Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μία από τις πιο χρυσές περιόδους του με ονόματα θρύλους, καταξιωμένους σκηνοθέτες και σημαντικούς θεατρανθρώπους και από τα πρώτα της κιόλας βήματα έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους κλασικού ρεπερτορίου, χάρις στα ευρέα εκφραστικά μέσα που διαθέτει, το ταλέντο της αλλά και τις ποιοτικές της επιλογές που καθόρισαν την πορεία της και με τις οποίες πορεύεται μέχρι σήμερα. Η αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνικής αξίας ηθοποιός και σκηνοθέτις Πέπη Οικονομοπούλου – με σπουδές επάνω στο αντικείμενό της στο εξωτερικό- συνεχίζει να δίνει δυναμικό παρών στα καλλιτεχνικά δρώμενα με τις επιλεγμένες δουλειές στις οποίες πρωταγωνιστεί η ίδια, σκηνοθετεί ή συνεργάζεται. Από το 1982, μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου, ίδρυσε το θίασο ”Καθρέφτης” και εκεί αποτυπώνεται σαν τον καθρέφτη όλη η μεστή και ουσιώδης δουλειά της. Την θαυμάζω, την εκτιμώ και της δίνω τα εύσημα γιατί κοσμεί και λαμπρύνει το θέατρο και είναι μία από τις άξιες εκπροσώπους του! Τη φετινή σεζόν πρωταγωνιστεί στο καθηλωτικό έργο του αιρετικού Ζαν Ζενέ ”Το μπαλκόνι” στο φιλόξενο χώρο και πολιτιστικό πυρήνα Studio Κυψέλης του Γιώργου Λιβανού, σε σκηνοθεσία δική του. Μια παράσταση η οποία σπάει κόκαλα και πρέπει να τη δείτε οπωσδήποτε! Η ηθοποιός γέννημα θρέμμα του σανιδιού και εμπνευσμένη σκηνοθέτις Πέπη Oικονομοπούλου από το A ως το Ω.
Αναμνήσεις θεατρικές: Αν και προτιμώ να κοιτάζω μπροστά, αφού με ρωτάτε έριξα μια ματιά στο παρελθόν… Μου ήρθε αμέσως στο νου το Θέατρο Τέχνης, όπου γαλουχήθηκα, το Κ.Θ.Β.Ε. όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω κλασσικούς ρόλους, ο Κούρκουλος που με εμπιστεύτηκε να σταθώ δίπλα του, η Πολωνία όπου σπούδασα σκηνοθεσία, ο ‘’Καθρέφτης’’ ο πειραματικός θίασος που ιδρύσαμε με τον Δημήτρη Οικονόμου όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω τις πνευματικές μου ανησυχίες, μεταφράζοντας, σκηνοθετώντας , παίζοντας στο Θέατρο Οδού Αντιοχείας, 28 χρόνια επιχορηγούμενοι από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Βάθος: Στην προκειμένη περίπτωση το πρώτο που μου έρχεται είναι η κάθετη ανάγνωση των ρόλων.
Γενική δοκιμή: Μια παράσταση χωρίς τον τρίτο παρτενέρ μας, το κοινό.
Διανοούμενος: Προκαλεί την εκτίμηση και το σεβασμό αρκεί να μην μένει στη διανόηση αλλά να ζει τη ζωή και τις αισθήσεις του.
Ζωή: Σου γίνεται συνήθεια αλλά τελειώνει σύντομα…
Ηθοποιός: Ένας άνθρωπος πολύ πλούσιος μέσα του. Ζει τις ζωές πολλών ανθρώπων στη σκηνή αλλά κι εκεί μέχρι να πέσει η αυλαία.
Θέατρο: “Θέατρο ειν’ ο κόσμος όλος” (Σαίξπηρ). Αλλά αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει το δικό μας θέατρο. Το Studio Κυψέλης!
Ίταμος: Για να το πω λαϊκά ο ξερόλας. Ε, υπάρχουν και χειρότερα…
Κ.Θ.Β.Ε: Θέατρο ρεπερτορίου. Έχουν γίνει και γίνονται εκεί πολύ σπουδαίες παραστάσεις. Ένα κόσμημα για τη Βόρεια Ελλάδα!
Λέξεις: Με καλύπτει μια φράση από την ‘’Καρτελοθήκη’’ του Ρουζέβιτς: “Το πιο σημαντικό δεν μπορεί να ειπωθεί ποτέ”
Μανιέρα: Προσπαθούμε να την αποφύγουμε αλλά κάποιες φορές είναι ανέφικτο.
Νέα γενιά ηθοποιών: Άξια ,καταρτισμένη, εργατική αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι…
Ξένος συγγραφέας: Ζαν Ζενέ : ’’Κακοποιός για την κοινωνία που τον φυλάκισε, άγιος για τον Σαρτρ που τον αποφυλάκισε, τεράστιο ταλέντο για τους θαυμαστές του, ο Ζενέ εξακολουθεί να μαγνητίζει, κουβαλώντας την ακαταμάχητη γοητεία της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού’’…
Ομοψυχία: Κάτι αναγκαίο σε μια ομαδική δουλειά που είναι το θέατρο.
Παράσταση: Η παράστασή μας είναι ακριβώς αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και ομοψυχίας!
Ρόλοι: Το έργα έχουν υπέροχους ρόλους που δίνουν την ευκαιρία στους ηθοποιούς να απογειωθούν.
Συμβολισμοί: Εδώ θα μπορούσε να σας μιλήσει ο Γιώργος Λιβανός για το γραμμικό συμβολισμό.
Το μπαλκόνι: Το έργο του Ζενέ είναι ακόμα πρωτοποριακό. Είναι ανατρεπτικό, τολμηρό, επίκαιρο . Δίνει την ευκαιρία στους συντελεστές να ερμηνεύσουν κάτι πολύ μεγάλο.
Υστεροφημία: Θα είχε νόημα αν το σύμπαν ήταν αιώνιο… Έχει ,όμως κι αυτό διάρκεια ζωής. Οπότε, χρόνος…
Φως: Σύμβολο ζωής!
Χρόνος: Τρέχουμε πίσω του, τρέχουμε να τον προλάβουμε , όμως, ότι και να κάνουμε, ο χρόνος κυλάει με τους δικούς του ρυθμούς και είναι αμείλικτος…
Ψυχή: Ελπίζω να υπάρχει και να είναι αθάνατη…
Ωραίο φινάλε: Το φινάλε μας είναι υπέροχο! Σε ανεβάζει και φεύγεις ενθουσιασμένος!
Σχόλια για αυτό το άρθρο