισόδια για τη σειρά του Star “Γενιά των 40”, τηλεταινίες για την ΕΡΤ (Μου φαίνεται πως, 5 παρά 10, Γυναίκα στο φως, Το σπίτι στο τέλος του δρόμου κ α). Επίσης ντοκιμαντέρ για την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών “Ες αύριον τα σπουδαία”
Νέα γενιά (ηθοποιών-σκηνοθετών): Καλλιεργημένοι, ενημερωμένοι, συνεπείς, τεχνοκράτες , ονειροπόλοι με ωραίες ιδέες. Αυτό το ευχάριστο τοπίο λουλουδιών, ξεχνιέται πολλές φορές να ποτιστεί από την πολιτεία, αγνοείται και καταλήγει να μαραίνεται.
Ξεχνιέμαι όταν: Γράφω, διαβάζω, φροντίζω αδέσποτα ζώα, ταξιδεύω και μιλάω με τους φίλους μου.
Ο Θεός του φόβου: Προσπαθεί να επαναδομίσει με συνεχείς ανατροπές, μία δήθεν συμβατική κοινωνία, αλλά κατ’ ουσίαν τραγελαφική, άναρχη και αυτοκαταστροφική.
Παιδική σκηνή: Παραμύθι χωρίς όνομα (έκανα την απόδοση σε θεατρικό έργο από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα), μουσική θεατρική παράσταση για σχολεία “Γάτος θρίλεράτος”, “Η μαγεία των παιχνιδιών”, ένα ταξίδι σε αυτοσχέδια παιχνίδια μέσα στο χρόνο.
Ρόλος (απωθημένο): Μπλανς Ντιμπουά στο “Λεωφορείο ο Πόθος” του Τενεσί Ουίλιαμς
Σεμνοτυφία: Ό,τι εκφράζεται αντί άλλου αποτελεί νοσηρότητα.
Τα θεατρικά: Κυκλοφορούν 10 θεατρικά μου έργα από τις εκδόσεις Οδός Πανός: ‘’Τρεις Πράξεις για τον Έρωτα΄΄ Κόλαση- Κορίτσι Γυναίκα Ερωμένη Μαμά- Domino Crime- 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα του Ιουλίου Βερν (έχω κάνει την απόδοση σε θεατρικό), Το τραγούδι του νεκρού αδελφού από τις παράλογες (έχω κάνει την απόδοση σε θεατρικό έργο), Francis- Εννέα βροχές- Δράκουλας (από το βιβλίο του Brown Stoker εμπνεύστηκα και έγραψα το θεατρικό αυτό έργο), 3 D . Και επιπλέον έχω γράψει θεατρικά: Αυτός που ξέχασε να κλείσει τη βρύση πριν πεθάνει, Έλα όπως είσαι, Παραμύθι χωρίς όνομα (της Πηνελόπης Δέλτα, απόδοση σε θεατρικό), Το κουμπί- homo sapiens- γυαλιά στην άμμο- Κόκκινα χείλη- Το Χρονικό της πάνινης παντόφλας- Το φάντασμα της φαντασίας μου- Η Αεροσυνοδός, και πολλά άλλα.
Υστεροφημία: Είναι ανάλογη όχι με το έργο κάποιου αλλά με το επίπεδο και το ήθος αυτών που θα τον αξιολογήσουν.
Φράνσις: Μία μεταμεσαιωνική κοινωνία με αδιαφορία για την ισόνομη και ελευθεροδιανοητική οντότητα των μελών της, που αδιαφορεί για την έκφραση της ανθρώπινης βούλησης και σκέψεις των μελών της, οδηγεί την διαφορετικά σκεπτόμενη και ενεργούσα Francis στην ατομική της εξιλέωση-ως διαφοροποιημένης, άρα απόβλητης και μη επιθυμητής. Η εξιλέωση αυτή με τα τότε επιστημονικά μέσα μεταφράζεται σε προσθήκη αλκοόλης στον εγκέφαλο της (λοβοτομή) και εγκλεισμό της σε ψυχιατρικό άσυλο . Συνεχής ακροβασία επί ξηρού ακμής , οριακή φόρτιση του ρόλου, κοινό που συμμετείχε με συγκινησιακή έξαρση, αγαπημένος μου ρόλος η Frances Farmer, σταρ του αμερικανικού κινηματογράφου η οποία αντιστάθηκε στο σύστημα και οδηγήθηκε βίαια σε ψυχιατρικά άσυλα όπου και λοβοτομήθηκε. Άναρχη, αντισυμβατική , παραβολικά αληθινό στο τι μπορεί να κάνει μία δημοκρατική κοινωνία σε πιθανούς ή ανένταχτους “εχθρούς της” . Συμπλήρωσε τριετή σεζόν και θα επαναληφθεί.
Χρήμα: Διαβρώνει όλους τους θεσμούς. Απελευθερώνει απόλυτα τις επιλογές. Αν το χειρίζονται σωστά μπορεί να κάνει και κοινωνικό έργο, όπως και την αμερικανική έκφραση the freedom
Ψέματα: Απροσδιόριστο …υποψήφιοι αυτόχειρες έχουν σωθεί με ψέματα. Πολιτικοί έχουν εκλεγεί με ψέματα.
Ωραία ζωή: Ο κάθε δημιουργός να βιοπορίζεται από το έργο του και να μην κάνει πάρεργο για να επιβιώσει.
Σχόλια για αυτό το άρθρο