O Cartoon Dandy αποδομεί τους Ελληνες Φάσιον Μπλόγκερς διαμέσου Vice.com.
Fashion bloggers. Μία κοινωνική ομάδα που εμφανίστηκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και συχνά αναπολούμε τις μέρες που αγνοούσαμε την ύπαρξη της. Και πριν προλάβουν όλοι (μετά την ανάγνωση του κειμένου ελπίζω), να με κατηγορήσουν ότι λειτουργώ ισοπεδωτικά για το σύνολο των fashion bloggers, πρέπει να παραδεχτώ πως υπάρχουν και εξαιρέσεις στο παρακάτω μοντέλο που θα αναλύσω, οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα και δεν έχoυν κανένα ενδιαφέρον ή fun για να σχολιάσουμε. Oπότε θα καταπιαστούμε με την υπερβολική, φαντασιωσική εκδοχή του Έλληνα fashion blogger που, βέβαια, δεν απέχει και πολύ από την πραγματική.
Αντί να υποπίπτουμε στην παρελθοντολαγνεία και να νοσταλγούμε τα ξέγνοιαστα και αθώα (sic) χρόνια της μόδας πριν τους fashion bloggers, μπορούμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε συναισθηματικά τη σύγχρονη μάστιγα του fashion blogger με προσεκτική παρατήρηση και ανάλυση των τετριμμένων συμπεριφορών. Αποδομώντας τη διαδικτυακή παρουσία των αυτοαποκαλούμενων fashion gurus, που είναι πιο προβλέψιμοι και από τους ρόλους του Sylvester Stalone ή τα αυτοσαρκαστικά αστεία της Κατερίνας Ζαρίφη, μπορούμε όλοι να βλέπουμε με μεγαλύτερη ανοχή και συμπάθεια τους αρκετά εκνευριστικούς fashionistas της διπλανής πόρτας. Ας μπούμε όμως στο ψητό για να ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε φορά που ανοίγουμε ένα τυχαίο link στο facebook.
Ο Έλληνας fashion blogger είναι το φασιονίστικο ισοδύναμο των μοντέλων καταλόγων από τα 90s που η ιστορία έχει πλέον ξε(πε)ράσει. Έχει συγκεκριμένα θέματα στις φωτογραφίες, που σχεδόν πάντα σημαίνει ένα πορτρέτο του με ρούχα από megabrands που φοράμε όλοι μας ούτως ή άλλως, τα οποία έχουν συνδυαστεί ατάκτως και, πάντως, όχι ευφάνταστα, σε ένα στυλιστικό τουρλουμπούκι που δεν το λες high fashion και δεν το λες απαραίτητα και στυλάτο. Οι πόζες είναι σταθερά οι ίδιες που βρίθουν στις Tyra Banks αναφορές και μαρτυρούν πως μάλλον τα μοντέλα-bloggers έχουν δει και τους 21 κύκλους του America’s Next Top Model. Και εμείς, αλλά δεν το κάνουμε θέμα. Το σκηνικό είναι με μαθηματική ακρίβεια ένα εστέτ -λέμε τώρα- πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι του blogger αν δεν έχει χρόνο ή κάποια τουριστικά μνημεία της πόλης που αποκτούν άλλη αξία μετά τη φωτογράφηση τους από τον τάδε ή τον δείνα blogger. Μια μικρή περιήγηση από ιστότοπο σε ιστότοπο θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι η παραπάνω αισθητική επιλογή είναι μια βαρετή μανιέρα που η λέξη ρεπλίκα είναι η μόνη που μπορεί να χαρακτηρίσει.
Σχόλια για αυτό το άρθρο