Η Κατερίνα Κίτσου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο δίπλωμα άρπας το πήρε με άριστα παμψηφεί και βραβείο από το Κ.Ω.Θ. Συνέχισε στη Musikhochschule της Κολωνίας, στην τάξη της Han-An Liu παίρνοντας δίπλωμα και Konzertexamen με Άριστα. Επίσης, σπούδασε μουσική δωματίου στο Rotterdams Akademie, με τον Vladimir Mendelssohn. Παράλληλα σπούδασε βιολί και έχει δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί. Υπήρξε υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος και του Ο.Μ.Μ.Α. Παρακολούθησε σεμινάρια με τους: Roncea, Kondonassis, Pascuali, Storck, Moretti, Boden και Mathieu. Επίσης παρακολούθησε σεμινάρια Baroque τραγουδιού με την Νάντια Φιόρου. Σήμερα συνεχίζει με την Βίκυ Αλμαζίδου την αναζήτησή της στο jazz τραγούδι. Βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό Άρπας “Associazione Rovere d’Oro” στην Ιταλία. Συμμετείχε στα φεστιβάλ Δημητρίων, «Incontri Musicali d’ Estate» στη Σικελία, Musik Triennale, ″St. George International Festival of music″, MIK Festival Korca ως σολίστ σε κοντσέρτα και έργα μουσικής δωματίου, καθώς και σε παραγωγές του Ο.Μ.Μ.Θ., Ο.Μ.Μ.Α., Κ.Θ.Β.Ε. Το 2013 συνέπραξε ως σολίστ με τους «ORPHEUS SOLOISTS» το έργο του G.Menotti Triplo concerto a tre, με την Κ.Ο.Θ. Ως σολίστ συνέπραξε επίσης με την Σ.Ο.Δ.Θ. και την Ε.S.O. Μεταξύ των καλλιτεχνών που συνεργάστηκε είναι οι: Vl. Mendelssohn, P. Jundt, K. Nikkanen, S. Numata, C. Henkel, M. Jin, Duo Porfiris – Mueller, Amiche Quartet, Eira Lynn Jones. Έδωσε συναυλίες σε Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Βέλγιο, Αγγλία, Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο και Ελλάδα. Συνεργάστηκε με τους μαέστρους: Eötvös, Luig, Wagner, Stockhammer κ.ά. Ήταν μέλος επιτροπής στους διαγωνισμούς “Jugend Musiziert” και “Musizierende Jugend im Rhein – Sieg – Kreis” και από το 2012 αποτελεί τακτικό μέλος της επιτροπής στο Διαγωνισμό των «ORPHEUS SOLOISTS». Ηχογράφησε για την W.D.R. καθώς και τα έργα των G. Pierne – Concerto for harp, H. Purcell – Ground for solo harp, Eug. Bozza – Atmospheres. Το 2011 κυκλοφόρησε το CD “Ομήρου Οδύσσεια” σε μουσική Ν. Καραντζή, με συμμετοχή της. Από το 2004 είναι μέλος της Ορχήστρας Δωματίου «ORPHEUS SOLOISTS» και συνεργάζεται τακτικά από το 2005 με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/νίκης. Από το 2014 συνεργάζεται και με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ως Α’ και Β’ Κορυφαία. Ξεκίνησε να διδάσκει άρπα στο ΚΩΘ από το 2006 και στο ΣΩΘ από το 2016. Από το 2020 ξεκίνησε νέο τμήμα άρπας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου και διδάσκει. Από το 2012 δίνει master classes στην άρπα στο ″St. George International Festival of music″. Το Μάιο του 2017, είχε πρόσκληση από το Royal College of Manchester για master class. Τον Ιούλιο του 2018, προσκλήθηκε να διδάξει σε master class από το 5th International Summer Harp Academy στη Βουλγαρία.
Η Κατερίνα Κίτσου, το 2013, δημιούργησε τις ″PerHarps″ , με μέλη τις μαθήτριές της και έργα που στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε προσωπικές της διασκευές και συνθέσεις, που άρχισαν να εκδίδονται στο εξωτερικό. Οι PerHarps είναι το μοναδικό σύνολο από άρπες σε όλη την Ελλάδα, το οποίο έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις και έχει καταφέρει να κάνει γνωστή την άρπα με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο, με πρόσφατη παρουσία στο Φεστιβάλ Επταπυργίου. Κατά τη δύσκολη περίοδο του COVID-19 δημιουργήθηκε μια ορχήστρα ″So far so close call to the h-Ar…ps″ απο 73 αρπίστες 26 εθνών με έδρα την Ιταλία, της οποίας υπήρξε μέλος της σε πολλά διαδικτυακά project της. Το καλοκαίρι του 2022 κυκλοφόρησε σε μουσικές πλατφόρμες το τραγούδι ″Le Lendemain″ και σε πρωτότυπη μουσική του Δημοκράτη Παπαϊωάννου.
-Είστε αρπίστρια, μουσικός ορχήστρας, καθηγήτρια άρπας στο ΚΩΘ, ΠΑΜΑΚ και ΣΩΘ. Έχετε την καλλιτεχνική διεύθυνση/επιμέλεια του μοναδικού harp ensemble στην Ελλάδα ‘’PerHarps’’. Μιλήστε μου για το άκρως ενδιαφέρον επάγγελμά σας, σπάνιο και παράλληλα μοναδικής αισθητικής.
Μάλλον ανήκω στους ανθρώπους που έχουν το προνόμιο να κάνουν επάγγελμα αυτό που είναι ταγμένοι να υπερασπίσουν με όποιο κόστος. Η άρπα στη ζωή μου ήρθε χωρίς να είναι δική μου επιλογή, όμως από δική μου επιλογή έμεινε. Το να ακολουθήσω την πορεία της ‘’μουσικής ζωής’’ ήταν κάτι που δεν χρειάστηκε ποτέ να σκεφτώ για να αποφασίσω, παρόλο τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν.
Προσπάθησα, από την στιγμή που επέστρεψα από τις σπουδές μου στο εξωτερικό, να εξελίξω και να προωθήσω την άρπα ως ένα όργανο το οποίο θα έχει την απήχηση που του αξίζει. Μέσω λοιπόν της διδασκαλίας ως αρπίστρια, μουσικός ορχήστρας και μουσικής δωματίου, άρχισα να βλέπω ότι η Ελλάδα χρειάζεται να γνωρίσει με μια άλλη οπτική την άρπα και τις δυνατότητές της. Έτσι δημιούργησα από το 2013 το μοναδικό harp ensemble στην Ελλάδα τις ‘’PerHarps’’ με ευρύ ρεπερτόριο – από baroque, κλασική, παραδοσιακή, κινηματογραφική μουσική, pop και rock – ώστε να έχει θέση σε κάθε μουσικό στερέωμα, όχι μόνο στην εποχή του ιμπρεσιονισμού ή σε κέλτικες παρτιτούρες που την χαρακτηρίζουν.
Μέσα από το harp ensemble, διασκευάζοντας κομμάτια, άρχισα να γράφω την δική μου μουσική, Έτσι ανακάλυψα έναν καινούριο κόσμο έκφρασης , πολύ γοητευτικό.
- Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς…
Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς χιούμορ, χαμόγελο, ήλιο, φωτεινές ιδέες, και στιγμές, αισθητική και δημιουργικότητα.
- Πού ξοδεύεις τα χρήματά σου;
Προσπαθώ να ξοδεύω τα χρήματά μου για ανθρώπους, ταξίδια και πράγματα που θ’ αγαπήσω κ θα με κερδίσουν.
- Ποια είναι η χειρότερη συνήθειά σου;
Νομίζω ότι η χειρότερη συνήθειά μου είναι να υπεραναλύω τα πάντα! Δεν περνά τίποτα απαρατήρητο! Επίσης συνηθίζω να φέρνω στα όρια το πρόγραμμά μου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσωπικός χρόνος ελεύθερος…πράγμα που άρχισα να το διορθώνω. Για το πρώτο, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει σύντομα!
- Ποια είναι η συνήθεια που απεχθάνεσαι στους άλλους;
Κάτι που απεχθάνομαι στους άλλους είναι η στασιμότητα. Να μην εξελίσσονται οι άνθρωποι γενικότερα, σε οποιοδήποτε επίπεδο, προσωπικό, επαγγελματικό, κοινωνικό, πνευματικό.
- Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;
Την καλύτερη συμβουλή μού την έχουν δώσει εδώ και πολλά χρόνια, την οποία ακόμη προσπαθώ να την υιοθετήσω : ‘’Μάθε να λες ευχαριστώ, όταν σου λένε θετικά σχόλια!’’.
- Ποια θεωρείς την πιο υπερκτιμημένη αρετή;
Η αυτοθυσία, θα έλεγα πως είναι μια υπερεκτιμημένη αρετή. Από πού ξεκινά και πού τελειώνει; Ποιά τα όριά της; Πώς να προσφέρεις, αν θυσιαστείς, χάνοντας εντελώς τον εαυτό σου;
- Τι κάνεις για να χαλαρώσεις;
Μ’ αρέσει να χάνομαι σε ταινίες… να σκέφτομαι πώς έχουν δημιουργηθεί… Διαφορετικά, οι συναντήσεις με δικούς μου ανθρώπους είναι λυτρωτικές…συζητήσεις που τις περισσότερες φορές οδηγούν σε αδιέξοδο, αλλά εκεί βρίσκεται όλη η ομορφιά…
- Τι θα άλλαζες στη Θεσσαλονίκη;
Η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα φόντα να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο. Έχει υλικό που μπορεί να το υποστηρίξει. Της λείπει μια Λυρική σκηνή σίγουρα κ όχι μόνο! Να δημιουργηθούν συναυλιακοί χώροι που θα υποστηρίζουν τα σύνολα της πόλης μας, αλλά και φιλόξενοι προς όλους τους καλλιτέχνες με σωστές υποδομές εξ αρχής. Από πρακτικής πλευράς, ευχή μου θα ήταν να κυκλοφορώ σε μια πιο καθαρή πόλη. Ένα μεγάλο ναι στο street art και ένα μεγάλο όχι για όλα τα υπόλοιπα που δεν αποτελούν τέχνη. Ζούμε σε μια πανέμορφη πόλη, που πρέπει να τη φροντίσουμε. Ας αρχίσουμε να αναδεικνύουμε τις όμορφες γωνιές της!
- Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;
Το motto μου στη ζωή είναι αυτό το ίδιο που μοιράζομαι με τους μαθητές μου: Πες μια ιστορία…. τη δική σου ιστορία, είτε είναι μέσα από τη μουσική, είτε μέσα από την ίδια τη ζωή.
- Τρία πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη;
Με κάνει ευτυχισμένη μια δική μου πολύτιμη, εσωτερική στιγμή πάνω στη σκηνή που μοιράζομαι. Ένα όμορφο ταξίδι γεμάτο εικόνες, νέες κουλτούρες, σε τόπους με διαφορετική αρχιτεκτονική που με βάζουν σε μια άλλη σφαίρα πραγματικότητας. Και φυσικά η οικογένειά μου με τις δύσκολες, αλλά συνάμα ευχάριστες στιγμές που ανακαλύπτω μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα τη ζωή.
Σχόλια για αυτό το άρθρο