Η πρωταγωνιστική θέση που κατέχει χρόνια τώρα δεν της χαρίστηκε τυχαία. Γιατί η χαρισματική Ρένια Λουιζίδου, δούλεψε πολύ από τα πρώτα της βήματα- και εξακολουθεί να δουλεύει πολύ- να εξελίσσεται διαρκώς, και με αυτόν τον τρόπο ανέβηκε στις πρώτες θέσεις. Μορφωμένη με πτυχίο ελληνικής φιλολογίας , τελείωσε τη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος- είναι ένα ακόμη καμάρι της Θεσσαλονίκης – άρχισε να πρωτοπαίζει σε παιδικά θέατρα, σε ομάδες , ώσπου ήρθε το ΚΘΒΕ. Εκεί, αλλά και στο ιδιωτικό θέατρο μετέπειτα, υποδύθηκε σημαντικούς ρόλους του ελληνικού και του παγκόσμιου ρεπερτορίου, καθώς και σε αττικές κωμωδίες . Εν συνεχεία έφυγε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου συνέχισε να ανελίσσεται, ενσαρκώνοντας ρόλους ρεπερτορίου και όχι μόνο, αλλά παράλληλα έκανε πολλά σίριαλ που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και την αγάπησε ο κόσμος και την έβαλε στην καρδιά του. Θα αρκεστώ στο ‘’Καφέ της Χαράς’’ , το οποίο συνεχίζεται συνεχίζει ακάθεκτο τη θριαμβευτική του πορεία- με προχωρημένης ηλικίας τους ήρωες πλέον- και προβάλλεται κάθε Παρασκευή από τον ΑΝΤ1. Δεν μπορώ να μην αναφέρω και κάποιες άλλες επιτυχίες και ερμηνείες της, στον κινηματογράφο όπως η ’’ Πολίτικη κουζίνα’’ μία ταινία τρυφερή που θα μείνει μέσα στις καρδιές μας , η οποία μας χάρισε συγκίνηση και γέλιο και παράλληλα δύο ερμηνείες της τα τελευταία χρόνια στο θέατρο. Στο ‘’ Τίμημα ‘’ του Arthur Miller και στο συγκλονιστικό έργο ‘’The children’’ της Lucy Kirkwood, όπου η καταλυτική ερμηνεία της σε εκείνο το έργο έμεινε χαραγμένη βαθιά στη μνήμη μου αλλά και στο θεατρικό γίγνεσθαι. Η Ρένια Λουιζίδου βρίσκεται στην πιο ώριμη ερμηνευτικά και καλλιτεχνικά στιγμή της καριέρας της. Είναι ως χαρακτήρας, ένας άνθρωπος έξω καρδιά, αψώνιστη, χωρίς έπαρση και βεντετισμούς και αυτό σε κάνει να θέλεις ώρες να συνομιλείς μαζί της, και γιατί έχεις απέναντί σου εκτός από μία ταλαντούχο καλλιτέχνιδα μία ώριμη γυναίκα. Απολαύστε την από το Α ως το Ω.
Ανατροφή: Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία για τον χαρακτήρα του ανθρώπου . Αυτά που μαθαίνουμε στα παιδικά μας χρόνια, χτίζουν το χαρακτήρα μας και μας συνοδεύουν μία ολόκληρη ζωή… Από αυτά καθορίζεσαι…
Βιοπορισμός: Ανάγκη όλων μας …Νομίζω , ότι όλη η ζωή μας είναι μία άσκηση ισορροπίας για να συνδυάσουμε βιοπορισμό και αξιοπρέπεια…
Γενικός εγκλεισμός : Καινούργιο φρούτο, τώρα μας προέκυψε αυτό. Δύσκολο πολύ αναγκαίο, όμως ,και αυτό έχει όπως όλα στη ζωή δύο όψεις αφορμή για ενδοσκόπηση αλλά και μεγάλη δοκιμασία για την ελευθερία μας και τα δικαιώματά μας… Έχουμε υποστεί μεγάλους περιορισμούς, ασχέτως αν όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε γιατί είναι το σωστό. Είναι κάτι αφύσικο αυτό που μας συμβαίνει στον πολιτισμό που ζούμε. Και όταν εννοώ ελευθερία , δεν εννοώ φυσικά, τα μπαρ ,τα κλαμπ και όλα αυτά που έχουν σχέση με τη διασκέδαση.
Διπρόσωπος : Πολύ κακό ελάττωμα, δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση.
Εμπιστοσύνη: Είναι η βάση επάνω στην οποία χτίζονται όλων των ειδών οι σχέσεις, οι φιλικές , οι ερωτικές ,οι επαγγελματικές , οι οικογενειακές, οι κοινωνικές , αν λείπει αυτή δεν μπορούν να ολοκληρωθούν …
Ζωή: Όταν βρίσκεσαι σε κίνδυνο ή όταν τρομάξεις από κάτι επικίνδυνο, τον κορωνοϊό, παραδείγματος χάριν, τότε καταλαβαίνεις την αξία της …Κοιτάμε το παρελθόν ή το μέλλον και δεν βλέπουμε το παρόν. Η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή , το τώρα δηλαδή που λέμε . Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και πρέπει να το φροντίζουμε καθημερινά, είναι το μόνο που μπορείς να ελέγξεις και να την απολαύσεις…
Ηθικές αρχές: Είναι όπως η ανατροφή, ο καθένας μας έχει ένα πυρήνα και κάποιες κόκκινες γραμμές ,είναι το πλαίσιο που δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν δεν υπάρχουν αυτές …Αν και οι ηθικές αρχές έχουν ταυτιστεί με συντηρητισμό , με μία προσκόλληση στο παρελθόν, και ειδικά από την εκκλησία, κακώς, γιατί από τις ηθικές αρχές καταλαβαίνεις την ποιότητα του ανθρώπου…
Θέατρο ή τηλεόραση : Μωρέ θέατρο 100% , γιατί έγινα ηθοποιός, όταν δεν υπήρχε να φανταστείς καν η προοπτική τηλεόρασης . Απλώς , δεν μου αρέσει καθόλου το χούι από την άλλη μεριά να βρίζουμε την τηλεόραση . Γιατί η τηλεόραση έχει μεγάλη δύναμη και εμείς, ειδικά, οι ηθοποιοί έχουμε κερδίσει πολλά από αυτήν. Μας βοήθησε να γίνουμε αναγνωρίσιμοι και έτσι να ανεβάζουμε το κασέ μας , να επιλέγουμε ρόλους καλύτερους και στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση την ίδια . Κάνει τον κόσμο να μας ακολουθεί στο θέατρο γιατί πάντα ο κόσμος του αρέσει να πηγαίνει να βλέπει τους αγαπημένους του ηθοποιούς! Δεν είναι ωραίο , λοιπόν, να φτύνεις εκεί που τρως … Το ζωντανό, βέβαια, της θεατρικής παράστασης δεν συγκρίνεται με τίποτε , ούτε με τον κινηματογράφο ούτε με την τηλεόραση . Παρότι το θέατρο σε ένα μεγάλο βαθμό, εμένα με βασανίζει. Κι όταν λέω με βασανίζει δεν το εννοώ με την κυριολεκτική του έννοια, απλώς όταν ξέρω ότι έχω παράσταση στις εννέα η ώρα το βράδυ , η ζωή μου περιστρέφεται γύρω από αυτό. Έχω ένα διαρκές άγχος ,πρέπει να μαγειρέψω για την οικογένεια μου, να σκεφτώ πότε πρέπει να φάω εγώ, να προλάβω να πάω έγκαιρα στο θέατρο, και να μην σταματήσω με ένα φίλο σε ένα καφέ και να πιω μία μπύρα πριν την παράσταση ή κάτι που να περιέχει αλκοόλ. Είναι σχεδόν το θέατρο, όπως ο αθλητισμός για εμένα… Και κάτι παραπάνω, είναι ο ρυθμιστής των πάντων η ζωντανή εμφάνιση στο κοινό .
Ιατρικό εμβόλιο κορωνοϊού: Θα το κάνω, όταν έρθει η σειρά μου, δεν σου κρύβω ότι υπάρχει κάποιος φόβος, ένα μέρος αναρώτησης, αν είναι αποτελεσματικό…. Γιατί, αυτό που συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο με τον κορωνοϊό, αυτά τα σκαμπανεβάσματα , εμπρός και πίσω με την πληροφόρηση , τις συνωμοσιολογίες της πληροφόρησης, πολλαπλασιάζουν τις αμφιβολίες μας
Καριέρα: Δύσκολο για μία γυναίκα τη σήμερον ημέρα… Προσπαθούμε οι γυναίκες χρόνια τώρα να κάνουμε καριέρα σε αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε και είναι το επάγγελμα που διαλέξαμε, αλλά είναι δύσκολο στην πράξη ακόμη. Γιατί, τώρα, έχουμε και την οικογένεια που πρέπει να φροντίζουμε, να διατηρούμεθα ωραίες και όμορφες , να έχουμε χρόνο για τον σύζυγο και το παιδί μας και άλλα πολλά ζητούμενα που υπάρχουν στην πλάτη μας…
Λατρεία : Όταν ακούω την λέξη ή το ρήμα αυτό, σκέφτομαι μόνο την μάνα και το παιδί της , ούτε ιδεολογίες , ούτε Θεούς…
Μανιέρα: Παρεξηγημένη έννοια, την χρησιμοποιούν με αρνητικό πρόσημο ως μία κοινή γλώσσα έκφρασης του ηθοποιού. Σχετίζεται, όμως ,ως ένα μεγάλο βαθμό με την προσωπικότητα και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του καθενός Δεν είναι τόσο εύκολο να έχει κάποιος ηθοποιός μανιέρα, υπάρχουν καλλιτέχνες των οποίων η μανιέρα μπορεί να είναι συναρπαστική, δεν πρέπει να την κατηγορούμε ελαφρά τη καρδία. Περισσότερο την χρησιμοποιούν οι κωμικοί ηθοποιοί, αλλά αν το δεις πιο εμπεριστατωμένα, θα αντιληφθείς ότι είναι η προσωπική τους μάτια και αυτή που κάνει τον καθένα να είναι ξεχωριστός …
Νοημοσύνη: Μου λείπει να τη βλέπω γύρω μου ,γιατί στην καθημερινότητά αναγκάζεσαι μερικές φορές να καταναλώνεσαι σε πράγματα αυτονόητα. Πάντως , υπάρχουν πολλών ειδών , δεν είναι μία, έτσι διατείνονται οι επιστήμονες , δεν είναι δηλαδή αυτή που εννοούσαμε στην εποχή μας , τότε που πηγαίναμε στο σχολείο . Ίσως, πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στην ενσυναίσθηση και έτσι να την αντιλαμβανόμαστε καλύτερα…
Ξένο ή ελληνικό ρεπερτόριο: Δεν το έχω σκεφτεί , αν θα διάλεγα το ένα ή το άλλο , γιατί υπάρχουν σπουδαία έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Προτιμώ ένα σπουδαίο έργο, δεν με νοιάζει ποιος το έχει γράψει …
Ολιγαρκής: Είμαι! Γενικά δεν είμαι αυτό που λέμε του πολύ, δηλαδή να έχω ακριβά γούστα στη ζωή μου και αυτό όχι από άποψη ,αλλά δεν με συγκινούν βαθιά τέτοια πράγματα, δεν ορίζουν την ευτυχία μου …
Παιδιά: Ένα μόνο το καμάρι μου! Θα μπορούσα να είχα κάνει περισσότερα παιδιά γιατί μου αρέσουν πολύ, δεν ήμουν ποτέ όμως, το πρόσωπό της γυναίκας που σκεφτόταν πότε θα γίνει μάνα, δεν υπήρχε δηλαδή έντονο το αίσθημα της μητρότητας σε εμένα, θα λειτουργούσε ανάλογα με τις συνθήκες… Ήθελα να βρω πρώτα τον άνθρωπο με τον οποίον θα ταίριαζα και μετά θα έκανα μαζί του οικογένεια . Δεν είμαι η μαμά της ζακέτας, η μαμά δηλαδή που θα κυνηγήσει το παιδί και θα είναι από επάνω του συνέχεια . Αυτά όλα τα κάνω με το δικό μου τρόπο, αν και είμαι μαμαδένια μαμά, όχι όμως της παλιάς εποχής !..
Ρόλοι: Όταν ξεκινάμε στη σχολή για να γίνουμε ηθοποιοί κοιτάμε τους ρόλους και ονειρευόμαστε τι θέλουμε να παίξουμε. Όταν περνούν τα χρόνια και αποκτάμε μία πιο ουσιαστική σχέση με τον πυρήνα της δουλειάς καταλαβαίνουμε ότι οι ρόλοι πια δεν έχουν τόση σημασία αλλά τα έργα ολόκληρα και κυρίως οι συνεργασίες. Ο ρόλος μόνος του δεν λέει τίποτε. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι με ποιους κάνεις κάτι και και με ποιες συνθήκες .
Σχέδια καλοκαιρινής σεζόν: Δεν ξέρουμε ακόμη τίποτε. Ξέρεις εσύ; Αλλιώς τηλεφώνησε στον κύριο Τσιόδρα για να με ενημερώσεις και εμένα.( χα χα χα)
Το Καφέ της Χαράς: Τι να πω για το ‘’Καφέ της χαράς’’, έχω συνδεθεί με αυτή τη σειρά διά βίου, γιατί ήταν τόσο μεγάλη επιτυχία και όλοι οι ηθοποιοί που κάναμε μαζί τα γυρίσματα ήμασταν χαρούμενοι και δεν δημιουργήθηκε καμία εχθρότητα. Κι όταν κρατά αυτή η επιτυχία στο χρόνο αυτό το παντρεύεσαι θέλεις δεν θέλεις . Για εμένα πολύ ευχαρίστως, γιατί όπως σου είπα και προηγουμένως και την πρώτη και τη δεύτερη φορά περάσαμε και περνάμε πολύ καλά . Ήταν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι μέσα στις επιτυχίες των σίριαλ που έχω κάνει, ίσως το μεγαλύτερο. Δεν θα βρω κάποιον από τον κόσμο που να μην με αναγνωρίζει στο δρόμο από το’’ Καφέ της Χαράς ‘’’και να ξέρει ότι είμαι η Χαρά σε αυτό το σήριαλ !
Υποκριτική δεξιότητα: Αυτό είναι το αυτονόητο της δουλειάς μας…
Φροντίδα: Πολύ τρυφερή λέξη την έχουμε ανάγκη και να την δεχτούμε αλλά προπάντων να την δώσουμε σε όλους τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Μας κάνει καλό να μας φροντίζουν. αλλά πιο καλό να φροντίζουμε εμείς τους άλλους …
Χριστός: ‘’Χριστός και Παναγία’’ φωνάζουμε τον τελευταίο καιρό με τον κορωνοϊό ,το μπούλινγκ που συμβαίνει στα θέατρα και με όλα αυτά που ακούμε…
Ψυχισμός : Άβυσσος του καθένα μας… Το μυστικό που προσπαθούμε σε όλη μας τη ζωή να λύσουμε, να καταλάβουμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους γύρω μας …
Ωραία οικογένεια: Όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας στις μέρες μας . Η οικογένεια έχει πάρει και άλλες μορφές από τις παραδοσιακές που είχαμε συνηθίσει να λέμε και να κάνουμε μέχρι τώρα, γιατί τα πράγματα έχουν προχωρήσει και έχουν αλλάξει…
Σχόλια για αυτό το άρθρο